Præciser din søgning i menuen
Føj til favoritter Del Send
Film | 20/11/14

Her er ugens filmpremierer

  • Will Smith og Margot Robbie i den charmerende svindlerkomedie "Focus". Foto fra filmen. Foto: Ikke oplyst

    Will Smith og Margot Robbie i den charmerende svindlerkomedie "Focus". Foto fra filmen.

    Foto:
Hver uge har nye film premiere på det store lærred. Vi har samlet ugens film her, hvor du også finder anmeldelser af filmene.

Premiere 5. marts, uge 10

Så er der nye film i byens biografer. Du kan se Tim Burtons nye film »Big Eyes«, science fiction-filmen »Chappie«, »Focus« med Will Smith, det israelsk-franske drama »Gett«, »Jeg er stadig Alice« som gav Julianne Moore en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle og dokumentarfilmen »Misfits«.

»Big Eyes« foregår i 1950'ernes USA og bygger på en rigtig historie. Den talentfulde kunstmaler, Margaret, er blevet skilt fra sin mand, men hun falder hurtigt for den charmerende Walter Keane, som også er kunstner.

Margarets speciale er at male portrætter af børn med unaturligt store øjne. Billederne vækker opsigt, men køberne slår først for alvor til, da Walter sælger dem som sine egne. Det bliver en stor succes, men det er Walther, der får al anerkendelsen - ud over at han også tjener kassen. Det er dog anerkendelsen for kunsten, som er vigtig for Margaret. Og derfor sætter hun sig for at fortælle verden, at det i virkeligheden er hende, der står bag malerierne med de store øjne.

Det er bare ikke en beslutning, som Walther synes om - og han modarbejder Margaret på livet løs.

Se »Big Eyes« i CinemaxX, Nordisk Film Biografer Trøjborg og Øst for Paradis.

»Chappie« foregår i fremtidens Johannesburg, som er blevet til en by, hvor politiet har taget nye midler i brug for at bekæmpe den stadigt stigende kriminalitet.

Deon er en ung ingeniør, som bor og arbejder i byen. Det er hans arbejdsplads, der har udviklet den effektive robot, som politiet bruger. Men Deon drømmer om at skabe en robot med kunstig intelligens og ægte følelser i stedet for de kamp-robotter, han arbejder på nu.

Firmaets direktør nægter at støtte forsøgene, så Deon tager sagen i egen hånd og bruger den skrottede robot Chappie som førsøgskanin. Uheldigvis bliver Chappie og hans skaber kort efter kidnappet af de lokale gangstere Ninja og Yolandi, og Deon må nu modvilligt efterlade robotten, der stadig er i et form for babystadie, i den kriminelle underverden.

Se »Chappie« i CinemaxX og Nordisk Film Biografer Aarhus C.

Filmen »Focus« handler om den erfarne hustler Nicky, der tager den unge, smukke Jess under sin vinge for at oplære hende i svindleriets ædle kunst.

Jess har et naturtalent for uset at nappe punge, tasker og kreditkort fra folk og passer derfor perfekt ind i Nickys bande. Men da lærermester og elev starter et romantisk forhold, begynder komplikationerne at hobe sig op, og snart må Nicky beslutte sig for, hvad der er vigtigst for ham.

Se »Focus« i CinemaxX og Nordisk Film Biografer Aarhus C.

»Gett« handler om kvinden Viviane Amsalem og hendes kamp for at få en skilsmisse. Hun bor i Israel, og her er reglerne noget anderledes end herhjemme. I Israel er det kun muligt at få en skilsmisse eller »gett«, hvis manden går med til det. Og det er ikke en gang det største af problemerne forbundet med den i forvejen svære beslutning.

Det er heller ikke en normal domstol, man står overfor, hvis man søger om en skilsmisse, men tre rabbinere. Vivianes mand, Elisha, der er nødsaget til at møde op i retten nægter gang på gang at give tilladelse til en skilsmisse. På trods af vidners forklaringer og retssagen, der strækker sig ud over flere år.

Se »Gett« i Øst for Paradis.

»Jeg er stadig Alice« handler om Alice Howland, som er en højtuddannet og meget respekteret kvinde og mor. Hendes hverdag ændrer sig, da hun pludseligt at glemme selv de mest almindelig ting. Først ignorerer hun det og forsøger at leve videre, men hun får efterhånden svært ved at skjule alvoren i de mange forglemmelser overfor både sig selv og familien.

Da forglemmelserne bliver umulige at skjule, må Alice se sandheden i øjnene og opsøge hjælp. Det viser sig, at hun lider af Alzheimers, og dommen er brutal: Det kan ikke kureres, og Alice vil uundgåeligt miste sin evne til at huske. Nu må Alice sammen med sin familie lære at leve i nuet samt acceptere, at fortiden forbliver i fortiden.

Se »Jeg er stadig Alice« i CinemaxX, Nordisk Film Biografer Trøjborg og Øst for Paradis.

»Misfits« foregår i den meget kristne by Tulsa i Oklahoma. Her ligger ungdomscenteret Open Arms Youth Project, der er for unge LGBT-personer (lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner) mellem 13 og 19 år.

Her er der et frirum for de unge, der har besluttet sig for at springe ud i et religiøst samfund. Filmen følger de tre unge Larissa, Benny og D, der alle kommer i ungdomscenteret for at finde den støtte og kærlighed de har brug for.

Se »Misfits« i Øst for Paradis.

Læs anmeldelser af filmene:

Big Eyes

»Kun et par enkelte effekter afslører, at filmen ikke er instrueret af en hvilken som helst anden kompetent Holly­wood-kending uden Burtons imponerende visuelle flair og udprægede sans for at finde det skæve og ekstraordinære i enhver fortælling.« - Louise Kidde Sauntved

Chappie

»Filmen Chappie er en kikset blanding af science-fiction, action og komedie - tænk »My Fair Lady« møder »Robo-Cop« tilsat skruppelløse gangstere.« - Louise Kidde Sauntved

Focus

»Det er dog meget muligt, at »Focus« akkurat som en ægte storsvindler har snydt en ekstra stjerne ud af denne anmelder, ved at aflede opmærksomheden fra, at filmen består af langt lettere vitaminer, end dem man begejstret tror, man spiser.« - Jacob Wendt Jensen

Gett

»Det er forstemmende men også fascinerende, at få adgang til en verden, de færreste kender, og i hænderne på instruktører, der formår at dosere alvor, drama, stilstand og humor noget nær perfekt, keder man sig aldrig.« - Louise Kidde Sauntved

Jeg er stadig Alice

»Det hele er fortalt så afdæmpet, at det er let at overse, hvor fin og bevidst hver enkelt indstilling er. Her bliver hverken råbt højt eller smækket med døre – det er slet ikke nødvendigt for at vi forstår både Alice og hendes omgivelser.« - Louise Kidde Sauntved

Misfits

»En film om usikkerheden og de forhindringer, der desværre mange gange er, når man er teenager og homoseksuel.« - Jacob Wendt Jensen

Premiere 26. februar, uge 9

Fire film har premiere i denne uge: »Albert« en animationsfilm over Ole Lund Kirkegaards populære børnebøger, »Kingsman: The Secret Service« et humoristisk bud på en James Bond Junior, »Mennesker bliver spist, som er Erik Clausens 14. film som instruktør og »Teorien om alting«, hvor Eddie Redmayne fik en Oscar for den krævende rolle som Hawking.

»Albert« er en animationsfilm og handler om drengen Albert. Han bor i en lille by, men han er ikke en populær dreng blandt byens beboere. Albert laver nemlig altid ballade, og på samme tid er han utrolig klodste - og det er en virkelig dårlig kombination. Det hele kulminerer, da Albert en dag kommer til at vælte byens varetegn: en statue af en ballonskipper.

Der bliver nærmest oprør i den lille by, og borgerne er ganske enkelt ret sure på Albert. Albert tager sagen i egen hånd, og sammen med sin bedste ven, Egon, tager han ud på et eventyr for at finde en rigtig luftballon. På deres rejse udsættes vennerne for både røvere, sigøjnere og verdens største diamant.

Se »Albert« i CinemaxX og Nordisk Film Biografer i Aarhus.

I »Kingsman: The Secret Service« møder vi den unge småkriminelle Gary »Eggsy« Unwin, da han bliver rekrutteret af den tophemmelige britiske spionorganisation ved navn The Kingsmen. Eggsy er vokset op i et råt kvarter, og det har gjort ham til en hårkogt fyr.

Da den mystiske og særdeles dødbringende gentleman Harry Hart tager den unge mand under sin vinge, bliver Eggsy kastet ud i et udfordrende træningsprogram, der skal lære ham kunsten at dræbe... med manér. Træningen er hård, men vand ved siden af den fare Harry Hart og hans protegé møder, da et forskruet geni pludselig kommer på banen og truer verdensfreden.

Se »Kingsman: The Secret Service« i CinemaxX og Nordisk Film Biografer i Aarhus.

»Mennesker bliver spist« handler om Herluf, en dansk mand, hvis dage går med at passe jobbet som mekaniker og, når arbejdsdagen er slut, at tage hjem til sin kone Ingelise. Sådan har det været i mange år, og efterhånden er Herlufs hverdag blevet til en rutine, som han ubevidst arbejder sig igennem. Det eneste, der ryster rutinerne, er Herlufs og Ingelises datters mange bryllupper - hun skal nemlig giftes for tredje gang.

Det viser sig dog, at Ingelise ikke har været så tilfreds som Herluf med tingenes tilstand. Hun har en affære bag hans ryg, og da han finder ud af det, sker der en forandring. På jobbet begynder Herluf at glemme selv de vigtigste ting. Og en dag kommer Herluf slet ikke hjem, som han plejer.

Se »Mennesker bliver spist« i CinemaxX og Nordisk Film Biografer Aarhus og Trøjborg i Aarhus.

Filmen »Teorien om alting« handler om videnskabsmanden Stephen Hawking. Han er en kendt superstjerne indenfor fysik, fordi han har lavet banebrudende teorier om kosmos og kvante-tyngdekraft, der har ændret vores syn på universet omkring os. Men det er også en film om, hvordan et menneske med en kronisk sygdom kæmper for sit liv og for at beholde indhold i det på trods af et handicap.

Filmen begynder i 1960'erne, da Hawking som ung mand starter på det prestigefyldte Cambridge University. Her forelsker sig i den kunsthistoriestuderende Jane Wilde, som også falder pladask for ham. Hawking får kort efter konstateret den nervesvækkende sygdom Amyotrofisk lateral sklerose, men i kampen mod hårde odds og dystre forudsigelser fra lægerne bliver kærligheden deres stærkeste våben. Samtidig arbejder Hawking på en banebrydende teori.

Se »Teorien om alting« i CinemaxX, Nordisk Film Biografer Trøjborg og Øst for Paradis i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

»Albert«

»Ole Lund Kirkegaards børnebog af samme navn er blevet til en finurlig, tempofyldt og alvorlig film.« - Louise Kidde Sauntved

»Kingsman: The Secret Service«

»Filmen er et bindegalt misk-mask af klassisk spionfilm og højtgearet tegneserieaction, fyldt med referencer til alt fra James Bond til My Fair Lady.« - Louise Kidde Sauntved

»Mennesker bliver spist«

»'Mennesker bliver spist' bærer præg af, at emnet ligger Erik Clausen meget på sinde, desværre ind imellem så meget, at pointerne skæres ud i lige lovligt tykt pap.« - Louise Kidde Sauntved

»Teorien om alting«

»Det hele fortalt af James Marsh med et særligt blik for lys, stemninger, følelsesmæssige nuancer og humoristiske øjeblikke, der gør 'Teorien om alting' til en både optimistisk, meget rørende og til tider ligefrem finurlig film.« - Louise Kidde Sauntved

Premiere 19. februar, uge 8

Tre film har premiere i denne uge: to dramaer med flotte skuespillerpræstationer den danske »Steppeulven« og den amerikanske »Whiplash« og animationsfilmen »Sangen fra havet«.

»Sangen fra havet« er en animationsfilm og handler om pigen Saoirse og hendes storebror Ben. De to søskende lever sammen med deres mor og far tæt på havet, som alle i den lille familie har et helt særligt forhold til. Da deres mor forsvinder ud i havet, går deres far i opløsning, og nu skal de to børn ind til byen for at bo hos deres farmor.

Det er imidlertid ikke en plan, der passer de to børn særlig godt. Dels er deres farmor lidt af en strigle, og dels savner de havet. De to søskende sætter gang i en plan om at flygte væk fra byen for at komme tilbage til deres hjem ved havet.

Se »Sangen fra havet« i CinemaxX og Nordisk Film Biografer Aarhus.

»Steppeulven« handler om den legendariske Eik Skaløe, der er kendt som forsanger i Steppeulvene. Filmen begynder i 1962, hvor ungdomsoprøret er ved at slå igennem i Danmark. Den unge Eik er fredsaktivist, og han bliver varetægtsfængsel efter en aktion. Eik bliver også forelsket i Iben.

Eik lever for at føle sig fri, fri til at rejse, digte og arbejde for frihed rundt omkring i verden. Men livet med Iben og senere også med bandet Steppeulvene får ham til at føle sig holdt fast. Den rastløse Eik forsøger at holde sammen på dig selv og efterleve sine drømme med mange udenlandsrejser, en nomade-tilværelse, et stofmisbrug og ikke mindst passion for digtning.

Se »Steppeulven« i CinemaxX, Nordisk Films Biografer Aarhus og Trøjborg og Øst for Paradis.

»Whiplash« handler om Andrew Neyman, en ung, talentfuld jazz-trommeslager. Han er blevet optaget på et af de bedste musikkonservatorier i USA - noget han har kæmpet og arbejdet meget for.

Andrew vil gøre alt for at komme til tops og blive den bedste inden for jazzen, og det ser han for alvor en mulighed for, da han finder ud at, at han skal undervises af den frygtede og respekterede dirigent Fletcher.

Vejen til succes koster dog i bogstavelig forstand blod, sved og tårer. Fletchers metoder er brutale, kontante og ofte uretfærdige, og snart opstår der et helt særligt forhold mellem det musikalske talent og hans lærermester.

Se »Whiplash« i CinemaxX, Nordisk Films Biografer Aarhus og Øst for Paradis.

Læs anmeldelser af filmene:

Sangen fra havet

 

»'Sangen fra havet' er en smuk historie, med tråde dybt ned i folkeloren, op i stjernerne og ind i evigt indviklede og evigt gyldige spørgsmål om sorg, skyld og kærlighed.« - Louise Kidde Sauntved

 

Steppeulven

»'Steppeulven' er en film om drømme og idealer, men den er først og fremmest en film om kærlighed - og om den ensomhed, der er den store kærligheds skyggeside.« - Louise Kidde Sauntved

Whiplash

»Scenerne i øvelokalet, virtuost orkestreret af Damien Chazelle med sved- og blodsprøjtende nærbilleder og en klipning som ville ­være en actionthriller værdig, er sindsbilleder på ­rendyrket frygt; frygt for at fejle – og frygt for det næste raseriudbrud.« - Louise Kidde Sauntved

Premiere 12. februar, uge 7

Ugens tre premierefilm er tre meget forskellige genrer: det erotiske - og meget omtalte - drama »Fifty Shades of Grey«, doku-dramaet »Der Kreis«, som handler om verdens første homomagasin og den syrede detektivfilm »Inherent Vice«.

»Inherent Vice« er en detektivfilm af den klassiske skuffe, men med et twist. Filmen foregår i de farverige 70'ere, og her kommer Larry "Doc" Sportello ud for en række underlige oplevelser. Larry, der ikke selv står tilbage for at prøve tidens euforiserende stoffer, bliver en dag kontaktet af sin ekskæreste Shasta. Hun overtaler Doc til at tage en sag om en kidnapning af ejendomsmogulen Michael Wolfman. Midt i det hele forsvinder Shasta, og så er der for alvor gang i sagerne.

De to forsvindinger gør, at hippie-detektiven må begive sig ud i L.A.'s syrede underverden, imens den aggressive politimand, Bigfoot Chester, også er på sporet af begivenhederne.

Se »Inherent Vice« i Nordisk Film Biografer Trøjborg og Øst for Paradis i Aarhus.

»Fifty Shades of Grey« handler om den unge kvinde Anastasia Steele og den mystiske mangemilliardær Christian Grey. De to indleder et seksuelt forhold.

Anastasia finder hurtigt ud af, at Grey med sin mystiske mandighed ikke kun er dragende, han er også yderst kontrollerende. Hun bliver ikke afskrækket, tværtimod så er det en motivation for at komme endnu tættere på.

Den unge kvinde oplever den ældre Grey som en dominerende mand - en egenskab som også påvirker hans seksualitet og noget usædvanlige sexvane. Nu må den seksuelt uerfarne Anastasia finde ud af, hvor langt hun egentlig vil gå for at tilfredsstille Mr. Grey.

Se »Fifty Shades of Grey« i Nordisk Film Biografer Trøjborg og Aarhus og CinemaxX i Aarhus.

»Der Kreis« handler om den nyuddannede lærer Ernst. Tiden er 1950'erne, og vi er i Zürich. Ernst bliver del af Der Kreis, en hemmelig aktivistgruppe som trykker og udgiver et af verdens første homomagasiner. Der Kreis var et at tidens forbilleder for spirrende homo-organisationer i Europa og USA

Ernst går ellers normalt stille med dørene med sin seksualitet, men tager alligevel med til Der Kreis’ ekstravagante fester, som tiltrækker mænd fra nær og fjern. En aften forelsker han sig i den smukke Röbi, og de to unge mænd indleder et intenst forhold og bliver en del af Der Kreis’ aktivistgruppe.

Se Der Kreis i Øst for Paradis i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

Inherent Vice

»Selv om P. T. Andersons film er nomineret til to Oscars, har der generelt været langt mellem ­priserne i forhold til hans sædvanlige standard med film som »Magnolia«, »Boogie Nights« og »There Will be Blood«.« - Jacob Wendt Jensen

Fifty Shades of Grey

»Den farlige seksuelle spænding mellem de to mangler ganske enkelt totalt, tilbage er kun en i stigende grad kedelig romantisk kurtiseren, tilsat lidt små-smæk af ’åh, gjorde det ondt’-kaliber, uden skyggen af andet end en stiv og postuleret liderlighed, der får de 124 minutters spilletid til at føles længere end den kontrakt Anastasia bliver bedt om at underskrive.« - Louise Kidde Sauntved

Der Kreis

»Historien om kærlighed og modgang er let at identificere sig med, og den er ganske fint spillet i fiktionsdelen og ujævnt afleveret trods genreblandingen.« - Jacob Wendt Jensen

Premiere 5. februar, uge 6

I ugen op til vinterferien er der fyldt godt op på bilgrafernes premierelister - hele otte film kan du vælge imellem, hvis du vil se det nyeste af de nye i biografen. Du kan se science fiction-film »Jupiter Ascending« af skaberne bag Matrix-trilogien, den kinesiske film »Nattergalen« og de to dokumentarfilm »Björn Afzelius: Tusen bitar« og »Det store museum«. For de komedieglade er Ben Stiller er for tredje gang tilbage som museumsvagten Larry i »Nat på museet: Gravkammerets hemmelighed« og instruktør Anders Thomas Jensen samler en lang række af de bedste danske skuespillere »Mænd & høns«. For de små er der også noget at vælge mellem: familiefilmen »Min søsters børn og guldgraverne« og »Svampebob: En rigtig landkrabbe«

»Björn Afzelius: Tusen bitar« er et portræt af den svenske sanger og musiker Björn Afzelius, aom døde af lungekræft som 52-årig i 1999. Filmen viser en idealist på stadig jagt efter den bekræftelse, han aldrig fik som barn.

Filmen viser gennem interviews og en masse musik, hvem mennesket bag troubadouren var, og hvor hans inspiration komme fra.

Se »Björn Afzelius: Tusen bitar« i Øst for Paradis i Aarhus.

»Det store museum« handler om Wiens kunsthistoriske museum, som årligt besøges af 1,3 mio. gæster. Det er Østrigs største museum, hvor der hele tiden er fart på.

Publikum bliver inviteret med ind bag facaden og præsenteres for dagligdagen på et af verdens førende kunstmuseer. En række hovedpersoner præsenterer den daglige gang på museet, men fortæller også om, hvordan det verdenskendte museum hele tiden skal forny sig.

Se »Det store museum« i Øst for Paradis.

I science fiction-filmen »Jupiter Ascending« er pigen Jupiter Jones ikke som alle andre. Hun arbejder som rengøringshjælp, men det ligger i kortene, at hun er født til noget større.

Og ganske rigtigt. Hun ender nemlig med at spille en hovedrolle i hele universets skæbne. Men først da hun møder den syntetisk fremstillede Caine, der er tidligere jægersoldat, præsenteres Jupiter for det liv, der er hende bestemt i himmelrummet. Samtidig går det op for den unge kvinde, at en hensynsløs hersker er ude på at myrde hende.

Se »Jupiter Ascending« i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

I »Min søsters børn og guldgraverne« møder vi igen Onkel Erik og den store børneflok - og også denne gang skal de ud på noget af et eventyr. Familien har nemlig slægtninge i Canada, fordi deres tipoldevar for mange, mange år siden udvandrede til det fremmede land, hvor han blev en vaskeægte guldgraver.

Den danske del af familien finder frem til en grandtante i Canada, som de selvfølgelig skal over for at besøge. I Canada venter dem en sand skattejagt, den vilde natur og to griske guldgravere. Og selvfølgelig får de følgeskab af Fru Flinth, der, som altid, er lun på Onkel Erik.

Se »Min søsters børn og guldgraverne« i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

Komedien »Mænd & høns« er instruktør Anders Thomas Jensens første film siden den populære »Adams æbler«. Filmen handler om brødrene Elias og Gabriel, som er noget af et par særlinge.

Da deres far dør, finder de to ud af, at de er adopterede. Deres biologiske far - og alle deres andre søskende - bor på en lille ø. Og mon ikke den nye familie er lige så sær - og hyldende morsom - som de første brødre?

Se »Mænd & høns« i CinemaxX, BioCity, Metropol og Øst for Paradis i Aarhus.

»Nat på museet: Gravkammerets hemmelighed« er 3. film om nattevagten Larry. Og denne gang er der for alvor drama på museet. Den magiske tavle, dom bringer alle museets »beboere« til live, bliver pludselig svagere og svagere. Heldigvis kender Ahkmenras far hemmeligheden bag tavlen, men han er udstillet i London.

Derfor må Larry og vennerne drage mod det berømte Britiske Naturhistoriske Museum, for at finde Ahkmenras far. Her får de en hjælpende hånd fra en række nye bekendtskaber - og imens modarbejder tiden dem. Hvis de ikke får fikset tavlen, så mister Larry alle sine museumsvenner for evigt.

Se »Nat på museet: Gravkammerets hemmelighed« i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

»Nattergalen« er en kinesisk film og handler om bedstefaren Zhigen, som skal passe sit barnebarn Renxing. De to er sammen i nogle dage, og derfor tager de på en tur til bedstefarens barndomslandsby i bjergene. Som en trofast følgesvend på turen er badstefarens nattergal.

I starten af turen er de to noget af et umage par. Badstefaren er en traditionsbunden mand, der har levet mange år i fred med naturen. Pigen derimod er vokset op i storbyen med luksus og en masse moderne teknologi - men lige så stille begynder de at nærme sig hinanden og opnå en gensidig forståelse.

Se »Nattergalen« i Øst for Paradis.

»Svampebob: En rigtig landkrabbe« handler om den firkantede, buksebeklædte svamp Svanpebob. Sammen med sin bedste ven Patrick, nyder de livet på bunden af Stillehavet. Men så en dag sker der noget.

Den hemmelige burgeropskrift på deres favoritrestaurant bliver stjålet, og det gør hele byen fortumlet. For at undgå total panik rejser Svampebob sammen med to venner ud for at finde opskriften. Og det bliver en farlig rejse, hvor de må op fra det fredelige hav og over i menneskenes fremmede verden.

Se »Svampebob: En rigtig landkrabbe« i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

Björn Afzelius: Tusen bitar

»'Tusen bitar' er derfor ikke en særlig fuldendt dokumentarfilm, men forsøget skulle gøres, fordi Björn Afzelius’ sange fortjener det. Vi har stadig sangene. Nu som streaming. Til evig tid.« - Jacob Wendt Jensen

Det store museum

»Vi kommer helt tæt på, ind i krogene, ned under de gamle lærreder, ser på gamle biller, billeder og bøvlede arbejdsrutiner – der blandt andet indebærer en tur gennem syv lokaler for at komme til kopimaskinen! Det er fascinerende og oplysende, fortalt i en befriende uandægtig og humoristisk tone.« - Louise Kidde Sauntved

Jupiter Ascending

»'Jupiter Ascending' skal dog nok finde sit publikum. Kitch-værdien er høj, og det er svært ikke at trække på smilebåndet – desværre mest når »Jupiter Ascending« bliver ufrivilligt morsom i sin kaotiske insisteren på at fortælle mindst tre historier på en gang i fem forskellige tonearter.« - Louise Kidde Sauntved

Min søsters børn og guldgraverne

»Der er masser af action i »Min søsters børn og guldgraverne«, og optagelserne i Canada danner en smuk kulisse for et lunt og opfindsomt eventyr, hvor der er nok på spil, til at det faktisk bliver spændende - og endda en lille smule rørende.« - Louise Kidde Sauntved

Mænd & høns

»Anders Thomas Jensen kommer knap så godt ud af filmen, som han kommer ind i den, så trods glæderne undervejs og mange beviser på, at han ikke er blevet rusten efter den lange instruktørpause, gætter jeg på, at vi stadig har hans bedste film til gode.« - Jacob Wendt Jensen

Nat på museet: Gravkammerets hemmelighed

»De få gode idéer der er til stede, malkes med et overbud af støj og til tider hinsides sentimentalitetens højeste tinder. Heldigvis gør manuskriptfolkene opfindsom brug af Londons særkender og der er af og til fine øjeblikke af slap-stick og gode grin at hente.« - Jacob Wendt Jensen

Nattergalen

»To meget forskellige generationer står overfor hinanden og ny teknologi møder gammel filosofi. Asfalt møder natur og man kunne blive ved med de skarpe modsætninger. Det lavmælte drama har en stille rytme og stemningen er til forsoning.« - Jacob Wendt Jensen

Svampebob: En rigtig landkrabbe

»En børnefilm på syre, hvor ingen køer er for hellige, intet ordspil for plat og intet plottwist for usandsynligt. Og netop derfor er den også temmelig svær at stå for, selvom den med en spilletid på over halvanden time, propfyldt med handling hvert sekund, nok er i den lange ende i forhold til den unge målgruppes koncentrationsevne.« - Louise Kidde Sauntved

Premiere 29. januar, uge 5

Det er en godt blandet bolchepose af film, der har premiere i byens biografer i denne uge: en animationsfilm og en rar robot, en film om kodeløsning under anden verdenskrig og et fransk drama, som blander faktasi og virkelighed.

I »Big Hero 6« møder vi drengen Hiro. Han er lidt af et teknisk geni, og han er god til at lave små kamprobotter, så han kan vinde penge i ulovlige væddemål. Hans storebror, Tadashi, bruger derimod sin tekniske snilde til noget virkeligt nyttigt: han har opfundet en lægerobot kaldet Baymax.

Hiro er meget imponeret af sin brors opfindelse, og han bliver så inspireret, at han laver nogle mikro-robotter, der kan samle sig selv og blive til stort set hvad som helst. Midt i det hele sker der en mistænksom katastrofe, og pludselig er Hiro efterladt helt alene sammen med Baymax. De to må løse mysteriet, men det betyder, at både lægerobotten og Hiro skal finde frem til deres indre superhelt.

Se »Big Hero 6« i CinemaxX og Nordisk Film Biografer i Aarhus.

»The Imitation Game« handler om matematikeren Alan Turing, som ansættes af den britiske efterretningstjeneste til at bryde tyskernes Enigma-kode under Anden Verdenskrig. Det er en altafgørende opgave, som kan ende med at forkorte krigen og redde mange menneskeliv.

Opgaven er top hemmelig, og det matematiske geni får hjælp af et særligt udvalgt hold. På holdet er kvinden Joan Clarke. Alan Turing er en asocial type, og det skaber gnidninger i forhold til efterretningstjenesten og gruppen.

Holdet arbejder dog i døgndrift, men tiden er imod dem, og kampen for at ende krigen via kodebrydning er opslidende.

Se »The Imitation Game« i CinemaxX og Nordisk Film Biografer i Aarhus.

»Party Girl« er et drama om den 60-årige kvinde Angélique. Hun har arbejdet på en natklub ved den fransk-tyske grænse i mere end et halvt liv, og på trods af sin alder elsker hun stadig at feste med veninderne.

Gennem årerne er bejlerne er blevet færre og færre, men den godmodige Michel hænger stadig ved. Han er en trofast kunde, og Angélique er den kvinde, han vil tilbringe resten af sit liv sammen med. En dag frier Michel til sin store kærlighed, og Angélique må tage sit liv op til overvejelse.

Se »Party Girl« i Øst for paradis.

Læs anmeldelser af filmene:

Big Hero 6

»Angående humoren er »Big Hero 6« svær at slå. Den er simpelthen regulært morsom i situationskomikken og nyskabende i sit design af både robotter, mennesker og univers. Det er supercool i en fin mellemting mellem pastelfarver og dystert mørke, og det er noget, vi gerne vil se mere til.« - Jacob Wendt Jensen

The Imitation Game

»Benedict Cumberbatch bruger mange nuancer i hovedrollen uden at blive manieret. Keira Knightley har altid været lidt undervurderet, men hun finder ofte ind til noget ægte. Og for blot at nævne en enkelt birolle, så er Mark Strongs tilstedeværelse som skyggen fra MI6 nærmest suveræn.« - Jacob Wendt Jensen

Party Girl

»Tonen i »Party Girl« er unik i retning af det autentiske, og denne mellemting mellem dokumentar og fiktion vil helt sikkert provokere. Samtidig lider filmen under, at hovedpersonen ikke er skuespiller. Angelique mangler ikke manerer, men hun mangler nuancer i sit udtryk.« - Jacob Wendt Jensen

Premiere 22. januar, uge 4

I denne uge kan du kaste dig over Clint Eastwoods »American Sniper«, dramaet »Birdman«, den polske »Sange fra en sigøjner« og fantasyfilmen »Seventh Son«, hvis du vil se en af biografernes nyeste film.

»American Sniper« handler om den unge texaner Chris Kyle, som melder sig ind i militæret for at hjælpe i kampen imod terrorisme. Undervejs uddanner han sig til en specialtjans, han bliver nemlig snigskytte.

Han når lige netop at blive gift med sin kæreste, den smukke Taya, før han bliver sendt på sin første operation i Irak.

Chris Kyle har kun et mål med sin mission, og det er at ramme målet, har har fået udpeget. Det er heller ikke svært, for han er en særdeles effektive skytte. Det er først, da han kommer tilbage til sit hjem, at han kommer i problemer. Midt i mødet med sin familie og venner skal Chris også forsøge at skabe mening ud af sine handlinger, forstå den krig han er del af. Samtidig skal kan lære at være i rollen som familiefar - nu bare med drab på samvittigheden.

Se »American Sniper« i CinemaxX og Nordisk Film Biografer Aarhus C.

»Birdman« handler om den fallerede Hollywood-skuespiller Riggan Thomson. Han forsøger at få gang i sin slunkne karriere, og måden han vil gøre det på, er ved at instruere et teaterstykke på Broadway.

Riggan er i alles øjne bedst kendt for at have spillet superhelten Birdman i en tidligere film. Og det er ikke noget, den snobbede kulturelite er vilde med. Derfor møder han og hans projekt en del modstand. Og hvis det ikke var nok til at slå Riggan ud, så har han også sin sag for med krævende skuespillere, en datter med selvværdsproblemer og sit eget ego, der spøger i kulissen.

Se »Birdman« i CinemaxX, Nordisk Film Biografer Trøjborg og Øst for Paradis.

»Sange fra en sigøjner« er en polsk film, som bygger på historien om den polske roma, Bronislawa Wajs. Hun var kendt som forfatter og sangerinde og levede fra 1908-87.

Historien følger Bronislawa helt fra hendes hårde barndom. Hun lærte sig selv at læse og skrive, men det var ikke velset i hendes familie. Som 12-årig blev hun giftet bort til sin onkel, et ægteskab som udviklede sig meget ulykkeligt for den unge kvinde.

Senere møder hun forfatteren Jerzy Ficowski, som ikke er en del af sigøjnermiljøet, og det fører til, at han opdager hendes store talent for digtning. Men at være den første kvindelige sigøjnerforfatter er ikke en titel, der kommer let.

Se »Sange fra en sigøjner« i Øst for Paradis.

»Seventh Son« fortæller historien om John Gregory. Han er heksejæger og er samtidig den, som beskytter landet mod onde kræfter. Alle i landet synes, han er lidt sær, men han er god til sit mærkværdige job.

Efterhånden som John bliver ældre, har han brug for en lærling til at overtage sit farefulde hverv. Det er ikke let at finde en kompetent arvtager, men da han møder den unge bondedreng Tom Ward, finder han muligvis én, der har det rette format. Tom er nemlig den syvende søn af en syvende søn, og sammen drager de ud for at stoppe den onde troldkvinde Malkin, der truer med at ødelægge menneskeheden.

Se »Seventh Son« i CinemaxX og Nordisk Film Biografer Aarhus C.

Læs anmeldelser af filmene:

American Sniper

»Eastwood gør ikke tingene unødigt heroiske, og han har valgt gode skuespillere. Især Bradley Cooper deler portrættet af snigskytten op i ubekymret, krakeleret og nogenlunde hel igen i tre akter. Man forstår den store historie, fordi vi får en stærk skæbnehistorie på mikroplanet.« - Jacob Wendt Jensen

Birdman

»Som når Norton (som Shiner) turnerer en teater-replik så blændende, at man må grine af overgivelse. Eller da Michael Keaton (som Riggan) off-stage bryder grædende sammen foran Shiner, for så abrupt at afsløre, at sammenbruddet er rent skuespil - en håndfast tilbagevisning af Shiners tidligere påstand om, at ­Riggan kun er en middelmådig skuespiller.« - Kristian Lindberg

Sange fra en sigøjner

«Smalle »Sange fra en sigøjner« sendes ud af et nyt lillebitte distributionsselskab ved navn 41 Shadows. Velkommen i filmklubben.« - Jacob Wendt Jensen

Seventh Son

»Her er ingen under­toner at truende katastrofe eller tvivl om tingenes udfald, kun halvhæderlige effekter, en flad historie og en masse karakterer, der aldrig bliver andet og mere end lettere lattervækkende mytologiske ­stereotyper.« - Louise Kidde Sauntved

Premiere 15. januar, uge 3

Der er fem film, der har premiere i denne uge - og der er både noget for børn og voksne på programmet.

I »Blackhat« løslades den fængslede hacker Nicholas Hathaway på den betingelse, at han vil samarbejde med de amerikanske og kinesiske myndigheder om at fange et netværk af cyber-kriminelle. Den mystiske organisation udøver brutal terror uden at efterlade det mindste spor eller så meget som skyggen af et motiv.

Den intense jagt kaster snart Hathaway og hans nye makkere ud i et farligt spil katten efter musen, der fører holdet fra Chicago til Los Angeles over Hong Kong og Jakarta.

Se »Blackhat« i CinemaxX og Nordisk Film Biografer Aarhus i Aarhus.

»Camp X-Ray« handler om den unge soldat, Amy Cole, der udstationeres i det amerikanske militærfængsel Guantánamo Bay på Cuba. Det er et hårdt job både fysisk og psykisk, og situation forværres kun, da hun bliver venner med en politisk fange, der har været indespærret i otte år.

Som venskabet vokser, begynder den indsattes verdenssyn langsomt at krybe ind under huden på Amy, der nu må revurdere sine holdninger - både som soldat og som amerikansk borger.

Se »Camp X-Ray« i CinemaxX og Øst for Paradis i Aarhus.

»En chance til« handler om de to politibetjente, Andreas og Simon, der har vidt forskellige tilværelser. Hvor Andreas nyder livet med sin smukke hustru og nyfødte barn, dulmer Simon sin smerte fra et forlist ægteskab ved at tage på stripklub og drikke sig fuld.

En rutineopgave tager en uventet drejning, da de bliver kaldt ud til husspektakel hos et junkiepar, hvor Andreas finder en forsømt baby. En familietragedie presser den ellers retskafne betjent til at begå en handling, der sender Andreas på vej mod afgrunden.

Se »CinemaxX, BioCity, Metropol og Øst for Paradis i Aarhus.« i CinemaxX, Nordisk Film Biografer Aarhus og Trøjborg og Øst for Paradis i Aarhus.

»Foxcatcher« handler om brødrene Mark og David Schultz, der i 1984 oplevede succes som olympiske brydere.

Få år senere er den glamourøse succes erstattet af dagligdagen i bryderkredse, men den excentriske millionær, John du Pont, ændrer deres liv, da han ønsker at samle det ultimative amerikanske landshold i sin træningslejr. Også kaldet Foxcatcher Farm.

Særligt Mark har rigmandens interesse, men efterhånden som forholdet til den faderlige velgører intensiveres opstår der større og større konflikter, der inkluderer hele John du Ponts omgangskreds.

Se »Foxcatcher« Nordisk Film Biografer Trøjborg, CinemaxX og Øst for Paradis i Aarhus.

»Paddington« handler om den talende bjørn af samme navn, der rejser til London for at finde sig et nyt hjem.

Da han befinder sig alene på Paddington Station i storbyen begynder han at fortryde beslutningen, men heldigvis møder han familien Brown, der giver den lille bjørn husly.

Pattington elsker stadig at lave ballade, men familien holder alligevel af deres nye ven, og bedst som bjørnen tror, at alt er fryd og gammen, bliver han opdaget af en dyreudstopper, der øjner chancen for at få et ægte pragteksemplar til sin samling.

Se »Paddington« i CinemaxX og Nordisk Film Biografer i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

Blackhat

»En længde på to timer og et kvarter, besynderlige visuelle valg med bratte skift mellem grovkornede og scener uden lys og en overskudsskurk fra Agent 007 universet trækker ned.« - Jacob Wendt Jensen

Camp X-Ray

»Kristen Stewart og Payman Maadi (fra »Nader & Simin – en separation«) har fremragende kemi, og deres indbyrdes scener er både skræmmende, morsomme og rørende.« - Louise Kidde Sauntved

En chance til

»Når det hele truer med at tippe over i den lidt for melodramatiske grøft, reddes Susanne Bier dog af sit helt fantastiske skuespillerensemble, der leverer den troværdighed, den overordnede historie til tider mangler.« - Louise Kidde Sauntved

Foxcatcher

»Millers instruktion er beundringsværdig ved sin neutralt observerende tilbageholdenhed, der levner stor plads til skuespillernes magtfulde tilstedeværelse i filmen.« - Kristian Lindberg

Paddington

»»Paddington« blev skabt med inspiration i 2. Verdenskrigs mange efterladte børn, men Paul King har fermt og respektfuldt opdateret hans historie, så den reflekterer den ligegyldighed enhver fremmed bliver modtaget med i dag.« - Louise Kidde Sauntved

Premiere 8. januar, uge 2

Du kan vælge mellem fire film, hvis du vil se en af ugens nye premierefilm.

I animationsfilmen »Det magiske hus« bliver en lille kat forladt af sin ejer og søger ly i et stort, mærkeligt hus under et uvejr.

Killingen bliver modtaget med åbne arme af husets beboer, den rare tryllekunstner ved navn Laurits, som har fyldt sit hjem med små robotter og alskens tingeltangel. Laurits døber sin nye ven Torden og beslutter sig for at bruge det ejerløse dyr i sine trylleshows.

Men tryllekunstnerens gamle kanin og mus er ikke glade for deres nye værelseskammerat, så de begynder at lægge planer for, hvordan de skal få sendt den lille kat på gaden. Men Torden er ikke sådan at slå ud.

Se »Det magiske hus« i Cinemaxx og Nordisk Film Biografer Aarhus i Aarhus.

»Leviathan« foregår i en by på den russiske Kolahalvøen. Kolja er flyttet sammen med sin anden hustru og sin søn fra første ægteskab.

Lykken tilsmiler dog ikke den lille familie, for snart viser det sig, at byens borgmester ønsker at bruge deres grund til et større byggeprojekt. Den pressede Kolja vender sig mod sin gamle ven, der er advokat, for at få råd i sagen, men når det kommer til kampen mod systemet, har individet vanskelige kår.

Se »Leviathan« i Øst For Paradis i Aarhus.

I »Taken 3« vender Liam Neeson tilbage som den tidligere CIA-agent Bryan Mills. Siden han trak sig tilbage fra felten, har den handlekraftige mand to gange måttet trække på sine evner for at redde sin familie fra skruppelløse bagmænd.

Mills ser nu frem til mere fredelige tider med sin ekskone og datter, men drømmen forvandles hurtigt til et mareridt, da han bliver falsk anklaget for et brutalt mord. Mens den forhenværende agent tvinges på flugt fra den amerikanske regering, må han samle al sin styrke for at finde den egentlige gerningsmand.

Se »Taken 3« i CinemaxX og Nordisk Film Biografer Aarhus i Aarhus.

»Unbroken« handler om den amerikanske OL-løber Louis Zamperini, som deltager i kampen mod fjenden under Anden Verdenskrig. Desværre bliver han og to andre besætningsmedlemmer beskudt af fjenden, og erfarer et flystyrt på det åbne hav.

Efterladt i en lille redningsbåd uden kontakt til omverdenen, synes alt håb at være tabt for de tre mænd. Det bliver værre, da de bliver taget til fange af den japanske hær og indsat i en krigsfangelejr.

Se »Unbroken« i CinemaxX og Nordisk Film Biografer Aarhus i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

Det magiske hus

»Historien er ikke vanvittigt original – her er skelet kraftigt til både »Toy Story« og »Alene Hjemme«, men den myldrer med finurlige detaljer, og tempoet er lige så højt som niveauet af 3D effekterne.« - Louise Kidde Sauntved

Leviathan

»»Leviathan« er en stærk, omend passende skjult, kritik af Putin og sætter spørgsmålstegn ved det russiske forhold til Gud, skydevåben og alkohol i et drama, der er Dostojevski værdigt.« - Louise Kidde Sauntved

Taken 3

»Instruktøren hedder muligvis Mega-ton, men han er en letvægter, når det gælder om at forny filmserien. Det eneste af værdi, der efterhånden bliver taget igen og igen, er biografpublikummets penge.« - Jacob Wendt Jensen

Unbroken

»»Unbroken« er for det meste gribende, og enkelte steder er den kedelig, men den er hele tiden drevet frem af en dejligt enkel kinematografisk ambition. Vi fokuserer på sagen, vi dyrker realismen, og så tror vi på, at historien er stærk nok til at bære. Det er den da også næsten.« - Jacob Wendt Jensen

Premiere 1. januar, uge 1

I de aarhusianske biografer er der en film på premiereplakaterne i det nye års første uge.

»Mr. Turner« handler om Englands nationalmaler J. M. W. Turner (1775-1851) og de sidste 25 år af hans liv. Hvor han både bliver ydmyget og hyldet af folket og hoffet for sin helt særlige malestil. Han rejser, besøger bordeller og maler på livet løs, og det skildrer filmen, samtidig med at vi som seere får et indblik i menneskerne omkring den berømte maler.

Se »Mr. Turner« i CinemaxX, Nordisk Film Biografer Trøjborg og Øst for Paradis.

Læs anmeldelse af filmen:

Mr. Turner

»Meget få filminstruktører kan som Mike Leigh forvandle sine karakterer til personer, der står så lyslevende på lærredet, at man griber sig i at ville række ud efter dem og trøste dem, når de tynges af livets smerte.« - Kristian Lindberg

Premiere 25. december, uge 52

Du kan vælge mellem fem forskellige film, hvis du vil se, hvad biograferne byder på af premierefilm i denne uge.

»All Inclusive« handler om to søstre, Ditte og Sigrid. De har sammen besluttet at tage på ferie til Malta. Med sig har de deres mor, Lise, som fylder 60 år på ferien. Lise står midt i en livskrise, fordi pigernes far er gået fra hende, så ferien starter ikke i så godt humør, som de to døtre havde planlagt.

Desuden er de to søste meget, meget forskellige. De er derfor også fuldstændigt uenige om, hvordan man glatter tingene ud. Mens den fornuftige Ingrid forsøger at skabe ro og hygge i den lille familie, hyrer Ditte en lokal bartender til at flirte uskyldigt med moren. Inden længe opstår der dog ægte følelser mellem den modne kvinde og hendes sydlandske bejler, og så er det jo ikke så heldigt, at Ditte også har været i seng med selvsamme mand.

Se »All Inclusive« i CinemaxX og Nirdisk Film Biografer Aarhus og Trøjborg i Aarhus.

»Antboy: Den røde furies hævn« er nr to i den danske serie om superhelten Antboy. Ud over at være superhelt er Antboy også en ganske almindelig dreng, Pelle.

I første film fik Antboy gjort kål på skurken Loppen, så nu kan han slappe af og bekymre sig om de mere »almindelige« sider af sin tilværelse. Og det er en tilværelse, som byder på den slags problemer, som mange drenge tumler med i den alder: piger. Pelle prøver nemlig at blive kæreste med veninden Ida, men undervejs er der probemer, for pludselig melder den irriterende Christian sig på banen.

Ida synes Christian er spændende, så Pelle ved, at han må stramme op. Det er svært, for der er begyndt at ske en række mystiske ting og sager omkring ham. Først tror Pelle, at han hjemsøges af spøgelser, men med hjælp fra sin tro følgesvend Wilhelm finder han ud af, at der er en meget større og hidtil uopdaget fare på spil: Den røde furie!

Se »Antboy: Den røde furies hævn« i CinemaxX og Nordisk Film Biografer Aarhus i Aarhus.

I komedien »De satans chefer 2« bliver gutterne fra film nr 1, Nick, Dale og Kurt, genforenet. I den første film var de fælles om et projekt: at slippe ud af kløerne på hver deres sindsforstyrrede chef.

Siden da er der gået et par år, og nu er der andre boller på suppen for gutterne. For at undgå flere dårlige chefer, har de slået sig samen og lavet et firma sammen. Desværre når de nye virksomhedsejere nærmest ikke at komme ud af starthullerne, før de ender i dyb gæld til en smart investor. I et af utallige svage øjeblikke beslutter vennerne sig for at kidnappe deres nye bekendtskabs voksne søn og kræve løsepenge.

Se »De satans chefer 2« i CinemaxX og Nordisk Film Biografer Aarhus i Aarhus.

Exodus er det latinske navn for Anden Mosebog, og det er i store træk det, filmen handler om. Tilsat en ordentlig mængde drama. Filmen handler om Moses, som er halvbror til Ramses, der hersker over hele Egypten, hvor han holder flere hundredtusinde israelitter som slaver.

Efter et tegn fra Gud skal Moses føre folket ud af Egypten, men forslaget falder ikke i god jord hos Ramses, der nægter at frigive slaverne. Landet rammes derfor af ti plager, og til sidst må Moses føre sin slægt mod havet for at undslippe Ramses og hans massive hær.

Se »Exodus« i CinemaxX og Nordisk Film Biografer Aarhus og Trøjborg i Aarhus.

»Inuk« handler om den grønlandske teenager Inuk og hans svære barndom i Nuuk. Han har en alkoholisk mor og en voldelig stedfar, og derfor bliver han sendt af sted til en plejefamilie i den anden ende af landet, i det nordvestlige Grønland.

Inuk kommer nu så langt væk fra sit byliv med computerspil og rockmusik, som han overhovedet kan, og knægten bliver kastet ud i en fremmed verden med hundeslæder, sæljagt og et landskab fyldt med sne og is. Men vigtigst af alt opstår der et overraskende, umage venskab mellem drengen og en lokal jæger, der oplærer ham til at kunne leve i den barske, grønlandske natur.

Se »Inuk« i Øst for Paradis i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

All Inclusive

»»All Inclusive« lever ikke som film op til sin titel, men den er til gengæld en godt skrevet og humoristisk buffet med masser af feel good faktor, pinlige situationer og selvironiske replikker, og selv om den foregår under solen er de familieværdier som vendes godt timet med en julepremiere.« - Jacob Wendt Jensen

Antboy: Den røde furies hævn

»Man kan tydeligt se at de unge skuespillere, ikke mindst Oscar Dietz i hovedrollen, har fået et rigtigt godt greb om deres karakterer, der har fået mere dybde og en klædelig kant.« - Louise Kidde Sauntved

De satans chefer 2

»»De satans chefer« var en af de film, jeg grinede mest af i 2011, og fortsættelsen kan meget af det samme. Tre klodsede fyre er en slags amerikansk Olsen-Banden på speed.« - Jacob Wendt Jensen

Exodus

»Filmguden Ridley Scott bor i den digitale detalje, og det må han gerne, hvis han dog bare kunne styre sig og blot ville bruge en tiendedel af sit budget på manuskriptet.« - Jacob Wendt Jensen

»Inuk«

Det er der kommet en utroligt realistisk film ud af, der tager os med på en betagende og forstemmende rejse til det ufremkommelige, men smukke Nordgrønland, men også ind i den grønlandske sjæl – helt ind i isens hjerte, hvor fortidens ånder hvisker om det, der var engang.« - Louise Kidde Sauntved

Premiere 18. debember, uge 51

Vi nærmer os julen, og selv om der står gaveindkøb på siderne i manges kalendre, så kan det være godt at tage en lille pause fra shopperæset. Og hvor er det hyggeligere end i biografen? I denne uge kan det være, du skal bruge din pause på en af premierefilmene: den hæsblæsende thriller »Bag fjendens linjer«, animationsfilmen »Klokkeblomst og legenden om ønskedyret«, den første biograffilm med de hemmelige pingvinagenter i hovedrollerne »Pingvinerne fra Madagascar« og det prisbelønnede drama »Vintersøvn«.

»Bag fjendens linjer« foregår i 1971 og handler om Gary. Han er en britisk rekrut, som aldrig har prøvet eller forventet at komme i krig. Men det ændrer sig pludseligt, da han sendes til Belfast.

Byen er praktisk talt en krigszone og forholdet mellem protestanter og katolikker i den nordirske hovedstad er mildest talt anspændt. Garys første opgave er at stoppe en gadekamp mellem de katolske og protestantiske kvarterer, men noget går galt. Situationen løber løbsk og midt i det hele bliver Gary væk fra sin deling. Og nu er det eneste, den unge, uprøvede soldat kan gøre, at forsøge at slippe fra det hele med livet i behold.

Se »Bag fjendens linjer« i CinemaxX, BioCity og Øst for Paradis i Aarhus.

»Klokkeblomst og legenden om ønskedyret« er en animeret eventyrfilm for hele familien og handler om et helt særligt dyr, ønskedyret. Filmen foregår på Ønskeøen, hvor feen Fawn bor sammen med en masse andre feer. Ingen af dem har nogensinde mødt dyret, men de kender alle sammen historierne om det truende og farlige dyr.

Så det er lidt af en overraskelse for Fawn, da hun bliver venner med det store væsen. Men det sagnomspundne dyr opfattes som en trussel blandt de andre feer, så de beslutter at sende et særligt fe-korps ud for at fange ønskedyret, inden det ødelægger deres hjem.

Det er nu op til Fawn at overbevise sine veninder om, at man ikke skal skue monstret på hårene, og at hendes nye ven i virkeligheden er ganske ufarlig.

Se »Klokkeblomst og legenden om ønskedyret« i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

»Pingvinerne fra Madagascar« er en animationsfilm, som handler om spionerne Skipper, Rekrut, Rico og Kowalski. De er alle sammen pingviner - og hemmelige agenter af den bedste slags.

Pingvinerne har tidligere været bifigurer i Madagascar-filmene, hvor vi har set dem klare enhver opgave med effektivitet, opfindsomhed og ulastelig stil. Denne gang står de over for en virkelig superskurk: den onde Dr. Octavius Brine. Han har, som onde skurke har for vane, en ondsindet plan om at ødelægge verden. Derfor slår Skipper og Co. sig sammen med en undergrundsorganisation under ledelse af den mest hemmelige af alle agenter. Pingvinerne og deres nye venner må nu samle alle kræfterne i kampen mod Dr. Brine.

Se »Pingvinerne fra Madagascar« i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

»Vintersøvn« handler om den tidligere skuespiller hr. Aydin, som står på kanten til pensionsalderen. Han forsøger nu at drive et bjerghotel i det vindblæste Anatolien, hvor han bor med sin unge kone og livstrætte søster. Han er områdets mest velhavende mand og ser det næsten som sin pligt at blande sig i de fattigere folks liv omkring ham.

Han tror, han er elsket, men virkeligheden er en ganske anden. Langsomt går det op for ham, at alle egentlig hader ham. Selv hans egen kone og søster kan grundlæggende ikke udstå ham, hvilket ansporer Aydin til at finde ud af, hvordan kan det være gået så galt?

Se »Vintersøvn« i Øst for Paradis i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

Bag fjendens linjer

»Fornemmelsen af at være fortabt både sammen med soldaterkollegerne og alene er fornemt formidlet. Og Demange tøver ikke med at bruge brutale og overraskende situationer, men det er i en tilstræbt realistisk stil, så det virker som at være der selv.« - Jacob Wendt Jensen

Klokkeblomst og legenden om ønskedyret

»Klokkeblomst kører videre med sine spin-offs, denne gang i en ganske harmløs en af slagsen fra Disneys samlebånd.« - Jacob Wendt Jensen

Pingvinerne fra Madagascar

»"Madagascar"-spinoff'et løber ud over stepperne med vilde fortællinger. Men omkring halvvejs mister filmen pusten.« - Louise Kidde Sauntved

Vintersøvn

»Det er og bliver en meget ambitiøs og ofte god film. Ceylans film er ærefrygtindgydende ambitiøs, men den er mere en grandios stiløvelse kemisk renset for varme, end det er noget mesterværk, man kan næres af.« - Jacob Wendt Jensen

Premiere 11. december, uge 50

Så er det endelig blevet tid til, at den sidste film i trillogien om den modige hobbit Bilbo har premiere i byens biografer. Der ud over kan du også se dramaet »Force Majeure«.

»Hobbitten: Femhæreslaget« handler om Bilbo og de 13 dværge. Sammen er de på et eventyr gennem Middle-earths farlige landskab med målet om et generobre dværgenes gamle rige og indsætte Thorin som konge.

Første del er på sin vis lykkedes, for gruppen har smidt dragen Smaug ud af bjerget. Men nu har dragen sat kurs mod menneskebyen Lake-town. Nu hvor dragen er væk fra bjerget er en hær af orker klar til at tage kampen op mod dværgene. Middle-earth står nu over for en altafgørende krig. Så der er nok af problemer for den lille flok.

Se »Hobbitten - Femhæreslaget« i CinemaxX, BioCity og Metropol i Aarhus.

»Force Majeure« handler om en svensk familie, der er taget på ferie i de franske alper for at få kvalitetstid sammen. Og så selvfølgelig også at stå på ski.

De familien en dag sidder og spiser frokost, ruller en lavine ned mod dem. De reagerer meget forskelligt på den faretruende ting: alle går i panik, men mens moren Ebba har travlt med at beskytte børnene, er faren Tomas stukket af for at redde sig selv.

Ingen kommer til skade under lavinen, men alligevel påvirker det familien meget. Ebba har svært ved at slippe tanken om, at Tomas ikke blev og beskyttede resten af familien. Tomas prøver at bagatellisere episoden samt genvinde sin plads som familiens overhoved. I et forsøg på at få sat ord på situationen inddrages et hold venner, og resultatet er ændrede kønsroller og eskalerende frustrationer.

Se »Force Majeure« i CinemaxX og Øst for Paradis i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

Hobbitten - Femhæreslaget

»Peter Jackson afrunder 13 års Tolkien-film med »Hobbitten - Femhæreslaget«, der næsten udelukkende består af slagscener. En vis krigstræthed har indfundet sig.« - Kristian Lindberg

Force Majeure

»»Force Majeure« er en film, som det ikke er let at sætte en overordnet etiket på. Den er på samme tid et brutalt ægteskabsdrama, satire over det moderne menneskes selvtilstrækkelighed og en ulmende thriller med følelsen af katastrofe lurende om hvert hjørne.« - Louise Kidde Sauntved

Følg aOa.dk på Facebook