Præciser din søgning i menuen
Føj til favoritter Del Send
Film | 08/02/16

Her er ugens filmpremierer

  • I filmen »Den Danske Pige« spiller Eddie Redmayne hovedrollen som den danske malerkunstner, Einar Wegener, der blev til Lili Elbe efter verdens første kønskorrigerende operation tilbage i 1920'erne. Foto: Kino.dk

    I filmen »Den Danske Pige« spiller Eddie Redmayne hovedrollen som den danske malerkunstner, Einar Wegener, der blev til Lili Elbe efter verdens første kønskorrigerende operation tilbage i 1920'erne.

    Foto:
Hver uge har nye film premiere på det store lærred. Vi har samlet ugens film her, hvor du også finder anmeldelser af filmene.

Premiere 4. februar, uge 5

Fire film er på biografernes premieretapet i denne uge; komedien »Fifty ­Shades of Black«, dramaet »Den Danske Pige«, dokumentaren »Brødre« og animationsfilmen »Alvin og De Frække Jordegern på Farten«.

»Fifty ­Shades of Black« er en parodi på filmen »Fifty Shades of Grey«, hvor »Grey« er erstattet med »Black«, og rollelisten er besat udelukkende med sorte skuespillere. Komedien handler om Mr. Black, der - selv­følgelig - begyndte som narkohandler og har stjålet den bil, han ­giver til Hannah. Ligesom Hannahs stedfar - selvfølgelig - synes, det er perfekt, at »sviger­sønnen« insisterer på at være lidt af en player, der til gengæld viser sig ikke at være meget ­bevendt i soveværelset, Her bliver det til gengæld hurtigt den langt mere erfarne Hannah, der tager ­styringen.

Se »Fifty ­Shades of Black« i CinemaxX og Nordisk Film Biografer Aarhus C.

»Den Danske Pige« er den fantastiske og forunderlige historie om, hvordan den danske malerkunstner Einar Wegener blev til Lili Elbe efter verdens første kønsskifteoperation eller forsøg på samme.

I hovedrollen ses Eddie Redmayne, der ­sidste år spillede den ALS-ramte Stephen Hawking i »Teorien om alting« og modtog en Oscar statuette for netop den præstation.

Se »Den Danske Pige« i CinemaxX, Nordisk Film Biografer Aarhus C, Nordisk Film Biografer Trøjborg, Øst for Paradis samt Malling Bio.

»Brødre« er resultatet af norske Aslaug Holms kontinuerlige filming gennem otte af sine to drenge Markus og Lukas. Som beskuer kan følge med i drengenes liv og levned, i deres småfilosofiske samtaler og ikke mindst i overraskende begivenheder, der kun kan fanges, hvis man har haft kameraet tændt meget ofte.

Se »Brødre« i Øst for Paradis.

»Alvin og De Frække Jordegern på Farten« er den fjerde animationsfilm i rækken om de tre frække jordegern Alvin, Theodore og Simon.

Det ellers tætte forhold mellem de tre egern og deres producer og »far« Dave er truet. Årsagen til det er, at Dave vil fri til sin kæreste, og dermed risikerer Alvin, Simon og Theodore at komme i familie med kærestens ondskabsfulde teenagesøn Miles. Miles har overbevist dem om, at Dave vil sende dem tilbage til skoven, så snart han er blevet gift og klar til at starte en rigtig familie.

Derfor tager Miles og de tre jordegern på roadtrip fra LA til Floria for at stoppe Daves frieri - og det kommer naturligvis ikke til at gå stille af.

Se »Alvin og De Frække Jordegern på Farten« i CinemaxX, Nordisk Film Biografer Aarhus C og Malling Bio.

Læs anmeldelser af filmene:

Fifty ­Shades of Black

» Der er intet sofistikeret eller spidsfindigt over »Fifty Shades of Black«, der bare er plat, plat, plat… og desværre også temmelig kedelig. Det sidste har den i det mindste til fælles med originalen.« - Louise Kidde Sauntved

Den Danske Pige

»Tom Hooper er kendt som instruktør af »Kongens store tale« (2010) og »Les mise­rables« (2012), og han har brugt sit talent for at skabe ­følelsesladede dramaer med en flot billedside næsten lige så godt denne gang.« - Jacob Wendt Jensen

Brødre

»Det er sødt, og det er rørende, men det løfter sig ikke op i »Boyhood«-klassen, hvilket også er meget at forlange.« - Jacob Wendt Jensen

Alvin og De Frække Jordegern på Farten

»Det hele foregår i hektisk tempo med hvinende egernstemmer og en hørm af prutte­jokes - der alt sammen skal dække over, at der egentlig ikke er meget historie at komme efter. Hjertet er ganske enkelt ­ikke med i fjerde film, der lugter af at være skruet sammen for pengenes skyld.« - Louise Kidde Sauntved

Premiere 28. januar, uge 4

To film har premiere i byens biografer i denne uge: komedie-dramaet »The Big Short« og den danske »Tordenskjold & Kold«.

»The Big Short« er en blanding af en komedie og et drama. Filmen handler om nogle dygtige finansfolk, der allerede i starten af det nye årtusinde forudsagde den finanskrise, der senere ramte USA i 2008.

Forud for krisen gik det forrygende på finansmarkedet. Specialt ejendomsmarkedet buldrer frem, men aktie-geniet Michael Burry begynder at ane uråd. Han synes, han ser de samme faresignaler, man også så før 1920'ernes børskrak.

I starten er der ikke mange, der lytter til Burrys profeti, men langsomt begynder andre at se de samme signaler, fx den sandhedssøgende Mark Baum.

Se »The Big Short« i CinemaxX, Nordisk Film Biografer Aarhus C, Nordisk Film Biografer Trøjborg samt Malling Bio (dog først 4. februar).

»Tordenskjold & Kold« fortæller historien om, hvordan den berømte søhelt Tordenskjold, endte sine dage kun ca 30 år gammel. For hvad skete der med ham efter søslagene? Filmen foregår i 1720, hvor Den Store Nordiske Krig netop er afsluttet, og den unge, norske viceadmiral Peter Wessel Tordenskjold har opnået stjernestatus hos den danske befolkning.

Han lever nu et rock-stjerne-liv, hvor han rejser rundt sammen med sin kammertjener Kold og underholder med sine bedrifter på havet. Han vælter sig i villige kvinder, under overfladen er der noget galt. Tordenskjold forsøger at udfylde det tomrum, der er opstået efter krigen.

Kold mener, at Tordenskjold skal starte et almindeligt familieliv, og derved igen finde en mening med livet. Og den perfekte brud er måske den velhavende frøken Norris fra Hannover. Tordenskjold rejser sydpå for at mødes med hende, men på rejsen møder han den ene udfordring efter den anden.

Se »Tordenskjold & Kold« i CinemaxX, Nordisk Film Biografer Aarhus C, Nordisk Film Biografer Trøjborg, Øst for Paradis samt Malling Bio.

Læs anmeldelser af filmene:

The Big Short

»Det er ganske snedigt fortalt i al sin forvirrende ­enkelthed. Ligesom filmens morale pointe i øvrigt: for ganske vist hepper vi på spekulanterne - men de kan kun vinde, hvis millioner af boligejere taber. Og hvad gør man så?« - Louise Kidde Sauntved

Tordenskjold & Kold

»Jakob Oftebro gør alt, hvad han kan (og det er ikke så lidt) med en rolle, der ikke ligefrem stikker i dybden på ­manuskriptplan, men kan ikke undslippe beskrivelsen af Tordenskjold som latterlig, livstræt og snotforkælet ­kar­rikatur.« - Louise Kidde Sauntved

Premiere 21. januar, uge 3

Der er en god blanding af fiktionsfilm og dokumentarer på biografernes premiereliste i denne uge. Læs om filmene her.

»Steve Jobs« er en film om manden bag det berømte Apple-brand og tre dage i hans liv - tre helt specielle og afgørende dage for Jobs.

Handlingen foregår nemlig backstage op til tre ikoniske produktlanceringer. Først afsløringen af Macintosh i 1984, dernæst af NeXT Computer i 1988, og sidst iMac-computeren i 1998.

Se »Steve Jobs« i CinemaxX, Nordisk Film Biografer Aarhus, Nordisk Film Biografer Trøjborg og Øst for Paradis, Aarhus.

»Krop & sjæl« handler om Olga og hendes far, der er retsmediciner: Olgas mor er død, så far og datter lever alene.

Olga er anorektisk, og efter at hun har været indlagt igen og igen, sender faren hende hen til en psykolog. Det viser sig dog, at psykologen har sit eget tab at bearbejde, og hun mener desuden at kunne tale med de døde.

Se »Krop & sjæl« i Øst for Paradis, Aarhus.

»Peggy Guggenheim: Art Addict« er en dokumentarfilm, som handler om en af verdens største kunstsamlere, ikonet Peggy Guggenheim.

Filmen er baseret på hendes egen selvbiografi og viser hendes stærke passion for kunst.

Samtidig viser filmen Guggenheims lige så stærke søgen efter at blive elsket og bekræftet.

Se »Peggy Guggenheim: Art Addict« i Øst for Paradis, Aarhus.

»The Revenant« fortæller historien om pelsjægeren Hugh Glass. Han lever i 1820'erne og tager ud på en ekspedition for at guide en gruppe pelsjægere igennem det barske, iskolde landskab. Med på turen er også hans søn, Hawk, der er halvt indfødt.

Undervejs bliver Glass angrebet af en bjørn og voldsomt såret. Mændene går efter hjælp og efterlader den sårede med sin søn og pelsjægeren Fitzgerald. Det ender katastrofalt, da Fitzgerald dræber Hawk og begraver den døende Glass levende.

Se »The Revenant« i Cinamexx, Nordisk Film Biografer Aarhus, Nordisk Film Biografer Trøjborg, Øst for Paradis og Malling Bio.

»Hugland« er en dokumentar, der giver et unikt indblik i den krævende tilblivelse af Lars H.U.G.s seneste album, »10 Sekunders Stilhed«.

Det er en krævende proces, og det er ekstremt hårdt for både kunstneren og folkene omkring ham.

Se »Hugland« i CinemaxX.

Læs anmeldelser af filmene:

Steve Jobs

»Karaktererne taler og taler – til hinanden, med ­hinanden, om hinanden og forbi hinanden – i et væk. Men ikke et ord virker overflødigt. Det er fornemt.« - Louise Kidde Sauntved

Krop & sjæl

»De kan i hvert fald hjælpe os ude i biografmørket til at grine lidt af dem og os selv, på den der underfundige måde, mens vi spekulerer lidt over, hvor god forbindelse vi ­egentlig selv har mellem de to - krop og sjæl.« - Louise Kidde Sauntved

Peggy Guggenheim: Art Addict

»Den konklusion betyder ­ikke, at »Art Addict« er en dårlig film, men det giver begrænsninger i målgruppen. Vi må derfor konkludere, at nærværende dokumentarfilm kun er til de absolut mest kunstinteresserede.« - Jacob Wendt Jensen

The Revenant

»Midt i karakterernes lidelser rummer filmen en stor smuk længsel efter den ordløse natur, der betager og til en vis grad lamslår beskueren.« - Kristian Lindberg

Hugland

»»Hugland« er en stilistisk rå og håndholdt oplevelse, hvor der ikke er kælet meget for hverken æstetik eller dramaturgi. På den måde afspejler den ret præcist den proces, der ligger bag det endelige, højglanspolerede produkt. På godt og ondt.« - Michael Charles Gaunt

Premiere 14. januar, uge 2

Der er både komedie og drama på premiere-programmet i byens biografer i denne uge.

»Daddy’s Home« er en komedie om Brad, som er lykkeligt gift med en kvinde, som har to børn fra et tidligere forhold. Brad elsker de to, som var det hans egne.

De to børn er i starten ikke så vild med deres stedfar, men han investerer enormt meget i familien og med tiden giver hans dedikerede tilgang til en masse familieaktiviteter giver pote. Resultatet er en glad og lykkelig familie.

Men en dag kommer børnenes biologiske far, Dusty, på besøg. Han er Brads modsætning og er og kan alt det, som Brad ikke er. Og Dusty kommer ikke med fred - han har sat sig for at vinde sine børns kærlighed tilbage - han vil være verdens bedste far, også selv om det kræver nogle beskidte tricks.

Se »Daddy’s Home« i CinemaxX Aarhus og Nordisk Film Biografer Aarhus C.

»Kvinder i for store herreskjorter« er en komedie fra Norgem hvor vi møder tre kvinder, der ikke har helt så meget styr på livet og kærligheden, som de ville ønske.

Sigrid er litteraturstuderende og forelsker sig i den 20 år ældre forfatter Kåre, der er midt i en midtvejskrise. Performancekunstneren Trine bliver pludselig gravid, men har ellers valgt børn fra til fordel for sin karriere. Og Agner er en 40-årig forfatter, der ikke kan få noget ned på papiret og i stedet beslutter sig for at finde sin bortadopterede søn.

Se »Kvinder i for store herreskjorter« i Øst for Paradis, Aarhus.

»Youth« handler om Fred og Mick, der tjekker ind på et kurhotel i Alperne. Den aristokratiske Fred er forhænværende og nu pensioneret musiker, dirigent og komponist. Mick er en amerikansk instruktør, der måske er i gang med karrierens sidste film.

De to mænd kan begge se tilbage på en glorværdig karriere, og det gør de gladeligt og højlydt, mens de betragter og kommenterer livet på kurbadet. Da en britisk journalist ankommer, for at overtale Fred til en sidste koncert, har han allerede lagt fortiden bag sig.

Se »Youth« i CinemaxX Aarhus, Nordisk Film Biografer Trøjborg, Øst for Paradis Aarhus samt Malling Bio.

»Kollektivet« er instrueret af Thomas Vinterberg, der selt voksede op i kollektiv. Filmen foregår i København i 1970'erne og handler om akademikerparret Erik og Anna. Deres fælles liv er gået lidt i stå, så de beslutter sig for at prøve noget nyt. Da Erik arver en enorm villa i Hellerup, ser de deres chance for at prve noget helt anderledes - de laver et kollektiv for at udleve deres fælles drøm om at være en del af et ægte fælleskab.

Midt i alle husmøderne, øllene, hyggen og festerne fortæller Erik, at han har fået en elskerinde. Hun er en af hens syuderende, og da hverken han eller Anna ønsker, at deres ægteskab skal gå i stykker, inviteres elskerinden til at bo i kollektivet. Men kan fællesskabet holde til det?

Se »Kollektivet« i CinemaxX Aarhus, Nordisk Film Biografer Trøjborg og Aarhus C, Øst for Paradis Aarhus samt Malling Bio.

Læs anmeldelser af filmene:

Daddy’s Home

»Intentionerne er muligvis gode nok: At lave en film med et komisk twist om alle de udfordringer man står overfor, når man som mand tager en anden mands børn til sig, eller oplever en anden mand træde i ens sted som far.« - Louise Kidde Sauntved

Kvinder i for store herreskjorter

»Humor og alvor går overrumplende godt hånd i hånd i den norske film, der er yderst morsom uden at give køb på alvoren.« - Jacob Wendt Jensen

Youth

»Båret af en stor ømhed og respekt for de to aldrende kunstnere – med glimt af en sarkastisk kynisme, doseret så den lige når at tage brodden af ethvert bare tilnærmelsesvist truende antræk til sentimentalitet.« - Louise Kidde Sauntved

Kollektivet

»Man kan indvende, at Thomas Vinterberg kommer for let udenom datidens sammenblanding af det politiske og det private, hvor promiskuitet blev fejret som en nedbrydning af »ejendomsretten« over mennesker. Jeg mener, at han skærer ind til benet og når frem til indsigter, der er lige så aktuelle i dag som for 40 år siden.« - Kristian Lindberg

Premiere 7. januar, uge 1

Der er fire sprit-nye film, der har premiere i byens biografer i denne uge. Hvad det er for nogle kan du se her.

»Den gode Dinosaur« er en animationsfilm, som foregår i en verden, hvor dinosauere og mennesker lever på samme klode på samme tid.

Filmen fortæller historien om den unge Apatosaurus, Arlo, som en dag mister sin far. Arlo er nu helt alene i verden, og han tager ud på en lang og farefuld rejse for at finde en ny mening med sit liv.

Undervejs måder den kæmpe store dinosaurus en lille menneskedreng, Spot. Drengen kravler på fire ben og befinder sig på et udviklingsstadie tættere på en hund end vores tids menneske. Sammen tager det umage par ud på en spændende rejse.

Se »Den gode Dinosaur« i CinemaxX, Nordisk Film Biografer Aarhus C og Malling Bio.

Filmen »Himlen over Havana« foregår på en tagterrasse i Havana, Cuba. Fem gamle venner sidder sammen og ser solen gå ned, mens de fejrer forfatteren Amadeos hejmkomst til Havana efter 16 års eksil i Madrid.

Vennerne snakker, danser, griner og synger løs gennem aftenen og natten, og under vejs taler de også om konfliktfyldte tilværelse og fortid på Cuba. Hvem der rejste væk og hvem der blev.

Se »Himlen over Havana« i Øst for Paradis.

»Savner dig allerede« er en blanding af en komedie og et drama og i centrum for det hele er de to bedsteveninder Jess og Milly. De to nu voksne kvinder har kendt hinanden og været venner, siden de var små.

Deres venskab bliver dog sat på en prøve ud over det sædvanlige, da Milly får konstateret brystkræft. Det sker samme dag, som Jess finder ud af, at hun er gravid.

Se »Savner dig allerede« i CinemaxX.

Quentin Tarantinos nye film er en western. »The Hateful Eight« foregår i Wyoming efter Den Amerikanske Borgerkrig. Filmen starter med, at en gruppe mennesker, der alle af forskellige årsager er på vej til byen Red Rock. På grund af en snestorm søger de ly i en lille, afsidesliggende hytte.

Ingen af passagererne er forberedte på, at de nu må tilbringe natten i hytten, og at de i øvrigt mødes af fire mænd, der muligvis ikke er til at stole på. Snart går det op for de otte, at de nok ikke alle når frem til Red Rock.

Se »The Hateful Eight« i CinemaxX, Nordisk Film Biografer Aarhus C og Trøjborg, Øst for Paradis og Malling Bio.

Læs anmeldelser af filmene:

Den gode Dinosaur

»»Den gode dinosaur« kunne ligne »Croods« krydset med »Landet for længe siden«. Men det vil de små børn med garanti være ligeglade med, for de vil leve sig ind Arlo og Tots nysgerrighed og forundring, som var det deres egen.« - Jacob Wendt Jensen

Himlen over Havana

»»Himlen over Havana« er et rigtigt snakkestykke, hvor de gamle venner skiftes til at komme med erindringer og bekendelser, der kaster nyt lys på en række kapitler i ­deres og Cubas betændte fortid.« - Louise Kidde Sauntved

Savner dig allerede

»Det er inspireret casting at lade Barrymore, vi ofte har set som farverig og talende spille den stille og lade Collette, vi ofte har set som følsom, være festfyrværkeriet.« - Jacob Wendt Jensen

The Hateful Eight

»Tarantinos dialog svinger stadig på forkant med den populærkulturelle tidsånd, og gode skuespillere får ­mulighed for at spille sig helt ud.« - Jacob Wendt Jensen

Premiere 25. december, uge 52

Juleaften og alle julefrokosterne ligger bag os, og så er der tid til at tage familien, kæresten eller vennerne med en tur i biografen.

»Villads fra Valby« handler om den 6-årige Villads, der skal starte i skole. Han bor sammenmed sin mor, far og to søstre. I skolen møder han en masse de nye venner, en rigtig sød pige og så sin nye klasselærer, der godt vil have mere struktur på tingene, en Villads bryder sig om.

Villads er nemlig en freng med en livlig fantasi, han er god til at lege og finde på en masse sjovt, men til gengæld er han ikke altid lige god til at følge de voksnes regler. Og så kommer han selvfølgelig i problemer.

Se »Villads fra Valby« i CinemaxX, BioCity og Malling Bio.

»The Wolfpack« er en dokumentarfilm, som handler om Angulo-brødrene. Brødrene, de er seks i salt, bor i en lejlighed i New York sammen med deres mor, far og søster. Lejligheden er omdrejningspunktet for deres liv, for brødrene har boet og opholdt sig i lejligheden i stort set hele deres liv og har kun været uden for døren meget få gange.

Angulo-brødrene lærer om verdenen omkring dem, som de ikke er en del af, ved at se film sammen inde i lejligheden. De tager navnet The Wolfpack, og under det gennemlever og -spiller de filmene.

En dag ændres det hele, da en af brødrene stikker af .

Se »The Wolfpack« i Øst for Paradis.

»Point Break« handler om den unge FBI-agent, Johhny Utah, som skal infiltrere en gruppe af ekstremsportsudøvere, der mistænkes for at stå bag en række udspekulerede tyverier.

Gruppen ledes af den karismatiske Bodhi, og de bryder sammen ind i, hvad, de mener, er virksomheder, der skader miljøet, og stjæler virksomhedens penge. Efter tyverierne udleveres pengene i bedste Robin Hood-stil til ofrene.

Utah bliver hurtigt del af Bodhis faste hold, og nu må han finde sin plads i den dobbelte rolle som både forbryder og ordenshåndhæver. Og som om det ikke var nok, så skal han også snowboarding, wingsuit-spring, klatring, motorcross og ikke mindst surfing på et faretruende højt niveau.

Se »Point Break« i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

»Min mor« er et italiensk drama, der handler om instruktøren Margherita, der er ved at indspille et socialrealistisk drama om strejkende arbejdere.

Den amerikanske filmstjerne, Barry Huggins, har den bærende rolle, men at have sådan en stjerne med i sin film har også nogle konsekvenser. Barry er nemlig et udfordrende og selvoptaget skuespiller.

Også på hjemmefronten er det udfordringer. Margheritas mor er alvorligt syg og Margheritas mand kæmper for at holde sammen på familien.

Se »Min mor« i Metropol og Øst for Paradis.

»Marnie - min hemmelige veninde« er en animationsfilm, der handler om pigen Anna Sasaki, der bor hos sine plejeforældre i Sapporo, Japan. En dag får hun et meget slemt astma-anfald, og hendes plejeforældre bestemmer, at det er bedst for hende at komme ud på landet henover sommeren.

Her møder hun pigen Marnie. Marnie bor i en kæmpe villa, hvor der sker den ene mærkelige ting efter den anden. De to piger bliver hurtigt tætte veninder, men samtidig med det vokser en gammel historie sig stærkere og kommer langsomt frem i lyset.

Se »Marnie - min hemmelige veninde« i Øst for Paradis.

»Filmen om Radiserne: Med Nuser og Søren Brun« er en tegnefilm om den elskelige beatle Nuser. Denne gang er han på en mission for at finde sin ærkefjende, Den røde baron.

Samtidig starter der er en ny pige i Søren Bruns klasse, imens han selv forsøger at finde sin plads blandt kammeraterne i skolen.

Se »Filmen om Radiserne: Med Nuser og Søren Brun« i CinemaxX, BioCity, Metropol og Malling Bio.

»Joy« handler om opfinderen af den banebrydende "Miracle Mop" - en moppe der kan vrides, uden at man skal bruge hænderne. Opfinderen er Joy Mangano, der som ung var fuld af fantasi og elskede at opfinde forskellige ting, men hendes opløste familie satte en stopper for udfoldelserne.

Som voksen står hun med to børn, et forlist ægteskab og skilte forældre, så hun har slet ikke tid til at tænke på opfindelser.

Men mens familieproblemerne eskalerer, kommer den hårdtarbejdende alenemor pludselig på en idé til et produkt, som andre husmødre også kan få gavn af: Hun vil opfinde en moppe, der kan vrides uden at bruge hænderne. Mirakelmoppen har potentiale til at blive en kæmpesucces i de amerikanske hjem - men så let går det selvfølgelig ikke.

Se »Joy« i CinemaxX, BioCity, Metropol og Øst for Paradis.

Læs anmeldelser af filmene:

Villads fra Valby

»... den debuterende instruktør Frederik Nørgaard, der også spiller Villads’ forstående far, har fremtryllet et varmt og inviterende børneunivers, hvor der er rigtigt rart at være for store og for små.« - Louise Kidde Sauntved

The Wolfpack

»Og så er ”The Wolfpack” måske den bedste film nogensinde om værdien af at vokse op i en søskendeflok.« - Jacob Wendt Jensen

Point Break

»Filmen begynder med en vanvittigt flot motorcykeltur på en bjergkæde med en meget smal ryg. Og så vil man lige sætte trumf på med motorcyklernes flyveture ud i fri, som lander på et bjergplateau i nærheden på størrelse med midtercirklen på en fodboldbane.« - Jacob Wendt Jensen

Min mor

»Alt i alt fungerer de humoristiske elementer i filmen bedst, og det er lidt af et åbent spørgsmål, om det har været hensigten fra Nanni Morettis side?« - Jacob Wendt Jensen

Marnie - min hemmelige veninde

»Arven fra Miyazaki er svær at løfte, men Hiromasa Yonebayashi gør det godt med »Marnie - min hemmelige veninde«.« - Jacob Wendt Jensen

Filmen om Radiserne: Med Nuser og Søren Brun

»Her er ikke skruet op for farver og tempo for de mindstes skyld, ligesom det stadig er den store, sorte fastnettelefon, der ringer i entreen. Alt er ved det gamle, præcis som det skal være.« - Louise Kidde Sauntved

Joy

»En sprudlende parade af virkelig gode skuespillere i farverige roller, hvoraf mange er fra David O. Russels faste ensemble.« - Jacob Wendt Jensen

Premiere 17. december, uge 51

Der er masser af film, du kan vælge mellem, hvis du vil en tur i biografen i denne uge. Hvis du vil se en af de nye premierefilm kan du vælge mellem familiefilmen »Iqbal & den hemmelige opskrift«, dramaet »Love«, »Macbeth« baseret på Shakespeares værker af samme navn og den længe ventede »Star Wars: The Force Awakens«.

»Iqbal & den hemmelige opskrift« er en film for hele familien, der handler om Iqbal Farooq. Han er en fantasifuld dreng, som har en masse sjove idéer. Hans problem er, at faren i familien ikke altid - faktisk meget sjældent - synes, det er en god idé at fjolle rundt, som Iqbal gør. Han mener nemlig ikke, at det er det, der får en frem i verden.

Iqbal er ekstra uheldig en dag, hvor han kommer til at sprænge områdets skole i luften sammen med veninden Sille og lillebroren Tariq. Det er godt nok et uheld, men det hjælper ikke meget på resultatet. Desuden bliver de to forbrydere, Æselmand og Svinet, inspireret af eksplosionen til selv at lave noget ballade.

De to forbrydere vil sprænge Tivoli i luften og opføre parkeringspladser i stedet for, så de har brug for den opskrift, som Iqbal kom til at lave i kemitimen. Men ingen af børnene kan ikke huske rækkefølgen af ingredienserne, og derfor kidnapper de den mindste lillebror, Dindua, så de kan få formlen. Nu må Iqbal, Tariq og Sille på en farlig redningsaktion, der kræver en masse fantasifulde ideer.

Se »Iqbal & den hemmelige opskrift« i Malling Bio, CinemaxX og Nordisk Film Biografer Aarhus C.

»Love« handler om den amerikanske fyr Murphy, der bor i Paris. Filmens plot er skruet sådan sammen, at vi følger ham i to tidslinjer.

Både i fortiden, hvor Murphy forhold til kvinden Electra udvikler sig. Og så i nutiden, hvor han længselsfuldt ser tilbage på fortiden og forholdet, og i mellemtiden har fået et barn med nabopigen Omi. Han opdater, at Electra er forsvundet, og det sætter minderne i gang.

Se »Love« i Øst for Paradis.

»Macbeth« foregår i et krigshærget Skotland. Kong Duncans hærfører, Macbeth, er på vej hjem fra et blodigt slag, da han møder tre mystiske kvinder, der forudser, at han vil blive konge.

Macbeth har aldrig drømt om at blive konge, men da han fortæller sin hustru, Lady Macbeth, om profetien, begynder ægteparret at tørste efter magt.

Snart er Macbeth både skyldig i kongemord, der har gjort ham til Skotlands nye hersker. Men Macbeth kan ikke klare sin dårlige samvittighed, der tærer ham op, og han udvikler sig til en vanvittig tyran.

Se »Macbeth« i Malling Bio, Nordisk Film Biografer Trøjborg og Øst for Paradis.

»Star Wars: The Force Awakens« foregår 30 år efter, det legendariske opgør mellem Luke Skywalker, Darth Vader og Kejseren. det opgør der blev enden på Imperiet.

Men en ny ondskab lurer i form af Kylo Ren, der har tilsluttet sig Den Nye Orden, som er opstået af resterne af Imperiet. Derfor må både nye og gamle helte arbejde sammen og stoppe den nye, magtfulde fjende.

Filmen er det syvende kapitel i den filmserie, som George Lucas påbegyndte i 1977.

Se »Star Wars: The Force Awakens« i CinemaxX, Nordisk Film Biografer Trøjborg og Aarhus C og Malling Bio.

Læs anmeldelser af filmene:

Iqbal & den hemmelige opskrift

»Især Andreas Bo bag en gigantisk braktud som gør ham næsten ukendelig med boksmetaforer, der hviskes frem så torskedumt og fladpandet, at man overgiver sig til grinet.« - Jacob Wendt Jensen

Love

»Jeg frygtede, at sex-scenerne ville virke malplacerede, krasse og for meget, men der er en fin balance af begær, eventyrlyst og varme i dem.« - Jacob Wendt Jensen

Macbeth

»Det er lige før, den gennemført dystre stil tager fokus fra indholdet, historien, men også kun lige før, for med Michael Fassbender som en vanvittigt frådende – men også i glimt rørende skrøbelig – Macbeth, er det umuligt at glemme, at dette i bund og grund er en historie om et menneske, der begår sjælemord – den mest brutale form for selvmord, der findes.« - Louise Kidde Sauntved

Star Wars: The Force Awakens

»Abrams film er formentlig det bedst tænkelige bud på et værk, der fremover skal være en solid platform for mange års stjernekrige.« - Kristian Lindberg

Premiere 10. december, uge 50

»Tangerine«, »In the Heart of the Sea«, »Lysets nostalgi«, »Jagten på Chaplin«, »Tale of Tales« og »Burnt«.

»Tangerine« handler om den transkønnede prostituerede Sin-Dee Rella. I filmen er det juleaften, og Sin-Dee Rella er lige blevet løsladt. Samme dag får hun at vide, at Sin-Dees kæreste og alfons, Chester, har været hende utro, mens hun var i fængsel.

Sin-Dee bliver rasende og begynder en eftersøgning af Chester og den kvinde, han har været sammen med.

Hele filmen er optaget på en iPhone 5s.

Se »Tangerine« i Øst for Paradis.

»In the Heart of the Sea« er en film, der følger hvalfangerbåden Essex, der 12. august 1819 sætter kurs mod det sydlige Atlanterhav fra havnen i Nantucket. Sømændene regner med at være 2½ år om at nå målet, som er Stillehavet ca. 3.000 km ud for Sydamerikas kyst, hvor der går rygter om, at der lever en stor bestanddel af kaskelothvaler, der jages pga. af den dyrebare spermacet, en særlig slags olie der er i hvalerne.

Om bord på skibet er der allerede fra starten uro. Kaptajn George Pollard har fået sin stilling ved at udnytte sin families placering til at få jobbet, og det er førstestyrmanden, Owen Chase, ikke vild med. Det er ham, der har erfaring med sejlads, og efter kun nogle dage på farten  står kaptajnens hovmod for fald. Skibet møder både en voldsom storm, men det er mødet med en gigantisk kaskelothval, som får skæbnesvanger betydning.

Herman Melville skrev romanen »Moby Dick« om netop denne historie, som også er grundlaget for filmen.

Se »In the Heart of the Sea« i CinemaxX samt i Nordisk Film Biografer Aarhus C.

»Lysets nostalgi« er en dokumentarfilm, der viser en nations glæde, smerte og hemmeligheder.

Filmens fokus er på stjernehimlen, der kan ses lysende klart fra de store observatorier i Chiles Atacama-­ørken. I samme ørken begravede man for år tilbage over 1000 henrettede politiske fanger under Pinochets diktatur. Vi ser også en gruppe kvinder, der på 28. år gennemsøger ørkensandet efter deres forsvundne elskedes knogler. Fra kosmos til kaos - og måske tilbage igen.

Se »Lysets nostalgi« i Øst for Paradis.

»Jagten på Chaplin« er en fransk komedie, som foregår i slutningen af 1970'erne. Filmen handler om den småkriminelle Eddy, der lige er blevet løsladt fra fængslet og har lejet sig ind hos Osman. for at få lov til at bo i huset må Eddy som betaling passe udlejerens datter, Samira, hvis mor er på hospitalet.

Ingen i huset har nogen penge, og Eddy får pludselig en idé til, hvordan de kan få det, da han opdager, at Charlie Chaplin lige er blevet begravet. Idéen er, at stjæle Chaplins lig og forlange en løsesum...

Se »Jagten på Chaplin« i Øst for Paradis.

»Tale of Tales« er et vaskeægte eventyr. Eller rettere sagt en masse af dem, for instruktøren spinder nemlig en håndfuld italienske eventyr sammen i filmen.

Undervejs følger vi tre forskellige personer: en lidenskabelig konge, en barnløs dronning og endnu en konge hvis venskab med en forvokset loppe fører til store problemer. I det hele taget vrimler det med eventyrfigurer i filmen.

Se »Tale of Tales« i Øst for Paradis.

»Burnt« handler om okken Adam Jones, der levede et vildt liv som gastronomisk stjerne i Paris med to Michelin-stjerner i ryggen. Det var et liv med fuld fart på og i vild luksus. Men pludselig skete der noget for den unge kok - han brændte ud.

for at genrejse sit ry rejser Adam til London for at starte forfra og kæmpe for en tredje Michelin-stjerne. Han håndplukker de bedste kokke til at skabe verdens bedste restaurant - deriblandt den talentfulde Helene, der matcher Adams ambitioner, evner og samtidig tør give hans lidt for store ego et velfortjent modspil.

Se »Burnt« i i CinemaxX og Nordisk Film Biografer Aarhus C.

Læs anmeldelser af filmene:

Tangerine

»»Tangerine« er filmstrømmens svar på en jule-donut. Overdænget med krymmel i et virvar af pangfarver men hurtigt gennem krop og sind uden at sætte sig spor af nogen særlig form for næring.« - Jacob Wendt Jensen

In the Heart of the Sea

»Overordnet set kan »In the Heart of the Sea« meget rent visuelt. Hvis man ser filmen i 3D i Imax-formatet på en af de forreste rækker i en biograf, slår lyden så hårdt, at man kan mærke det i brystkassen og det er en fin erstatning for rigtige skumsprøjt, der er det eneste en film i det format ­ikke kan levere nu om dage.« - Jacob Wendt Jensen

Lysets nostalgi

»»Lysets nostalgi« er poetisk, storslået, tankevækkende og sine steder direkte ­magisk filmkunst, der sender dig på rejse ud i stjernerne og ind i fortiden og efterlader dig med dyb taknemmelighed over, at der findes så originale filmskabere som Patricio Guzmán.« - Louise Kidde Sauntved

Jagten på Chaplin

»Beauvois bruger poetiske montager a la stumfilm, og han drejer i det hele taget filmen i retning af at være lige så skør og skæv og solidarisk med den lille forhutlede mand på bunden af samfundet, som Chaplin var i sine egne film« - Jacob Wendt Jensen

Tale of Tales

»... »Tale of Tales«, der er en mildest talt farvestrålende, blodig og barok blanding af ­­stil- og tonearter, der er tæt på at være for meget, men ­aldrig ­bliver det. I stedet er det ­både sørgeligt, rørende og fascinerende at lade sig opsluge af Garrones vilde fantasi.« - Louise Kidde Sauntved

Burnt

»I det hele taget er »Burnt« langtfra et gourmetmåltid, men mere en lille hygge-haps, der glider ned takket være godt skuespil fra ikke mindst Bradley Cooper, der sveder og bander sig igennem en præstation, der er mindst dobbelt så god som den film, han er med i.« - Louise Kidde Sauntved

Premiere 3. december, uge 49

Der er fire nye film i biograferne i denne uge. Se »Creed«, den første Rocky-film uden manuskript af Stallone, »Louder Than Bombs«, den norske instruktør joachim Trier første engelsksprogede film, det danske drama »Under sandet« om et ufortalt kapitel i efterkrigshistorien, og den tyske film »Victoria«, der er optaget i et langt take.

Adonis Creed er en ung mand med et særligt talent for boksning. Og han har det nærmest i blodet, hans far var nemlig den legendariske Apollo Creed, som først besejrede Rocky Balboa og senere tabte til selvsamme bokser.

På trods af familiepåvirkningen tyder det på, at Adonis' liv kommer til at gå i en anden og mere fornuftig retning. Hans far døde i bokseringen, og Adonis' stedmor er langt fra begejstret, da han alligevel vælger boksningen til. Den unge mand rejser til Philadelphia for at blive trænet af Rocky Balboa, men der er ikke nogen let opgave at overtale bokselegenden.

»Creed« er i princippet den syvende film i Rocky-serien, der startede i 1976 med Oscar-vinderen Rocky. Rocky Balboa (Sylvester Stallone) er dog primært at finde på sidelinjen.

Se »Creed« i CinemaxX og BioCity.

»Louder Than Bombs« følger en familie bestående af de to brødre Jonah og Conrad og deres far, der på hver deres måde forsøger, at acceptere deres mors og kones pludselige død.

Moren var en berømt krigsfotograf, og da en retrospektiv samling af hendes værker skal udstilles, forenes den resterende del af familien for første gang i tre år under fælles tag. Genforeningen vækker en række uafklarede følelser i både faren og de to brødre.

I forbindelse med udstillingen afsløres moderens dødsårsag: selvmord, som ellers var blevet hemmeligholdt for den yngste bror.

Se »Louder Than Bombs« i Metropol og Øst for Paradis.

»Under sandet« handler om tiden op til og lige efter anden verdenskrigs afslutning. Danmark havde været besat af Tyskland i fem lange år, og efter befrielsen havde mange et regnskab, der skulle gøres op med besættelsesmagten. Men hvem er ansvarlig for en krig? Kan vi holde hver enhelt soldag ansvarlig?

Den danske sergent, Carl Leopold, får ansvaret for en gruppe unge, tyske krigsfanger. De tyske drenge er blevet sendt til den jyske vestkyst for at desarmere de to millioner miner, som nazisterne gravede ned i sandet under Anden Verdenskrig. Drengene er en del af en gruppe på ca 2000 tyske soldater, der fik samme opgave, hvor kun ca halvdelen overlevede.

Carl har igennem besættelsen opbygget et indædt had til tyskerne, så hans modtagelse af de unge drenge er hensynsløs. Missionen er at føre drengene igennem en opgave, der ved mindste fejltagelse kan koste dem alle livet, men Carls kamp bliver ikke kun for at rydde minefelterne. Den bliver også en indre kamp for forsoning.

Se »Under sandet« i CinemaxX, BioCity, Metropol, Øst for Paradis og Malling Bio.

»Victoria« handler om en ung pige, der er taget fra Spanien til Berlin for at leve livet. Her møder hun fire unge fyre, der viser sig at være småkriminelle, og sammen med dem tager hun på eventyr i natten. Men det, der der skulle have været en sjov bytur, ender med at tage noget af en drejning for alle de involverede.

»Victoria« er filmisk noget anderledes end andre spillefilm. Den er nemlig optaget i ét langt take. Det vil sige, at der ikke er nogle klip i filmen, der blev optaget mellem kl. 04.30 og 7 en morgen i Berlin.

Se »Victoria« i Øst for Paradis.

Læs anmeldelser af filmene:

Creed

»Filmen er enkel, effektiv, sentimental og rørende og instrueret af manden bag dramaet »Fruitvale Station«. Og dybt ligegyldig for tilfældige forbipasserende.« - Jacob Wendt Jensen

Louder Than Bombs

»Hverdagsdramaet om tab og kunsten at komme igen er blevet til en livsklog, velspillet og kunstnerisk interessant film, der helt undgår at være irriterende i sin form, som de smalleste art-cinema film af og til kan blive.« - Jacob Wendt Jensen

Under sandet

»Det er længe siden en dansk film har kunnet præsentere så intense sekvenser.« - Kristian Lindberg

Victoria

»Syg, søsyg, sej og sindsoprivende. »Victoria« er ikke så lidt af en vild interrailoplevelse.« - Jacob Wendt Jensen

Premiere 26. november, uge 48,

Der er meget forskelligt at vælge imellem, hvis du vil se det nyeste af det nye, som byens biografer viser i denne uge. Du kan se den tyske film »Den tabte verden«, Steven Spielbergs »Spionernes bro«, som er baseret på virkelige begivenheder under Den kolde krig, Det britiske drama »Suffragette«, der også bygger på virkelige hændelser, den danske dokumentarfilm »Ejersbo« om forfatteren til bl.a. romanen »Nordkraft« og »The Program«, en spillefilm der viser, hvordan cykelhelten Armstrongs doping-misbrug blev afsløret.

»Den tabte verden« fortæller historien om Sophie og hendes far Paul, der er ved at være oppe i årene. En dag opdager Paul ved et tilfælde  et billede af operasangerinden Caterina Fabiani, der ligner hans afdøde kone og Sophies mor.

Sophie prøver at overtale sin far om at lade det ligge, men Paul er stædig og insisterer på at finde ud af, hvad der ligger bag. Så Sophie tager til New York for at undersøge det mærkelige tilfælde - men er det et tilfælde, eller har der været andet på spil? Hvem er den kvinde, der er hendes mors dobbeltgænger.

Se »Den tabte verden« i Øst for Paradis.

Koldkrigs-filmen »Spionernes bro« handler om advokaten James B. Donovan, der i 1960'erne bliver hyret til at forsvare en russisk spion, som er blevet taget til fange af de amerikanske myndigheder. Spionen, Rudolf Abel, er forberedt på, at det ender med en dødsdom, men advokaten Donovan insisterer på at give ham en fair, juridisk behandling.

Langsomt begynder både advokatens bagland og den amerikanske befolkning at vende sig imod ham, for hvordan kan man være et ordentligt menneske og samtidig beskytte en russer, som jo er fjenden? Donovans valg viser sig dog at være afgørende, da en amerikansk pilot tages til fange af russerne. Nu skal Donovan af sted til Østberlin for at forsøge at få piloten hjem, for måske det er muligt at etablere en fangeudveksling.

Se »Spionernes bro« i CinemaxX, BioCity, Metropol, Øst for Paradis og Malling Bio.

Det britiske drama »Suffragette« foregår i starten af 1900-tallet og handler om den unge familiemor og fabriksarbejder, Maud Watts. Hun er optaget af kvinders ret til at stemme, og undervejs i det arbejde bliver hun en del af Suffragette-bevægelsen. Her møder hun den karismatiske leder, Emmeline Pankhurst, og Maud bliver hurtigt dybt involveret i kampen for den vigtige sag.

Men med kvindernes stigende brug af militante midler og de mange voldsomme sammenstød med den hensynsløse stat, begynder de personlige omkostninger at blive altoverskyggende.

Se »Suffragette« i CinemaxX og Metropol.

Dokumentarfilmen »Ejersbo« er et portræt af den afdøde, danske forfatter Jakob Ejersbo. Filmen viser Ejersbos to venners forsøg på at opfylde forfatterens sidste ønske om at få sin aske spredt over det afrikanske bjerg Kilimanjaro.

Samtidig er portrættet af forfatteren også vævet sammen med hans romaner, og undervejs i filmen møder vi besøg af karaktererne fra hans bøger.

Se »Ejersbo« i Øst for Paradis.

»The Program« er et drama, der følger den irske sportsjournalist, David Walsh - manden som afslørerde cykelhelten Lance Armstrongs doping-misbrug.

Filmen, der ikke er en dokumentar, men som har skuespillere i rollerne som de virkelige personer, viser, hvordan den tidligere kræftramte rytter vinder sin første af ialt syv Tour de France-sejre i 1999. Samme år fatter Walsh mistanke til Armstrong, der begynder en lang og opslidende undersøgelse af The US Postal Service Cycling Team.

Se »The Program« i CinemaxX, Metropol og Øst for Paradis.

Læs anmeldelser af filmene:

Den tabte verden

»Sophie piskes af sted for at finde ud af, hvad der er op og ned på den sag. »Det er helt absurd«, siger Sophie undervejs, og ja, det er det. Og det er filmen dermed.« - Jacob Wendt Jensen

Spionernes bro

»Hver gang, man er ved at miste troen på, at en biograffilm kan noget over for alle de gode TV-serier, og når man af og til går og er træt af superhelte og romertalsfilm, så kommer Steven Spielberg ofte flyvende ind og sætter filmskabet elegant på plads.« - Jacob Wendt Jensen

Suffragette

»Det er vigtig, detaljeret og ­realistisk historieskrivning fortalt med en intensitet, der til dels opvejer, at manu­skriptet flere steder føles så konstrueret, at vi kan mærke fortællingen små tandhjul slide sig vej gennem lærredet.« - Louise Kidde Sauntved

Ejersbo

»I sidste ende føles det dog som om, der er lidt for meget »hurlumhej på bjergsiden«, samtidig med at en del inter­essante spor ikke forfølges. Det antydes for eksempel, at ambitionen med Afrika-trilogien nærmest tog livet af Ejersbo, og det vil vi da gerne høre mere om.« - Jacob Wendt Jensen

The Program

»Ben Foster arbejder ganske vist hårdt i hovedrollen, men de syv Tour de France-løb drukner i montager af TV-klip og kamp­svedende skuespillere. Forhåbentlig kan denne film dog forhindre, at ­nogle finder på at fortælle »The Bjarne Riis-story«.« - Kristian Lindberg

Følg aOa.dk på Facebook