Præciser din søgning i menuen
Føj til favoritter Del Send
Film | 13/03/14

Her er ugens filmpremierer

  • Og han ku’ svinge sig: Der er masser af overbevisende action­scener i 'The Amazing Spider-Man 2'. Foto fra filmen Foto: Ikke oplyst

    Og han ku’ svinge sig: Der er masser af overbevisende action­scener i 'The Amazing Spider-Man 2'. Foto fra filmen

    Foto:
Hver uge har nye film premiere på det store lærred. Vi har samlet ugens film her, hvor du også finder anmeldelser af filmene.

Premiere 17. april, uge 16

i filmen 'The Amazing Spider-Man 2' møder vi igen den nørdede teenager Peter, der er udstyret med superheltekræfter. Efterhånden som Peter vender sig til sine unormale kræfter, lærer han også sig selv og historien om hans forældres forsvinden bedre at kende - som vi har set det i sidste film om superhelten Peter.

En ny fjende skygger over Peters liv. Firmaet Oscorp Industries er nemlig et mere mistænkeligt foretagende end nogensinde før, og den utilregnelige gamle ven, Harry Osborn, gør ikke situationen bedre. Samtidig kommer Oscorp-medarbejderen Max Dillon ud for en noget speciel arbejdsulykke, og snart står Spider-Man over for sin hidtil største udfordring.

På hjemmefronten går det heller ikke helt godt. Hans kæreste synes, han bruger for meget tid væk - så der er problemer på flere fronter for Peter Parker.

Andrew Garfield er stadig manden i spandexdragten, mens Emma Stone vender tilbage som kæresten Gwen Stacy. Af nye ansigter ses bl.a. Jamie Foxx som Electro, Paul Giamatti som The Rhino og Dane DeHaan som Harry Osborn.

Se 'The Amazing Spider-Man 2' i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

'Det store stilehæfte - krigsdagbogen' tager endnu en gang fat på Anden Verdenskrig. Denne gang møder vi krigen sammen med to 13-årige tvillingedrenge. Deres mor har efterladt dem hos deres onde og alkoholiserede bedstemor. Fordelen ved hende er, at hun bor på landet langt væk fra de ødelæggende og dødbringende bombardementer i de større byer.

På trods af den fysiske afstand til de krigens mere direkte rædsler, så lever de to tvillinger i et sandt helvede hos bedstemoderen. Deres eneste valg for at overleve er at afstå fra enhver form for medfølelse med omverdenen. Men hvad får denne følelseskolde opførsel for de to drenge på sigt?

Filmen bygger på romanen ’Le grand cahier’ af den ungarskfødte, franskskrivende Agota Kristof - og filmen foregår også på ungarsk. I en birolle ses danske Ulrich Thomsen (Festen).

'Se 'Det store stilehæfte - krigsdagbogen' i Øst for Paradis.

'Når vinden rejser sig' handler om flyvemaskiner og menneskets fascination af at kunne flyve. I filmen møder vi den unge, japanske provinsdreng Jiro, der netop drømmer om at flyve. Desværre er Jiro så nærsynet, at han ikke kan uddanne sig til pilot. I stedet kaster han sig over det næstbedste alternativ: at designe og tegne fly.

Arbejdet med at skabe det perfekte, kunstneriske fly fører tiI, at Jiro i 1927 bliver ansat på en af Japans førende flyfabrikker. Her skal han designe kampfly til hæren.

Udenfor arbejdet sker der også meget for Jiro. Flere år tilbage mødte han under et jordskælv den smukke Nahoko, og nu bringer skæbnen dem sammen igen.

Instruktøren Hayao Miyazaki har med 'Når vinden rejser sig' skabt en biografisk, fantasifuld skildring af Jiro Horikoshi, der var en af Japans fremmeste flydesignere.

Se 'Når vinden rejser sig' i CinemaxX og Øst for Paradis.

Læs anmeldelser af filmene her:

'The Amazing Spider-Man 2'

"Men det er alt sammen detaljer i en gennemgående flot, ny superheltefilm, der er ret så helstøbt set i forhold til sin genre og som med visse nye elementer og skurkescenarier lover godt for film nummer tre og fire, der efter planen får premiere i 2016 og 2018." - Jacob Wendt Jensen

'Det store stilehæfte - krigsdagbogen'

"'Det store stilehæfte' kan godt risikere at være for rå til de mere følsomme, men til gengæld er filmen fuldstændig behageligt be­friet for de sentimentale sider, som de fleste andre film om Anden Verdenskrig har for mange af. Især de amerikanske af slagsen." - Jacob Wendt Jensen

'Når vinden rejser sig'

"Her bliver tegnet med både den brede og den helt detaljeorienterede pensel på mesterlig vis i 'Når vinden rejser sig', der er en vemodig svanesang fra en animationsmester,som altid har udmærket sig ved, at have meget på hjerte." - Louise Kidde Sauntved

Premiere 10. april, uge 15

Hvis det er en tur i biografen, du planlægger i den nærmeste fremtid, så har du virkelig noget at vælge imellem. Hele syv film har premiere i byens biografer i denne uge.

I 'Detektiverne' møder du 13-årige Mathilde, som ikke er tilfreds med den verden, hun lever i. Hun er en handlekraftig pige, som tager sit ansvar alvorligt og derfor beslutter hun sig for, at gøre noget ved det hele. Resultatet bliver hendes eget detektivbureau kaldet ”D”.

I skolen ser de andre skævt til Mathilde. De synes, hun er en underlig én, og de vil ikke være med i hendes projekt. Heldigvis kan Mathilde slå sig sammen med de to drenge, Gustav og Tobias, som ikke har noget at tabe, da de er lige så upopulære som Mathilde selv..

Pludselig er Mathildes onkel kommet i problemer med nogle rigtig ubehagelige typer - og så er der brug for det lille detektivbureau.

’Detektiverne’ er et forsøg på at skabe en ny type dansk ungdomsfilm, der ikke lægger fingre imellem og som skruer op for både action, spænding og drama.

Se 'Detektiverne' i CinemaxX og BioCity i Aarhus fra 10. april.

Universet i filmen 'Divergent' er ubestemt, men ikke helt fjern fortid, hvor Chicagos beboere lever i et opdelt klassesamfund: de uselviske, de intelligente, de fredelige, de ærlige og de frygtløse.

Når et ungt menneske når en vis alder, får han eller hun tildelt en fraktion. Alle er brikker i samfundets fejlfri puslespil. Og det er her, problemerne begynder for teenagepigen Tris Priors. Det viser sig nemlig, at hun er en såkaldt afviger - i stedet for at have én af de førnævnte egenskaber, så har besidder hun dem alle. Det er noget, samfundet ikke kan tolerere, og Tris stemples som en farlig fjende.

Med sin nyerhvervede status opdager Tris en underverden, som kæmper mod systemet. Tris allierer sig modstræbende med en hemmelig oprørsgruppe i kampen for måske at ændre menneskets vilkår.

’Divergent’ er første bog i den debuterende forfatter Veronica Roth science fiction-trilogi, som yderligere består af ’Insurgent’ og ’Allegiant’.

Se 'Divergent' i CinemaxX og BioCity fra 10. april.

I 'Fjerkongens rige' møder du Johan og hans far. De bor på et skib og har gjort det lige så længe, som Johan kan huske. De to lever et liv uden de helt store begivenheder, de fisker, dyrker gulerødder og reparerer skibet, når noget går i stykker.

Johans mor forsvandt, da han var tre år gammel. Hvor hun er blevet af, ved Johan ikke, men har en fornemmelse af, at det hænger sammen med den frygtede Fjerkonge.

En dag forstyrres skibets ro af et nødsignal, og med et er Johan på vej til Fjerkongens rige.

Se 'Rejsen til fjerkongens rige' i CinemaxX, BioCity og Øst for Paradis fra 10. april.

'Mig ejer ingen' foregår i 1970'ernes Sverige og handler om Lisa, som bor sammen med din mor of far. Faderen, Hasse, er samtidig hendes bedste ven. Den lille familie kommer i problemer, da moderen forlader Lisa og Hasse.

Lisa og Hasse lever et liv i et samfund, hvor klassekamp og arbejdsløshed er fokuspunkter. Hasse er en lavtlønnet metalarbejder, som ikke tjener mange penge hjem til familien. Moderens svigt tager hårdt på familien, og Hasse tyer oftere og oftere til alkoholen.

Mikael Persbrandt viser endnu en gang sit talent som Hasse, i denne socialrealistiske film, som for mange vil lede tankerne hen på vores egen Malmros film.

Se 'Mig ejer ingen' i CinemaxX, Metropol og Øst for Paradis i Aarhus fra 10. april.

Kongen af actionfilm, Liam Neeson, er tilbage med ’Non-Stop’. Her spiller han US Air Marshall Bill Marks, der sidder i 12 kilometers højde på et fly fra New York til London. Alt ændres på et splitsekund, da Bill pludselig får en frygtelig besked.

Hvert 20. minut henrettes en af flyets passagerer - indtil det lykkes ham at overtale flyselskabet til at betale 150 millioner dollars til forbrydelsens bagmænd.

Kollegaen Hammond skal hjælpe Bill i dramaet, men præcis 20 minutter senere ligger Hammond død på flyets toilet. Bill har nu kun kort tid inden det næste dødsfald til at finde frem til forbrydernes identitet og dermed redde sig selv og flyets besætning og passagerer.

Se ’Non-Stop’ i CinemaxX og BioCity i Aarhus fra 10. april.

Mange af de kendte ansigter fra etterens rige persongalleri, blandt andet bulldoggen Luiz, den lede, hvide papegøje Nigel og de rapkæftede pipfugle Nico og Marcel, er selvfølgelig med igen - men nu i helt andre omgivelser. I 'Rio 2' rejser de alle sammen mod det vilde liv i regnskoven.

Blu, den blå papegøje fra Rio de Janeiro, der på trods af sin alder næsten lige er blevet flyvefærdig, har fået tre børn med Jewel - hende der i sin tid lærte ham at flyve.

Blu lever i den tro, at han er den eneste af sin slags tilbage i verden, men det er han slet ikke. I Amazonas regnskoven findes der flere blå papegøjer.

Blu, hans familie og venner tager ud for at finde artsfællerne i regnskoven, og imens Blu forsøger at vænne sig til det vilde buskads, står han tilmed ansigt til ansigt med en frygtet modstander: sin svigerfar!

Se 'Rio 2' i CinemaxX og BioCity i Aarhus fra 10. april.

Filmen 'Vådområder' bygger på en bog af samme navn, som i som vakte røre og provokerede i Tyskland, da den blev udgivet.

I filmen møder vi tyske Helen, en excentrisk 18-årig kvinde, som eksperimenterer med stort set. stoffer, sin seksualitet og hygiejne. Og det giver nogle vilde scener, som blandt andet indvolverer diverse grøntsager, offentlige toiletsæder og hæmorider.

En dag bliver livsstilen for meget, og Helen bliver indlagt på sygehuset. Her møder hun den mandlige sygeplejeske Robin. Han er fast vagt på hendes værelse og skal holde øje med den vilde kvinde, men på trods af alle odds, bliver de to glade for hinanden. Helen fortæller om sine eksperimenter, sin besværlige barndom og sit håb om at kunne føre sine fraskilte forældre sammen igen.

Alle Helens vilde historier er malende beskrevet, og filmen er ikke for sarte sjæle.

Se 'Vådområder' i CinemaxX og Øst for Paradis i Aarhus fra 10. april.

Læs anmeldelser af filmene her:

'Detektiverne'

"Som for at opveje den halvbagte præmis, har instruktøren til gengæld udstyret »Detektiverne« med nogle narkobanditter, der i råhed ville klæde en dyster voksen-thriller. Alene åbningsscenen, hvor to gangstere slæber en bevidstløs mand gennem en øde lagerbygning, tilføjer prompte filmen en skærende følelse af utryghed ved, hvad et ungt publikum skal udsættes for i resten af filmen." - Kristian Lindberg

'Divergent'

"Desværre er alt i 'Divergent' så overforklaret, for at sikre at også nytilkommere til Roths univers er helt med, at fortællingen bliver unødvendigt langtrukken og lidt stiv." - Louise Kidde Sauntved

'Rejsen til fjerkongens rige'

"'Rejsen til fjerkongens rige' er sådan set også en original, men bare en så forvirret og rundtosset en af slagsen, at der skal skæres ind til benet og i stedet udvikles videre i én af de mange retninger, så vi ikke får flere af den her slags uformelige anarkistiske ballondyr af en film.' - Jacob Wendt Jensen

'Mig ejer ingen'

"Mikael Persbrandt fik den svenske Guldbagge-pris for sin intense indsats som Hasse, en karakter og præstation, der helt sprænger de skabeloner 1970ernes klasse­kampsfiktion opererede med, og som vil kunne smelte hjerter af svensk stål." - Kristian Lindberg

’Non-Stop’

"Bedst som man havde fået aldeles nok af Liam Neeson i den uinspirerede 'Taken'-serie, dukker han op i en herlig stramt instrueret og ret opfindsom knaldperle..." - Jacob Wendt Jensen

'Rio 2'

"'Rio 2' er et farvestrålende festfyrværkeri af en film, som det er svært ikke at blive i godt humør af - med mindre man ligefrem har allergi overfor flagrende fuglefjer og sambarytmer." - Louise Kidde Sauntved

'Vådområder'

"Man skal godt nok være meget gammeldags, hvis man lader sig provokere af 'Vådområder'. Men hvis man omvendt er typen, der er bange for sine egne kropsvæsker, er det nok ikke lige med 'Vådområder', man skal lade sig udfordre." - Jacob Wendt Jensen

Premiere 3. april, uge 14

Mens foråret endnu lader vente på sig, er det lige vejr til en tur i biografen. Og i denne uge er der rig mulighed for at finde sig en favorit, det er nemlig fire meget forskellige film, der har premiere i byens biografer i denne uge. Du kan vælge mellem den tyske western 'Guld', det bibelske action-drama 'Noa', filmen om modehuset Yves Saint Laurent og 'Bogtyven', hvor pigen Liesel flygter fra Anden Verdenskrigs rædsler ved at gemmes sig i bøgernes verden.

Under Anden Verdenskrigs rædsler sendes pigen Liesel væk fra sin egen familie for at bo hos en plejefamilie i Tyskland. Plejeforældrene er både rare og lærte mennesker, som lærer Liesel at læse. Liesel bliver undervejs i sit ophold venner med den jødiske dreng, Max, som familien gemmer i deres kælder.

Max og Liesel mødes over bøgerne og den fantasiverden, de møder i dem - og snart bliver det deres eneste måde at flygte fra krigen omkring dem.

'Bogtyven' er baseret på Markus Zusaks bestseller, som er en anderledes skildring af Anden Verdenskrig, fordi den bliver fortalt af noget af en makaber karakter, nemlig Døden.

Geoffrey Rush ('Kongens store tale') og Emily Watson ('Breaking The Waves') spiller Liesels plejeforældre, mens Liesel spilles af Sophie Nélisse fra ’Monsieur Lazhar’.

Se 'Bogtyven' i CinemaxX og Metropol i Aarhus.

Det er ikke ofte, vi ser en tysk western i de danske biografer, men med filmen 'Guld' har vi nu chancen for at se en ægte en af slagsen. Vi er i 1898 i det nordlige Canada, hvor tyske Emily Meyer slutter sig til en gruppe tyske immigranter. Gruppens mål er det nyeste guldminefund, Dawson City, der ligger tæt på guldgraverparadiset, Klondike.

Nyheden om et nyt guldfund gør gruppen optimistiske, og de drager af sted fulde af håb for fremtiden. Rejsen viser sig dog at være noget hårdere end forventet, og alt lige fra en ufremkommelig vej til et ulæseligt kort og interne konflikter i den lille trup ændrer snart stemningen.

Se 'Guld' i i Øst for Paradis i Aarhus.

Vi kender alle sammen bibelhistorien om Noas ark - men vi har aldrig oplevet den i dette format før. Filmen handler om titelkarakteren Noa og hans syner en syndflod, som vil oversvømme hele den jordiske verden og udslette alt liv.

Vi følger Noa, der ikke, før han får besked fra selveste Gud om, at syndfloden virkelig kommer, forstår katastrofens omfang. Kun Noa og hans familie må overleve, og Gud befaler Noa at bygge et kæmpe skib, så han kan redde præcis to eksemplarer af alle verdens dyr - en opgave som Noa og hans sønner kæmper imod tiden for at fuldføre.

Instruktøren Darren Aronofsky står bag stærke personskildringer fx i ’Requiem for a Dream’ (2000), ’The Wrestler’ (2008) og ’Black Swan’ (2010), og derfor kan du også forvente, at 'Noa' ikke kun er en katastrofefilm, men også et et stærkt portræt af en desperat mand, der presses til sine yderste grænser.

Se 'Noa' i BioCity og CinemaxX i Aarhus.

Med filmen 'Yves Saint Laurent' er det første gang, vi ser et portræt af den franske succes-designer på det store lærred. Den unge Yves var fra starten noget af et vidunderbarn og blev allerede som 21-årig kendt i modebranchen.

Yves Saint Laurent bliver kunstnerisk chef for modehuset Dior, da Christian Dior dør. Begivenhederne tager for alvor fart, da Yves Saint Laurent forelsker sig i Pierre Bergé den selvsamme dag, som hans første haute couture-kollektion skal vises frem.

Yves Saint Laurent og Pierre Bergé er forskellige som dag og nat, men sammen etablerer de alligevel virksomheden Yves Saint Laurent nogle år senere. Filmen skildrer parrets makkerskab og samarbejde, som ændrede modeverdenen for evigt.

Se filmen i Metropol og Øst for Paradis i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

'Bogtyven'

"Sophie Nélisse er en virkelig god og naturtro Liesel, men de voksne omkring hende giver en mulig karriere en klodset start ved konsekvent at gå efter laveste fællesnævner." - Jacob Wendt Jensen

'Guld'

"Den elektriske guitar knitrer i det brede landskab, og man falder dejligt langt ind i en traditionel og eksistentiel western, der ikke kun egner sig til forstkandidater og cowboynørder." - Jacob Wendt Jensen

'Noa'

"Ny film om Noa og arken er kulørt og buldrende, men samtidig lidt kedelig og ikke voldsomt fængende i behandling af de menneskelige dilemmaer." - Jacob Wendt Jensen

'Yves Saint Laurent'

"Få har betydet så meget for modehistorien som Yves Saint Laurent, der døde i 2008. Desværre er Jalil Lesperts portrætfilm 'Yves Saint Laurent' mere fokuseret på overflade og sensation end på mesterdesignerens meritter." - Louise Kidde Sauntved

Premiere 27. marts, uge 13

Der er to film, der har premiere på biografernes store lærreder i denne uge: den stjernespækkede 'The Grand Budapest Hotel' og toeren til den populære Captain America: 'Captain America: The Winter Soldier'.

Filmen 'The Grand Budapest Hotel' handler om hotellet af samme navn. Det er det mest luksuriøse af sin slags med spa og velvære for alle gæster.

Den legendariske concierge Monsieur Gustave styrer sit personale med hård hånd og er ombejlet af klientellet, primært ældre kvinder med pengepungen i orden. Gustave bliver mentor for den unge piccolo, Zero Moustafa, og snart bliver de to fortrolige venner.

Da en ældre hotelgæst bliver fundet død, og det viser sig, at hun har efterladt Gustave et meget værdifuldt maleri, kommer den ellers så vellidte concierge i problemer. Zero må derfor træde i karakter som Gustaves protegé og redde ham ud af suppedasen.

Wes Andersons stil er bredt kendt i filmkredse for en særegen brug af farver, håndlavede kulisser, skæve karakterer og og flade, frontale kameravinkler. Se bare ’The Royal Tenenbaums’ (2001), ’Fantastic Mr. Fox’ (2009) og ’Moonrise Kingdom’ (2012).

Ud over den genkendelige stil vender flere af hans faste skuespillere tilbage, hvoraf følgende har flest af hans film på CV’et: Owen Wilson (syv), Bill Murray (syv), Jason Schwartzman (fem), Adrien Brody (tre) og Willem Dafoe (tre).

’The Grand Budapest Hotel’ skiller sig ud ved at være Andersons mest politiske film til dato med en klar reference til de omvæltninger, der forandrede Europa i første halvdel af det 20. århundrede men stadig med vægt på det komiske, som han er kendt for.

Se 'The Grand Budapest Hotel' i BioCity og CinemaxX i Aarhus fra 27. marts.

Filmen 'Captain America: The Winter Soldier' handler om Steve Rogers, der også er kendt som Captain America.

Efter at være blevet frosset ned siden sin deltagelse i Anden Verdenskrig, og efterfølgende at have reddet New York City fra en invasion fra rummet, forsøger Steve Rogers at vænne sig til sin rolle i den moderne verden.

Men helten må igen finde dragten med Stars and Stripes frem. En kollega fra S.H.I.E.L.D. bliver nemlig angrebet, og Steve trækkes ind i et plot, der i sidste ende kan betyde en altoverskyggende trussel mod hele verden.

Captain America slår sig sammen med Black Widow fra The Avengers og en ny allieret, The Falcon, for at komme til bunds i den djævelske sammensværgelse. Hvor den første Captain America-film brugte en del krudt på at vise den heltemodige amerikaners oprindelseshistorie, kan efterfølgeren springe direkte til handlingen.

Blandt de nye karakterer i filmens lineup finder vi The Falcoln, spillet af Anthony Mackie (The Hurt Locker), og så er der jo The Winter Soldier - en nærmest overvindelig kampmaskine, der i dén grad giver Steve Rogers sved på panden.

Hvordan superhelten klarer sig, må du se ’Captain America: The Winter Soldier’ for at finde ud af. Chris Evans spiller igen titelkarakteren, og han får selskab af Scarlett Johansson fra ’The Avengers’ (2012).

Se 'Captain America: The Winter Soldier' i BioCity og CinemaxX i Aarhus fra 27. marts.

Læs anmeldelser af filmene:

'The Grand Budapest Hotel'

"Hvad personerne i filmen løber rundt efter er dybest set ligegyldigt, det centrale er, hvordan de gør det. Men er det nok? Nej, egentlig ikke, og hvis ikke det var for de visuelle vitaminer i 'The Grand Budapest Hotel', ville man gå desorienteret og desillusioneret ud af biografen." -

Jacob Wendt Jensen

'Captain America: The Winter Soldier'

"Mange af enkeltdelene i 'The Winter Soldier' fungerer altså fint, men sat sammen bliver de i den lange ende til et udmattende overbud af effekter. Det kan derfor virke en smule ironisk, når filmen i sit budskab samtidig prædiker imod våbenkapløb og militærkontrol." - Jacob Wendt Jensen

Premiere 20. marts, uge 12

I denne uge har Per Flys film om det svenske jazz-ikon, Monica Zetterlund, premiere i Danmark. I Sverige blev det årets mest sete film, og nu er turen endelig kommet til det danske biografpublikum. Ud over 'Monica Z' er der tre film, som har premiere i denne uge: bilfilmen 'Need For Speed', den anderledes vampyrfilm 'Only Lovers Left Alive' og den indiske kærlighedshistorie 'The Lunchbox'.

Filmen 'Monica Z' er historien om den svenske jazzsangerinde, Monica Zetterlund (1937-2005).

Per Fly, der slog igennem med trilogien ’Bænken’, ’Arven’ og ’Drabet’, står bag kameraet, og selvom ’Monica Z’ har samme kronologiske og klassiske struktur som de fleste portrætfilm, er der alligevel tale om film, der skiller sig ud fra de andre.

En stor del af årsagen skyldes Edda Magnasons formidable portræt af Monica Zetterlund, hvis karriere startede ud på jazzklubber i Stockholm, og som i 60erne deltog i det Internationale Melodi Grand Prix samt indspillede musik med jazzikonet Bill Evans.

Filmen følger dog først og fremmest sangerindens turbulente kærlighedsliv og hendes kamp for at forvare sin karriere som både kvinde og mor - både over for omverdenen men i særlig grad over for hendes far.

’Monica Z’ blev sidste års mest sete film i Sverige med mere end ½ mio. biografbilletter, og dramaet er Per Flys første spillefilm siden ’Kvinden der drømte om en mand’ fra 2010.

Se 'Monica Z' i CinemaxX, BioCity, Metropol og Øst for Paradis i Aarhus.

Filmen 'Need For Speed' handler om Tobey Marshall, der er en yderst talentfuld og legendarisk racerkører. Han lever af at bygge og køre muskelbiler.

Et skæbnesvangert ræs får tragiske konsekvenser, og han ender bag tremmer med god tid til at bygge had op mod sin ærkenemesis, Dino, der egentlig er den skyldige part og grunden til Tobeys fængselsdom.

Da Tobey igen er på fri fod, har han en plan om at få både hævn og retfærdighed ved at slå Dino i det legendariske De Leon-ræs. Men først skal han nå frem til løbet, inden et virvar af ærkefjendens dusørjægere får ram på ham.

Man kunne have forventet at ’Need for Speed’ ville minde meget om Fast & Furious-filmene, men det gør den ikke. I stedet lægger filmens stil og tone sig meget mere op ad 70'ernes bilfilm, hvor selve bilerne spillede en større rolle end skuespillerne.

Instruktør Scott Waugh går til bilerne med samme intensitet og alvor, som han gjorde det med Navy SEAL-folkene i hans hit ’Act of Valor’ fra 2012. Med kombinationen af sammenbidt hævnhistorie og ren bilporno, står ’Need for Speed’ som sin egen film og ikke bare et forsøg på at bide andre filmserier i hælene.

Se 'Need For Speed' i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

Filmen 'Only Lovers Left Alive' handler om Adam og Eve. De har levet i flere tusind år, været venner med nogle af verdenshistoriens mest spændende kunstnere og bruger nu det meste af deres tid på at fundere over kunst, kreativitet og livet. Folk der siger, at filmen handler om vampyrer, er præcis den slags mennesker, som vampyrerne Adam og Eve synes er åndssvage. Faktum er dog stadig, at de er vampyrer, der skal have menneskeblod og holde sig fra sollys. Bare en anden og mere virkelighedstro art end dem, vi kender fra andre historier.

’Only Lovers Left Alive’ er med andre ord en aparte vampyrfilm. Mindre ville kendere af instruktør Jim Jarmusch heller ikke forvente. Han har alle dage skabt unikke film, der lever mere på stil og intellektualitet end plot og handling.

I ’Only Lovers Left Alive’ er Tom Hiddleston og Tilda Swinton i centrum som de to hovedroller, men filmens musik, stemning og temaer får mindst lige så meget fokus. Efter et filmårti med både voldelige og romantiske blodsugere, kommer ’Only Lovers Left Alive’ med et frisk bud på en anderledes vampyrfilm.

Se 'Only Lovers Left Alive' i Øst for Paradis.

I filmen 'The Lunchbox' modtager Saajan Fernandes en daglig madpakke. En grå mand i sit livs efterår, der sidder fast i et kedeligt kontorarbejde og et ensformigt trummerum.

Hver dag leverer Mumbais verdenskendte leveringsservice (de såkaldte dabbawabbas) omtrent otte millioner madpakker til folk rundt omkring i byen. Pludselig modtager Saajan en madpakke helt ulig den, han er vant til.

Maden er nemlig ikke den industrifremstillede af slagsen, han normalt betaler for, men derimod hjemmelavet med kærlighed. Sajaan ved, at pakken er blevet fejlleveret, men ikke at der står en hjemmegående kvinde i den anden ende.

Snart begynder de at udveksle små beskeder til hinanden gennem madpakkerne, og langsomt udvikles et helt særligt forhold.

Irrfan Khan spiller hovedrollen som Saajan, og hvis du synes, du har set ham før, er det nok som den voksne Pi i ’Life of Pi’ (2012) eller måske som politiinspektøren i ’Slumdog Millionaire’ (2008).

To Oscar-vindende film, der begge har Indien som fællesnævner, men som er instrueret af hhv. en taiwaner og en englænder. Det romantiske drama ’The Lunchbox’ er instrueret af indiske Ritesh Batra, der også har skrevet og produceret.

Se 'The Lunchbox' i CinemaxX, Metropol og Øst for Paradis i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

'Monica Z'

"En svensk skuespillerstjerne er født, og en dansk instruktør er genfødt med »Monica Z«. Fortællingen om jazzsangerinden Monica Zetterlunds skæbne er fascinerende og universel." - Jacob Wendt Jensen

'Need For Speed'

"Desværre fungerer historien ikke helt så godt, når personerne træder ud af bilerne. Både fortælling og figurtegning er gumpetung og præget af klicheer, som kun Aaron Paul – med nød og næppe – formår at spille sig ud af." - Louise Kidde Sauntved

'Only Lovers Left Alive'

"Efter den mystiske »The Limits of Control« er amerikansk independentfilms cool eminence Jim Jarmusch tilbage i topform med det eksistentialistiske vampyrdrama »Only Lovers Left Alive«, der handler om drifter, overlevelse, evig kærlighed og civilisationens fortabelse – intet mindre." - Louise Kidde Sauntved

'The Lunchbox'

"'The Lunchbox' er godt nok en indisk film, men vi er langt fra Bollywood og lignende syng-med-hurlumhej. Den meget fine og lavmælte historie om at åbne sig for verden virker lavet med sigte på verdensmarkedet, da den er temmelig universel i sit snit og foregår halvt på engelsk." - Jacob Wendt Jensen

Premiere 12. marts, uge 11

Vores anmeldere er gavmilde med stjernerne til denne uges premierefilm. 'Fortiden' gør sig fortjent til hele seks stjerner, 'Saving Mr. Banks' snupper fem, mens 'Out of the Furnace' må nøjes med 3 flotte stjerner.

I filmen 'Fortiden' mødes iranske Ahmad i lufthavnen med sin franske eks, Marie. Han er nemlig taget til Frankrig for endelig at ordne skilsmissepapirerne, så hun kan være sammen med sin nye kæreste, Samir.

Samtidig beder Marie sin kommende eksmand om at undersøge, hvorfor hendes teenagedatter er så vred på hende. Men Ahmad behøver ikke at grave særlig dybt for at finde ud af, at familiemedlemmerne, unge som gamle, alle gemmer på hemmeligheder, og snart begynder skeletterne at vælte ud af skabet.

For tre år siden satte Asghar Farhadi igen Iran på filmverdenskortet, da han vandt en Oscar for ’Nader og Simin - en separation’ i kategorien Bedste ikke-engelsksprogede film.

Hans nyeste værk er dog fransk, men har flere ting tilfælles med den meget roste forgænger. Hovedrollen, spillet af Ali Mosaffa, er den bløde, iranske mand, gennem hvem vi får historien fortalt, og ligesom i den tidligere film ligger han i skilsmisse med sin kone.

Hun har til gengæld sine egne, for Ahmad nogle gange uforståelige, motiver og spilles af franske Bérénice Bejo, der bragede igennem i den Oscar-vindende ’The Artist’ (2011).

Instruktøren er en mester i at skabe fortættede dramascener, der via deres skarpe dialog og skuespil næsten tenderer en thriller - dog uden nogensinde at miste fokus på det vigtigste: karaktererne og deres indbyrdes forhold.

Se 'Fortiden' i CinemaxX i Aarhus.

Filmen 'Out of the Furnace' handler om Russell Baze, der altid har drømt om at slippe væk fra fattigdommen i det såkaldte rustbælte i USA, hvor han bor med sin lillebror Rodney.

Men skæbnen vil det anderledes, og mens Russell ender i fængsel, lokkes hans bror ind i en af de mest voldelige og hensynsløse, kriminelle organisationer i byen. Da Russell løslades, står han over for et nærmest umuligt valg: tage væk og vinde sin frihed eller risikere alt for at hjælpe sin bror.

Scott Cooper instruerede Jeff Bridges til en hovedrolle-Oscar i ’Crazy Heart’ (2009), og med ’Out of the Furnace’ har han igen scoret en topskuespiller til hovedrollen.

Christian Bale ('Dark Knight'-trilogien, 'American Hustle') giver en vanlig kamæleonagtig præstation som Russell Baze, der får nok at se til med at redde sin bror, som spilles af Casey Affleck ('Gone Baby Gone').

Se 'Out of the Furnace' i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

Filmen 'Saving Mr. Banks' foregår i 1961, hvor den britiske forfatterinde, P.L. Travers, rejser til Hollywood for at møde selveste Walt Disney.

Sidstnævnte har i 18 år forsøgt at overtale Travers til at sælge filmrettighederne til hendes populære bog om Mary Poppins, men at hun endelig befinder sig i Disneys studier, betyder ikke, at den snerpede og besværlige dame vil gøre det nemt for filmmogulen.

Den selv ret så excentriske Disney ser sig nu tvunget til at lade Travers være en del af den kreative proces, hvilket viser sig at være en udfordring. Først og fremmest fordi Travers hader alt, hvad Disney står for. Dernæst fordi hun, af personlige årsager, har svært ved at give slip på sin elskede karakter.

Med skuespillere som Emma Thompson og Tom Hanks på rollelisten, samt kulørte karakterer som P.L. Travers og Walt Disney som omdrejningspunkt, mangler ’Saving Mr. Banks’ næppe yderligere argumenter for en tur i biografen.

Se 'Saving Mr. Banks' i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene her:

'Fortiden'

"Det skal ganske enkelt ses. Gå til filmen med vågen opmærksomhed, brug derefter nogle timer på at snakke den igennem med en medpublikummer og kast så et røntgenblik på jeres egen fortid." - Kristian Lindberg

'Out of the Furnace'

"'Out of the Furnace' er en dyster fortælling om ansvar, brødrekærlighed og om at prøve at få noget ud af et liv, der tager mere end det giver. En fortættet stemning og en effektiv visuel og stilistisk bevidsthed signalerer "dette er ikke bare en metervare-thriller"." - Louise Kidde Sauntved

'Saving Mr. Banks'

"Udover at være historien om skabelsen af 'Mary Poppins', er 'Saving Mr. Banks' også en universel fortælling om kunsten at lave en bog om til en film og dertil et lystfyldt og intelligent portræt af Hollywood i 1960erne." - Jacob Wendt Jensen

Premiere 6. marts, uge 10

Fem premierefilm bliver det til i denne uge, hvor du kan se den danske dramakomedie 'Klumpfisken', den nye Coen-film, der leverer kræs til musiknørder: ’Inside Llewyn Davis’, animationsfilmen 'Hr. Peabody & Sherman', actionbraget ’300: Rise of en Empire’ og endelig den belgiske 'Bullhead', som var nomineret til en Oscar for Bedste ikke-engelsksprogede film.

Filmen 'Klumpfisken' handler om 45-årige Kristian, kaldet Kesse, der er tredje generations fisker bosat i Nordjylland ved vindblæste Hirtshals. Nye tider i fiskeriet lægger pres på fiskerne, og Kesse kæmper en desperat kamp for at holde hovedet oven vande og kreditorerne for døren.

Den konservative fisker tvinges af sin bank til at finde nye indtægtskilder, så Kesse tager modvilligt imod et lukrativt tilbud om at få den kvindelige havbiolog Gerd fra København med ombord.

Trods deres åbenlyse forskelligheder forelsker de sig hovedkulds i hinanden, og Kesse står pludselig overfor det svære valg om, hvorvidt han skal fortsætte med at kæmpe for det liv, han kender så godt, eller starte på en frisk.

’Klumpfisken’ er skabt som en del af programmet New Danish Screen, der giver støtte til debuterende instruktører. Dermed indtager Søren Balle det danske filmlandskab med en dramakomedie, som er både socialrealistisk og romantisk.

Se 'Klumpfisken' i CinemaxX og Metropol i Aarhus.

Filmen 'Inside Llewyn Davis' handler om Llewyn Davis, der forsøger at slå igennem som folk-sanger i New York i 1961. Men hans dybtfølte, indadvendte musik passer ikke til musikbranchen, der søger den lettere og mere optimistiske poplyd.

Det bliver derfor kun til små scenejobs på den lokale bule, og det lille pladeselskab, der tidligere har udgivet en duetindspilning med ham, tror ikke på hans fremtid som solokunstner.

Pengene er der derfor ikke mange af, og Llewyn lever fra hånden til munden og overnatter på en sofa hos sin utilfredse veninde. Trods modstanden og forhindringerne nægter den lidende kunstner at give op og sætter kursen mod en større og potentielt mere indbringende fremtid.

Trods den grundlæggende grå stemning, fornægter auteur-parrets tørre humor sig ikke. Men samtidig er ’Inside Llewyn Davis’ et nyt eksempel på, at instruktørerne på plotsiden formår at forny sig gang på gang, og i deres nyeste film foregår handlingen over en uge, hvilket ender med at blive en knivskarp pointe.

Filmen hylder den kreative bølge, der kom ud af Greenwich Village i perioden med en række folk-sange fremført til perfektion af bl.a. skuespillerne Oscar Isaac, Justin Timberlake og Carey Mulligan.

’Inside Llewyn Davis’ appellerer dog til andre end folk-entusiaster med sine bredt favnende, filmiske kvaliteter og tankevækkende plot. Dette er ikke set mere overbevisende i nogen anden film.

Se 'Inside Llewyn Davis' i Metropol og Øst for Paradis i Aarhus.

Filmen 'Hr. Peabody & Sherman' handler om Hr. Peabody, der ikke er nogen helt almindelig hund. Ikke nok med, at han kan tale og gå på to ben, så er han samtidig ufattelig klog, kultiveret og atletisk.

Han største bedrift er dog opfindelsen af en tidsmaskine. Samtidig har han adopteret en dreng ved navn Sherman, som efter nogle problemer i skolen ender på en eventyrlig rejse tilbage til nogle af historiens vigtigste begivenheder sammen med hr. Peabody og pigen Patty.

Men da Sherman bryder reglerne for tidsrejser, står de pludselig midt i et kapløb for at få repareret verdenshistorien og redde fremtiden.

Biograffilmen er den første af sin slags om Peabody og Sherman, og den er instrueret af manden bag ’Løvernes konge’ (1994) og ’Stuart Little’ (1999).

Tidsmaskinen sender vore helte tilbage til bl.a. Ægypten, det antikke Grækenland og renæssancens Italien, hvor der vendes op og ned på det, man har læst i historiebøgerne.

Vidste du fx, at Mona Lisas smil blev fremprovokeret af Hr. Peabody på slap line? Nej, vel. Ud over, at der er højt tempo og gakkede situationer fra start til slut, er filmen også en fortælling om forholdet mellem far og søn.

Se 'Hr. Peabody & Sherman' i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

Filmen 'Bullhead' handler om Jacky, der arbejder på familiens gård. Her er han er vidne til, at svogeren pumper kvæget med ulovlige væksthormoner. Samtidig begynder Jacky i al hemmelighed selv at tage anabolske steroider.

Da en politimand, på jagt efter hormonmafiaen, bliver slået ihjel, konfronteres Jacky med en voldsom og traumatisk barndomsoplevelse, som han har forsøgt at lægge bag sig. En ubærlig hævntørst blusser op i ham, og pludselig er der ingen vej tilbage.

Belgiske dramaer er ikke hverdagskost i de danske biografer, men når hovedrollen spilles af dygtige Matthias Schoenaerts, og filmen har været nomineret til en Oscar for Bedste ikke-engelsksprogede film, er den pludselig langt mere oplagt at udsende herhjemme.

Matthias Schoenaerts brød sidste år igennem i den meget roste ’Smagen af rust og ben’ (2012) over for Marion Cotillard, og også her blev hans imponerende fysik brugt som en del af plottet.

Se 'Bullhead' i CinemaxX og Øst for Paradis i Aarhus.

Filmen ’300: Rise of en Empire’ foregår samtidig med og efter Kong Leonidas og hans 299 ekstremt veltrænede krigere sloges for Spartas ære i ’300’, hvor hele Grækenlands fremtid stod på spil på de omkringliggende have.

Det er her, ’300: Rise of en Empire’ folder sin historie ud, om den græske general Themistokles og hans forsøg på at samle Grækenland og bekæmpe Xerxes og hans invaderende persiske hære.

Themistokles og hans flåde er håbløst underbemandet, men de giver ikke op. Ved hjælp af politik, snu taktik og ikke mindst rå og blodig vold, kæmper de for deres land, liv og frihed.

Som en efterfølger til action-braget ’300’ lægger ’300: Rise of an Empire’ sig stilmæssigt i kølvandet på sin forgænger. Der er skruet helt op for den tegneserie-grafiske vold, og især i 3D lægger man mærke til, hvor ofte kameralinsen rammes af blodsprøjt.

I modsætning til etteren har denne efterfølger derimod en mere kompleks historie, der især sætter fokus på Themistokles’ forhold til Artemisia - den sexede, krigeriske og kvindelige general for den persiske flåde.

Men tag ikke fejl. Dette er og bliver et actionfix i samtlige minutter.

Se ’300: Rise of en Empire’ i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

'Klumpfisken'

"Det er ikke så tit vi får fortællinger fra udkants-Danmark, men med den både charmerende og vedkommende »Klumpfisken« fører debuterende Søren Balle os ind i Nordjyllands forblæste fiskerhjerte." - Louise Kidde Sauntved

'Inside Llewyn Davis'

"'Inside Llewyn Davis' er ikke en ren sort-komedie som 'The Big Lebowski' eller 'Burn after Reading', men en blødere skabning, der hensætter publikum i et nostalgisk, tilfredst nynnende humør." - Kristian Lindberg

'Hr. Peabody & Sherman'

"Ideen er sådan set god nok, det samme er vittighederne i »Hr. Peabody og Sherman«, men animationsfilmen er noget klodset i sin udførelse og 3D effekten temmelig ligegyldig." - Jacob Wendt Jensen

'Bullhead'

"'Bullhead' er et brutalt, mørkt og dybt vedkommende drama om hævn og uskyldstab, med dryp af befriende skæv humor i beskrivelsen af den belgiske hormon-mafia." - Louise Kidde Sauntved

’300: Rise of en Empire’

"Den nye film »300« med undertitlen 'Rise of the Empire' vil fungere bedst for unge raske drenge, der kan være svært fascinerede af store muskelkroppe, mens de venter på, at deres egen vokser sig stor." - Jacob Wendt Jensen

Premiere 27. februar, uge 9

Der er både små independent-film, store Hollywood-produktioner og et dansk drama om mafialignende metoder i erhvervslivet blandt denne uges premierefilm.

Filmen 'Bluebird' handler om en lille by i Maine, der rammes af en stor tragedie, da buschaufføren Lesley bliver distraheret på sin sædvanlige rute hjem, og glemmer en lille dreng, der er faldet i søvn bagerst i bussen.

Drengen fryser ihjel, og Lesley rammes af chok. Men tragedien stopper ikke der, da alle i det tætvævede og isolerede lokalsamfund bliver påvirket, og ulykken viser sig at få uforudsete konsekvenser.

Dramaet er blevet fremhævet i flere førende filmmedier, bl.a. Indiewire og Variety, som en af årets mest seværdige titler. Den lille film er instrueret af debutanten Lance Edmands, der førhen var klipper på bl.a. Lena 'Girls' Dunhams første spillefilm ’Tiny Furniture’ (2010).

Rollelisten består hovedsageligt af serieskuespillere med Amy Morton ('Blue Bloods'), John Slattery ('Mad Men'), Adam Driver ('Girls') og Margo Martindale ('Justified') i nogle af de største roller.

Se 'Bluebird' i Øst for Paradis i Aarhus.

Filmen 'Die andere Heimat' foregår i landsbyen Schabbach i bjergkæden Hunsrück i Tyskland. Vi er midtvejs i det 19. århundrede, og fattigdommen har indbyggerne i et jerngreb. Den unge og belæste Jakob bor sammen med sine forældre og bror Gustav.

Deres søster, Lena, er flyttet væk fra området sammen med sin mand, og mens rivaliseringen mellem de to brødre står på, drømmer Jakob sig væk til Amazonas, som har hans særlige boglige interesse.

Muligheden for et bedre liv opstår, da en mand kommer til byen med målet om at finde folk, der vil rejse til Brasilien. Nu må brødrene beslutte sig for, om de vil forlade deres hjemstavn.

Forholdet til hjemstavnen er genstand for instruktøren Edgar Reitz’ opmærksomhed. Filmen er en prequel til den anerkendte TV-saga ’Heimat’, som Reitz instruerede i 1984, og siden handlingen foregår før miniserien, kræver ’Die andere Heimat’ intet kendskab til forgængeren.

Jan Dieter Schneider spiller hovedrollen Jakob, men primært Jeroen Perceval vil være kendt for dem, der så ’Borgman’ sidste år, og måske kender man Marita Breuer fra ’Krigeren og kejserinden’ (2000).

Se 'Die andere Heimat' i Øst for Paradis.

Filmen 'Hende' handler om den introverte Theodore Twombly, der lever af at skrive kærlighedsbreve for folk, der har svært ved at udtrykke følelser.

Theodore er netop kommet ud af et langt forhold og er både ensom og smådeprimeret. For at komme videre med sin tilværelse køber han et operativsystem, der tilbyder et intuitivt ”væsen”, som er skræddersyet til sin bruger.

Langsomt begynder Theodore at knytte sig til dette underholdende, varme men alligevel kunstige væsen ved navn Samantha, og venskabet udvikler sig til et anderledes kærlighedsforhold.

Spike Jonze ('Being John Malkovich', 'Adaptation'.) har med ’Hende’ drejet endnu en original historie, der, foruden at handle om kærlighed, udforsker den moderne identitetsfølelse.

Jonzes manuskript vandt en Golden Globe, og derudover har de to hovedrolleindehavere, Joaquin Phoenix og Scarlett Johansson, høstet stor ros for deres præstationer. Sidstnævntes er vel at mærke udelukkende en stemmepræstation.

Filmen er nomineret til 5 Oscars, bl.a. Bedste film og Bedste originale manuskript.

Se 'Hende' i CinemaxX, Metropol og Øst for Paradis i Aarhus.

Filmen 'Kartellet' handler om den selvstændige entreprenør, Lars Halbo, der efter en karriere i udlandet vender tilbage til Danmark og overtager familiefirmaet Halbo El & VVS.

Men da han underbyder nogle større entreprenørvirksomheder i en række kommunale udbudsrunder, og nægter at indgå i deres ulovlige prisaftaler, kommer både firmaet og hans familie hurtigt under et voldsomt pres fra de store selskaber.

Mens metoderne mod ham bliver mere og mere personlige og ufine, må Lars beslutte, om han vil gå med i kartellet, og dermed slippe for chikane, eller kæmpe for det, han ved, er det rigtige.

’Kartellet’ er ikke interesseret i politik, men derimod erhvervslivets gangsteragtige metoder og ikke mindst de menneskelige omkostninger, de medfører.

Spændingsdramaet er baseret på virkelige hændelser og er instruktør Charlotte Sachs Bostrups første spillefilm efter de tre familiefilm om 'Karla' (2007-10).

Se 'Kartellet' i CinemaxX, BioCity og Metropol i Aarhus.

Filmen 'Monumenternes mænd' handler om en enhed kaldet Monumenternes mænd, der af Præsident Roosevelt bliver beordret under Anden Verdenskrig til at redde alverdens kunstgenstande, før de bliver destrueret af den tyske hær, der har fået direkte ordrer på at ødelægge alt inden rigets fald.

Missionen virker fuldstændig umulig, da kunstværkerne er godt gemt bag fjendens linjer, og den udvalgte gruppe består af kunsthistorikere, kuratorer og museumsinspektører, der alle er mere bekendte med Michelangelo end med militære operationer.

George Clooney har både skrevet, produceret og instrueret denne krigsfilm, der med god vilje kan kaldes ’Ocean’s Eleven’ (2001) møder ’Kellys helte’ (1970).

Og som om det ikke var nok, indgår han også i rollebesætningen, der består af bl.a. Matt Damon, Jean Dujardin, John Goodman, Cate Blanchett og Bill Murray.

Den humoristiske krigsfilm er baseret på Robert M. Edsels autentiske bog med den mundrette titel ’The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves and the Greatest Treasure Hunt in History ’.

Se 'Monumenternes mænd' i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

'Bluebird'

"Når filmen oven i købet kun varer halvanden time, og der ikke bliver gravet særligt dybt i den frosne muld, er det svært at blive følelsesmæssigt ramt af »Bluebird«, der næsten kommer til at ligne en parodi på en amerikansk independent film." - Jacob Wendt Jensen

'Die andere Heimat'

"'Die andere Heimat' er et sanseligt tidsbillede, et ­involverende drama og smuk fortællekunst om den længsel - efter kærlighed, eventyr og et sted at høre hjemme - der bor i os alle, dengang som nu." - Louise Kidde Sauntved

'Hende'

"Spike Jonze har med 'Hende' skabt en skæv kærlighedshistorie om – og til – alle os moderne teknologibesatte mennesker, der måske i virkeligheden drømmer om at tilbringe lidt mindre tid med hovedet nede i en smartphone." - Louise Kidde Sauntved

'Kartellet'

"'Kartellet' skal have ros for ikke at overdramatisere sit autentiske materiale, men undgår til gengæld heller ikke nogle fæle klichéer." - Kristian Lindberg

'Monumenternes mænd'

"Samlet set virker det dog helt utroligt, at en så slap film kan slippe gennem ­kvalitetskontrollen hos et stort og velrenommeret amerikansk filmselskab. Kan det mon skyldes, at man troede George Clooney var ufejlbarlig som både instruktør og skuespiller?" - Jacob Wendt Jensen

Premiere 20. februar, uge 8

Fire meget forskellige film har premiere i denne uge: animationsfilmen 'Pinocchio', actionkrigsfilmen 'Lone Survivor', den romantiske fantasyfilm 'Winter's Tale' og endelig dramaet '12 Years a Slave'.

Filmen '12 Years a Slave' er baseret på Solomon Northups egen biografi fra 1853, der fortæller om den sorte, veluddannede og frie familiefar Solomon, der i 1841 vågner op til en forfærdelig skæbne. To mænd har bortført ham, lænket ham, frataget hans identitet samt basale rettigheder og solgt ham til et liv som slave i sydens barske bomuldsmarker.

Filmens autentiske udgangspunkt tilfører en ekstra dimension til en allerede velkendt historie, og vi tvinges mere end nogensinde før til at tage stilling til, at dette skete blot 150 år tilbage. Solomons 12 år lange kamp for ikke bare at holde sig i live, men også for at bevare sin værdighed som menneske, er derfor uhyggelig relevant.

Med stærke præstationer hele vejen rundt og store stjerner i diverse biroller står to karakterer klarere end nogen andre. Chiwetel Ejiofor er ikke ny i branchen, men med en skræmmende ægte præstation som den kidnappede Solomon er der lagt i ovnen til et gennembrud hos et større publikum.

Overfor Ejiofor står debutanten Lupita Nyong’o, der er en åbenbaring som den unge, tugtede slavepige Patsy. Og med en blanding af skrøbelighed og vildskab bliver Patsy filmens måske mest mindeværdige karakter.

Instruktøren Steve McQueen kan dog også tage stor del af æren for, at ’12 Years a Slave’ lykkes, som den gør. McQueens tredje spillefilm følger flot op på både ’Hunger’ (2008) og ’Shame’ (2011), der ligeledes kredser om det isolerede menneske.

Filmen er nomineret til 9 Oscars, bl.a. Bedste film, Bedste mandlige hovedrolle, Bedste kvindelige birolle og Bedste instruktør.

Se ’12 Years a Slave’ i CinemaxX, BioCity og Metropol i Aarhus.

Filmen 'Lone Survivor' handler om fire toptrænede amerikanske Navy SEAL-soldater sendes på en hemmelig mission langt bag fjendens linjer i Afghanistan. Målet er Talibanlederen, Ahmad Shahd, der ifølge rygterne befinder sig i Hindu Kush-regionen, men intet er sikkert.

Filmen er baseret på den virkelige beretning om fire medlemmer af SEAL Team 10 i 2005. Som dens titel så fiffigt hentyder til, går det forholdsvis galt, og de fire soldater sættes på den hårdest tænkelige prøve.

Peter Berg er en solid action-instruktør, med film som ’The Rundown’ (2003) og ’The Kingdom’ (2007) på CV’et, men han har aldrig skruet så højt op for action-knappen, som han gør her.

Berg har satset på intensiteten, og alene filmens lydside er værd at lægge mærke til, når tusindvis af kugler begynder at flyve om ørene på de fire amerikanske soldater.

Filmen er nomineret til 2 Oscars for Bedste lydredigering og Bedste lydmiks.

Se 'Lone Survivor' i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

Filmen 'Pinocchio' handler om den ensomme tømrer Geppetto ønsker sig over alt på Jorden at få en søn. For at holde sig med selskab udskærer han en marionetdukke af et stykke træ og kalder den for Pinocchio.

Ønsket om en søn bringer trædukken til live, og ikke nok med det - Pinocchio viser sig at være et herligt og legesygt væsen. Men han er ikke til at styre, og den lille dukke kommer ud på en lang og begivenhedsrig rejse, der skal lære ham, hvordan man er en rigtig og god søn.

Pinocchio så første gang dagens lys i den italienske forfatter Carlo Collodis børnebog fra 1883. Trædukken blev første gang ”levende” på film i 1911, men de fleste kender bedst Disneys animerede klassiker fra 1940.

Siden har dukken optrådt i talrige film til biografen og TV, og bl.a. prøvede den italienske komiker Roberto Benigni kræfter med forlægget i en live action-udgave fra 2002. Den nye, animerede version er instrueret af Enzo D’alo, der tidligere har stået bag animationsfilmen ’Superkatten Zorba’ (1998).

Se 'Pinocchio' i CinemaxX og Øst for Paradis i Aarhus.

Filmen 'Winter's Tale' handler om mekanikeren Peter Lake, der i starten af det 20. århundrede i New York bliver tvunget til at skifte karriere og blive tyv i en bande kaldet Short Tails. Han gør sig dog stærkt uvenner med lederen Pearly Soames, og snart er han på flugt.

Hans redning kommer overraskende i form af en mystisk, hvid hest, som bliver hans skytsengel, og som bringer tyven i kontakt med den overnaturlige verden.

Oveni dette ændrer Lakes liv sig igen drastisk, da han, i et forsøg på at røve et hus, møder pigen Beverly Penn, som han forelsker sig hovedkulds i. Og selvom hun ligger for døden, er verden fyldt med magi.

Den romantiske fantasyfilm ’Winter’s Tale’ bygger på Mark Helprins anmelderroste roman af samme navn fra 1983. Både bog og film foregår i et markant anderledes New York, end det vi kender fra virkelighedens storby.

Akiva Goldsman debuterer som instruktør med det, han kalder et passionsprojekt. Newyorkeren hentede en Oscar hjem for manuskriptet til ’A Beautiful Mind’ (2001) med Russell Crowe og Jennifer Connelly, der genforenes i ’Winter’s Tale’. Hovedrollen som Peter Lake spilles af Colin Farrell ('In Bruges').

Se 'Winter's Tale' i Metropol i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

'12 years a slave'

"'12 years a slave' er et dokument over en æra, der aldrig må glemmes. Et dokument over menneskelig ondskab og overlevelsesinstinkter. Et dokument over kærligheden. Og et sansemæssigt bombardement af smerte og skønhed, der efterlader dig sønderbanket på den allerfineste vis." - Louise Kidde Sauntved

'Lone Survivor'

"Mark Wahlberg, ­Taylor Kitch, Emile Hirsch og ­ikke mindst Ben Foster leverer overbevisende og intenst spil som soldaterkammerater, der hellere vil dø end ­efterlade hinanden. De giver en nødvendig menneskelig dimension til de ekstremt brutale begivenheder. - Louise Kidde Sauntved

'Pinocchio'

"Enzo D’Alòs animerede nyfortolkning af det klassiske eventyr om trædukken, der får en lang næse når han lyver, er både flot og eventyrlig. Ikke mindst takket være de helt overdådige animationer, der får Toscanas bakker til at gløde i fedtfarveladet tonerigdom – en stemningsmættet baggrund for de noget enklere computeranimerede karakterer." - Louise Kidde Sauntved

'Winter’s Tale'

"'Winter’s Tale' er en romantisk adventurefilm med overflod af visuelle effekter og en bizar handling, der ret hurtigt holder op med at give mening." - Louise Kidde Sauntved

Premiere 13. februar, uge 7

To film er på de aarhusianske biografers premiereplakater: 'Klokkeblomst og piratfeen' hvor en ung udgave af selveste Kaptajn Klo er med og 'Nebraska', som vores anmelder kalder "er en fin lille boullionterning af bittersød velvære."

Filmen 'Klokkeblomst og piratfeen' handler om den nysgerrige støv-fe Zarina, der bliver påvirket af det sjældne blå tryllestøv, hvilket får hende til at opføre sig underligt og slå sig sammen med en bande skumle pirater.

Klokkeblomst og hendes fe-venner må derfor kaste sig ud i et sværdkæmpende eventyr for at gøre Zarina normal igen. Opgaven er ikke nem, og snart er de små feer blevet forbandet. Og som om det ikke var nok, møder de også modstand i den unge skibsdreng James, der senere vil blive kendt som selveste Kaptajn Klo.

Familiefilmen om Peter Pan-karakteren, Klokkeblomst, er den femte i rækken af Disney-film, hvor den seneste var ’Klokkeblomst og feernes hemmelighed’ fra 2012. Det er første gang, at Klokkeblomsts nye eventyr involverer en anden af J.M. Barries famøse karakterer, nemlig den legendariske Kaptajn Klo som ganske ung.

Den næste film i Klokkeblomst-serien har allerede fået titlen ’Legend of the Neverbeast’ og handler om en lille dyre-fe, der bliver venner med et sagnomspundet monster.

Se 'Klokkeblomst og piratfeen' i CinemaxX, BioCity og Metropol i Aarhus.

Filmen 'Nebraska' handler om Woody Grant, der er godt oppe i årene, lettere alkoholiseret og altid i et halvdårligt humør. Da han modtager et lyssky brev, der hævder, han har vundet en million dollars, som kan afhentes i Nebraska, bliver den gamle mand pludselig besat af tanken om at få fat i pengene.

Woodys voksne søn mener, at brevet er det rene fusk, men da han aldrig har følt, at han virkelig kender sin far, tager han med på et begivenhedsrigt road trip tværs gennem landet for at inkassere den ikke-eksisterende gevinst i farens barndomsby og dermed blive lidt klogere på sit fædrende ophav.

’Nebraska’ er instrueret af den anerkendte Alexander Payne, der har specialiseret sig i den lune fortælling om den almindelige mands identitetskrise bl.a. mesterligt udført i film som ’About Schmidt’ (2002), ’Sideways’ (2004) og senest ’The Descendants’ (2011).

Filmen er nomineret til 6 Oscars, bl.a. Bedste film, Bedste mandlige hovedrolle og Bedste instruktør.

Se 'Nebraska' i CinemaxX, BioCity, Metropol og Øst for Paradis i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

'Klokkeblomst og piratfeen'

"Tryllestøv gør sig godt på et biograflærredet og historien er fortalt med respekt for Klokkeblomsts oprindelse i »Peter Pan«, men filmen bliver noget klistret i længden, fordi alle feerne taler med pibestemmer a la den mest tarvelige Barbie-dukke." - Jacob Wendt Jensen

'Nebraska'

"Vi får et nostalgisk og underspillet indblik i et Americana, som er under hastig forandring. Filmet i smukke sort-hvide billeder – vel mest for at understrege nostalgien, da det ellers ikke har nogen særlig funktion – og beriget med et soundtrack, der sidder lige i indie-filmskabet." - Jesper Eising

Premiere 6. februar, uge 6

Der er lidt for enhver smag, når hele seks film er på biografernes premiereliste i denne uge. For de små er der 'LEGO Filmen - Et klodset eventyr' og 'Far til Fire - Onkel Sofus vender tilbage', mens de voksne kan hygge sig med de stjernespækkede dramaer 'Dallas Buyers Club' med Matthew McConaughey og 'Familien' med Meryl Streep og Julia Roberts, der begge har trukket et par Oscar-nomineringer. Fra den danske filmscene kan fans glæde sig til den længe ventede to'er: 'Klassefesten 2 - Begravelsen’ med de tre frustrede mænd Anders W. Berthelsen, Troels Lyby og Nicolaj Kopernikus. Endelig har også 'RoboCop', en videreførelse af Paul Verhoevens kultdyrkede ‘RoboCop’ fra 1987, premiere.

Filmen 'Dallas Buyers Club' begynder i 1985, i Dallas, Texas, og handler om Ron Woodroof, der er en vaskeægte cowboy.

Om dagen arbejder han som elektriker, men pengene - og pengeproblemerne - kommer hovedsageligt fra et udsvævende liv som rodeorytter, festabe og ikke mindst kvindebedårer. En dag bliver det vilde liv for meget, og Ron indlægges, hvorefter lægerne fortæller ham, at han er HIV-positiv.

Diagnosticeringen er en klar dødsdom, men Ron har aldrig været typen, der giver op, og inden længe tager han kampen op ikke bare imod sygdommen, men også mod systemet. Den amerikanske medicinalindustri vil nemlig ikke sælge de rette medikamenter, men det vil Ron gerne...

Det sidste års tid har man i filmkredse snakket om en decideret Matthew McConaugheyrenæssance. Hans Golden Globevindende præstation som udmagret ballademager i det aktuelle, autentiske drama ’Dallas Buyers Club’ viser en McConaughey, der er stærkere end nogensinde før.

Det samme kan siges om hans medspiller Jared Leto, der er uhyggeligt overbevisende som transkønnet aids-patient.

Filmen er nomineret til 6 Oscars, bl.a. Bedste film, Bedste mandlige hovedrolle og Bedste mandlige birolle.

Se 'Dallas Buyers Club' i Metropol, CinemaxX og Øst for Paradis i Aarhus.

Filmen 'Familien' handler om Weston-familien, der længe har været spredt for alle vinde, indtil en krise bringer de fremmedgjorte søstre, Barbara, Ivy og Karen, tilbage til barndomshjemmet i Osage County.

Her venter deres mor, matriarken Violet (Meryl Streep), der er på piller, drikker for meget og ikke er bange for at uddele verbale klask til højre og venstre. De næste par dage byder som frygtet på en noget anderledes familiesammenkomst, hvor spydighederne leveres i ærlighedens navn, mens afsløringen af Weston-klanens største hemmelighed lurer lige under overfladen.

Filmatiseringen af Tracy Letts’ prisvindende teaterstykke af samme navn er blevet til et kulsort portræt af en vanvittig familie defineret af stærke kvinder.

'Familien' er nomineret til 2 Oscars. Meryl Streep for Bedste kvindelige hovedrolle og Julia Roberts for Bedste kvindelige birolle.

Se 'Familien' i Øst for Paradis, Metropol og CinemaxX i Aarhus.

Filmen 'Far til Fire - Onkel Sofus vender tilbage' handler om Far og hans fire børn, Søs, Ole, Mie og Lille Per. Far har lært børnene at være rummelige og gæstfri, men hele den glade familie kommer på en hård prøve, da Onkel Anders’ tvillingebror, Sofus, vender hjem fra Australien.

Hvor Anders er hyggelig og venlig, er Sofus sur og vrissen - og så har han oven i købet en ko med sig! Koen bliver børnene dog hurtigt glade for, men Sofus har kun én ting i hovedet: Han vil vinde den forestående malkekonkurrence.

Pludselig vil koen ikke give mælk, og det står hurtigt klart for børnene, at Sofus’ metoder er forfejlede. Nu må de tage sagen i egen hånd og lære Sofus, at man må give plads til hinanden i en familie.

Når man taler dansk familieunderholdning, må ’Far til fire’ anses som del af den absolutte superliga. 15 film er det blevet til i serien, der startede som avisstribe i 1948 og blev til film i 1953 med Ib Schønberg som faren, der har nok at holde styr på.

Siden har både Karl Stegger, Helge Kjærulff-Schmidt og Niels Olsen udfyldt rollen, og med ’Far til fire - Onkel Sofus vender tilbage’ får Jesper Asholt lov til at prøve kræfter med karakteren.

Hele holdet er udskiftet siden ’Far til fire - til søs’ fra 2012, og Kurt Ravn har overtaget den spøjse Onkel Anders og spiller samtidig hans knarvorne tvilling fra Australien.

Se 'Far til Fire - Onkel Sofus vender tilbage' i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

Filmen 'Klassefesten 2 - Begravelsen’ handler om de tre venner, Thomas, Andreas og Niels, der er samlet igen, for at fejre Thomas’ polterabend, blandt andet sammen med deres rige, smarte ven Torben T.

Thomas er frustreret, fordi hans seneste album bliver slagtet af anmelderne, Niels bliver frustreret, da han finder ud af, at Torben T. har knaldet hans kone, og Andreas er lige så frustreret over singlelivet, som han var i etteren.

De kommer dog først rigtigt i problemer, da Torben T. dør under den vilde polterabend, og de tre venner skal nå både begravelse og bryllup. Det lyder måske tilforladeligt nok, men når det er netop disse tre fyre, der er tale om, findes der ingen grænser for, hvor galt det kan gå.

'Klassefesten 2 - Begravelsen' følger op på kæmpesuccesen fra 2011, hvor Anders W. Berthelsen, Troels Lyby og Nicolaj Kopernikus spillede hovedrollerne i historien om tre midaldrende danske mænd og deres eskapader op til og under en genforening af deres folkeskoleklasse.

På den måde gør 'Klassefesten'-filmene 'The Hangover'-trilogen kunsten efter og viser, at der er rigeligt med liv på den anden side af det faste parforhold og kernefamilien.

Se 'Klassefesten 2 - Begravelsen’ i CinemaxX, Metropol og BioCity i Aarhus.

Filmen 'LEGO Filmen - Et klodset eventyr' handler om Emmet, der er en helt almindelig, regelret og fuldstændig gennemsnitlig LEGO-figur, der fejlagtigt bliver identificeret som en yderst ekstraordinær af slagsen. Han sidder efter sigende ligefrem med nøglen til at redde hele verden!

Med hjælp fra den gamle troldmand Vitruvius, en sej ung kvinde ved navn Grafittitøs og selveste Batman (!) drager Emmet på en uventet og farefuld mission. Målet er at stoppe landets onde direktør, der er ved at ødelægge LEGO-verdenens opbygning og genskabe den efter sit eget hoved. En rejse som Emmet er helt og aldeles uforberedt på.

Danske LEGO blev stiftet i 1932, og legetøjsgiganten er kendt over hele verden for små byggeklodser og plastikfigurer. De seneste år har man samarbejdet med diverse filmselskaber om en række legetøjskollektioner, der også er blevet konverteret til computerspil.

Animationsfilmen er skabt af folkene bag ’Det regner med frikadeller’ (2009) og den aktuelle efterfølger, samt strisserkomedien ’21 Jump Street’ (2012). Fælles for disse film er skarp humor og højt tempo, hvilket man også kan forvente af filmen baseret på det danske legetøj.

Bemærk at de engelske versioner af LEGO-filmen vises uden undertekster.

Se 'LEGO Filmen - Et klodset eventyr' i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

Filmen 'RoboCop' foregår i året 2028, hvor OmniCorp er verdens absolutte magtfaktor, når det handler om avanceret robot-teknologi. Selskabet har stor succes med at levere effektive droner til alverdens krige, men man ønsker alligevel at gå skridtet videre for at tilfredsstille de mange aktionærer.

Da betjenten Alex Murphy bliver hårdt kvæstet i en eksplosion, opstår en gylden mulighed for at fusionere OmniCorps kontroversielle teknologi med menneskelige egenskaber, og da politimanden, imod alle odds, genvinder bevidstheden, er det som halvt menneske og halvt maskine.

Paul Verhoevens kultdyrkede ‘RoboCop’ fra 1987 resulterede i to fortsættelser og diverse TV-serier, men ingen af efterfølgerne kom i nærheden af originalens skarpe satire samt vellykkede og brutale action-scener.

Nu forsøger man forfra med et plot, der umiddelbart er en moderne opdatering af den første film tilføjet et øget fokus på teknologiens muligheder og ikke mindst faldgruber.

Først og fremmest handler ’RoboCop’ dog om rendyrket action, og derfor har man hyret José Padilha som instruktør. Brasilianeren har tidligere stået bag de kritikerroste og stærkt eksplosive ’Tropa de Elite 1 & 2’. Svenske Joel Kinnaman spiller hovedrollen som RoboCop.

Se 'RoboCop' i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

'Dallas Buyers Club'

"Heldigvis undergår Jean-Marc Vallée behændigt at gøre den til en "budskabsfilm" med tydeligt løftede pegefingre. I stedet er den et på samme tid tragisk, morsomt og rørende portræt af en mand af en helt særlig støbning, der nægtede at lægge sig til at dø, selvom lægerne ikke gav ham andre muligheder." - Louise Kidde Sauntved

'Familien'

"I filmen Familien leverer Julia Roberts og Meryl Streep 1. klasses præstationer. Men ind i mellem er der skruet så højt op for både stemmer, drama og intriger, at filmen føles mere som filmet teater end som film." - Louise Kidde Sauntved

'Far til Fire - Onkel Sofus vender tilbage'

"Sigurd Philip Dalgas kan variere sit udtryk mere end den forrige Lille Per, men det hjælper ikke meget. De ældste 'Far til fire'-film er hyggelige som tidsbilleder, men man håber ikke, at nogen får den idé hygge sig med de nye film om 25 år. Hvis de gør, vil de blive slemt skuffede." - Jacob Wendt Jensen

'Klassefesten 2 - Begravelsen’

"Sådan som pinlighederne er koblet sammen i traileren til 'Klassefesten', frygtede man det værste, men der er en vis mening i den platte galskab i en komedie, der byder på stribevis af groteske situationer, der køres helt ud i det ekstreme uden at køre meget forkert." - Jacob Wendt Jensen

'LEGO Filmen - Et klodset eventyr'

Budskabet er der ikke noget i vejen med og filmens design er rent ud sagt fantastisk. Universet er bygget op næsten en til en klods for klods. De første mange minutter i Lego-byen måber man således, for det er som at blive tryllet om til en lille mand og få lov til at gå på opdagelse et vidunderligt sted. - Jacob Wendt Jensen

'RoboCop'

"Handlingen drukner stedvis i lidt for langtrukne actionsekvenser, men historien behandles med den respekt den fortjener, og klemmer spændings­mæssigt til som en stålnæve." - Kristian Lindberg

Premiere 30. januar, uge 5

Blandt denne uges premiere film er to længe ventede 2'ere, nemlig 'Anchorman: Fortsat flimmer på skærmen' og 'Det regner med frikadeller 2'. Der ud over kan du se to film, fra den mere eksotiske ende af spektret, den franske 'Livets Blomst' og 'Den grønne cykel' fra Saudi-Arabien.

Filmen 'Anchorman: Fortsat flimmer på skærmen' tager over, hvor den første film sluttede. Den legendariske, feterede og altid kontroversielle nyhedsvært, Ron Burgundy, var sammen med sit trofaste Channel 4 News Team, 1970'ernes faste nyhedsleverandører i San Diego - lige indtil Ron mistede sit job til sin kone, Veronica Corningstone.

Nu hvor storhedstiden er ovre, går Ron og hans hold 1980'erne i møde med nye udfordringer, og sammen tager de til New York for at indtage byens første 24-timers nyhedskanal GNN.

De skal dog lige forbi kanalens allerede etablerede hovedvært, den nye kvindelige chef, og egne selvforskyldte dumheder, før de endnu engang kan kalde sig nr. 1 på nyhedsfronten.

Komedien er den længe ventede fortsættelse til ’Anchorman: The Legend of Ron Burgundy’, der i 2004 blev modtaget med kultdyrkelse til følge, og som i dag må siges at være en af de mest citerede komedier i nyere tid.

Instruktøren bag den oprindelige film, Adam McKay, er igen manden bag galskaben efter andre Will Ferrell-film som ’Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby’ (2006) og ’Step Brothers’ (2008).

Se 'Anchorman: Fortsat flimmer på skærmen' i CinemaxX og BioCity i Aarhus

I filmen 'Det regner med frikadeller 2' anerkendes Flint for at være det geni, han egentlig er, efter madstormen i 1’eren. Endelig får han lov at arbejde sammen med sit største idol, Chester V, der ansætter ham i sit gigantiske opfinderfirma.

Alt ser ud til at ånde fryd og gammen, indtil de finder ud af, at Flints madmaskine, der forvandler vand til mad, stadig er løs og løbet løbsk.

Imens Flint og vennerne har haft travlt med at rydde mad op i deres hjemby, er madmaskinen gået i overgear. Den er nemlig begyndt at splejse mad og dyr om til mad-dyr på en afsidesliggende ø. Flint, Chester og den overintelligente orangutang Barb, sætter derfor ud på en mission for at stoppe maskinen en gang for alle.

2’eren er skabt af de samme folk, der stod bag 1’eren, og de bygger videre på originalens historie og fortsætter således med at tage publikum på en rejse gennem bizarre maduniverser, hvor madvittighederne står i kø.

Se 'Det regner med frikadeller 2' i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

Filmen 'Livets blomst' handler om den 63-årige Gaspard Dassonville, der lever et ungdommeligt liv som TV-producer. Han fornægter sin alder gennem sin energiske livsstil med hurtigt udskiftelige og halvt så gamle kærester. Men Gaspard konfronteres med alderdommen, da hans gamle far Hubert ikke længere kan klare sig selv, og sønnen må træde til.

Langsomt reetablerer far og søn deres forhold til hinanden, og da den ukonventionelle og charmerende sygeplejerske Zana begynder at arbejde for Hubert, bliver deres liv kun yderligere beriget.

’Livets Blomst’ skildrer alderdommens op- og nedture i en munter tone. Filmens franske titel, ’La fleur de l’âge’, betyder ”at være i sin bedste alder” og refererer til, at ikke kun ungdommen er en inspirerende og givende tid.

Rollen, som den aldersfornægtende livsnyder, varetages af Pierre Arditi ('Franske forviklinger') og hans faderlige ophav spilles af veteranen Jean-Pierre Marielle ('Da Vinci mysteriet'). Julie Ferrier ('Micmacs') er sygeplejersken, der vader ind i de to mænds hjerter med træsko på.

Se 'Livets blomst' i Øst for Paradis i Aarhus.

Filmen 'Den grønne cykel' handler om den 10-årige Wadjda, hvis højeste ønske er en cykel. Men i Saudi-Arabien er det forbudt for kvinder at cykle, så hendes mor forsøger at tale hende fra idéen. Det afholder dog ikke den selvstændige Wadjda fra at tage sagen i egen hånd.

Hun beslutter sig for at stille op i skolens konkurrence om at citere Koranen, hvor pengepræmien er stor nok til, at hun selv kan købe sin egen cykel - med eller uden mors accept. Mens hun gang på gang støder ind i de begrænsninger, samfundet pålægger hendes køn, begynder folkene omkring hende så småt at se kvaliteterne i den unge rebel.

’Den grønne cykel’ gør flere ting for første gang. Det er den første spillefilm, der er optaget 100 procent i Saudi-Arabien.

Det er samtidig den første saudiske film, der er instrueret af en kvinde. Og det er første gang, at landet sender en film til USA for at dyste om en Oscar-nominering. Til gengæld har instruktøren Haifaa al-Mansour brugt hele fem år af sit liv år på filmen, bl.a. for at sikre økonomisk støtte og tilladelser til at optage i saudiske miljøer.

Hardcore filmnørder vil kende filmens stil som et ekko af neorealismens store klassiker, ’Cykeltyven’ (1948), blandet med realismen fra moderne film som Dardenne-brødrenes ’Rosetta’ (1999).

Se 'Den grønne cykel' i Øst for Paradis i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

'Anchorman: Fortsat flimmer på skærmen'

"En del af attraktionen ved 'Anchorman' er således det stærke ensemble af karakterer, der hver især udgør deres egen lille historie i historien. Paul Rudd spiller TV-stationens kvindejæger, hvis deodorant er så maskulint hørmende, at den kan slå en skovtrold til jorden, mens Steve Carell er den nærmest retarderede TV-meteorolog (det kræver ikke mange hjerneceller at formidle, at solen skinner i Californien)." - Kristian Lindberg

'Det regner med frikadeller 2'

"'Det regner med frikadeller 2' har skruet lidt op for det hele – farver, tempo og stimen af mere eller mindre morsomme madjokes. I en grad så man næsten ikke når at opdage, at historien har store huller i logikken." - Louise Kidde Sauntved

'Livets blomst'

"'Livets blomst' er en sød og livsbekræftende historie om forsoning – mellem far og søn og den måske endnu mere omfattende forsoning med sig selv: Det her er den, jeg er blevet, det er sådan mit liv er – og det er okay!" - Louise Kidde Sauntved

'Den grønne cykel'

"'Den grønne cykel' er efter sigende den første film nogensinde, der helt og holdent er optaget i Saudi-Arabien med skuespillere fra landet. Af samme årsag er der ikke meget nyt at hente på biledsiden, men filmen er til gengæld både oprigtig og ærlig." - Jacob Wendt Jensen

Premiere 23. januar, uge 4

Så er der atter nye premierefilm på tapetet i byens biografer. I denne uge kan du se tre nye film, 'American Hustle', 'Mandela - Vejen til frihed' og 'Emil og Ida fra Lønneberg'.

Filmen 'American Hustle' foregår i 70'ernes USA, der er præget af økonomisk uro og alarmerende arbejdsløshedstal. For Irving Rosenfeld er den eneste vej gennem dagen og vejen at snyde. Sammen med den lige så snu og ikke mindst forførende Sydney Prosser opretter de to et firma, der tager penge for at udstede lån, som de aldrig udbetaler.

Forretningen vokser, men en dag går de lige i FBI’s fælde. Den entusiastiske og iltre FBI-agent, Richie DiMaso, giver dem to valg: en tur i fængsel eller et arbejde for FBI. Valget falder på det sidste, og snart bliver Irving og Sydney draget ind i en verden af politisk korruption, intimiderende mafiosoer og masser af bondefangeri.

Filmen er løst baseret på virkelige hændelser fra slutningen af årtiet, hvor FBI i samarbejde med en svindler forsøgte at afsløre kriminalitet blandt forretningsfolk og politikere, hvilket bl.a. inkluderede en falsk sheik.

I filmen spilles Irving af kamæleonen Christian Bale. Bale er kendt for sin ekstreme dedikation til en rolle, som set tidligere i ’The Machinist’ (2004), ’Batman Begins’ (2005) og endelig David O. Russells ’The Fighter’ (2011), der indbragte ham en Oscar for Bedste birolle.

Christian Bale er imidlertid ikke den eneste, instruktøren David O. Russell har hentet med fra ’The Fighter’. Amy Adams har fået rollen som Sydney, der både bruger list og sit smukke ydre til at udføre sine lumske gerninger.

'American Hustle' er nomineret til 10 Oscars, bl.a. Bedste film, Bedste mandlige hovedrolle, Bedste kvindelige hovedrolle og Bedste instruktør.

Se 'American Hustle' i BioCity, Metropol og CinemaxX i Aarhus.

Filmen 'Mandela - Vejen til frihed' handler om, hvordan Nelson Madela ændrede sit lands historie. I en ung alder gennemgår den lille sydafrikanske dreng, Nelson, en manddomsprøve, der skal styrke ham for livet.

År senere har den selv samme dreng udviklet sig til en ressourcestærk, succesfuld ung advokat, der på trods af Apartheid-systemets åg forsøger at arbejde sig frem i verden, mens han nyder godt af både kvinder og hurtige biler.

Men Mandela kan ikke længere lukke øjnene for, at han lever i et land, der undertrykker sin sorte befolkning, og han lader sig derfor involvere i rettighedsorganisationen ANC, hvor han hurtigt bliver frontfigur.

Da en fredelig demonstration udvikler sig til en ren massakre, tyr Mandela og de andre ANC-brødre til mere voldelige løsninger, og da de efterfølgende arresteres bliver udfaldet livstid i fængsel. 27 år senere får folket dog sin vilje, og Mandela sættes fri for at ændre sit lands historie gennem troen på demokrati og tilgivelse.

Historien om Nelson Mandela (1918-2013) er fortalt mange gange før, men dette er første gang, en film bygger på mandens egen selvbiografi og produceret med Mandelas godkendelse.

Den legendariske frihedskæmper portrætteres af Idris Elba, der især er kendt for at spille stærke figurer i bl.a. ’The Wire’ (2002-08) og ’Pacific Rim’ (2013), mens Bonds nye Miss Moneypenny, Naomie Harris, ses som Winnie Mandela.

'Mandela - Vejen til frihed' er nomineret til en Oscar for Bedste originale sang.

Se 'Mandela - Vejen til frihed' i CinemaxX, Metropol og Øst for Paradis i Aarhus.

Filmen 'Emil og Ida fra Lønneberg' er baseret på Astrid Lindgrens klassiske historier om den svenske dreng Emil, hvor Emil selvfølgelig bor på gården Katholt i Småland sammen med sin lillesøster Ida, sin far Anton, sin mor Alma, karlen Alfred og stuepigen Lina.

Egentlig er Emil en ret sød dreng, der som oftest prøver at hjælpe, men han har en fantastisk evne til altid at komme galt af sted og havne i problemer. Emil ender altid med at blive smidt ud i tømmerskuret, hvor han kan få lov at sidde og tænke over, hvad han har gjort galt, mens han snitter træfigurer.

Filmen er baseret på historier fra bøgerne ’Emils hyss nr. 325’, ’När lilla Ida skulle göra hyss’ og ’Emil med paltsmeten’. Det er næsten 40 år siden, at TV-serien om Emil så dagens lys. Den TV-serie, der gennem flere generationer, har sat billeder på Astrid Lindgrens ord, og som derfor har en høj affektionsværdi for mange.

Af samme årsag er det måske med en vis skepsis, at du overvejer at se (eller introducere din børn til) ’Emil og Ida fra Lønneberg’, men hvor TV-serien til tider blev lige lovlig dramatisk for de yngste seere (fx Alfred der næsten dør i sneen på vej til Mariannelund), er denne nye tegnefilmatisering mere børnevenlig.

Se 'Emil og Ida fra Lønneberg' i BioCity og CinemaxX i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

'American Hustle'

"Efter mødet med den tifoldigt Oscar-nominerede svindlerkomedie 'American Hustle' er man helt rundt på gulvet. Med charmerende skuespil og virtuos fortællekunst bliver man uden blusel frarøvet godt to timer af sit liv." - Jacob Wendt Jensen

'Mandela - Vejen til frihed'

"Filmen kan i sagens natur ­ikke overraske voldsomt, men vi får en sober og gedigen gennemgang af det meste af Nelson Mandelas liv. Med indlevelse, musik og humor og uden alt for mange klichéer." - Jacob Wendt Jensen

'Emil og Ida fra Lønneberg'

"'Emil og Ida fra Lønneberg' er en ubrugelig filmatisering af Astrid Lindgrens geniale bøger. Valget af historier fra den gamle kanon er gjort uden omtanke, og animationen er livløs, selv om man har forsøgt at læne sig opad den gamle tegnestil fra bøgerne." - Jacob Wendt Jensen

Premiere 16. januar, uge 3

Så er det i denne uge, at feel good-filmen om Britain’s Got Talent-stjernen Paul Potts, hvis stemme tog verden med storm, har premiere. Hvis du mere er i humør til en thriller, så er ’Jack Ryan: Shadow Recruit’ om en ung CIA analytiker, der opdager et russisk terrorangreb, måske noget for dig. I den helt anden grøft er den tredje af ugens premierefilm 'Jeg hedder Ernesto' om en argentinsk dreng, hvis forældre kæmper mod militærjuntaen.

I filmen ’Jack Ryan: Shadow Recruit’ går historien helt tilbage til Jack Ryans unge dage som uerfaren analytiker hos CIA, der opdager en hemmelig russisk plan om at destruere den amerikanske økonomi ved hjælp af et terrorangreb.

Ryan er mest vant til at sidde bag en computerskærm, men tvinges under omstændighederne ud i felten og ender i et taktisk magt- og spionspil med den russiske multimilliardær Victor Cherevin, hvor han kun kan stole på sig selv og sin træning fra akademiet.

Det er Chris Pine, der er endt med rollen som Jack Ryan, og han skal dermed løfte den tunge arv fra skuespillere som Harrison Ford og Alec Baldwin, der førhen har spillet karakteren til stor anerkendelse.

Han flankeres til gengæld af en række erfarne folk, såsom Kevin Costner, Keira Knightley og Kenneth Branagh. Sidstnævnte udfylder ikke bare rollen som filmens skurk, men også instruktør.

Se ’Jack Ryan: Shadow Recruit’ i CinemaxX og BioCity.

Det argentinske drama 'Jeg hedder Ernesto' foregår i Argentina i 1979. Efter flere års eksil vender Juan og hans familie tilbage til Argentina under falske identiteter. Juans forældre og hans onkel Beto er medlemmer af Montoneros organisationen, der kæmper mod militærjuntaen, der regerer landet.

På grund af deres politiske aktiviteter bliver gruppen overvåget ubønhørligt, og truslen om at at blive pågrebet er konstant. Men Juans daglige liv er også fuld af varme og humor, og han integreres hurtigt og nemt i sine nye omgivelser.

Hans venner i skolen og den pige, han er forelsket i, Maria, kender ham som Ernesto, et navn han må ikke glemme, da hans families overlevelse er på spil. Juan accepterer dette og følger alle sine forældres regler, indtil han en dag får at vide, at de har brug for at flytte igen med det samme, og han må forlade sine venner og Maria uden en forklaring

Se 'Jeg hedder Ernesto' i Øst for Paradis

Filmen 'One Chance' handler om den unge mand, Paul Potts, der vokser op i den engelske havneby Bristol, hvor han hele sit liv er blevet mobbet og har måttet kæmpe for den mindste smule anerkendelse. Til hverdag sælger Paul mobiltelefoner, men i sin fritid drømmer han brændende om at blive professionel operasanger.

Der er dog mange sten på vejen til succes, især når hans egen far mener, at Paul bør standse dagdrømmeriet og se virkeligheden i øjnene. Men tingene begynder så småt at vende for den korpulente amatørsanger, da han møder den søde pige Julie-Ann. Hun støtter og inspirerer ham til at forfølge sin ambition.

Da Paul ser, at man kan tilmelde sig en sangkonkurrence på TV ved navn ’Britain’s Got Talent’, giver han det et forsøg. På den ene eller anden måde skal drømmen nemlig udleves.

’One Chance’ er en feel good-film om det at turde tage chancen og forfølge sine drømme. Også selvom det er for åben skærm og foran et dommerpanel anført af selveste Simon Cowell.

Se 'One Chance' i CinemaxX, BioCity, Metropol og Øst for Paradis.

Læs anmeldelser af filmene:

’Jack Ryan: Shadow Recruit’

"Og action bliver der. »Jack Ryan: Shadow Recruit« er skabt efter ­devisen; mere, hurtigere, NU, Heldigvis er det gjort med både finesse og et glimt i øjet, så vi aldrig føler os tromlet ned af de hurtige skift." - Louise Kidde Sauntved

'Jeg hedder Ernesto'

"'Jeg hedder ­Ernesto' bygger på instruktør Benjamin Avilas egen barske barndomshistorie, og hele filmen har en fortættet stemning af erindret liv. Alt ses fra barnets, den uskyldiges, perspektiv – et perspektiv hvor ikke alt, hvad de voksne gør, giver mening." - Louise Kidde Sauntved

'One Chance'

"James Cordon spiller Paul Potts med så afvæbnende hundehvalpe-charme, at man ikke kan lade være med at ønske ham alt det bedste i livet – og lide med ham, når skæbnen endnu engang trækker tæppet væk under ham, netop som det så ud til at han skulle få fremgang." - Louise Kidde Sauntved

Premiere 9. januar, uge 2

I denne uge premiereplakaterne spækket med stjerneskuespillere. Leonardo DiCaprio spiller børsmægler i Scorseses 'The Wolf of Wall Street' og Sylvester Stallone og Robert De Niro giver den som et par ældre boksere, der mødes til en afgørende kamp i ringen i 'Tilbage til ringen'. Der ud over kan du se animationsfilmen ’Tad Stones - den fortabte eventyrer’ og det tyska drama 'Free Fall'.

Filmen 'The Wolf of Wall Street' handler om de unge Jordan Belfort, der starter som børsmægler på Wall Street, lykkeligt gift, våd bag ørerne og fuld af naive ideer om at gøre en forskel.

Belfort finder dog hurtigt ud af, at der kun er tre ting, der er vigtige i denne branche. At tjene sindssygt mange penge. Tage absurd mange stoffer. Og sidst men ikke mindst undgå hverdagens stress ved at have så meget sex som muligt.

Få år senere er Belfort indehaver af børsmæglerfirmaet Stratton Oakmont og har fuldt ud fortjent titlen som ”The Wolf of Wall Street” med en dagligdag, der involverer korruption, fester med chimpanser, dværgekast på kontoret, orgier ombord på flyvemaskiner og en evig jagt på den næste rus.

Men som ventet går der ikke længe, før Belfort og hans korrumperede kompagnoner er i FBI’s søgelys.

En af filmhistoriens mest hyldede og toneangivende instruktører, Martin Scorsese, har kastet sig over den sande, men fuldstændig gale historie om New York-børsmægleren Jordan Belfort, der i 80'erne og 90'erne tog den amerikanske drøm lidt for langt… og så endnu længere igen.

I rollen som Belfort ses en fuldstændig hæmningsløs Leonardo DiCaprio, der samarbejder med sin mentor for femte gang, mens bl.a. Jonah Hill ('Moneyball'), Margot Robbie ('About Time') og Matthew McConaughey ('Mud') giver modspil som henholdsvis makker, viv og mentor.

Se 'The Wolf of Wall Street' i Metropol, BioCity og CinemaxX i Aarhus.

I filmen 'Tad Stones - Den fortabte eventyrer' drømmer Tad om at udskifte sit kedelige job som bygningsarbejder og blive en berømt eventyrer og arkæolog, ligesom sit forbillede Max Mordon. En dag bliver hans drømme til virkelighed, da Tad forveksles med en professor og sendes af sted til Peru for at finde den forsvundne by Paititi.

I Sydamerika venter Professor Lavrof, og hans underskønne datter Sara, på geniet, og Tad bliver for alvor sat på prøve. Men problemerne stopper ikke her. Selveste Max Mordon viser sig at lægge onde planer og være Saras forlovede på én og samme tid.

’Tad Stones - den fortabte eventyrer’ er en spansk animationsfilm instrueret af Enrique Gato, der tidligere har lavet to kortfilm med Tad Stones (eller Tadeo Jones som han hedder på spansk) i hovedrollen. En karakter som tydeligvis er inspireret af adventure-filmene om den eventyrlystne arkæolog, Indiana Jones.

Se ’Tad Stones - den fortabte eventyrer’ i CinemaxX i Aarhus.

Filmen 'Tilbage i ringen' starter i året 1983, og det skal endelige afgøres, hvem der er tidens absolut største sværvægtsbokser, Henry ’Razor’ Sharp eller Billy ’The Kid’ McDonnen.

To tidligere kampe er endt med én sejr til hver, men på selve aftenen for den ultimative afgørelse trækker Razor sig pludseligt tilbage uden yderligere forklaring. På én og samme tid sætter han punktum for de to Pittsburgh-bokseres karrierer, der netop er på deres højeste.

Nu, 30 år senere, bærer Billy ’The Kid’ McDonnen stadig nag. Han har stadig ikke fundet ud af, hvorfor hans modstander forlod ham på kanten af bokseringen, og nu kan ingen af de to boksere sige nej, da de tilbydes en sidste chance for at afgøre regnskabet én gang for alle.

Målt på erfaring ligner Sylvester Stallone (Henry ’Razor’ Sharp) storfavoritten i kampen mod Robert De Niro (Billy ’The Kid’ McDonnen). Hvor De Niro kan hente filmisk bokseerfaring fra ’Raging Bull’ (1980), har Stallone hele seks 'Rocky'-film i baghånden.

I denne omgang er der dog tale om en rendyrket komedie, og filmen er instrueret af manden bag ’Anger Management’ (2003) og ’50 First Dates’ (2004).

Se 'Tilbage i ringen' i BioCity og CinemaxX i Aarhus.

Det tyske drama 'Free Fall' handler om Marc, hvis liv kører på skinner. Han har en lovende karriere som politibetjent foran sig, og konen venter deres første barn. Men alt ændrer sig, da Marc møder politiaspiranten Kay under et uddannelsesforløb.

De to mænd udvikler følelser for hinanden, og pludseligt befinder Marc sig i frit fald. En eksistentiel krise er under opløb, og det ellers så uproblematiske liv erstattes af tvivl, utroskab og dilemmaet mellem den trygge familie og den spirende forelskelse. Marc må indse, at han ikke kan gøre alle, han elsker, lykkelige.

’Free Fall’ er en film om uventet kærlighed, om at acceptere sin seksualitet og om den lunefulde lykke. Dramaet, der er blevet kaldt Tysklands svar på ’Brokeback Mountain’ (2005), er instrueret af Stephan Lacant.

Rollerne som Marc og Kay spilles af Hanno Koffler ('Summer Storm') og Max Riemelt ('Die Welle'/'Bølgen'). Katharina Schüttler ('The Promise') spiller den gravide kone, hvis liv omvæltes pga. mandens eskapader.

Se 'Free Fall' i Øst for Paradis

Læs anmeldelser af filmene:

'The Wolf of Wall Street'

"Scene for scene er der ingen tvivl om, at Scorseses bedrift rent filmteknisk er virtuos og vild. Set i en sammenhæng kunne der dog sagtens være skåret en halv time ud af »The Wolf of Wall Street«, så satiren havde fået endnu skarpere tænder." - Jacob Wendt Jensen

’Tad Stones - den fortabte eventyrer’

"'Tad Stones' er et vaskeægte eventyr for hele familien, komplet med mumier, lamajagt, action på toppen af et kørende tog, mystiske underjordiske verdener og et lille skvæt kærlighed." - Louise Kidde Sauntved

'Tilbage i ringen'

"Når man tager to så ikoniske roller frem igen, kunne man i det mindste have udvist den respekt at give dem et ordentligt manuskript." - Louise Kidde Sauntved

'Free Fall'

"Heldigvis bliver 'Free Fall' båret af virkeligt gode skuespilspræstationer fra ikke mindst Hanno Koffler som Marc, der får os til at tro på det hele på det følelsesmæssige plan." - Louise Kidde Sauntved

Premiere 2. januar, uge 1

Er du til gys og horror, så er der en godbid til dig blandt denne uges premierefilm. Du kan nemlig se den nyeste film i 'Paranormal Activity'-rækken, 'The Marked Ones', som sammen med komedien 'Delivery Man' og dramaet 'Fruitvale Station' er, hvad byens biografer byder på i denne omgang.

Filmen 'Delivery Man' handler om David Wozniak. Til trods for at David har et stort hjerte, og hellere end gerne vil hjælpe andre, har han ikke særlig høje ambitioner for sig selv.

Han arbejder som udbringer i sin families slagterforretning, men hans mangel på struktur og ansvarsfølelse gør ham til en halvsløj medarbejder. Samtidig skylder han mafiaen penge, og hans gravide kæreste synes, at han er uegnet som far.

En dag ændrer hans liv sig fuldstændigt, da han opdager, at han - ved en beklagelig administrativ fejl - er blevet far til 533 børn i forbindelse med sin anonyme donation til en sædbank 20 år tidligere. Nu sagsøges han af 142 af sine 533 børn, som vil have deres fars identitet at vide.

Vince Vaughn har hovedrollen som den godmodige slacker, der er bange for at binde sig. Filmen er en genindspilning af den franske ’Starbuck’ (2011), og instruktøren, Ken Scott, er stadig den samme.

Se 'Delivery Man' i CinemaxX og BioCity.

Filmen 'Fruitvale Station' handler om Oscar Grant på 22 år, der måske ikke Guds allerbedste barn, men han elsker sine venner, sin kone og sin 4-årige datter over alt på jorden.

Pga. en blakket fortid kæmper han dagligt for at få en stabil tilværelse op at stå for sig selv og sin lille familie, der også indbefatter en mor, han står meget nær. Men på en skæbnesvanger dag, nytårsaftensdag i 2008, tager Oscars liv en fatal drejning, da han tager toget til Fruitvalestationen.

’Fruitvale Station’ bygger på en sand historie, der stadig runger i den amerikanske bevidsthed. Den bærende rolle som Oscar spilles af det unge talent Michael B. Jordan. I rollen som den allestedsnærværende mor ses Octavia Spencer, der i 2012 vandt en Oscar for ’The Help’ (2011).

Det er instruktøren Ryan Cooglers første spillefilm, men resultatet har været overbevisende nok til, at ’Fruitvale Station’ vandt Prix de l’avenir i Cannes samt Grand Jury Prize og Publikumsprisen ved dette års Sundance Film Festival. Den sidste film, der vandt begge de eftertragtede Sundance-priser, var ’Precious’ i 2009.

Se 'Fruitvale Station' i Metropol og Øst for Paradis

I filmen 'Paranormal Activity: The Marked Ones' holder en flok unge mennesker ført an af Jesse fest i en lejlighed i Californien, men finder senere ud af, at en ældre dame er død i lejligheden nedenunder.

De beslutter sig for at undersøge sagen nærmere, og med hjemmevideokameraet tændt begiver de sig ind i boligen. Her finder de en masse mystiske sager, blandt andet de manglende bånd fra ’Paranormal Activity 3’.

Kort tid efter finder Jesse noget, der minder om et bid på sin arm, og han begynder langsomt at føle, at han forfølges af skumle kræfter.

Den første Paranormal Activity-film landede med et brag tilbage i 2007. Sjældent havde en så billig film (ca. 75.000 kr.) indspilet 1 mia. kr. på verdensplan. Film der gør sådan noget bliver til ustoppelige fænomener. Der er som oftest gode, gamle spøgelser og dæmoner på spil i disse film, så folk med svage nerver bør stadig træde varsomt.

Læs anmeldelser af filmene:

'Delivery Man'

"Det er ganske enkelt svært at lave en god komedie fra bunden, så denne gang har Vince Vaughn klogeligt valgt at være med i en remake af en morsom og original canadisk film fra 2011." - Jacob Wendt Jensen

'Fruitvale Station'

"'Fruitvale Station' byder på en historie, der har styrke til at røre alle, og den fortælles, så man føler sig med på byturen. Intenst og overbevisende. Og forfærdelig." - Jacob Wendt Jensen

'Paranormal Activity: The Marked Ones'

"Det er dog svært for alvor at føle sig engageret i en historie, der begynder at falde fra hinanden, før den overhovedet begynder at blive uhyggelig." - Louise Kidde Sauntved

Premiere 25. december, uge 52

Hele seks premierefilm er på plakaten i ugen mellem jul og nytår. For børn og barnlige sjæle er der især noget at glæde sig til, nemlig tre tegnefilm: 'Alfons Åberg', 'Frost' og 'Thomas og vennerne – Jernbanens konge'. I den anden ende af genreskalaen er Triers 'Nymphomaniac', som vores anmelder belønner med 6 ud af 6 stjerner, og endelig er der to komedier på programmet: 'The Secret Life of Walter Mitty' og 'Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt'.

Filmen 'Den hundredårige' begynder den dag Allan Karlsson fylder hundrede år. Egentlig er der lagt op til lavmælt fejring af ham på plejehjemmet, men Allan har fået nok. Han flygter derfor og falder ved et tilfælde over en kuffert fuld af narkopenge. Derfra er Allan en jaget mand.

Med både gangstere, politiet og sin egen familie i hælene går det over stok og sten. På sin vej stifter han mange nye bekendtskaber, der får ham til at reflektere over sit lange liv. Allan Karlsson er nemlig ingen hr. Hvem-som-helst. Han har gennem sit liv mødt flere kendte personer end de fleste, og han har været til stede ved flere historiske begivenheder end nogen anden.

Han redder eksempelvis den spanske diktator Francos liv ved et tilfælde, hvilket Stalin senere skælder ham ud over, men hvad gør det, når man er bonkammerater med Winston Churchill og præsident Truman?

Svenske Jonas Jonassons roman ’Den hundredårige der kravlede ud af vinduet og forsvandt’ var populær læsning for et par år tilbage, og mange har med spænding set frem til filmatiseringen.

Filmelskere vil hurtigt tænke på ’Forrest Gump’ (1994), når de hører om dette plot. Dog er ’Den hundredårige’ umiskendeligt svensk, og det er tydeligt, at Allan Karlsson kommer fra samme hyggelige og eventyrlige land som Pippi Langstrømpe.

Se 'Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt' i CinemaxX, Metropol, BioCity og Øst for Paradis.

Animationsfilmen 'Frost' handler om prinsesserne Anna og Elsa, som vokser op som tætte søstre, og lillesøsteren Anna elsker, når Elsa bruger sine magiske kræfter til at skabe is, sne og kulde. Men da hendes evne bliver skyld i et uheld, beslutter deres forældre at skille de to søskende ad samt skjule Elsas kræfter for både omverdenen og Anna.

Flere år senere er regentparret afgået ved døden, og Elsa skal krones som dronning samt genforenes med sin søster. Men hun kan ikke kontrollere sine kræfter. I raseri kommer hun til at indhylle kongeriget i evig vinter og flygter langt op i bjergene.

Nu må den altid optimistiske Anna danne par med is-eksperten Kristoffer, hans trofaste rensdyr Sven og den levende snemand Olaf for at bryde den isnende forbandelse.

Disneys nye animationsfilm er inspireret af H.C. Andersens klassiske eventyr 'Snedronningen' om en ond dronning, der får små børn til at glemme barnetroen. Handlingen i ’Frost’ er mildest sagt markant anderledes, men genbruger Andersen-karakterens kolde evner som udgangspunkt for fortællingen.

Se 'Frost' i CinemaxX og BioCity

I filmen 'Hokus pokus Alfons Åberg' er Alfons Åberg er begyndt i skole og fylder snart syv år. Derfor synes han, at det er smadder uretfærdigt, at hans far stadig mener, han er for lille til at få en hund. Alfons gør alt for at vise, at han er stor nok, men det er svært at virke overbevisende, når man stadig bruger en fantasiven til at løse sine problemer.

Da Alfons og hans venner møder en vaskeægte tryllekunstner, får den lille dreng nyt håb og kaster sig entusiastisk ud i magiens verden. Men selvom Alfons hurtigt må indse, at alverdens tryllerier ikke kan skaffe ham det ønskede kæledyr, bliver mødet med magien en stor oplevelse.

Gunilla Bergströms første bog om Alfons Åberg udkom i 1972, og siden er det blevet til 25 bøger, trykt i tæt på otte millioner kopier og oversat til næsten 30 sprog. I starten af 80erne blev historien om Alfons og hans fantasiven til en TV-serie med stor succes, ikke mindst fordi Bergström ganske banebrydende indlemmede elementer som skilsmisse og krig i børnehøjde samt skrev om far frem for mor.

’Hokus pokus Alfons Åberg’ er den første spillefilm over det velkendte univers, og bag filmen står den norske instruktør Torill Kove, der i 2007 vandt en Oscar for Bedste animerede kortfilm med ’Den danske dikteren’ (2006).

Se filmen i CinemaxX og BioCity

I filmen 'Nymphomaniac' finder den ældre, charmerende ungkarl, Seligman, en 50-årig kvinde ved navn Joe tævet til ukendelighed i en gyde, en kold vinteraften. Han tager Joe med hjem for at pleje hende, mens han spørger ind til hendes liv.

Han lytter intenst, imens hun fortæller sin overdådige og saftige livshistorie med mange facetter, rige på associationer og pludselige indskydelser. Hun er nemlig selvdiagnosticeret nymfoman med alt, hvad det indebærer af seksuelle eskapader og erotiske oplevelser.

Lars von Triers film deler ofte vandene. Hans provokerende tilgang til mediet har vundet adskillige priser med Guldpalmen til ’Dancer in the Dark’ (2000) som højdepunkt. Senest blev hans film ’Melancholia’ (2011) hædret med prisen for Bedste skuespillerinde (Kirsten Dunst), men samtidig fik instruktøren gjort sig uheldigt bemærket med nogle udtalelser om Hitler, der betød bortvisning fra festivalen. Derfor har Trier valgt at give sig selv mundkurv på og udtaler sig ikke om ’Nymphomaniac’.

Filmen taler dog for sig selv med utilsløret sex og en imponerende række af skuespillere med både internationale stjerner og danske topnavne på rollelisten.

Se ’Nymphomaniac’ i CinemaxX, Metropol og Øst for Paradis.

I filmen 'The Secret Life of Walter Mitty' er fotoredaktøren Walter Mitty en ægte helt, der altid er på præcis det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, hvor han gør og siger det helt rigtige. I hvert fald i hans dagdrømme.

I virkeligheden lever han et mere almindeligt liv med sit arbejde på magasinet Life i New York. Han bliver mobbet af næsten alle omkring ham, fordi han nu og da forsvinder ind i sine egne, vilde dagdrømme.

Men da fotografiet til magasinets storstilede og sidste papirforside forsvinder, ender Mitty på et ægte eventyr, der bringer ham til nogle af Jordens fjerneste egne. Og inden han når at få set sig om, er den almindelige mand begyndt at finde sin plads i livet.

Walter Mitty er svær at sætte i bås, både som karakter, historie og film, så fokuser i stedet på filmens instruktør, producer og hovedrolleskuespiller. Det er nemlig en og samme person i form af Ben Stiller.

’The Secret Life of Walter Mitty’ er både en klassisk Ben Stiller-komedie med absurde og komiske scener, men også et drama om at finde sig selv. Tænk ’Forrest Gump’ (1994) møder ’Tropic Thunder’ (2008), og du er i nærheden, og så alligevel overhovedet ikke, for ’The Secret Life of Walter Mitty’ er helt sin egen.

Se ’The Secret Life of Walter Mitty’ i CinemaxX og BioCity.

I filmen 'Thomas Tog og vennerne: Jernbanens konge' får Thomas, Percy og James sig en stor overraskelse og ikke mindst en meget vigtig opgave, da en helt speciel gæst ankommer til deres ø, Sodor.

Togene møder nye venner og kommer på en ridderfærd med våbenskjolde, rustninger og legender om gamle helte. Deres tapperhed bliver tilmed sat på prøve, da deres nye ven Stephen forsvinder. Kan Thomas finde ham? Vil togene afsløre sandheden om Sodors store mysterium?

’Thomas Tog og vennerne: Jernbanens konge’ er baseret på TV-serien for børn, som debuterede på britiske ITV helt tilbage i 1984. Dengang brugte man rigtige modeltog til at filmatisere Wilbert og Christopher Awdrys bøger ’The Railway Series’, men i 2009 begyndte serien at blive animeret ved hjælp af computere.

I alt 416 episoder er det blevet til fordelt på 17 sæsoner. ’Thomas Tog og vennerne: Jernbanens konge’ er den ottende spillefilm over serien.

Se ’Thomas Tog og vennerne: Jernbanens konge’ i BioCity.

Læs anmeldelser af filmene:

'Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt'

"Kendere af Jonas Jonassons bog vil føle sig godt hjemme i Felix Herngrens filmiske univers, for 'Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt' er overordentligt tro mod romanforlægget." - Louise Kidde Sauntved

'Frost'

"Det er længe siden Disney er kommet med en animationsfilm, der for alvor ramte plet, men det gør 'Frost'." - Louise Kidde Sauntved

’Hokus pokus Alfons Åberg’

"Filmen er lavet i 2 D, så det hele foregår i et stille og roligt skandinavisk tempo uden unødvendig ramasjang." - Jacob Wendt Jensen

’Nymphomaniac’

"Man kan spise af kundskabens træ, men paradisets porte forbliver lukkede for de faldne. De levendes eneste trøst er at fortælle om det, så guddommeligt som kun en Lars von Trier kan gøre det." - Kristian Lindberg

’The Secret Life of Walter Mitty’

"Ben Stiller har valgt at fokusere mest på poesien i eventyret og de store vidder og lidt mindre på humor og action. Det giver en anderledes stilfærdig eventyrfilm med dejlig meget luft under vingerne." - Jacob Wendt Jensen

’Thomas Tog og vennerne: Jernbanens konge’

"'Thomas og vennerne – Jernbanens konge' er en sød og opbyggelig lille fortælling, med et simpelt plot, der taler til de helt små, mens de lidt større nok vil vride sig utålmodigt i sædet." - Louise Kidde Sauntved

Premiere 19. december, uge 51

Så er der efterhånden ikke længe til juleaften, og hvis du er en af de heldige, der har styr på julemenuen og alle gaverne, kan du nyde de næste dage med en tur i biografen. I denne uge er der fire film, der har premiere: 'Late Quartet', 'Walking With Dinosaurs', 'Borgman' og 'Justin Biebers Believe'. 

I filmen 'A Late Quartet'  har Robert de sidste 25 år spillet violin i en klassisk stryger-kvartet. Hans kone Juliette er også del af kvartetten, og hun må dagligt høre sin mand klage over solisten Daniel. 

Da kvartettens overhoved, cellisten Peter, diagnosticeres med Parkinsons syge og derfor beslutter at trække sig tilbage, antændes et væld af uforudsete følelser hos gruppens resterende, musikalske egoer. Intern konkurrence ser nu ud til at kunne splitte en kvartet, der ironisk nok er kendt for at mestre Beethovens strygerkvartet No. 14, opus 131, som skal spilles uden stop og uden hensyn til livets strabadser. 

Med Christopher Walken, Philip Seymour Hoffman, Mark Ivanir og Catherine Keener i de bærende roller får nogle af Hollywoods dygtigste karakterskuespillere lov til at stjæle rampelyset som excentriske musikere med en dagsorden, der ikke kun handler om Beethoven. 

Skuespillerne har tilsammen otte Oscar-nomineringer på cv’et og både Hoffman og Walken har vundet den gyldne statuette for henholdsvis ’Capote’ (2005) og ’The Deer Hunter’ (1978). 

Instruktøren Yaron Zilberman har tidligere lavet dokumentarfilm, men debuterer med ’A Late Quartet’ indenfor fiktionsgenren.
  
Se ’A Late Quartet’ i Øst for Paradis

Filmen 'Walking with Dinosaurs' handler om den unge pachyrhinosaurus, Patchi, der lever sammen med sin flok samt sine to venner Scowler og Juniper. Filmen finder sted for 70 millioner år siden, hvor dinosaurerne regrede Jorden. Det var en hård tid, hvor kun den stærkeste overlevede.

Dinosaurflokken må migrere fra deres område, hvilket betyder, at Patchi i bogstaveligste forstand bliver nødt til at vokse med opgaven. Samtidig kommer et farligt, T-Rex-lignende rovdyr på sporet af dem, nemlig den dødsensfarlige Gorgon.

’Walking with Dinosaurs’ er baseret på den britiske BBC-miniserie fra 1999, som har vundet både Emmy og BAFTA-priser. Filmen tilføjer 3D til de dokumentarlignende optagelser, som mestendels er foretaget i Alaska, så målet er, at lade publikum komme endnu tættere på fortidsøglerne.

Alle dinosaurerne er animerede, og der er tale om en helt ny, fiktiv historie om dinoer, der forsøger at overleve i en barsk verden. De originale stemmer leveres af John Leguizamo ('Moulin Rouge'), Justin Long ('Live Free or Die Hard'), Tiya Sircar ('Friends with Benefits') og Charlie Rowe ('The Golden Compass').

Se 'Walking with Dinosaurs' i BioCity og CinemaxX   

Filmen 'Borgman' handler om en bums, der manipulerer sig ind hos en overklassefamilie og langsomt forvandler deres tilværelse til et mareridt. Det er dog ikke bare filmens plot, der er værd at lægge mærke til, men også filmens form. Man skal nemlig være indstillet på at blive talt til i et filmsprog, der måske ikke hele tiden er lige let at forstå. 

Da ’Borgman’ blev vist på årets filmfestival i Cannes, blev den modtaget med vidt forskellige reaktioner. Efterfølgende beskrev publikum den som en surrealistisk, absurd, sjov, voldelig gyser-drama-komedie. Med andre ord en vild blanding af genrer, og den er af samme årsag svær at vide sig klog på. 

Som publikum kan man eksempelvis aldrig vide sig sikker på, om det, man ser, er mareridt, hallucinationer eller virkelighed. Det ene øjeblik spiller skuespilleren Jan Bijvoet rollen som Borgman, men pludselig spiller han også andre roller. Samtidig udfører Borgman (og hans kumpaner) nogle djævelske gerninger, men titelkarakteren fremstilles alligevel i et sympatisk lys. 

Filmen er fyldt med modstridende aspekter, og ’Borgman’ er ikke en film for alle, men giver muligheden for en anderledes filmoplevelse. 
 
Se 'Borgman' i Øst for Paradis

Dokumentaren 'Justin Bieber's Believe' handler om canadiske Justin Bieber, som slog igennem som YouTube-fænomen i 2008, hvor han blev opdaget af talentmanageren Scooter Braun. Siden er det kun gået én vej for Bieber - og det er opad.

Han har fans over hele verden, der skriger hans navn, når han går på scenen, og han har solgt albums i millionvis samt vundet en lang række priser, bl.a. flere American Music Awards.

Hans tredje album, ’Believe’, ligger til grund for en længere turné i 2012-13, og dokumentaren giver indblik i livet for den unge verdensstjerne og er både med, når han er backstage og giver koncert. ’Justin Bieber’s Believe’ følger op på dokumentaren ’Never Say Never’ fra 2011.

Jon M. Chu, der slog igennem med dansefilmene ’Step Up 2: The Streets’ (2008) og ’Step Up 3D’ (2010), har igen fulgt Bieber på og udenfor scenen og interviewet folkene omkring ham, bl.a. hans mor Pattie Mallette, mentoren Usher Raymond IV og manageren Scooter Braun .

Se 'Justin Bieber's Believe' i Metropol, BioCity og CinemaxX

Læs anmeldelser af filmene:

'A Late Quartet'

"Eneste lille anke imod 'A Late Quartet' er, at der spilles mindre klassisk musik i filmen, end man kunne ønske. Snart sagt alt andet er der så til gengæld mere af i en seriøs, velspillet, rørende og eksistentielt vigtige film for voksne, der i disse år er begyndt at gå mere i biografen." - Jacob Wendt Jensen

'Walking With Dinosaurs'
 
"Rekonstruktionen af kridttidens dinosauere er sine steder meget flot, men i modsætning til TV-serien fra BBC lægges der for mange sødladne stemmer og ligegyldig popmusik på." - Jacob Wendt Jensen   

'Borgman'

"Ja, i det hele taget kommer man uundværligt til at tænke på andre - bedre - film, når man ser 'Borgman', og det cementerer indtrykket af en teknisk flot forestilling med visse originale scener, der dog ender med at føles som om, man har set det meste før." - Jesper Eising 
 
'Justin Bieber’s Believe'

"Det er dog svært ikke at lade sig rive med af de storstilede koncertoptagelser, der, uanset om man er fan af Biebers musik eller ej, viser en rutineret entertainer, der ved, hvad der skal til for at skabe en kogende energi blandt publikum. Et publikum, der sandsynligvis vil tage imod 'Justin Bieber’s Believe' som en tidlig julegave." - Louise Kidde Sauntved 

Premiere 12. december, uge 50

Denne uges premierefilm tæller storfilmen 'Hobbitten: Dragen Smaugs ødemark', hvor Bilbo og dværgene forsætter deres eventyr og komediedramaet 'Gloria' om en fraskilte kvinde, som ikke vil opgive håbet om kærligheden.

I filmen 'Hobbitten: Dragen Smaugs ødemark' er hobbitten Bilbo langvejs hjemmefra. Hans trygge rammer i Shire ligger milevis bagude, og han er omgivet af personer, han knap nok kender - troldmanden Gandalf og 13 dværge ført an af Thorin.

Bilbo er på en farefuld mission med målet at tilbageerobre det fortabte dværgekongerige Erebor. Følget har allerede gennemgået mange strabadser, men må fortsætte deres færd mod øst, hvor de både møder formskifteren Beorn, de farlige skovelvere og kæmpe-edderkopperne fra Mirkwood.

Efterhånden som de kæmper sig igennem Middle-earths terræn ender de i Lake-town ved The Lonely Mountain, hvor de skal stå ansigt til ansigt med den største fare af dem alle.

De fleste skuespillere fra etteren er tilbage, bl.a. Martin Freeman som Bilbo, Richard Armitage som Thorin og Ian McKellen som Gandalf. Af nye ansigter ses Luke Evans ('Fast & Furious 6') som bueskytten Bard, Stephen Fry ('V for Vendetta') er Lake-towns leder, og Evangeline Lily ('Lost') spiller elveren Tauriel, som Peter Jackson selv har opfundet til lejligheden. Endelig byder filmen på et gensyn med Orlando Bloom, der havde rollen som Legolas i den oprindelige Ringenes Herre-trilogi.

I 2014 udkommer den sidste del af Hobbitten-filmene med undertitlen ’Ud og hjem igen’.

Se 'Hobbitten: Dragen Smaugs ødemark' i BioCity, Metropol og CinemaxX.

Filmen 'Gloria' handler om den fraskilte Gloria, der lever en travl, moderne hverdag i Chiles hovedstad, Santiago, men børnene er flyttet hjemmefra, og når hun kommer hjem fra jobbet, mangler der noget.

Hun kaster sig ud i diverse dates og single-fester for at genfinde kærligheden, og selvom der ikke mangler kandidater, er det endnu sværere at finde den rigtige partner som midaldrende end i de mere ungdommelige år.

Da Gloria møder den pensionerede søofficer, Rodolfo, peger pilen dog i retning af en gensidig romance med flere stævnemøder og endda familiemiddage til følge. Men det er ikke helt så enkelt at stable et velfungerede forhold til Rodolfo på benene, og Gloria må kæmpe for at bevare en form for balance uden at miste sin selvstændighed som moden kvinde.

Da komediedramaet fik sin debut på årets Berlinale, og filmen tonede ud for at blive afløst af rulletekster, brød salen ud i begejstrede tilråb og generel jubel fra den samlede og massivt klappende verdenspresse. På filmfestivalens sidste dag var den stadig blandt favoritterne til Guldbjørnen, imens alle havde forudset, at Paulina García ville vinde prisen for Bedste kvindelige hovedrolle, hvad hun da også gjorde, for sit portræt af den ukuelige titelperson.

Filmen 'Gloria' er tilmed noget så sjældent som en chilensk spillefilm i de danske biografer.

Se 'Gloria' i Øst for Paradis

Læs anmeldelser af filmene:

'Hobbitten: Dragen Smaugs ødemark'

"Problemet med filmen som helhed er blot, at nok er den fejende flot, men Tolkiens efterhånden tyndslidte univers tages alt for alvorligt. Enten hvisker hobbitterne deres replikker, eller også råber de dem. Der er ingen nuancer midt imellem, og stemningen på den ensformige rejse er meget alvorlig." - Jacob Wendt Jensen

'Gloria'

"Charmen hos den smilende og forsigtigt søgende Gloria, der er med i hver eneste scene, vil ramme alle. Man kan godt kalde »Gloria« for en lille film, fordi den holder sig tæt inde på hovedpersonens univers, men det er i så fald en lille film med meget stor charme" - Jacob Wendt Jensen

Premiere 5. december, uge 49

Når det rusker og stormer udenfor, er det oplagt at tage en tur i biografen - og i denne uge har du fire film at vælge i mellem, hvis du har brug for en pause fra vintermørket.

I filmen 'Prisoners' er det Thanksgiving, og familierne Dover og Birch mødes for at fejre den traditionsrige begivenhed sammen. Stemningen er rolig og afslappet, og børnene leger bekymringsløst uden for i sneen. Efterhånden går det op for forældrene, at de to yngste piger fra hver familie er forsvundet. Det eneste spor er en nedslidt autocamper, der nogle timer tidligere stod parkeret på deres vej.

Det lykkes lederen af politiets intense efterforskning, kriminalassistent Loki, at finde og arrestere autocamperens ejer, den mindre begavede Alex Jones, men grundet mangel på beviser er de tvunget til at løslade ham igen. Faren til det ene barn, Keller Dover, er dog fast besluttet på, at Alex er kidnapperen, så politiets beslutning falder bestemt ikke i hans smag, og Keller tager sagen i egen hånd.

’Prisoners’ er en thriller af den slags, som langsomt strammer grebet om sit publikum gennem stemning og gribende skuespil. Historien tager fat på enhver forældres mareridt, når de to unge piger Anna og Joy bliver kidnappet. Men det er også en grum fortælling om, hvor langt man vil gå i jagten på at få sit barn tilbage.

Selvtægt og hævn bliver centrale temaer i filmen, som bestræber sig på hele tiden at plante moralsk tvivl i publikums sind. Hugh Jackman spiller den desperate far, der ikke helmer, før han har fundet sin datter. Eftersøgningen tager hårdt på ham, og det overbevisende ved Jackmans måske bedste præstation nogensinde ligger bl.a. i transformationen fra kernesund til bleg og nedslidt mand med et gevaldigt søvnunderskud.

Se 'Prisoners' BioCity, Metropol og CinemaxX.

Filmen 'Adéles liv - kapitel 1 & 2' følger gymnasiepigen Adèle, der bor hos sine forældre og fører en ret sædvanlig teenagetilværelse med lektier, drenge og fester. Hendes skolegang går lidt op og ned, men hun er ret sikker på, at hun vil være lærer, efter hun har fået studenterhuen. Hendes far kokkererer den samme spaghetti hver aften, der går med at se TV ved middagsbordet, og få ord udveksles mellem dem.

Adèles liv ændrer sig dramatisk, da hun møder den blåhårede, lidt ældre og drengede Emma. Først er Adèle usikker på sine følelser, men da hun først giver sig hen til kærligheden og elskoven, lærer hun både at hævde sig selv som kvinde og voksen. Men kan forholdet bestå, mens hun søger efter sig selv?

I modsætning til mange andre film om homoseksualitet handler ’Adèles liv: Kapitel 1 & 2’ ikke udpræget om omverdenens fordomme, men derimod om et stormfuldt kærlighedsforhold og de op- og nedture, det medfører. Det er skildringen af overgangen fra teenager til voksen med alt, hvad det indebærer af usikkerhed, fejldisponeringer, afprøvning af seksuelle grænser og ikke mindst ubetinget hengivenhed til et andet menneske.

Adèle Exarchopoulos er intet mindre end et fund i hovedrollen, og sammen med Léa Seydoux (kendt fra bl.a. ’Mission: Impossible - Ghost Protocol’) leverer de to hovedroller ekstremt udfordrende samt både sjæleligt og fysisk nøgne præstationer.

Filmens realisme og skuespil gik rent ind hos juryen i Cannes, der honorerede den med Guldpalmen tidligere på året, og alt i alt har instruktøren Abdellatif Kechiche skabt en kontroversiel film med sine langvarende, lesbiske sexscener og hudløse skuespil.

Se 'Adéles liv - kapitel 1 & 2' i BioCity, Metropol, CinemaxX og Øst for Paradis.

Filmen 'Oldboy' handler om en umiddelbart helt almindelig mand, Joe Doucett, som tages til fange og holdes indespærret på noget, der ligner et hotelværelse i 20 år uden kontakt til omverdenen. Da han en dag slippes ud, har Joe kun én mission i livet: at finde ud af hvem der lukkede ham inde, hvorfor de gjorde det og derefter slå dem ihjel så hårdt som muligt.

Historien i ’Oldboy’ har fået masser af ben at gå på gennem tiden. Først var den en japansk manga-tegneserie. Så blev den en succesrig sydkoreansk film. Og nu er den så blevet til en amerikansk film.

Josh Brolin har den bærende hovedrolle som den hævngerrige Joe Doucett. Dermed fortsætter han sin stribe af macho-mandige roller, ligesom han fortsætter at samarbejde med nogle af USAs mest anerkendte og stilsættende instruktører. Han har modtaget instruktion fra såvel Oliver Stone som Coen-brødrene, og nu er turen kommet til Spike Lee.

Instruktøren har en original, hårdhændet stil som filmskaber, og selvom ’Oldboy’ har været fortalt før, skal han nok sørge for at gøre filmen til sin egen.

Det skal også understreges, at ’Oldboy’ absolut ikke er for børn. Der er både ekstrem vold og ekstreme temaer på menuen. Rollelisten fyldes ud af Elizabeth Olsen, Samuel L. Jackson og Michael (ham den unge fra ’The Sopranos’) Imperioli i hver deres birolle.

Se 'Oldboy' i CinemaxX og Metropol.

I dokumentarfilmen 'This Is Not a Film' sidder den anerkendte iranske instruktør Jafar Panahi i husarrest i sit hjem i Teheran. Retten har stoppet hans igangværende filmproduktion og fradømt ham retten til at skrive og instruere film i 20 år. Men dommen siger ikke noget om at stå foran kameraet…

Med vennen og kollegaen Mojtaba Mirtahmasbs hjælp går han derfor i gang med at fortælle sin historie. Han bruger sin iPhone til at filme sit liv i lejligheden, sine gæster og det enorme kæledyr, Iguana, som han passer, nu hvor han alligevel ikke kan gå ud.

Iran er ikke det letteste land at lave film i, og det er bestemt ikke velanset (eller ufarligt) at lave systemkritiske af slagsen. Derfor blev ’This Is Not a Film’ smuglet ud af landet på et usb-stik, indbagt i en kage, som blev sendt til Paris og herfra til filmfestivalen i Cannes. Og ad den vej kom Jafar Panahi, der modtog Guldpalmen for debutfilmen ’Den hvide ballon’ (1995), mod alle odds alligevel til orde.

’This Is Not a Film’ er en dokumentar, men kan næppe kaldes en film i gængs forstand. Den er nærmere et filmkunstnerisk erklæring og en masterclass med Panahi i instruktørens lejlighed i Teheran, hvor han fortæller om sine idealer for filmkunsten.

Se 'This Is Not a Film' i Øst for Paradis.

Læs anmeldelser af filmene:

'Prisoners'

"Prisoners er en velspillet og spændende størrelse, der skræmmer. Mere grundet gode skuespillerpræstationer end selve historien." - Jacob Wendt Jensen

'Adèles Liv'

"Abdellatif Kechiche fortæller hele filmen igennem i helt nære indstillinger og med plads og tid til at dvæle ved berøringer, blikke, følelser og ekstase, så det er umuligt ikke at føle sig draget ind i filmen, og derved Adèles, univers." - Louise Kidde Sauntved

'Oldboy'

"Spike Lees amerikanske genindspilning af koreanske »Oldboy« bibringer ikke det originale mesterværket noget nyt. Det skulle da lige være amerikanske billetkøbere." - Jacob Wendt Jensen

'This Is Not a Film'

"'This is not a film' er et stærkt politisk manifest fra en kunstner under pres, og et dokument om kreativitet, der ikke kan holdes nede." - Louise Kidde Sauntved

Premiere 28. november, uge 48

I denne uge er der hele syv nye filmoplevelser på lærredet:

I filmen ' Phillomena' har den tidligere BBC-journalist Martin Sixsmith mistet sin højt profilerede stilling som politiker og skal til at finde sig til rette i sit gamle erhverv.

Han pønser dog også på at skrive en bog om Ruslands historie, og er derfor først afvisende, da en kvinde opsøger ham omkring den ældre dame, Philomena, der i 50 år har gemt på en dyster hemmelighed. Martin lader sig dog overtale, da han lærer kvindens rørende historie at kende.

Se Phillomena' i Biocity, Cinemaxx, Metropol og Øst for Paradis.

Filmen 'Ender's Game' foregår 70 år efter den avancerede race af rumvæsner, kaldet Buggers, erklærede krig mod Jorden, og nu står menneskeheden sammen om at forberede sig på et tredje, altødelæggende angreb.

På det intergalaktiske militærcenter, Battle School, trænes de klogeste børn til at blive flådeofficerer, og da den ekstraordinært begavede Ender Wiggin udtages, bliver han hurtigt udpeget som noget særligt.

Se 'Enders Game' i Biocity og Cinemaxx.

I gyserfilmen 'You're Next' genforenes familien Davidson, der har ikke set hinanden længe, i et sommerhus for at nyde noget kvalitetstid sammen. Der er dog en grund til, at sidste sammenkomst ligger så langt tilbage. Brødrene Crispian og Drake er nemlig ikke sene til at ryge i totterne på hinanden, mens de andre gæster desperat forsøger at få dem til at slutte fred.

Pludselig opdager en gæst noget mystisk, og snart udbryder totalt kaos: én falder død om, én bliver hårdt såret, og resten kæmper for at komme i dækning for de armbrystpile, der flyver om ørene på dem

Se 'You're Next' i Biocity og Cinemaxx.

I den franske film 'Under regnbuen' har den 24-årige Laura ventet hele sit liv på at møde den store kærlighed, så da hun ved et selskab møder Sandro, tror hun, at hun endelig har mødt sin drømmeprins.

Kort tid efter fascineres Laura af en anden ligeså charmerende ung mand, Maxime, hvilket får hende til at overveje muligheden for, at der findes mere end én eneste ene. Sandro har samtidig sine egne problemer at slås med, da hans forvirrede far, Pierre, støder ind i den selvsamme spåkone, som år forinden havde bestemt hans dødsdag.

Se 'Under regnbuen' i Øst for Paradis.

I animationsfilmen 'Ernest & Celestine' bor den unge mus Célestine under jorden sammen med en masse andre gnavere. Hun bor på et børnehjem, hvor hun tit og ofte hører historier om de onde bjørne, der bor oppe i den frie luft, men hun har svært ved at tro på dem.

Som alle andre gnavere må Célestine uddanne sig til tandlæge og i den forbindelse drage op til overfladen for at stjæle mælketænder fra bjørneunger, der har lagt dem under deres hovedpude. Hun bliver desværre fanget midt i aktionen og jages ud i en skraldespand.
Dagen efter findes hun af bjørnen Ernest, der i første omgang forsøger at æde hende, men hurtigt kommer på andre tanker, da Célestine viser ham vejen til en kælder fyldt med mad. Dermed er tonen slået an til et umage venskab.

Se 'Ernest & Celestine' i Cinemaxx.

Filmen 'Insidious 2' er en efterfølger til Insidious. Familien Lambert har allerede tidligere været i kontakt med den spirituelle verden, men alt så ud til at løse sig efter det seneste møde med dæmoniske kræfter. Indtil nu.

Renai Lambert begynder at opleve noget mystisk, når natten falder på, og hun mistænker sin mand, Josh, for at være blevet besat af en ånd, der får ham til at udføre onde gerninger.
Hun forsøger at afdække, hvad der sker med familien, og ikke mindst den hemmelighed fra barndommen, som Josh bærer rundt på. Én ting synes dog sikkert: Fortidens dæmon er vendt tilbage.

Se 'Insidious 2' i Biocity.

Animationsfilmen 'Jul i Bakkekøbing' foregår i de norske fjelde, og her er en jul uden sne det samme som en jul uden gaver. Derfor har både Søren og Ludvig svært ved at komme i den rette julestemning, men heldigvis bor de sammen med Reodor Felgen, som kan opfinde lidt af hvert.

Da byens borgmester beder Felgen om en hvid jul, kigger han straks på problemet og kaster sig over arbejdet med en snekanon. Men måske er naturen alligevel den bedste til at bestemme sin gang, og pludseligt er der mere sne i Bakkekøbing, end nogen havde bedt om.

Se 'Jul i Bakkekøbing' i Biocity og Cinemaxx.

Læs anmeldelser af filmene:

Phillomena

"Hvis du kniber en tåre til Sporløs, vil du sandsynligvis have brug for en Kleenex eller to til »Philomena«. En rørende historie fra det virkelige liv fortalt med varme, humor og retfærdig harme-" - Louise Kidde Sauntved.

Enders Game

"»Enders Game« tager fat på tunge temaer uden at miste øjet for det underholdende." -  Kristian Lindberg.

You're Next

"Gyserfilmen You're Next byder hverken på fremragende skuespilpræstationer eller gode punchlines. Til gengæld byder den på uhygge for alle biografpengene." - Louise Kidde Sauntved.

Under regnbuen

"Der er fine øjeblikke i filmen »Under regnbuen«, men desværre er der ikke regulært filmguld, hvor regnbuen ender." - Jacob Wendt Jensen.

Ernest og Celestine

"Animationsfilmen »Ernest og Celestine« både underholder, indeholder stor poesi og er af høj, kunstnerisk kvalitet." - Louise Kidde Sauntved.

Insidious 2

"Filmen Insidious - Chapter 2 er mere krads og fjollet end den er ægte uhyggelig." - Jacob Wendt Jensen

Jul i Bakkekøbing

"Jul i Bakkekøbing en grafisk meget klar og letfattelig dukkeanimation, der tilbyder rigeligt at more sig over for de mindste." - Jacob Wendt Jensen. 


Premiere 21. november, uge 47

Denne uges fire premierefilm falder ind under helt forskellige genrer. 'Lovelace' handler om pornostjernen Linda Lovelace og hendes liv som en af verdens største pornostjerner i industriens begyndelse. Ugens anden film 'Mud' viser kongen af romantiske komedier, Matthew McConaughey, i en noget anden rolle, nemlig som en mystisk mand på flugt, der på sin vej møder to drenge på eventyrlyst. Tredje film, der har premiere i denne uge, er dansefilmen 'Battle of the Year'. Endelig kan du, som ugens fjerde premierefilm, opleve anden film i rækken i den populære serie 'The Hunger Games – Catching Fire'

Filmen 'Lovelace' starter før den legendariske pornostjerne Linda Lovelace fik sit navn. Dengang var hun en helt almindelig pige ved navn Linda Boreman, der boede hjemme hos sine konservative forældre og holdt sig fra mænd. Men da Linda forføres af den ældre og mere erfarne Chuck Traynor, ændres hendes liv for altid.

De gifter sig, men Chuck kommer snart i svære økonomiske problemer, og for at komme på højkant igen tager han kontakt til et par pornoproducenter. De er ikke synderligt imponerede over Lindas almindelige udseende, men da de ser en hjemmevideo med hende og Chuck, mister de mælet. Linda kan nemlig noget, som ingen andre kan.

Sammen laver de pornofilmen ’Deep Throat’, og med ét bliver hun tidens største pornostjerne, Linda Lovelace. Men bag den berømte facade lever stjernen i et ægteskab fuld af vold og ydmygelse. Pornostjernen Linda Lovelace nåede at udgive hele fire selvbiografier, før hun døde som følge af et biluheld i 2002.

Filmen ’Lovelace’ skildrer skabelsen af pornoindustriens mest sensationelle værk ’Deep Throat’ (1972) ud fra titelkarakterens egen version af begivenhederne.

I rollen som Lovelace ses Amanda Seyfried, der brød igennem som uskyldig, blåøjet brud i ’Mamma Mia!’ (2008). Hendes tyranniske mand spilles af Peter Sarsgaard, der også var forførende, men farlig i Lone Scherfigs ’An Education’ (2009).

Se filmen i BioCity, CinemaxX og Øst for Paradis

Filmen 'Mud' handler om de to teenagedrenge Ellis og Neckbone, der lever i sydstaterne, hvor deres respektive familier arbejder i sumpområdet. En nat sejler de ud til en lille, ubeboet ø for at se og erobre en efterladt båd, men da de finder den, bor en mystisk fremmed ved navn Mud allerede i båden.

Drengene er først skræmte, men bliver gode venner med Mud, der viser sig at være på flugt fra loven og en bande af dusørjægere. I det nye venskabs tjeneste lover de to drenge at hjælpe manden med at blive genforenet med sit livs kærlighed.

Især Ellis går helhjertet ind i projektet, da han på hjemmefronten selv står midt i forældrenes skilsmisse og har brug for at tro på kærligheden.

’Mud’ er et klassisk coming of age-drama instrueret og skrevet af manden bag den prisbelønnede ’Take Shelter’ fra 2011.

Matthew McConaughey, der for tiden oplever et større comeback efter et helt årti med diverse romantiske komedier, spiller den afmagrede titelkarakter, mens Oscar-vinderen Reese Witherspoon spiller Muds lurvede udkårne.

Den sammenbidte unge Ellis spilles af Tye Sheridan, der også gav en imponerende præstation i Terrence Malicks ’The Tree of Life’, og rollelisten byder samtidig på solide navne som Sam Shepard ('Black Hawk Down') og Michael Shannon ('Man of Steel').

Se filmen i Metropol og Øst for Paradis

I filmen 'Battle of the Year' tiltrækker danseopvisningen af samme navn årligt de bedste breakdancehold fra hele verden i kampen om at vise sig som de mest overlegne dansere.

Amerikanerne er gode, men alligevel har de ikke vundet i 15 år. Nu skal det være slut. Med tårnhøje ambitioner går lederen Blake i gang med at samle dansere sammen til et stærkt hold, men der er gnidninger mellem flere af medlemmerne.

Instruktør Benson Lee gik helt tæt på den amerikanske breakdancekultur med sin dokumentar ’Planet B-Boy’ fra 2007. ’Battle of the Year’ er Bensons videreudvikling af denne dokumentar - til en fiktiv historie på opfordring fra filmselskabet Screen Gems, der gerne ville satse på en dansefilm med breakdancemiljøet som præmis.

’Battle of the Year’ byder måske ikke på verdens mest originale historie, men det er heller ikke pointen med en dansefilm af denne slags. Her handler det om at kæde nogle fede dansescener sammen.

Se filmen i BioCity

I filmen 'The Hunger Games: Catching Fire' er Katniss Everdeen og Peeta Mellark fra 'Distrikt 12' vendt hjem efter at have vundet det 74. årlige dødsspil. Men de to sonere må atter forlade deres familier for at tage på en sejrstur gennem Panem og promovere det makabre realityprogram, hvor børn tvinges til at kæmpe for livet.

Turen gennem distrikterne afslører, at et oprør ulmer lige under overfladen, og at Katniss er blevet et symbol på frihed. Den tyranniske præsident Snow må derfor forberede et alternativt 75. dødsspil, hvor "The Girl on Fire" igen er en afgørende brik.

’The Hunger Games: Catching Fire’ er fortsættelsen til den succesfulde ’The Hunger Games’ (2012), hvor Oscar-vinderen Jennifer Lawrence indtog rollen som den kampdygtige Katniss Everdeen.

Suzanne Collins’ romanserie har vist sig som den oplagte arvtager til Harry Potter og Twilight-sagaerne med sin store, unge og dedikerede fanbase og bliver til i alt fire film.

Dødsspillets rolleliste byder på en del gengangere fra den første filmatisering, men med en betragtelig tilføjelse i Philip Seymour Hoffman ('Capote'). I instruktørsædet sidder denne gang Francis Lawrence ('Constantine'), som også har fået tjansen på de sidste to film i serien.

Se filmen i CinemaxX og BioCity.

Læs anmeldelser af filmene:

'Lovelace'

"Linda Lovelace blev verdensstjerne med »Langt ned i halsen«. Nu har hun fået en sober og velspillet film om livet med en uberegnelig mand." - Jacob Wendt Jensen

'Mud'

"To teenagedrenges eventyrtrang giver dem et indblik i en voksenverden, som de ikke altid forstår. Og som der er god grund til at gå i biografen for at se." - Jacob Wendt Jensen

'Battle of the Year’

"Det er skudt noget over målet. Det skal dog siges til »Battle of the Years« forsvar, at det er svært at holde fødderne i ro, når de fantastisk dansere (heriblandt skandalekongen Chris Brown) for alvor giver den gas." - Louise Kidde Sauntved

'The Hunger Games – Catching Fire'

"Spilletiden på to og en halv time føles ikke lang, og det er der primært to årsager til: Den første er Jennifer Lawrence, der er sin generations bedste bud på en langtidsholdbar stjerne. Hun er smuk som Julie Christie og har ben i næsen som Faye Dunaway. Den anden er, at spændingen i det dødbringende spil holdes oppe hele vejen." - Jacob Wendt Jensen

Premiere 14. november, uge 46

Hele fire film er på plakaten blandt denne uges premierefilm. I denne uge kan du for eksempel se den aarhusianske instruktør Nils Malmros' nyeste film 'Sorg og glæde. Malmros har gjort det til en karrierevej at fortælle personlige historier, og det gælder også for 'Sorg og glæde, der ud over at blive hans efter sigende sidste film, også bygger på Malmos' eget liv.

Nils Malmros 'Sorg og glæde' tager sit udgangspunkt i vinteren 1984. Filminstruktøren Johannes har været ude for at holde et foredrag, og da han kommer hjem, er katastrofen sket.

Hans kone Signe har i en psykose dræbt deres ni måneder gamle datter, Maria. Smerten er ubærlig, men Johannes er alligevel opsat på at beskytte sin kone mod et retssystem, der kan være uforstående. Han vil derfor gøre, hvad han kan for at hjælpe hende, for han føler selv skyld for hendes situation.

Sammen med en retspsykiater forsøger Johannes at finde nøglen til en forståelse af den ulykkelige hændelse, hvilket betyder en granskning i fortidens forelskelse, jalousi og ofte altoverskyggende filmarbejde. I sin søgen finder Johannes frem til vigtige ting i livet, der giver håb for en gensidig og moden kærlighed.

Danske Nils Malmros er kendt for sine meget personlige film, der skildrer alt fra hans barndom ('Lars Ole, 5.c'), ungdom ('Kundskabens træ') til en skandalesag, som involverede hans far ('At kende sandheden').

Alligevel fremstår 'Sorg og glæde' som den mest personlige til dato, idet instruktøren selv har gennemgået samme forløb som sit alter ego, Johannes, i filmen. Flere scener beskæftiger sig med nogle af hans mest kendte værker som ’Kundskabens træ’ (1981) og 'Skønheden og udyret' (1983).

'Sorg og glæde' har Jakob Cedergren ('Frygtelig lykkelig') i rollen som Johannes, og i den krævende rolle som hans maniodepressive kone ses Helle Fagralid fra 'Forbrydelsen'.

Se filmen i CinemaxX, BioCity, Metropol og Øst for Paradis

'Thanks for Sharing' handler om Adam, der er en ambitiøs miljøkonsulent.

Mike ejer en lille forretning og er gift. Neil er en lattermild doktor på en skadestue. På overfladen har disse tre gutter ikke meget tilfælles på nær en ting: De tænker kun på sex og det i en sådan grad, at deres liv er ved at gå fra hinanden.

Hver især er de på forskellige stadier i behandlingen af deres problem. Adam tør ikke blive forelsket igen, fordi sexafhængigheden ødelagde hans sidste forhold.

Mike udøver samme kontrol over sin familie, som han gør over sine følelser med hårde konsekvenser. Og Neil benægter totalt sin afhængighed, men kommer på andre tanker, da han møder den søde Dede.

En række små, forskellige historier flettes sammen til en fortælling, hvor tabuet omkring sexafhængighed forsøges manet i jorden.

Filmen lægger sig i kølvandet på en lang række succesfulde, amerikanske komedier, der indenfor det seneste årti har opnået stor popularitet med en blanding af drama og komedie med film som 'Little Miss Sunshine' (2006) og 'The Kids Are All Right' (2010). Sidstnævnte er endda skrevet af Stuart Blumberg, der ellers debuterer som instruktør med 'Thanks for Sharing'.

'Thanks for Sharing' har Mark Ruffalo i den største rolle som Adam, men han får selskab af blandt andet Gwyneth Paltrow, Tim Robbins, Josh Gad, Patrick Fugit og Alecia Moore (bedre kendt som P!nk).

Se filmen i BioCity og CinemaxX

I 'The Counselor' lader en succesrig forsvarsadvokat grådigheden tage over bl.a. for at købe en meget dyr forlovelsesring til sin uskyldige kæreste, Laura. På trods af flere velmenende advarsler lader den glatte forretningsmand sig ikke skræmme og kaster sig ud i narkosmugling for et trecifret millionbeløb.

Han benytter sig af sine lyssky kontakter, mellemmanden Westray og den excentriske klubejer Reiner, der selv er dybt forelsket i den sexede og tilsyneladende farlige Malkina. Men noget går grueligt galt, og pludselig er advokaten fanget i en ond spiral af vold, tortur og iskold forretning.

Thrilleren 'The Counselor' kan prale af et imponerende hold bag og foran kameraet. I instruktørstolen sidder den alsidige Ridley Scott, der bl.a. lavede 'Alien' (1979), 'Blade Runner' (1982) samt 'American Gangster' (2007), og bag manuskriptet står den Pulitzer-vindende forfatter Cormac McCarthy ('No Country for Old Men').

Titelrollen spilles af én af tidens absolut hotteste skuespillere - den tysk-irske Michael Fassbender, der har medvirket i titler som 'X-Men: First Class' (2011), 'Shame' (2011) og Scotts forrige film 'Prometheus' (2012).

'The Counselor' byder derudover på Penélope Cruz, Javier Bardem, Brad Pitt og ikke mindst Cameron Diaz i en helt ny slags rolle som faretruende femme fatale.

Se filmen i CinemaxX, BioCity, Metropol og Øst for Paradis

I science fiction-komedien er Gary King aldrig rigtig kommet videre. Den 40-årige drengerøv drømmer stadig om dengang, han hang ud med sit elskede slæng, og i særdeleshed om dengang de forsøgte at gennemføre den ultimative pub crawl i deres hjemby.

Missionen mislykkedes, men nu, 20 år senere, lykkes det Gary at overtale sine gamle venner til at forlade deres trygge familieliv for at gøre endnu et forsøg og denne gang nå frem til rutens sidste pub, 'The World's End'.

Men den store genforening, der skulle bygge bro fra fortiden til nutiden, bliver udfordret fra uventet kant. Noget er nemlig helt galt, og inden de fem venner har drukket ud, befinder de sig midt i kampen om Jordens fremtid.

Med 'The World's End' afslutter Simon Pegg, Nick Frost og instruktøren Edgar Wright deres såkaldte Cornetto-trilogi, der også tæller 'Shaun of the Dead' (2004) og 'Hot Fuzz' (2007). Denne gang er fokus hverken på zombier eller superbetjente, men derimod nostalgi blandt venner og ikke mindst en håndfuld ganske særlige indbyggere i en søvnig engelsk provinsby.

'The World's End' trækker veksler på genreklassikere som 'Invasion of the Body Snatchers' (1954), 'Village of the Damned' (1960) og 'The Stepford Wives' (1975), men det er først og fremmest trekløverets signaturstil og særegne britiske humor, der er på spil i alternativet til Hollywoods mangfoldige blockbusters om verdens endeligt.

Se filmen i BioCity

Læs anmeldelser af filmene:   

'Sorg og glæde'

"Nils Malmros skåner hverken sig selv eller publikum i »Sorg og glæde«, der bliver ekstra hård og næsten ubærligt intim at sidde igennem, fordi man ved, at det er instruktørens eget liv, der udspiller sig på lærredet." - Louise Kidde Sauntved

'Thanks for Sharing'

"Filmen 'Thanks for Sharing' bliver solgt som en »feelgood komedie«. Men sandheden er, at den ikke rigtigt får én til at føle noget – hverken godt eller dårligt." - Louise Kidde Sauntved

'The Counselor'

"'The Counselor' er befolket af karakterer, der virker som postulater, fordi vi aldrig for alvor lærer dem og deres motiver at kende samt uendelige monologer om moral, filosofi og verdens og menneskehedens håbløse tilstand, der får handlingen til at humpe fremad, akkompagneret af et symbollag, der er mindst et par tommer for tykt." - Louise Kidde Sauntved

'The World's End'

"'The World’s End' er den fjerde film i rækken af instruktør Edgar Wright. Oplægget er morsomt, desværre er resultatet skuffende." - Jacob Wendt Jensen

Premiere 7. november, uge 45

Der er stjerner på plakaten i premierefilmen 'Gravity', hvor du kan opleve Sandra Bullock og George Clooney i rollerne som to uheldige astronauter, der må kæmpe alt, hvad de har lært, for at komme tilbage til Jorden med livet i behold. Hvis du ikke er i humør til et rumeventyr, så kan du også se den hyggelige, franske komedie 'Mine Helte', 'The Fifth Estate' om WikiLeaks-grundlæggeren, 'Don Jon' som er skuespilleren Joseph Gorden-Levitts debut som instruktør og manuskriptforfatter eller den franske science fiction-romance 'En nuance af blå'.

I thrilleren 'Gravity' er Dr. Ryan Stone er en dygtig medicinsk ingeniør på sin første rummission. Med i rumskibet er den rutinerede astronaut Matt Kowalsky, som har kommandoen over den sidste flyvning, inden han skal pensioneres.

Men på den tilsyneladende ufarlige rumvandring rammer katastrofen, da skibet bliver ødelagt, og Stone og Kowalsky pludseligt befinder sig helt alene.

Kontakten til Jorden bliver afbrudt, og snart går det op for dem, at de ikke er tøjret til andet end hinanden. For hver indånding svinder den smule ilt, der er tilbage - og frygt udvikler sig til panik. Nu må de vægtløse bevæge sig i retning af andre rumstationer med den snert af håb, deres sammenhold kan give.

Hollywood-stjernerne Sandra Bullock (The Blind Side) og George Clooney (Ocean's-filmene) har rollerne som de to uheldige astronauter, der må kæmpe for at komme tilbage til Jorden.

Skuespillerne, og især Bullock, der trænede seks måneder for at komme i fysisk form til rollen, leverer krævende præstationer som to meget forskellige mennesker med hver deres personlige bagage fra deres liv på Jorden. Kampen for overlevelse er central for filmens handling, der også kommer ind på mere eksistentielle spørgsmål.

'Gravity' er instrueret af manden bag Children of Men.

Se filmen i BioCity og CinemaxX

Maxime har nok af problemer. Hans lille firma er ved at gå bankerot, og det smitter af på familielivet. Konen har indledt en hemmelig affære, og børnene taler ikke længere til ham.

En dag får han et opkald fra politiet, der beretter, at hans mor er blevet arresteret. Endnu en overraskelse overrumpler ham, da det viser sig, at Maximes mor har indvilget i at skjule en lille dreng for myndighederne, hvis mor står til at blive udvist fra Frankrig.

Maxime tager en weekend væk fra familien for at løse situationen, og det var nok ikke det værste, han kunne gøre, for midt i dette kaos finder han varme og hygge i de hjemlige omgivelser.

'Mine helte' er en fransk komedie instrueret af Éric Besnard, der bl.a. har været manuskriptforfatter på 'Babylon A.D.' (2008) og instruerede Jean Reno og Jean Dujardin i 'Cash' samme år.

I rollerne finder vi bl.a. Josiane Balasko, der her i Danmark kunne ses som portnersken i 'Pindsvinet' (2009), og filmen byder desuden på et gensyn med Pierre Richard, der i sin tid var et stort navn i en række komedier som 'Frikadellens flugt' (1975), 'Vi er din far' (1983) og 'Hjælp, vi flygter!' (1986).

Se filmen i Øst for Paradis

I det autentiske drama 'The Fifth Estate' er Julian Assange på en altafgørende personlig mission for at nedbryde systemet ved at kaste lys over en lang række regeringshemmeligheder og virksomhedsrelaterede forbrydelser.

Den unge Daniel Berg fascineres med det samme af ildsjælen, og på kort tid opstår et samarbejde mellem de to digitale anarkister, der med tiden breaker den ene afslørende tophistorie efter den anden på den kontroversielle hjemmeside, WikiLeaks.

Makkerparret bliver hurtigt en enorm magtfaktor i det politiske spil, men da de pludseligt står med deres hidtil største historie på hånden, må de også tage stilling til omkostningerne ved at afsløre hemmeligheder i et frit samfund.

WikiLeaks har været markant tilstede i mediebilledet og det med rette, når man ser på de afsløringer, som diverse whistleblowers har leveret til hjemmesiden. Den 42-årige grundlægger, australieren Julian Assange, har dog også fået massiv dækning af andre årsager i form af en anklage om seksuelt overgreb og et nuværende liv i eksil på Ecuadors ambassade i London.

'The Fifth Estate' fokuserer dog ikke på den senere tids udfordringer, men i stedet på begyndelsen og samarbejdet mellem Assange og hans mere ukendte makker, Daniel Berg, der hver især spilles af Benedict Cumberbatch ('Star Trek Into Darkness') og Daniel Brühl ('Rush'). Filmen er instrueret af Bill Condon, der har stået bag så forskellige værker som 'Dreamgirls' (2006) og de to sidste indslag i 'Twilight'-serien.

Se filmen i BioCity og CinemaxX

Filmen 'Don Jon' handler om Don Martello, der blandt sine venner er kendt som Don Jon, hvilket skyldes hans fremragende evne til at nedlægge kvinder på stribe.

Men de mange one night stands med smukke damer er ikke nok for Jon, der lever en triviel, gentagende tilværelse med styrketræning, syndsforladelser i kirken, familiemiddage og byture med vennerne.

Tomrummet udfylder han med et overforbrug af porno på internettet. Sådan går hans liv i ring, indtil hans søgen efter et mere betydningsfuldt sexliv bringer ham i kontakt med to meget forskellige kvinder, og stiller ham overfor nogle eksistentielle valg om livet og kærligheden.

Komedie-dramaet 'Don Jon' er Joseph Gordon-Levitts spillefilmsdebut som instruktør. Han har selv hovedrollen som scorekarlen og titelkarakteren, der opdager, at tilværelsen kan byde på andet end umiddelbar tilfredsstillelse.

Gordon-Levitt slog igennem med TV-serien '3rd Rock from the Sun' (1996-2001), og på film har han spillet med i så forskellige produktioner som '(500) Days of Summer' (2009), 'Inception' (2010) og 'The Dark Knight Rises' (2012).

De to kvindelige hovedroller spilles af Scarlett Johansson ('The Avengers') og Julianne Moore ('The Kids Are All Right'), imens Hollywood-kollegerne Anne Hathaway, Channing Tatum, Cuba Gooding Jr. har kortvarige gæsteoptrædener.

Se filmen i BioCity og CinemaxX

Filmen 'En nuance af blå' handler om Colin, der en ung, velhavende mand - han har bl.a. opfundet et klaver, som kan lave cocktails - der lever en bekymringsfri tilværelse sammen med sin stilfulde og yderst ressourcerige tjener, Nicolas.

En dag møder Colin den smukke Chloé, og de to forelsker sig hovedkulds i hinanden med et ekstravagant bryllup til følge. Men lykken er kun til låns, for Chloé udvikler en sjælden og mærkelig sygdom.

En åkande gror i hendes højre lunge, og den eneste kur er at være omringet af et hav af blomster. Den desperate ægtemand begynder nu en indædt kamp mod Chloés sygdom og kaster samtidig sin formue efter den omkostningsrige behandling.

Den franske science fiction-romance 'En nuance af blå' er instrueret af den visuelt gavmilde Michel Gondry, der bl.a. stod bag den fantasifulde 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' (2004). Den skrøbelige Chloé spilles af Audrey Tautou, der nok altid vil være indbegrebet af 'Den fabelagtige Amélie'.

Romain Duris fra 'Det slag mit hjerte sprang over' er Colin, og Omar Sy - kendt fra 'De urørlige' - ses som tjeneren Nicolas. Filmen bygger på Boris Vians roman 'L’écume des jours' (1947), der allerede har inspireret to andre filmatiseringer samt en opera.

Se filmen i Øst for Paradis 

Læs anmeldelser af filmene:

'Gravity'

"Man føler sig næsten vægtløs undervejs ligesom astronauterne og når de får åndenød på grund af for lidt ilt, hiver man selv efter vejret i biografsædet." - Jacob Wendt Jensen

'Mine helte'

"Filmen er bedst, når løjerne går i retning af komedien, mens den bliver en smule klæg, når der spilles på de sentimentale strenge. Alt i alt mere hyggelig end ligefrem nødvendig." - Jacob Wendt Jensen

'The Fifth Estate'

"Filmen 'The Fifth Estate' om WikiLeaks og grundlæggeren Julian Assange er mest et eksempel på, at ikke al virtuel virkelighed egner sig til filmdrama." - Kristian Lindberg  

'Don Jon'

"Der er noget selvsikkert over Joseph Gordon-Levitts instruktørdebut »Don Jon«. Han ved præcis, hvad han vil sige, og hvordan han vil sige det, måske fordi han via sit arbejde som skuespiller de seneste 25 år har haft adgang til at betragte en række af verdens bedste instruktører arbejde." - Louise Kidde Sauntved

'En nuance af blå'

"'En nuance af blå' er en kærlighedshistorie, der skildres skønt, skørt og fantastisk - og lidt for meget." - Louise Kidde Sauntved

Premiere 31. oktober, uge 44

Blandt denne uges premierefilm kan du blandt andet se Stephen Kings klassiker 'Carrie' i Brian de Palmas nyfortolkning. Ellers er ugens nye film 'The Broken Circle Breakdown', 'Frances Ha', 'Tarok' og 'Thor: The Dark World'.

Carrie White er en genert pige, der lever alene sammen med sin overbeskyttende og fanatisk religiøse mor, mens hun i skolen dagligt mobbes af sine jævnaldrende og udsættes for et stigende antal ubehageligheder.

Men hvad ingen ved, er, at Carrie besidder stærke telekinetiske kræfter, og da klassekammeraterne til årets sidste skolefest går langt over stregen, slipper Carrie en rasende terror løs i den lille by.

’Carrie’ er en genindspilning af Brian De Palmas klassiske gyser fra 1976, der byggede på Stephen Kings ligeledes klassiske roman. Titelrollen, der i den første film blev spillet af Sissy Spacek, portrætteres denne gang af Chloë Grace Moretz ('Kick-Ass' 1-2), og i rollen som den dominerende mor ses Julianne Moore ('The Hours').

'Carrie' er instrueret af kvinden bag den Oscar-vindende 'Boys Don't Cry'.

Se filmen i CinemaxX og BioCity

I dramaet 'The Broken Circle Breakdown' er Elise og Didier et umage par. Elise ejer sin egen tatoveringssalon, mens Didier spiller banjo i et bluegrassband. Det var kærlighed ved første blik, trods deres forskelligheder, og parrets lykke synes fuldendt, da deres lille pige Maybelle bliver født.

Ulykkeligvis bliver Maybelle, i en alder af seks år, alvorligt syg, og forældrene reagerer på forskellige måder. Maybelle giver dem dog intet valg: Didier og Elise må stå sammen og kæmpe.

Men kan man komme gennem disse udfordringer, når man er så forskellige, eller vil kærligheden svigte, når man behøver den mest?

Belgiske Felix Van Groeningen skabte med 'The Misfortunates' (2009) et decideret hit i hjemlandet med tæt på 500.000 solgte billetter og fik samtidig international anerkendelse på Cannes Filmfestivalen.

'The Broken Circle Breakdown' vandt publikumsprisen på filmfestivalen CPH PIX i 2013 og er baseret på Johan Heldenbergh og Mieke Dobbels teaterstykke, der i sin tid blev sat op i kirker og andre offentlige rum i stedet for en traditionel scene.

Se filmen i Øst for Paradis

I 'Frances Ha' bor den 27-årige Frances i New York med sin bedste veninde, Sophie. Hun har en drøm om at blive danser, men har svært ved at realisere den. Det er desværre ikke kun professionelt, der er rod i Frances' tilværelse, for privat er kærlighedslivet nærmest ikke eksisterende.

Da Sophie uden varsel flytter ud for at bo sammen med en anden ven, bliver Frances tvunget til at overveje, hvad hun vil gøre med sit liv. Bliver det dansen, mændene eller den impulsive rejse til Paris, der medfører en afklaring for den forvirrede Frances?

Independent-filmen ’Frances Ha’ benytter sort-hvide billeder til at fremme en stemning af usikker bohemetilværelse, som trækker veksler på alt fra ’Bridget Jones’s Diary’ (2001) over Woody Allens 'Manhattan' (1979) til TV-serien 'Girls' (2012- ).

Greta Gerwig ('To Rome with Love') står foran et gennembrud med filmen, som hun selv har været med til at skrive sammen med instruktøren Noah Baumbach. Han instruerede hende også i 'Greenberg' og er kendt for de anmelderroste 'The Squid and the Whale' (2005) og 'Margot at the Wedding' (2007).

Se filmen i Metropol og Øst for Paradis

Dramaet 'Tarok' starter i 1948, hvor landmanden Karl Laursen har en drøm. Han vil købe en større gård og opdrætte heste, så han kan deltage i travløb.

Drømmen smitter af på hans sønner, og især Jørn og Vagn viser interesse for farens nye vision. Familien fra Skive oplever dog snart, hvordan verden forandrer sig i takt med den teknologiske udvikling, og da Jørn bliver voksen, og stifter sin egen familie, breder oliekrisen og arbejdsløsheden sig.

Men alt kommer til at ændre sig for familien. Ud over sit virke som bilforhandler begynder Jørn at deltage i travløb med den lynhurtige, ivrige hest Tarok, der bringer amatøren til tops i de professionelle rækker. Mod alle odds sejrer Jørn og familien og giver det økonomisk trængte Danmark fornyet håb for fremtiden.

'Tarok' er skabt af holdet bag 'Hvidsten Gruppen', der sidste år imponerede med 765.000 solgte billetter i biografen. Anne-Grethe Bjarup Riis står igen for instruktionen, Regner Grasten producerer, og flere af skuespillerne har fået genvalg.

Bjarne Henriksen, Henrik Vestergaard, Frederik Meldal Nørgaard og Thomas Ernst fra besættelsesfilmen spiller mandlige medlemmer af Laursen-familien, og de stærke kvindelige roller udfyldes af Kirsten Lehfeldt ('Flamberede hjerter') og Iben Dorner ('Sorte kugler').

'Tarok' er baseret på en virkelig historie.

Se filmen i BioCity, Metropol og CinemaxX

Tordenguden Thor er vendt tilbage til Asgard efter at have kæmpet sammen med de andre Avengers-superhelte i New York. Men han får hurtigt nye udfordringer at se til, da en mægtig fjende lurer i kulissen.

Thor må nu kæmpe for at redde Jorden og alle De Ni Riger fra en oldgammel race ledet af den hævngerrige Malekith, der har planer om at indhylle universet i mørke.

Hverken Odin eller Asgards krigere kan modstå fjenden, så Thor må tage på sin hidtil mest personlige rejse, som bl.a. genforener ham med Jane Foster, broren Loki og endeligt tvinger ham til at ofre alt for at redde både mennesker og guder.

Marvels tegneseriehelt Thor, der er baseret på den nordiske mytologis tordengud, vender tilbage i sin tredje film på blot tre år. I 2011 fik han sit første soloeventyr, og sidste år slog han sig sammen med andre superhelte som 'Iron Man', 'Captain America' og Hulk i 'The Avengers'.

Chris Hemsworth har igen titelrollen, mens Natalie Portman, Tom Hiddleston og Anthony Hopkins gentager deres roller som Jane, Loki og Odin. Christopher Eccleston, der spillede skurken Destro i 'G.I. Joe: The Rise of Cobra' (2009), har en tilsvarende ondskabsfuld rolle som Malekith, der er hersker over de mørke elvere fra Svartalfheim.

'Thor: The Dark World' instrueres af Alan Taylor, der allerede er tilknyttet rebootet af 'Terminator' i 2015.

Filmen har premiere i BioCity og CinemaxX

Læs anmeldelser af filmene:

'Carrie'

"Brian de Palmas nyfortolkning af Stephen Kings første roman 'Carrie' lever ifølge filmanmelder Jacob Wendt Jensen ikke helt op til den første film." - Jacob Wendt Jensen

'The Broken Circle Breakdown'       

"'The Broken Circle Breakdown' er mere end en kærlighedshistorie. Det er en film om livet – simpelthen. Når det er smukkest, og når det er mest brutalt." - Louise Kidde Sauntved

'Frances Ha'

"Greta Gerwig er endnu ikke så kendt herhjemme, selvom hun i hjemlandet USA for længst er blevet udråbt til en af de nye stjerner. Men det kommer forhåbentlig til at ændre sig med »Frances Ha«, der er en af årets fineste små filmperler." - Louise Kidde Sauntved

'Tarok'

"Der er masser af sol og kornmarker i »Tarok«, men knap så mange vilde grøftekanter og hestepærer. Filmen fungerer bedst, når hesten løber, men mindre godt når menneskene taler." - Jacob Wendt Jensen

'Thor: The Dark World'   

"Filmen Thor The Dark World er - udover at være en fortsættelse - en omplantning af det nordiske gudeunivers til det ydre rum." - Jacob Wendt Jensen

Premiere 25. oktober, uge 43

Hele fem film har premiere i denne uge, blandt andet 'Mit liv med Liberace' hvor du kan se Matt Damon som pianisten Liberaces unge elsker. Ellers er ugens premierefilm 'Farvel til mafiaen', 'What Richard Did', 'Jackass Presents: Bad Grandpa' og 'Captain Philips'.

'Mit liv med Liberace' er et biografisk drama om entertaineren Liberace. Da den unge, biseksuelle Scott Thorson bliver introduceret for den flamboyante og verdenskendte pianist, Liberace, falder han i svime over den ældre herres talent og charme. Liberace tilbyder straks Thorson et job som altmuligmand og først og fremmest behageligt selskab.

De to mænd indleder et romantisk forhold, og Thorson vænner sig hurtigt til et luksusliv bestående af overfladiske relationer og absurd overflod. Men jo tættere han kommer på Liberace, jo mere omklamrende og krævende bliver den excentriske entertainer. Thorson må nu vælge mellem at acceptere det liv, Liberace tilbyder, eller gøre oprør.

'Mit liv med Liberace' var oprindeligt produceret til TV-kanalen HBO, men efter flotte modtagelser på bl.a. Cannes Filmfestivalen lanceres den nu på biograflærreder verden over.

I rollerne som Scott Thorson og Liberace ses Matt Damon og Michael Douglas, og sidstnævnte vandt en Emmy-pris for sin præstation. Filmen er baseret på Thorsons selvbiografiske roman, og Steven Soderbergh (Erin Brockovich, Magic Mike) har instrueret.

Se filmen i CinemaxX, Metropol og Øst for Paradis

I action-komedien 'Farvel til mafiaen' ankommer familien Blake til deres nye hjem i Normandiet, er det uden den store begejstring for de ellers charmerende omgivelser.

Årsagen bunder i familiens efternavn, Manzoni, der peger tilbage på en voldelig fortid i mafiaen, men som nu er skiftet ud med et liv under CIA’s beskyttelse.

Tilværelsen som almindelige borgere er dog ikke let, og både forældre og børnenes tilbøjelighed til voldelige løsninger er latent tilstede under den præsentable men kunstige overflade, der konstant er ved at krakelere. Da gamle regnskaber fra fortiden skal gøres op, bliver det ikke ligefrem lettere at fremstå som en helt almindelig kernefamilie i en fransk landsby.

Med 'Farvel til mafiaen' er to hovedfigurer fra europæisk og amerikansk film gået sammen om en anderledes gangsterkomedie, der stort set fordeler de voldelige og humoristiske elementer ligeligt.

Franskmanden Luc Besson (The Fifth Element) står for instruktionen og dele af manuskriptet, der er baseret på en roman af Tonino Benacquista, imens Martin Scorsese (Goodfellas) har produceret fortællingen om en samling filmiske arketyper fra gangster- og mafiauniverset.

'Farvel til mafiaen' har Robert De Niro og Michelle Pfeiffer i rollerne som familiens overhoveder.

Se filmen i BioCity og CinemaxX

I 'What Richard Did' er Richard Karlsen en ung, talentfuld atlet og ubestridt alfahan blandt vennerne i det sydlige Dublin, men skolen er slut, og nu venter universitetet samt voksenlivet. Richard er derfor opsat på at nyde sommeren i fulde drag, før tilværelsen ændrer sig for altid.

Han hænger ud med vennerne, bruger tid med familien, og sidst men ikke mindst forelsker han sig hovedkuls i Lara, der gengælder følelserne. Richard er lykkelig, og fremtiden synes fuld af muligheder, indtil en enkelt handling spolerer alt og på et splitsekund ændrer livet for både ham og de personer, der er tættest på.

Titelrollen i det irske drama ’What Richard Did’ spilles af Jack Reynor, der har høstet stor opmærksomhed for sin præstation og efterfølgende fået en bærende rolle i den kommende actionfilm Transformers: Age of Extinction.

Filmen byder også på roller til bl.a. danske Lars Mikkelsen, der senest har været aktuel i de danske biografer med Viceværten (2012) og Max Pinlig på Roskilde (2012).

'What Richard Did' er instrueret af Lenny Abrahamson, der næste gang er aktuel med det sort-humoristiske drama 'Frank' om en kultdyrket rocksanger spillet af Michael Fassbender.

Se filmen i Øst for Paradis

I 'Jackass Presents: Bad Grandpa' er 86-årige Irving Zisman på et klassisk road trip tværs over USA med sit 8-årige barnebarn Billy. Desværre mangler Irving fuldstændig evnerne til at være et ansvarsfuldt forbillede for den lille dreng, og Billy er ligeledes med på den absolut værste.

Turen kommer til at indeholde flere absurde og grænseoverskridende scenarier fanget på skjult kamera foran almindelige mennesker, der ikke aner, at de medvirker i god gammeldags skjult kamera.

'Jackass Presents: Bad Grandpa' er et spin-off på MTV-fænomenet ’Jackass’, der i bund og grund drejer sig om at bryde grænser og dokumentere det på kamera. Johnny Knoxville er maskeret til ugenkendelighed som den gamle mand, mens barnebarnet spilles af Jackson Nicoll.

Doku-komedien går hånd i hånd med film som ’Borat’ (2006) og er instrueret af Jackass-kollegaen Jeff Tremaine, der også stod bag de tre Jackass-film (2002-10).

'Jackass Presents: Bad Grandpa' har den faste medskribent Spike Jonze (Being John Malkovich) som medforfatter.

Se filmen i BioCity og CinemaxX

I thrilleren 'Captain Phillips' er fragtskibet, Maersk Alabama, på vej til Mombasa i Kenya med en last på 17.000 tons, da skibet bliver bordet af en gruppe pirater 440 km ud fra den somaliske kyst.

Størstedelen af skibets besætning på 20 mand gemmer sig i maskinrummet, imens Kaptajn Richard Phillips og to andre bliver tilbage på dækket for at forhandle med piraterne.

Fra maskinrummet sætter besætningen imidlertid skibets drivkraft ud af spil og i frustration over den manglende navigation, beslutter piraterne at tage Kaptajn Phillips med som gidsel i en af Maersk Alabamas redningsbåde.

'Captain Phillips' er baseret på de virkelige begivenheder, der ramte Mærsk-skibet i april 2009, og som resulterede i den første kapring af et amerikansk fragtskib i 200 år.

Titelrollen, som den hårdtprøvede Richard Phillips, spilles af den dobbelte Oscar-vinder, Tom Hanks, der tidligere har haft biografiske roller i film som Apollo 13 (1995) og Charlie Wilson's War (2007) og som for alvor er tilbage med en præstation så umiddelbart fremragende, at endnu en nominering synes sikker.

Instruktøren er den ofte politisk fokuserede Paul Greengrass, der efterhånden er mest kendt for sine to film om Jason Bourne, The Bourne Supremacy (2004) og The Bourne Ultimatum (2007).

'Captain Phillips' er baseret på en bog om hændelserne skrevet af Richard Phillips og Stephan Talty.

Se filmen i Biocity, Metropol og CinemaxX

Læs anmeldelser af filmene:

'Mit liv med Liberace'

"I Steven Soderberghs 'Mit liv med Liberace' leverer Michael Douglas og Matt Damon flotte præstationer som henholdsvis pianisten Liberace og hans yngre elsker." - Jesper Eising

'Farvel til mafiaen'

"Actionkomedien 'Farvel til mafiaen' starter som en velturneret parodi på mafiagenren med prominente navne i hovedrollerne, men desværre udvikler filmen sig hurtigt til noget værre rod." - Louise Kidde Sauntved

'What Richard Did'

"I den irske film 'What Richard Did' får Lars Mikkelsen sin debut i en engelsksproget rolle og det gør han fint, men filmen generet er for fersk." - Jakob Wendt Jensen

'Jackass Presents: Bad Grandpa'

"Men overordnet set er 'Bad Grandpa' én lang vittighed, der er trukket meget længere ud, end den kan bære. Et kvarter i selskab med den liderlige bedstefar havde været sjovt. Halvanden time bliver slet og ret en pine." - Louise Kidde Sauntved

'Captain Philips'

"Paul Greengrass kombinerer sin erfaring fra både håndholdte dokumentarfilm og Hollywood-thrillers som 'Bourne-filmene i 'Captain Philips, der har en velspillende Tom Hanks i hovedrollen som kapret kaptajn." - Louise Kidde Sauntved   

Premiere 18. oktober, uge 42

"Sommerens morsomste film fra USA" skrev vores anmelder om 'This Is The End', som sammen med 'Betties tur', 'Reaching for the Moon' og 'Escape Plan' er ugens premierefilm.

I 'This Is the End' ankommer skuespilleren Jay Baruchel til Los Angeles for at have det sjovt med sin ven og kollega Seth Rogen. Der venter nemlig en stor fest forude hos James Franco, der holder housewarming for en gruppe venner.

Men pludselig rammer apokalypsen, og alt ændrer sig fra det ene øjeblik til det andet. Nu må Jay og Seth gemme sig i James' hus for at redde dem selv og nogle få andre venner. Mens de forsøger at holde sammen, finder Jay ud af, at de alle er for dumme og overfladiske til at overleve. Pludselig viser det sig, at der måske alligevel er en vej til at undgå udslettelse.

'This Is the End" er intet mindre end en komedie om Jordens undergang, hvor alle i filmen spiller dem selv, hvilket giver anledning til en række satiriske jokes og kommentarer om deres skuespillerkarrierer.

Se filmen i CinemaxX

I 'Betties tur' er Bettie er i krise. Den tidligere skønhedsdronning, der nu er i 60erne, lever sammen med sin aldrende mor og ejer en konkurstruet cateringvirksomhed.

Desuden er hun blevet forladt af sin elsker, den gifte forretningsmand Alain, der har vist sig at vente barn med en yngre kvinde. Konfronteret med et forlist forhold og en svært skrantende forretning forlader Bettie pludselig en dag det liv, hun kender.

En sviptur til købmanden udvikler sig til et impulsivt road trip, og snart er Bettie på sit livs eventyr. Undervejs møder hun sit barnebarn, og langsomt genfinder hun en mening med tilværelsen.

'Betties tur' er et fransk komediedrama skrevet og instrueret af Emmanuelle Bercot. Filmens manuskript er udarbejdet specielt til Catherine Deneuve og kan betragtes som en hyldest til den ikoniske skuespillerinde, som fik sit gennembrud med musicalen 'Pigen med paraplyerne' (1964) og sidenhen har medvirket i adskillige film - både i Frankrig og i udlandet.

Se filmen i Øst for Paradis og Metropol

'Reaching for the Moon' foregår i 1950erne, hvor den amerikanske digter Elizabeth Bishop rejser til Brasilien for at komme fri af en skriveblokade. Her møder hun arkitekten og levekvinden Lota de Macedo Soares, der fører et selvstændigt og frisindet liv i kontrast til tidens idealer.

Den usikre og tilbageholdne Elizabeth betages af Lotas impulsive væsen. Snart vokser kærligheden mellem dem, og Elizabeths digtning blomstrer. Men kan Elizabeth holde sine indre dæmoner i skak, og kan de to kvinder holde liv i kærligheden, når den møder modstand?

Dramaet 'Reaching for the Moon' er baseret på Carmen Olivieras biografi 'Rare & Commonplace Flowers', der fortæller om den Pulitzer-prisvindende poet, Elizabeth Bishops, stormfulde kærlighedsliv.

I rollen som Bishop ses Miranda Otto, der er bedst kendt som Eowyn i Ringenes Herre-filmene.

Se filmen i Øst for Paradis

'Escape Plan' er en action-thriller om Ray Breslin, der specialiserer sig i et helt særligt erhverv. Han tester fængslers sikkerhed.

Det sker ved, at han lader sig indsætte som fange under falsk alias og derefter påviser over for de uvidende fængselsansatte og deres direktør, at der er huller i sikkerheden. En sidste og meget profitabel opgave dukker op, og Ray beslutter sig for at tage imod den, selvom han ikke kender placeringen eller de nærmere forhold i det hemmelige fængsel, der bliver kaldt "The Tomb".

Noget går dog helt galt, og hans plan for at slippe fri er umulig at føre ud i livet. Fængslet er nemlig bygget efter hans egne notater om flugtsikkerhed. Hans eneste chance er nu at alliere sig med en anden fange ved navn Emil Rottmayer.

Selvom det ikke er første gang, at action-ikonerne Arnold Schwarzenegger og Sylvester Stallone tørner sammen på det hvide lærred, markerer 'Escape Plan' deres hidtil længste filmmøde.

Stallone har hovedrollen, men Schwarzenegger har filmens næststørste rolle, der viser sig mindst lige så vigtig for flugtforsøget. Ud over muskelbundterne har Jim Caviezel ('The Passion of the Christ'), Vinnie Jones ('Snatc') og Sam Neill ('Jurassic Park') roller i filmen.

'Escape Plan' er instrueret af Mikael Håfström, der tidligere har filmatiseret Jan Guillous roman 'Ondskan' (2003).

Se filmen i Øst for Paradis

Læs anmeldelser af filmene:

This Is The End

"Omsider får sommerens morsomste film fra USA biografpremiere i Danmark. Man griner som ind i Helvede, selv om jorden går under." - Jacob Wendt Jensen

Betties tur

"Efterårsferiens franske film er skrevet til Catherine Deneuve. Instruktøren VILLE bare have den knap 70-årige skuespillerinde med i sin film uanset hvad. Det bærer 'Betties tur' præg af." - Jacob Wendt Jensen

Reaching for the Moon

"Bruno Barretos portræt af den amerikanske digter Elizabeth Bishop og hendes kærlighedsforhold til den brasilianske arkitekt Lota de Macedo Soares er tynget af, at vi aldrig helt mærker, hvorfor præcis denne historie var så vigtig at fortælle." - Louise Kidde Sauntved

Escape Plan

"De to 80'er-actionkoryfæer Arnold Schwarzenegger og Sylvester Stallone deler for første gang rampelyset ligeligt i actionfilmen »Escape Plan«, der lever – lidt for – højt på de herrers stjernestatus." - Louise Kidde Sauntved

Premiere 10. oktober, uge 41

Olsen Banden er på dybt vand, Denzel Washington og Mark  Wahlberg går undercover og så er der romantik, science fiction og komedie med About Time - i alt seks film har premiere i denne uge.

Animationsfilmen 'Olsen Banden på dybt vand' er en fortsættelse til Olsen Banden på de bonede gulve.

Danmarks fremtid er truet. En olie-accelerator, der vil kunne mangedoble de efterhånden minimale oliereserver, er det eneste, der kan redde Danmark fra økonomisk katastrofekurs.

Men opfindelsen befinder sig uheldigvis i hænderne på to skruppelløse bagmænd: den velhavende, men hensynsløse Bang Johansen, og hans lige så farlige amerikanske tvillingebror, Bang Bang Johnson, der står i spidsen for et multinationalt selskab og en mindre hær af håndlangere.

Nu ligger danskernes fremtid i hænderne på den selvudnævnte mestertyv Egon Olsen, hans to elskelige, men håbløse hjælpere, Kjeld og Benny, samt rappenskralden Yvonne. Og denne gang er den sprængfarlige drukkenbolt, Dynamit Harry, også en del af løjerne.

De folkekære slyngler fra Olsen Banden blev første gang til animationsfilm i 2010, da 'Olsen Banden på de bonede gulve' fik premiere. Filmen solgte 330.159 billetter i de danske biografer, og nu er efterfølgeren klar.

Se filmen i BioCity og CinemaxX

I 'About Time' er Tim en tilsyneladende almindelig ung, britisk mand. Men da han fylder 21 år, afslører hans far, at alle mændene i familien har evnen til at rejse i tiden.

De kan ikke ændre historiens gang, men de kan ændre, hvad der sker og vil ske i deres liv. Efter den naturlige  benægtende reaktion, forsøger Tim selv at afprøve egenskaben. Første tidsrejse går tilbage til den nytårsfest, hvor han burde have kysset den søde, men ulykkelige pige ved siden af.

Dernæst bliver Tims mål mere konkret: Han vil skaffe sig en kæreste. Dette viser sig dog sværere end som så, for hver gang han ændrer noget i fortiden, risikerer han at vende tilbage til en helt anden nutid, end han havde troet.

Kombinationen af romantik, komedie og science fiction gør 'About Time' til en anderledes film. Sci-fi-elementet er dog nedtonet til fordel for karakterernes relationer og udvikling.

Se filmen i BioCity, CinemaxX og Metropol

Sneglen Turbo drømmer om at blive verdens bedste racerkører, og hans besættelse af fart har gjort ham til en outsider i det langsomme og forsigtige sneglesamfund.

Men da et uheld gør ham rasende hurtig, begiver den nye, toptunede Turbo sig ud på en rejse for at vinde det ultimative racerløb og samtidig slå sine idoler. På rejsen får han følgeskab af et dedikeret hold af racersnegle - en broget flok af gadesmarte, storbandende vovehalse med cool snegleskaller, der ligner små racerbiler.

Se filmen i BioCity og CinemaxX

'Perfect Mothers' handler om Lil og Roz, der er livslange veninder, som er vokset op som naboer i en idyllisk by nær havet. Som voksne er deres to store teenagesønner ligeledes blevet tætte venner, så det er kun naturligt, at de fire tager på en solskinsferie sammen.

Under den varme sol begynder uventede følelser dog at vokse, og de to mødre forelsker sig i hinandens sønner. Kvinderne kaster sig hovedkulds og hensynsløst ud i romancen, men de nye forhold må selvfølgelig holdes hemmelige for hverken at støde lokalsamfundet eller de resterende familiemedlemmer.

Se filmen i Metropol

'Dybet' starter en kold nat i marts 1984. Nogle kilometer ud for Islands Vestmannaøer synker fiskebåden Breki og trækker næsten hele besætningen med sig i dybet. Tre fiskere overlever, men efter nogle timer i det iskolde hav er Gulli den eneste, der er tilbage. 

Efter seks timers kamp på liv og død skylles den udmattede fisker endelig op på land. Gulli bliver anset som dagens helt og en videnskabelig anormalitet, og alle vil have at vide, hvordan han kunne slippe fra forliset i live. Nu kæmper han med de psykologiske mén efter ulykken og med skyldfølelsen over at være eneste overlevende. 

Filmen er baseret på den sande historie om Guðlaugur Friðþórsson - en nationalhelt, men også et forklarligt videnskabeligt fænomen. Hændelsen beskrives af Baltasar Kormákur, som er én af de islandske instruktører, der satte det lille ørige på filmverdenskortet med debuten '101 Reykjavik' fra 2000 og senere 'Mýrin' i 2006. 

Se filmen i Øst for Paradis

I action-thrilleren '2 Guns' er Trench og Stigman agenter fra forskellige specialafdelinger, der uden at kende til hinanden begge arbejder undercover for at infiltrere det samme narkokartel.

Hver især tror de, at den anden blot er hyret muskelkraft og havner derfor sammen i et bankrøveri, hvor de ganske uvidende kommer til at stjæle 50 mio. dollars fra CIA.

Efter røveriet afsløres de to alfahanners sande identiter, og Trench og Stigman beslutter derfor at flygte sammen fra en klynge af både underverdenens hårdeste kriminelle og agenturets bedste folk.

Denzel Washington (Flight) og Mark Wahlberg (Ted) spiller det umage par i action-thrilleren '2 Guns', der er baseret på en tegneserie af Steven Grant, som også har arbejdet med tegneserieversionerne af 'The Hulk' og 'The Avengers'.

Se filmen i BioCity og CinemaxX

Læs anmeldelser af filmene:

Olsen Banden på dybt vand

»Olsen Banden på dybt vand« er ikke en film, der får latteren til at klukke frem. Den morer på mere underfundig vis med sit vidtstrakte plot og gakkede optrin, der er fortalt helt i den originale Olsen Bandes ånd.« - Louise Kidde Sauntved

About Time

Komedien »About Time« er så hjertevarm, at der ikke er brug for en varm sweater – selv på en kølig efterårsdag. Men den er også unødvendigt lang og uden nævneværdig spænding. - Louise Kidde Sauntved

Turbo

»Turbo«, der er skabt af folkene bag blandt andet »Kung Fu Panda«, er lige så sjov og charmerende, som dens præmis er absurd – og præcis derfor virker den. - Louise Kidde Sauntved

Perfect Mothers

Doris Lessings bogforlæg kan muligvis godt være interessant, men når den skal koges ned til en film, bliver troværdighedsniveauet desværre som i en lægeroman af den mere tarvelige slags. - Jacob Wendt Jensen

2 Guns

2 Guns med Denzel Washington og Mark Wahlberg er en rigtig drengerøvsfilm med en solid dosis skudsalver og action for alle pengene. - Kristian Lindberg

Premiere 3. oktober, uge 40

Animationsfilmen 'Antboy', thrilleren 'Kvinden i buret' og den franske komedie 'Cykeltur med Molière' er de tre premierefilm, du kan glæde dig til at se i denne uge.

Mest hypet i denne uge er nok den længe ventede 'Kvinden i buret' med Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares og Sonja Richter i hovedrollerne. Filmen omhandler den uortodokse og desillusionerede vicekriminalkommissær, Carl Mørck, én af Københavns Politis skarpeste hjerner. Mørck er imidlertid samarbejdsvanskelig og af samme årsag stuvet af vejen i kælderen under Politigården, hvor han sættes i spidsen for Afdeling Q, politiets nyoprettede afdeling for "Sager under særlig bevågenhed". 

Mørck ser det som en degradering og er mildest talt ikke begejstret, men han og hans nye assistent, Assad, får tiden til at gå med at katalogisere en række uopklarede, gamle sager. En af disse stikker dog ud. Merete Lynggaard - en ung, fremadstormende dansk folketingspolitiker - forsvandt sporløst fem år tidligere. Dengang blev det afskrevet som selvmord, men efterhånden som Carl og Assad får gravet dybere i sagen, begynder sandheden at gå op for de to ansatte i Afdeling Q. 

'Kvinden i buret' er den første af i alt fire film baseret på Jussi Adler-Olsens populære romaner om Carl Mørck. Filmen er instrueret af Mikkel Nørgaard, der debuterede med kæmpesuccesen 'Klovn: The Movie' i 2010, og har manuskript af Nikolaj Arcel, der også skrev Stieg Larsson-filmatiseringen 'Mænd der hader kvinder' (2009). 

Se filmen i BioCity, Metropol og CinemaxX

Animationsfilmen 'Antboy' handler om den 12-årige Pelle Nørhmann, der er helt og aldeles håbløst normal. Ingen lægger mærke til ham og da slet ikke Amanda, den populæreste pige i klassen.

Men ved et skæbnetræf bliver Pelle bidt af en myre, og efter en urolig nat, inklusiv et voldsomt indtag af sukker, går det op for Pelle, at han har udviklet superkræfter. Sammen med tegneserienørden Wilhelm skaber Pelle en hemmelig identitet - Antboy - der snart står bag en række forrygende redningsaktioner, 
Se filmen i BioCity og CinemaxX 

I den franske komedie 'Cykeltur med Molière' møder vi den engang så talentfulde og berømte skuespiller Serge Tanneur, der i dag har trukket sig tilbage fra rampelyset. Presset betød, at han fik nok og besluttede ikke længere at ville optræde.

Gauthier Valence er på toppen af sin karriere og planlægger en opsætning af Molières skuespil 'Misantropen' og har planer om at tilbyde Serge titelrollen. Men Serge er ikke sådan at få i tale og foreslår, at de to øver stykket sammen gennem en uges tid.

Øvelserne forløber fint og tingene glider ikke mindre smertefrit, da en smuk, mystisk italiensk kvinde tænder en erotisk gnist i Serge. Men langsomt begynder Serge at føle det gamle pres på sine skuldre og spørgsmålet er, om han i virkeligheden blot spiller skuespil overfor Gauthier, eller om han har reelle hensigter.

Se filmen i Øst for Paradis 

Læs anmeldelser af filmene: 

'Kvinden i buret' 
 
"Filmatiseringen af Jussi Adler-Olsens »Kvinden i buret« tynges af forlæggets klichéer, men løftes af fremragende skuespil." 

'Antboy'

"'Antboy', filmen om Danmarks første, om end ikke største, superhelt er en underholdende blanding af 'Spiderman' og 'Gummi Tarzan' – men heldigvis også lidt sin egen."  

'Cykeltur med Molière' 

"Den franske komedie 'Cykeltur med Molière' er en intelligent og velspillet film tilsat en god portion humor." 

Følg aOa.dk på Facebook