Præciser din søgning i menuen
Føj til favoritter Del Send
Film | 20/11/14

Her er ugens filmpremierer

  • Ultron (med stemme af James Spader) er The Avengers nye modstander. Foto fra filmen Foto: Ikke oplyst

    Ultron (med stemme af James Spader) er The Avengers nye modstander. Foto fra filmen

    Foto:
Hver uge har nye film premiere på det store lærred. Vi har samlet ugens film her, hvor du også finder anmeldelser af filmene.

Premiere 23. april, uge 17

Så er der igen nye film i biograferne. Du kan se superheltefilmen »Avengers: Age of Ultron«, science fiction-eventyret »Earth to Echo«, »Far from the Madding Crowd« instrueret af Thomas Vinterberg, dokumentarfilmen »Red Army« og »Cobain: Montage of Heck«, en dokumentarfilm om Nirvana-frontmanden Kurt Cobain.

»Avengers: Age of Ultron« handler denne gang om geniet Tony Stark (for de uindviede er det ham, der er Iron Man) og hans ufærdige program, der skal skabe fred i verden.

Men undervejs går der noget galt, og i stedet for at få fred, står Iron Man nu overfor den ondskabsfulde Ultron, som har en plan, der ikke skaber fred, men som derimod truer hele verden. Oven i det viser et par mægtige og mystiske supervæsner sig.

Nu må The Avengers igen samles, og det er op til Iron Man, Captain America, Thor, Hulk, Black Widow og Hawkeye at stoppe Ultron og redde verden.

Se »Avengers: Age of Ultron« i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

I »Earth to Echo« får vennerne Tuck, Munch og Alex nogle mystiske beskeder på deres mobiltelefoner. De slår sig sammen med veninden Emma for at finde et svar på, hvad de mystiske signaler betyder.

Ingen af dem havde dog troet, at de ville finde noget så vildt undervejs - de finder nemlig et venligt rumvæsen. Sammen beslutter de sig for at hjælpe det fremmede væsen med at finde hjem.

Se »Earth to Echo« i BioCity Aarhus.

Dramaet »Far from the Madding Crowd« er baseret på en roman af Thomas Hardy fra 1874 og foregår i 1800-tallet. Den unge Bathsheba Everdene arver sin onkels gård og flytter - mod datidens kønsrollemønster - alene derhen.

Bathsheba er en handlekraftig og selvstændig kvinde og styrer selv gården. Det vækker opmærksomhed i landsbyen, og snart har hun tre bejlere: den jordnære fåreavler Gabriel, den charmerende sergent Frank og den ældre, velhavende William Boldwood.

Se »Far from the Madding Crowd« i CinemaxX, BioCity, Metropol og Øst for Paradis i Aarhus.

»Red Army« viser det daværende Sovjetunionens ishockeyhold fortalt fra holdkaptajnen Slava Fetisovs perspektiv. Under den kolde krig dominerede Sovjet på ishockeyfronten.

Filmen portrætterer Slava Fetisovs fald fra national helt til politisk fjende, og den giver et ikke helt flatterende billede af den hensynsløse træner Viktor Tikhonov og hans metoder for få det bedste ud af sine spilere.

Se »Red Army« i Øst for Paradis.

Kurt Cobain-dokumentaren »Cobain: Montage of Heck« viser Nirvana-frontmandens himmelfart fra utilpasset teenager til rockikon, indtil han på toppen af karrieren begik han selvmord.

Brett Morgen er den første filmmager, som har haft fri adgang til familiens arkivalier, og både forspil, klimaks og efterspil er med, ligesom vi ser materiale fra musikerens barndom og intime stunder med Courtney Love og datteren Frances.

Se »Cobain: Montage of Heck« i Øst for Paradis.

Læs anmeldelser af filmene:

Avengers: Age of Ultron

»I det hele taget virker »Avengers: Age of Ultron« en smule tilfældig i sin blanding af action og formidling af masser af information om »optimanter«, der springer rundt og gør sig usynlige, og hvad der ellers er opfundet af nye og endnu mere skinnende megarobothalløj siden sidst.« - Jacob Wendt Jensen

Earth to Echo

»'Earth to Echo' følger Steven Spielbergs klassiske formel fra 'E.T.', men man den kunne ligeså godt have hedder 'Rip, Rap, Rup og rumvæsenet'.« - Jacob Wendt Jensen

Far from the Madding Crowd

»I betragtning af, at Thomas Vinterberg forsøger sig i en ny genre, klarer han balancen mellem at lade personerne være realistisk tilbageholdte, som man var i 1870erne, og alligevel give dem moderne liv i de historiske kostumer for­billedligt.« - Jacob Wendt Jensen

Red Army

»Og selv om instruktør Gabe Polsky forsøger at give det et skær af ironi, at disse topatleter, der tegnede Sovjet, endte i USA og nu er rejst hjem igen, så står pointen ­aldrig klart.«

Cobain: Montage of Heck

»Det destruktive var ikke bare facade, men var fra Kurt Cobains barndom en integreret del af hans fortløbende livsværk; hans tegninger, film og dagbogsoptegnelser. Disse sammenfletter filmen i en slags psykisk collage med stort kunstnerisk udbytte.« - Kristian Lindberg

Premiere 16. april, uge 16

Hvis du vil i biografen og se en af de nyeste premierefilm, så har du hele fem valgmuligheden: »Black or White« med de to Oscar-vindere Kevin Costner og Octavia Spencer i hovedrollerne, dramaet »Rosita«, action-filmen »Run All Nigh«, den franske film »Samba« og ungdoms-science fiction-filmen »The Giver«.

»Black or White« viser, forholdet mellem hvide og store amerikanere op, men i en ny vinkel. Elliot Anderson er alene om at opdrage sit barnebarn Eloise. Både hans kone og datter er gået bort, så han er alene med ansvaret for Eloise.

Det ændrer sig en dag, da Eloises sorte farmor møder op ved hans dør. Hun vil være med til at dele forældremyndigheden over barnet. Men Elliot vil ikke give slip på det sidste af sin familie. Desuden hverken kan eller vil han tilgive pigens far for fortidens fejltagelser.

Det udvikler sig i en bitter retssag, der begynder at handle mere om hudfarve end familierelationer.

Se »Black or White« i Nordisk Film Biografer Aarhus.

»Rosita« handler om kultur- og gennerationssammenstød. Filmen foregår i en lille dansk by ved havet, hvor de fleste af byens beboere har jobs i fiskeindustrien.

Johannes bor alene sammen med sin far, men han har bestemt ikke tænkt sig at følge traditionen og få arbejde på samme fabrik som sin far. Faren følger på sin side eller ikke byens normer, da han introducerer en ny kvinde i sit liv, den unge og smukke filippiner, Rosita.

Kommunikationen er ikke alt for nem, da Ulrik ikke taler engelsk, og Rosita ikke forstår dansk, så Johannes kommer til at fungere som tolk for sine nye forældre. Men snart begynder den unge mand og hans jævnaldrende stedmor at danne tætte, følelsesmæssige bånd.

Se »Rosita« i CinemaxX og Nordisk Film Biografer Trjøborg.

»Run All Night« handler om den lurvede Jimmy Conlon. Han er alkoholiker, har mistet kontakten til sin søn Mike og har desuden begået en lang række mord for den irske mafia i New York.

Shawn Maguire står stadig i spidsen for den kriminelle organisation, Jimmy har været tilknyttet. Men Maguires søn er ivrig efter at skabe sit eget navn i den kriminelle underverden, og da han henretter et par østeuropæiske gangstere, er Jimmys søn blandt de eneste vidner.

Jimmy må nu komme Mike til undsætning, og det bliver starten på en lang jagt gennem natten med mafiaen, politiet og en stædig lejemorder i hælene.

Se »Run All Night« i CinemaxX og Nordisk Film Biografer Aarhus C.

»Samba« handler om den akavede kvinde Alice, som er frivillig rådgiver for immigranter. Her møder hun den karismatiske Samba. Selv om han pga. en bureaukratisk fejl skal sendes tilbage til Senegal, er han en ukuelig optimist.

Alice og Samba er vidt forskellige, men de finder alligevel ud af, at de kan bruge hinanden som en trøst i hinandens selskab midt i alle udfordringerne.

Se »Samba« i Øst for Paradis, CinemaxX og Nordisk Film Biografer Trøjborg.

»The Giver« foregår i en fremtidig verden, der på overfladen er helt perfekt. Mennesket har ingen triste minder og dybe følelser - de findes simpelt hen ikke hos den almindelige befolkning.

Jonas er en af denne verdens beboere, og han bliver udvalgt til at være en »Receiver«, en som skal bære de smertefulde minder, som alle andre har glemt. Han skal modtage minderne fra den forhenværende Receiver, der nu er en såkaldt "Giver", men i overleveringen af fortidens hemmeligheder indser Jonas, at systemet bygger på mørke hemmeligheder.

Se »The Giver« i Nordisk Film Biografer Aarhus C.

Læs anmeldelser af filmene:

Black or White

»Diskussionen om race og kulturel bagage er aldrig sort-hvid – men det er lige før den bliver det her, hvor fronterne er trukket lige så tydeligt op som illustrationen af Elliots alkoholmisbrug – han har stort set et glas i hånden i hver eneste scene.« - Louise Kidde Sauntved

Rosita

Det er afgørende for historien, at Rosita ikke er gøres til et passivt tredjeverdens-offer, hvilket spændes fint op mod en baggrundshistorie, hvor man får glimt ind i et småkynisk miljø for asiatiske postordrebrude.« - Ivan Freund Nielsen

Run All Night

»Der er fuld knald på dramaet i »Run All Night«, der er dyppet i mørk paranoia på en klangbund af 70ernes mørke gangsterdramaer.« - Louise Kidde Sauntved

Samba

»Den umage kærligheds­affære sniger sig ind på en på særdeles charmerende vis. Også selv om den via en afslutning med for meget kunstigt drama er lige ved at irritere.« - Jacob Wendt Jensen

The Giver

»Budskabet i »The Giver« er enkelt; hvad er livet værd uden følelser - på godt og ondt? For filmatiseringen står australske Philip Noyce, der er giver fortællingen en længselsfuld melankoli.« - Louise Kidde Sauntved

Premiere 9. april, uge 15

Der er to nye film i biograferne i denne uge. Vækg mellem den danske spændingsfilm »Idealisten« og teenagefilmen »The DUFF«.

»Idealisten« er en dansk spændingsfilm instrueret af Christina Rosendahl. Filmen starter i koldkrigstidens 1968, hvor et amerikansk bombefly styrter ned i Grønland. Det sker tæt på den amerikanske militærbase Thule Air Base. Hvad ikke mange vidste den gang var, at flyet havde fire brintbomber i sin last. Regeringen fik straks styr på oprydningen, og sagen var derfor umiddelbart hurtigt overstået.

20 år senere støder den unge radiojournalist Poul Brink på flere sammenfald af alvorlige sygdomstilfælde blandt de tidligere Thulearbejdere. Han begynder at grave i sagen og opdager snart, at sandheden bag flystyrtet er mere omfattende og langt mørkere end antaget. Den danske og amerikanske regering har god grund til at møde ham med larmende stilhed, men Brink har ikke tænkt sig at fortie noget.

Se »Idealisten« i CinemaxX, BioCity, Metropol og Øst for Paradis i Aarhus.

I »The DUFF« møder vi pigen Bianca. Hun er ikke skolens mest populære pige, men hun bliver alligevel meget overrasket, da hun finder ud af, at hun bliver kaldt D.U.F.F., der står for Designated Ugly Fat Friend.

Bianca beslutter, at hakkeordenen må ændres og på trods af advarsler fra hendes yndlingslærer, hverver hun den populære, men sleske dreng Wesley til at hjælpe hende med at genopfinde sig selv. Sidst, men ikke mindst, må hun også finde selvtilliden til at gå imod skolens hensynsløse sladderdronning Madison.

Se »The DUFF« i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

Idealisten

»Det er ikke bare en film om en kompleks politisk intrige, men også et portræt af en mand – en idealist – der ikke lod sig stoppe af ­noget så simpelt som lovgivning og trusler.« - Louise Kidde Sauntved

The DUFF

»»The DUFF« minder en del om film som »Mean Girls« og »Easy A«, der kickstartede karrierer for henholdsvis Lindsay Lohan og Emma Stone – og mon ikke »The DUFF« bliver filmen, der kommer til at kickstarte Mae Whitmans karriere også?« - Louise Kidde Sauntved

Premiere 2. april, uge 14

På til påskeferien er der en film, der har premiere i byens biografer: »Fast & Furious 7«. Og filmen er - ligesom forgængerne - fuld af letpåklædte kvinder, hurtige biler og selvfølgelig skuespillerholdet med Vin Diesel i spidsen.

»Fast & Furious 7« fortsætter, hvor forgængeren slap. Dominic Toretto og hans hold troede, at de kunne sige farvel til deres kriminelle liv permanent, og med det nybagte forældrepar Brian og Mia som omdrejningspunkt synes familien nu det allervigtigste.

Men fortiden indhenter Dom. Broren til terroristen Owen Shaw, som holdet tidligere har besejret, er ude efter hævn. Samtidig konkurrerer en somalisk terrorist og en mystisk regeringsrepræsentant om herredømmet over et teknologisk våben kaldet God’s Eye, der kan ændre magtbalancen i verden. Dom må nu samle sit hold for at beskytte sin familie og bringe God’s Eye i de rette hænder.

Se »Fast & Furious 7« CinemaxX og Nordisk Film Biografer Aarhus.

Læs anmeldelse af filmen:

Fast & Furious 7

»Det er vanvittige idéer, man kun som drengerøv kan respektere, hvis ikke man i længden tog sig selv i at ærgre sig over, at man havde glemt ørepropperne derhjemme.« - Jacob Wendt Jensen

 

Premiere 26. marts, uge 13

Påskeferien står for døren og med den en masse nye film i biograferne. Du kan se den ordløse animationsfilm »F for får«, endnu en animationsfilm - denne gang om rumvæsner som erobrer Jorden - »Hjem«, eventyrmusicalfilmen »Into the Woods«, det satiriske Hollywood-portræt »Maps to the Stars«, den norske film »Mod naturen«, den biografiske film »Selma« om Martin Luther King Jr. og den længeventede »Skammerens datter«.

»F for får« handler om Frode Får, der beslutter sig for at tage en fridag. Sammen med de andre får snyder han bondemanden til at sove videre, så de kan nyde livet lidt, men ved et uheld havner bonden i storbyen med hukommelsestab.

Nu må Frode og fåreflokken tage ind til byen for at finde deres ejer. Det er ikke en nem opgave, og pludseligt har de uldne venner også en farlig dyrefanger i hælene.

Se »F for får« i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

»Hjem« er også en animationsfilm, og her bliver Jorden invaderet af rumvæsnerne bøv, der leder efter et nyt hjem. Bøverne overtager alverdens store byer og efterlader menneskeheden for sig selv i Australien.

Men et nyt hjem har ikke givet bøverne færre problemer, og da den uheldige bøv, Oh, sender en housewarming-invitation ud, ender indbydelsen med stor sandsynlighed i de forkerte hænder og dømmer Jorden til undergang. På flugt, og sammen med pigen Tip, forsøger Oh nu at råde bod på sin fejltagelse, mens det umage par tager på en farefuld, eventyrlig rejse for at finde Tips mor.

Se »Hjem« i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

»Into the Woods« handler om en heks, som hæver en gammel forbandelse, hun har lagt over en bager og hans kone. Men selvfølgelig skal hun have noget til gengæld...

Hvis de går ud i skoven og kommer tilbage med en ko så hvid som sne, en kappe så rød som blod, et hår så gyldent som korn og en en sko af guld, vil heksen opfylde deres højeste ønske og give dem et barn.

Bageren og hans kone bevæger sig derfor ud i skoven ganske uvidende om, at det selvsamme gør Askepot med sine gyldne sko, den lille Rødhætte, Jack og hans hvide ko samt en prins, der skal besøge den hårfagre Rapunzel.

Se »Into the Woods« i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

»Maps to the Stars« handler om familien Weiss, som lever det søde liv i Hollywood. Faren er blevet rig på selvhjælpsbøger, moren håndterer en succesfuld skuespillerkarriere for deres 13-årige søn, og deres datter, Agatha, er indlagt på en lukket afdeling...

Sidstnævnte er en streg i regningen, og det er sønnens alkoholproblem, som han udviklede som 9-årig, sådan set også, men for den lille familie er den slags en kalkuleret risiko i jagten på rigdom og succes.

Se »Maps to the Stars« i Øst for Paradis.

»Mod naturen« handler om den moderne mand og hans problemer med... netot den moderne verden. Her i en norsk version, vi er nemlig med inde i hovedet på Martin, der er på en weekendtur på fjeldet, hvor vi præsenteres for alle hans tanker. Hans betragtninger om sig selv og andre omkring ham er totalt ucensureret og spænder fra det banale til det eksistentielle.

Fra hvordan man vil formulere en sms til kollegerne for at undslippe arbejdet - til tanker om at forlade familien og starte på en frisk. Og ville livet ikke være lettere, hvis man havde en pænere krop? Martin bestemmer sig for at gøre noget ved det, så de to næste dage i fjeldene træffer han beslutninger, som gør, at hans liv aldrig bliver det samme igen.

Se »Mod naturen« i Øst for Paradis.

»Selma« handler om rettighedsforkæmperen Martin Luther King Jr. Og vi møder ham, da han netop har holdt sin verdenskendte »I have a dream«-tale og modtaget Nobels fredspris.

Nu står han over for sin vanskeligste opgave, da han i 1965 forsøger at overtale USA's præsident, Lyndon B. Johnson, til at give lige stemmerettigheder til alle. Sorte har i princippet stemmeret, men i praksis er det nærmest umuligt at afgive den.

Se »Selma« i BioCity og Øst for Paradis.

»Skammerens datter« handler om den unge pige Dina, der er datter af Melussina - også kendt som Skammeren. Dina har arvet sin mors evne til at skamme - dvs. at se folks skam, når hun ser dem i øjnene.

Da Dinas mor kaldes til hoffet for at opklare et brutalt mord, der peger på tronfølgeren som morder, vendes den lille piges tilværelse på hovedet. Snart er Dina og hendes nærmeste indblandet i en konflikt mellem den gode Prins Nicodemus og hans stedbror Drakan, der udspringer af den sidste drageorden.

Se »Skammerens datter« i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

 

F for får

 

»Slapstick, biljagter og mild satire på menneske­hedens dårskab buldrer boblende hjem uden replikker men med et godt swingende soundtrack.« - Jacob Wendt Jensen

Hjem

»... det hele er fortalt med så meget varme, sødme og glimt i øjet, at man alligevel ender med at knus­elske hele rodebutikken.« - Louise Kidde Sauntved

Into the Woods

»Det hele er fortalt i en fin balance mellem musicalgenrens teatralske elementer og et filmisk flow. Eventyrskoven er mørk og magisk, og hver karakter har sin egen tydelige personlighed, der er tilført en moderne kant med et solidt drys feminisme.« - Louise Kidde Sauntved

Maps to the Stars

»Bare uger efter sin sympatiske rolle i »Jeg er Stadig Alice« slår Julianne Moore sig løs som psykopatisk Hollywood-bitch i »Maps to the Stars«. Og det gør hun rigtig godt.« - Henning Høeg

Mod naturen

»At Ole Giæver både har skrevet, instrueret og spiller hovedrollen i »Mod naturen« er en kraftpræstation, selv om filmen, efterhånden som temaerne bruges, kommer til at mangle en smule ilt.« - Jacob Wendt Jensen

Selma

»I det hele taget giver »Selma« lyst til at læse op på perioden og grave videre i detaljerne om Martin Luther Kings liv og død. Sam­tidig får man lyst til at anbefale filmen videre.« - Jacob Wendt Jensen

Skammerens datter

»»Skammerens datter« er spændende, medrivende og imponerende ambitiøs. 51 millioner kroner er der lagt i produktionen, og det er da også svært ikke at blive imponeret over det tekniske niveau.« - Louise Kidde Sauntved

Premiere 19. marts, uge 12

Så er der nye film i byens biografer. Du kan se komedien »The Second Best Exotic Marigold Hotel«, »Korsvejen«, et sorthumoristisk drama, og actionfilmen »The Gunman« med Sean Penn.

»Korsvejen« handler om pigern Maria. Hun skal snart konfirmeres, og det er en begivenhed, som fylder mere for hende end for de fleste danske unge. Maria og hendes familie er med i den lokale, katolske menighed, og den har førsteprioritet i familiens liv. Maria er meget bevidst om, at hjerte tilhører Jesus, og hun drømmer endda om at ende som en helgen. Ligesom de mange andre store mænd og kvinder gennem kristensommens historie.

Selv om Gud fylder meget, så er der dog også andre ting i Marias hverdag - når hun er væk fra familien. For skolen og de andre unge der er sley ikke så fokuserede på religion, som Maria er.

Se »Korsvejen« Nordisk Film Biografer Trøjborg og Øst for Paradis.

I »The Gunman« følger vi Jim Terrier. Han er tidligere elitesoldat, men lider nu af posttraumatisk stresssyndrom. Han har været på en række moralsk foruroligende missioner i Congo, som har slået ham ud af kurs, selv om det er flere år siden.

Jim arbejder nu med humanitære formål, men fortiden spøger. Ikke kun i hans egen bevidsthed, men også i helt konkret forstand - nogen forsøger at slå ham ihjel. Han må nu konfrontere sit tidligere liv og tage kampen op med både nye og gamle fjender, hvilket bringer den jagede mand til både London og Afrika i forsøget på at rense sit navn.

Se »The Gunman« i CinemaxX, Nordisk Films Biografer.

»The Second Best Exotic Marigold Hotel« handler om Sonny. som ejer The Best Exotic Marigold Hotel, og eftersom han er en optimistisk ung mand, så drømmer han om at udvide sit pensionat til en hotelkæde for ældre mennesker, der ønsker at nyde deres sidste år i ro og smukke omgivelser i Indien.

Projektet viser sig dog at være et ualmindelig stressende projekt for den unge mand, der samtidig står overfor at blive gift med sin smukke Sunaina. Alt imens forsøger hotellets faste beboere at finde hoved og hale i livets store spørgsmål.

Se »The Second Best Exotic Marigold Hotel«

Læs anmeldelser af filmene:

Korsvejen

»»Korsvejen« påvirker en særdeles stærkt, men efter beundringen over, hvordan hykleriet i den katolske religion millimeterpræcist pilles fra hinanden følger et mismod over, at filmen - selv om den sikkert ikke sigter på det - vil leve et liv, hvor den kommer til at prædike til de allerede overbeviste.« - Jacob Wendt Jensen

The Gunman

»Den politisk betændte situation i Afrika er kun påskud for at sætte gang i en serie voldsomt blodige mord, der afløser langsommelige scener med veltrænede Sean Penn, der kigger ­melankolsk ud i horisonten.« - Jacob Wendt Jensen

The Second Best Exotic Marigold Hotel

»Skuespillerne forsøger deres bedste, men »Second Best Exotic Marigold Hotel« er et meget godt eksempel på, at skuespillere ikke kan skabe en succes alene. De er henvist til stribevis at vittigheder om deres alder og snarlige død, der næsten alle falder tungt til jorden.« - Jacob Wendt Jensen

Premiere 12. mars, uge 11

Kirg, eventyr, sort humor og storslået natur er noget af det, du kan se i denne uges premierefilm- Di kan se den danske krigsfilm »9. april«, den absurde komedie »En due sad på en gren og funderede over tilværelsen«, Disneys filmatisering af det kendte eventyr »Eventyret om Askepot« og dramaet »Wild«.

Filmen »9. april« handler om de skæbnesvangre timer, inden den tyske hær besatte Danmark. Krigen har tidligere været skildret i både bøger og film, men selve besættelsesdagen har vi ikke på samme måde fået bearbejdet.

Filmen foregår i området omkring den dansk-tyske grænse 9. april 1940, hvor Europas stærkeste hær invaderede fra syd.

Filmen viser en gruppe danske soldater, som sætter livet på spil for landets skyld - en fortrop bestående af cykel- og motorcykelafdelinger i felten, som stiller op mod den tyske overmagt.

Se »9. april« i CinemaxX, Nordisk Films Biografer Aarhus og Trøjborg i Aarhus.

»En due sad på en gren og funderede over tilværelsen« handler om to spøg og skæmt-sælger Sam og Jonathan. De er i sig selv et spøjst par, som har som mål at få folk til at smile. Midlet er udklædning som lange vampyrtænder og falske skæg.

På den private front har de to dog ikke slev meget at grine af. Det går nemlig slet ikke så godt med den skøre forretning, og de to kammerater skylder penge til skattevæsnet.

Filmen er sidste del af Roy Anderssons trilogi, hvor de to første film var »Sange fra anden sal« (2000) og »Du levende« (2007).

Se »En due sad på en gren og funderede over tilværelsen« i Øst for Paradis.

»Eventyret om Askepot« handler om pigen Ella. Hun vokser op i et kærligt hjem, men da hendes forældre dør, må pigen flytte over til en anden familie, hvor hendes nye stedmoder og stedsøskende bestemt ikke er venlige mennesker.

Ellas forældre lærte hende, at det vigtigste i livet er at være et godt og modigt menneske - et motto som Ellas nye familie slet ikke lever efter.

En dag inviterer kongen til et bal på slottet. Det er en vigtig begivenhed for landets piger, for det er nemlig her, at hans søn vil udpege sin kommende hustru. Cinderella - som Ella nu kaldes - må ikke komme med for sin stedmoder. Men planerne bliver ændret, da Ella møder hun en god fe, der forvandler hendes tjavsede kjole til en smuk sag. Så er Ella klar til at gå til bal - det eneste, hun skal huske, er, at fortryllelsen ophæves ved midnat.

Se »Eventyret om Askepot« i CinemaxX og Nordisk Film Biografer Aarhus i Aarhus.

I »Wild« forsøger Cheryl at komme sig over tabet af sin mor. Cheryl er helt nede og vende, efter at hun har levet et liv med stoffer, mange mænd og en smertefuld skilsmisse. For at ændre sit liv tager hun en drastisk beslutning: Hun vil vandre ad The Pacific Crest Trail - en 4000 km lang strækning fra Californien til Canada.

Den unge kvinde efterlader nu en fortid fuld af konflikter og bruger de mange uger alene til at finde tilbage til den kvinde, hendes mor troede, hun var. Men vandreturen er ikke for sarte sjæle og kommer til at udfordre Sheryl til det yderste.

Se »Wild« i CinemaxX, Nordisk Films Biografer Aarhus og Trøjborg i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

9. april

»'9. april' undlader klogeligt at tage stilling til det rent strategiske spørgsmål om, hvorvidt større ofre og flere døde havde kunnet betydet nogen som helst forskel for den tyske fremmarch, eller i et større perspektiv, for verdenskrigens udfald.« - Kristian Lindberg

En due sad på en gren og funderede over tilværelsen

»Roy Andersson runder sin filmtrilogi om det svære liv næsten ligeså flot af, som han i sin tid begyndte den for 15 år siden. En mester er færdig med sit magnumværk.« - Jacob Wendt Jensen

Eventyret om Askepot

»Kenneth Branagh leverer klassisk eventyr-magi i sin søde, charmerende men også lige lovligt uambitiøse live-action version af 'Eventyret om Askepot'« - Louise Kidde Sauntved

Wild

»Selv om 'Wild' af og til har tendens til at blive lidt for sentimental, så holder den sig for det meste flot på stien i sin egen fortælling, og filmen inspirerer til, at man selv gøre noget radikalt.« - Jacob Wendt Jensen

Premiere 5. marts, uge 10

Så er der nye film i byens biografer. Du kan se Tim Burtons nye film »Big Eyes«, science fiction-filmen »Chappie«, »Focus« med Will Smith, det israelsk-franske drama »Gett«, »Jeg er stadig Alice« som gav Julianne Moore en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle og dokumentarfilmen »Misfits«.

»Big Eyes« foregår i 1950'ernes USA og bygger på en rigtig historie. Den talentfulde kunstmaler, Margaret, er blevet skilt fra sin mand, men hun falder hurtigt for den charmerende Walter Keane, som også er kunstner.

Margarets speciale er at male portrætter af børn med unaturligt store øjne. Billederne vækker opsigt, men køberne slår først for alvor til, da Walter sælger dem som sine egne. Det bliver en stor succes, men det er Walther, der får al anerkendelsen - ud over at han også tjener kassen. Det er dog anerkendelsen for kunsten, som er vigtig for Margaret. Og derfor sætter hun sig for at fortælle verden, at det i virkeligheden er hende, der står bag malerierne med de store øjne.

Det er bare ikke en beslutning, som Walther synes om - og han modarbejder Margaret på livet løs.

Se »Big Eyes« i CinemaxX, Nordisk Film Biografer Trøjborg og Øst for Paradis.

»Chappie« foregår i fremtidens Johannesburg, som er blevet til en by, hvor politiet har taget nye midler i brug for at bekæmpe den stadigt stigende kriminalitet.

Deon er en ung ingeniør, som bor og arbejder i byen. Det er hans arbejdsplads, der har udviklet den effektive robot, som politiet bruger. Men Deon drømmer om at skabe en robot med kunstig intelligens og ægte følelser i stedet for de kamp-robotter, han arbejder på nu.

Firmaets direktør nægter at støtte forsøgene, så Deon tager sagen i egen hånd og bruger den skrottede robot Chappie som førsøgskanin. Uheldigvis bliver Chappie og hans skaber kort efter kidnappet af de lokale gangstere Ninja og Yolandi, og Deon må nu modvilligt efterlade robotten, der stadig er i et form for babystadie, i den kriminelle underverden.

Se »Chappie« i CinemaxX og Nordisk Film Biografer Aarhus C.

Filmen »Focus« handler om den erfarne hustler Nicky, der tager den unge, smukke Jess under sin vinge for at oplære hende i svindleriets ædle kunst.

Jess har et naturtalent for uset at nappe punge, tasker og kreditkort fra folk og passer derfor perfekt ind i Nickys bande. Men da lærermester og elev starter et romantisk forhold, begynder komplikationerne at hobe sig op, og snart må Nicky beslutte sig for, hvad der er vigtigst for ham.

Se »Focus« i CinemaxX og Nordisk Film Biografer Aarhus C.

»Gett« handler om kvinden Viviane Amsalem og hendes kamp for at få en skilsmisse. Hun bor i Israel, og her er reglerne noget anderledes end herhjemme. I Israel er det kun muligt at få en skilsmisse eller »gett«, hvis manden går med til det. Og det er ikke en gang det største af problemerne forbundet med den i forvejen svære beslutning.

Det er heller ikke en normal domstol, man står overfor, hvis man søger om en skilsmisse, men tre rabbinere. Vivianes mand, Elisha, der er nødsaget til at møde op i retten nægter gang på gang at give tilladelse til en skilsmisse. På trods af vidners forklaringer og retssagen, der strækker sig ud over flere år.

Se »Gett« i Øst for Paradis.

»Jeg er stadig Alice« handler om Alice Howland, som er en højtuddannet og meget respekteret kvinde og mor. Hendes hverdag ændrer sig, da hun pludseligt at glemme selv de mest almindelig ting. Først ignorerer hun det og forsøger at leve videre, men hun får efterhånden svært ved at skjule alvoren i de mange forglemmelser overfor både sig selv og familien.

Da forglemmelserne bliver umulige at skjule, må Alice se sandheden i øjnene og opsøge hjælp. Det viser sig, at hun lider af Alzheimers, og dommen er brutal: Det kan ikke kureres, og Alice vil uundgåeligt miste sin evne til at huske. Nu må Alice sammen med sin familie lære at leve i nuet samt acceptere, at fortiden forbliver i fortiden.

Se »Jeg er stadig Alice« i CinemaxX, Nordisk Film Biografer Trøjborg og Øst for Paradis.

»Misfits« foregår i den meget kristne by Tulsa i Oklahoma. Her ligger ungdomscenteret Open Arms Youth Project, der er for unge LGBT-personer (lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner) mellem 13 og 19 år.

Her er der et frirum for de unge, der har besluttet sig for at springe ud i et religiøst samfund. Filmen følger de tre unge Larissa, Benny og D, der alle kommer i ungdomscenteret for at finde den støtte og kærlighed de har brug for.

Se »Misfits« i Øst for Paradis.

Læs anmeldelser af filmene:

Big Eyes

»Kun et par enkelte effekter afslører, at filmen ikke er instrueret af en hvilken som helst anden kompetent Holly­wood-kending uden Burtons imponerende visuelle flair og udprægede sans for at finde det skæve og ekstraordinære i enhver fortælling.« - Louise Kidde Sauntved

Chappie

»Filmen Chappie er en kikset blanding af science-fiction, action og komedie - tænk »My Fair Lady« møder »Robo-Cop« tilsat skruppelløse gangstere.« - Louise Kidde Sauntved

Focus

»Det er dog meget muligt, at »Focus« akkurat som en ægte storsvindler har snydt en ekstra stjerne ud af denne anmelder, ved at aflede opmærksomheden fra, at filmen består af langt lettere vitaminer, end dem man begejstret tror, man spiser.« - Jacob Wendt Jensen

Gett

»Det er forstemmende men også fascinerende, at få adgang til en verden, de færreste kender, og i hænderne på instruktører, der formår at dosere alvor, drama, stilstand og humor noget nær perfekt, keder man sig aldrig.« - Louise Kidde Sauntved

Jeg er stadig Alice

»Det hele er fortalt så afdæmpet, at det er let at overse, hvor fin og bevidst hver enkelt indstilling er. Her bliver hverken råbt højt eller smækket med døre – det er slet ikke nødvendigt for at vi forstår både Alice og hendes omgivelser.« - Louise Kidde Sauntved

Misfits

»En film om usikkerheden og de forhindringer, der desværre mange gange er, når man er teenager og homoseksuel.« - Jacob Wendt Jensen

Premiere 26. februar, uge 9

Fire film har premiere i denne uge: »Albert« en animationsfilm over Ole Lund Kirkegaards populære børnebøger, »Kingsman: The Secret Service« et humoristisk bud på en James Bond Junior, »Mennesker bliver spist, som er Erik Clausens 14. film som instruktør og »Teorien om alting«, hvor Eddie Redmayne fik en Oscar for den krævende rolle som Hawking.

»Albert« er en animationsfilm og handler om drengen Albert. Han bor i en lille by, men han er ikke en populær dreng blandt byens beboere. Albert laver nemlig altid ballade, og på samme tid er han utrolig klodste - og det er en virkelig dårlig kombination. Det hele kulminerer, da Albert en dag kommer til at vælte byens varetegn: en statue af en ballonskipper.

Der bliver nærmest oprør i den lille by, og borgerne er ganske enkelt ret sure på Albert. Albert tager sagen i egen hånd, og sammen med sin bedste ven, Egon, tager han ud på et eventyr for at finde en rigtig luftballon. På deres rejse udsættes vennerne for både røvere, sigøjnere og verdens største diamant.

Se »Albert« i CinemaxX og Nordisk Film Biografer i Aarhus.

I »Kingsman: The Secret Service« møder vi den unge småkriminelle Gary »Eggsy« Unwin, da han bliver rekrutteret af den tophemmelige britiske spionorganisation ved navn The Kingsmen. Eggsy er vokset op i et råt kvarter, og det har gjort ham til en hårkogt fyr.

Da den mystiske og særdeles dødbringende gentleman Harry Hart tager den unge mand under sin vinge, bliver Eggsy kastet ud i et udfordrende træningsprogram, der skal lære ham kunsten at dræbe... med manér. Træningen er hård, men vand ved siden af den fare Harry Hart og hans protegé møder, da et forskruet geni pludselig kommer på banen og truer verdensfreden.

Se »Kingsman: The Secret Service« i CinemaxX og Nordisk Film Biografer i Aarhus.

»Mennesker bliver spist« handler om Herluf, en dansk mand, hvis dage går med at passe jobbet som mekaniker og, når arbejdsdagen er slut, at tage hjem til sin kone Ingelise. Sådan har det været i mange år, og efterhånden er Herlufs hverdag blevet til en rutine, som han ubevidst arbejder sig igennem. Det eneste, der ryster rutinerne, er Herlufs og Ingelises datters mange bryllupper - hun skal nemlig giftes for tredje gang.

Det viser sig dog, at Ingelise ikke har været så tilfreds som Herluf med tingenes tilstand. Hun har en affære bag hans ryg, og da han finder ud af det, sker der en forandring. På jobbet begynder Herluf at glemme selv de vigtigste ting. Og en dag kommer Herluf slet ikke hjem, som han plejer.

Se »Mennesker bliver spist« i CinemaxX og Nordisk Film Biografer Aarhus og Trøjborg i Aarhus.

Filmen »Teorien om alting« handler om videnskabsmanden Stephen Hawking. Han er en kendt superstjerne indenfor fysik, fordi han har lavet banebrudende teorier om kosmos og kvante-tyngdekraft, der har ændret vores syn på universet omkring os. Men det er også en film om, hvordan et menneske med en kronisk sygdom kæmper for sit liv og for at beholde indhold i det på trods af et handicap.

Filmen begynder i 1960'erne, da Hawking som ung mand starter på det prestigefyldte Cambridge University. Her forelsker sig i den kunsthistoriestuderende Jane Wilde, som også falder pladask for ham. Hawking får kort efter konstateret den nervesvækkende sygdom Amyotrofisk lateral sklerose, men i kampen mod hårde odds og dystre forudsigelser fra lægerne bliver kærligheden deres stærkeste våben. Samtidig arbejder Hawking på en banebrydende teori.

Se »Teorien om alting« i CinemaxX, Nordisk Film Biografer Trøjborg og Øst for Paradis i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

»Albert«

»Ole Lund Kirkegaards børnebog af samme navn er blevet til en finurlig, tempofyldt og alvorlig film.« - Louise Kidde Sauntved

»Kingsman: The Secret Service«

»Filmen er et bindegalt misk-mask af klassisk spionfilm og højtgearet tegneserieaction, fyldt med referencer til alt fra James Bond til My Fair Lady.« - Louise Kidde Sauntved

»Mennesker bliver spist«

»'Mennesker bliver spist' bærer præg af, at emnet ligger Erik Clausen meget på sinde, desværre ind imellem så meget, at pointerne skæres ud i lige lovligt tykt pap.« - Louise Kidde Sauntved

»Teorien om alting«

»Det hele fortalt af James Marsh med et særligt blik for lys, stemninger, følelsesmæssige nuancer og humoristiske øjeblikke, der gør 'Teorien om alting' til en både optimistisk, meget rørende og til tider ligefrem finurlig film.« - Louise Kidde Sauntved

Premiere 19. februar, uge 8

Tre film har premiere i denne uge: to dramaer med flotte skuespillerpræstationer den danske »Steppeulven« og den amerikanske »Whiplash« og animationsfilmen »Sangen fra havet«.

»Sangen fra havet« er en animationsfilm og handler om pigen Saoirse og hendes storebror Ben. De to søskende lever sammen med deres mor og far tæt på havet, som alle i den lille familie har et helt særligt forhold til. Da deres mor forsvinder ud i havet, går deres far i opløsning, og nu skal de to børn ind til byen for at bo hos deres farmor.

Det er imidlertid ikke en plan, der passer de to børn særlig godt. Dels er deres farmor lidt af en strigle, og dels savner de havet. De to søskende sætter gang i en plan om at flygte væk fra byen for at komme tilbage til deres hjem ved havet.

Se »Sangen fra havet« i CinemaxX og Nordisk Film Biografer Aarhus.

»Steppeulven« handler om den legendariske Eik Skaløe, der er kendt som forsanger i Steppeulvene. Filmen begynder i 1962, hvor ungdomsoprøret er ved at slå igennem i Danmark. Den unge Eik er fredsaktivist, og han bliver varetægtsfængsel efter en aktion. Eik bliver også forelsket i Iben.

Eik lever for at føle sig fri, fri til at rejse, digte og arbejde for frihed rundt omkring i verden. Men livet med Iben og senere også med bandet Steppeulvene får ham til at føle sig holdt fast. Den rastløse Eik forsøger at holde sammen på dig selv og efterleve sine drømme med mange udenlandsrejser, en nomade-tilværelse, et stofmisbrug og ikke mindst passion for digtning.

Se »Steppeulven« i CinemaxX, Nordisk Films Biografer Aarhus og Trøjborg og Øst for Paradis.

»Whiplash« handler om Andrew Neyman, en ung, talentfuld jazz-trommeslager. Han er blevet optaget på et af de bedste musikkonservatorier i USA - noget han har kæmpet og arbejdet meget for.

Andrew vil gøre alt for at komme til tops og blive den bedste inden for jazzen, og det ser han for alvor en mulighed for, da han finder ud at, at han skal undervises af den frygtede og respekterede dirigent Fletcher.

Vejen til succes koster dog i bogstavelig forstand blod, sved og tårer. Fletchers metoder er brutale, kontante og ofte uretfærdige, og snart opstår der et helt særligt forhold mellem det musikalske talent og hans lærermester.

Se »Whiplash« i CinemaxX, Nordisk Films Biografer Aarhus og Øst for Paradis.

Læs anmeldelser af filmene:

Sangen fra havet

 

»'Sangen fra havet' er en smuk historie, med tråde dybt ned i folkeloren, op i stjernerne og ind i evigt indviklede og evigt gyldige spørgsmål om sorg, skyld og kærlighed.« - Louise Kidde Sauntved

 

Steppeulven

»'Steppeulven' er en film om drømme og idealer, men den er først og fremmest en film om kærlighed - og om den ensomhed, der er den store kærligheds skyggeside.« - Louise Kidde Sauntved

Whiplash

»Scenerne i øvelokalet, virtuost orkestreret af Damien Chazelle med sved- og blodsprøjtende nærbilleder og en klipning som ville ­være en actionthriller værdig, er sindsbilleder på ­rendyrket frygt; frygt for at fejle – og frygt for det næste raseriudbrud.« - Louise Kidde Sauntved

Premiere 12. februar, uge 7

Ugens tre premierefilm er tre meget forskellige genrer: det erotiske - og meget omtalte - drama »Fifty Shades of Grey«, doku-dramaet »Der Kreis«, som handler om verdens første homomagasin og den syrede detektivfilm »Inherent Vice«.

»Inherent Vice« er en detektivfilm af den klassiske skuffe, men med et twist. Filmen foregår i de farverige 70'ere, og her kommer Larry "Doc" Sportello ud for en række underlige oplevelser. Larry, der ikke selv står tilbage for at prøve tidens euforiserende stoffer, bliver en dag kontaktet af sin ekskæreste Shasta. Hun overtaler Doc til at tage en sag om en kidnapning af ejendomsmogulen Michael Wolfman. Midt i det hele forsvinder Shasta, og så er der for alvor gang i sagerne.

De to forsvindinger gør, at hippie-detektiven må begive sig ud i L.A.'s syrede underverden, imens den aggressive politimand, Bigfoot Chester, også er på sporet af begivenhederne.

Se »Inherent Vice« i Nordisk Film Biografer Trøjborg og Øst for Paradis i Aarhus.

»Fifty Shades of Grey« handler om den unge kvinde Anastasia Steele og den mystiske mangemilliardær Christian Grey. De to indleder et seksuelt forhold.

Anastasia finder hurtigt ud af, at Grey med sin mystiske mandighed ikke kun er dragende, han er også yderst kontrollerende. Hun bliver ikke afskrækket, tværtimod så er det en motivation for at komme endnu tættere på.

Den unge kvinde oplever den ældre Grey som en dominerende mand - en egenskab som også påvirker hans seksualitet og noget usædvanlige sexvane. Nu må den seksuelt uerfarne Anastasia finde ud af, hvor langt hun egentlig vil gå for at tilfredsstille Mr. Grey.

Se »Fifty Shades of Grey« i Nordisk Film Biografer Trøjborg og Aarhus og CinemaxX i Aarhus.

»Der Kreis« handler om den nyuddannede lærer Ernst. Tiden er 1950'erne, og vi er i Zürich. Ernst bliver del af Der Kreis, en hemmelig aktivistgruppe som trykker og udgiver et af verdens første homomagasiner. Der Kreis var et at tidens forbilleder for spirrende homo-organisationer i Europa og USA

Ernst går ellers normalt stille med dørene med sin seksualitet, men tager alligevel med til Der Kreis’ ekstravagante fester, som tiltrækker mænd fra nær og fjern. En aften forelsker han sig i den smukke Röbi, og de to unge mænd indleder et intenst forhold og bliver en del af Der Kreis’ aktivistgruppe.

Se Der Kreis i Øst for Paradis i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

Inherent Vice

»Selv om P. T. Andersons film er nomineret til to Oscars, har der generelt været langt mellem ­priserne i forhold til hans sædvanlige standard med film som »Magnolia«, »Boogie Nights« og »There Will be Blood«.« - Jacob Wendt Jensen

Fifty Shades of Grey

»Den farlige seksuelle spænding mellem de to mangler ganske enkelt totalt, tilbage er kun en i stigende grad kedelig romantisk kurtiseren, tilsat lidt små-smæk af ’åh, gjorde det ondt’-kaliber, uden skyggen af andet end en stiv og postuleret liderlighed, der får de 124 minutters spilletid til at føles længere end den kontrakt Anastasia bliver bedt om at underskrive.« - Louise Kidde Sauntved

Der Kreis

»Historien om kærlighed og modgang er let at identificere sig med, og den er ganske fint spillet i fiktionsdelen og ujævnt afleveret trods genreblandingen.« - Jacob Wendt Jensen

Premiere 5. februar, uge 6

I ugen op til vinterferien er der fyldt godt op på bilgrafernes premierelister - hele otte film kan du vælge imellem, hvis du vil se det nyeste af de nye i biografen. Du kan se science fiction-film »Jupiter Ascending« af skaberne bag Matrix-trilogien, den kinesiske film »Nattergalen« og de to dokumentarfilm »Björn Afzelius: Tusen bitar« og »Det store museum«. For de komedieglade er Ben Stiller er for tredje gang tilbage som museumsvagten Larry i »Nat på museet: Gravkammerets hemmelighed« og instruktør Anders Thomas Jensen samler en lang række af de bedste danske skuespillere »Mænd & høns«. For de små er der også noget at vælge mellem: familiefilmen »Min søsters børn og guldgraverne« og »Svampebob: En rigtig landkrabbe«

»Björn Afzelius: Tusen bitar« er et portræt af den svenske sanger og musiker Björn Afzelius, aom døde af lungekræft som 52-årig i 1999. Filmen viser en idealist på stadig jagt efter den bekræftelse, han aldrig fik som barn.

Filmen viser gennem interviews og en masse musik, hvem mennesket bag troubadouren var, og hvor hans inspiration komme fra.

Se »Björn Afzelius: Tusen bitar« i Øst for Paradis i Aarhus.

»Det store museum« handler om Wiens kunsthistoriske museum, som årligt besøges af 1,3 mio. gæster. Det er Østrigs største museum, hvor der hele tiden er fart på.

Publikum bliver inviteret med ind bag facaden og præsenteres for dagligdagen på et af verdens førende kunstmuseer. En række hovedpersoner præsenterer den daglige gang på museet, men fortæller også om, hvordan det verdenskendte museum hele tiden skal forny sig.

Se »Det store museum« i Øst for Paradis.

I science fiction-filmen »Jupiter Ascending« er pigen Jupiter Jones ikke som alle andre. Hun arbejder som rengøringshjælp, men det ligger i kortene, at hun er født til noget større.

Og ganske rigtigt. Hun ender nemlig med at spille en hovedrolle i hele universets skæbne. Men først da hun møder den syntetisk fremstillede Caine, der er tidligere jægersoldat, præsenteres Jupiter for det liv, der er hende bestemt i himmelrummet. Samtidig går det op for den unge kvinde, at en hensynsløs hersker er ude på at myrde hende.

Se »Jupiter Ascending« i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

I »Min søsters børn og guldgraverne« møder vi igen Onkel Erik og den store børneflok - og også denne gang skal de ud på noget af et eventyr. Familien har nemlig slægtninge i Canada, fordi deres tipoldevar for mange, mange år siden udvandrede til det fremmede land, hvor han blev en vaskeægte guldgraver.

Den danske del af familien finder frem til en grandtante i Canada, som de selvfølgelig skal over for at besøge. I Canada venter dem en sand skattejagt, den vilde natur og to griske guldgravere. Og selvfølgelig får de følgeskab af Fru Flinth, der, som altid, er lun på Onkel Erik.

Se »Min søsters børn og guldgraverne« i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

Komedien »Mænd & høns« er instruktør Anders Thomas Jensens første film siden den populære »Adams æbler«. Filmen handler om brødrene Elias og Gabriel, som er noget af et par særlinge.

Da deres far dør, finder de to ud af, at de er adopterede. Deres biologiske far - og alle deres andre søskende - bor på en lille ø. Og mon ikke den nye familie er lige så sær - og hyldende morsom - som de første brødre?

Se »Mænd & høns« i CinemaxX, BioCity, Metropol og Øst for Paradis i Aarhus.

»Nat på museet: Gravkammerets hemmelighed« er 3. film om nattevagten Larry. Og denne gang er der for alvor drama på museet. Den magiske tavle, dom bringer alle museets »beboere« til live, bliver pludselig svagere og svagere. Heldigvis kender Ahkmenras far hemmeligheden bag tavlen, men han er udstillet i London.

Derfor må Larry og vennerne drage mod det berømte Britiske Naturhistoriske Museum, for at finde Ahkmenras far. Her får de en hjælpende hånd fra en række nye bekendtskaber - og imens modarbejder tiden dem. Hvis de ikke får fikset tavlen, så mister Larry alle sine museumsvenner for evigt.

Se »Nat på museet: Gravkammerets hemmelighed« i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

»Nattergalen« er en kinesisk film og handler om bedstefaren Zhigen, som skal passe sit barnebarn Renxing. De to er sammen i nogle dage, og derfor tager de på en tur til bedstefarens barndomslandsby i bjergene. Som en trofast følgesvend på turen er badstefarens nattergal.

I starten af turen er de to noget af et umage par. Badstefaren er en traditionsbunden mand, der har levet mange år i fred med naturen. Pigen derimod er vokset op i storbyen med luksus og en masse moderne teknologi - men lige så stille begynder de at nærme sig hinanden og opnå en gensidig forståelse.

Se »Nattergalen« i Øst for Paradis.

»Svampebob: En rigtig landkrabbe« handler om den firkantede, buksebeklædte svamp Svanpebob. Sammen med sin bedste ven Patrick, nyder de livet på bunden af Stillehavet. Men så en dag sker der noget.

Den hemmelige burgeropskrift på deres favoritrestaurant bliver stjålet, og det gør hele byen fortumlet. For at undgå total panik rejser Svampebob sammen med to venner ud for at finde opskriften. Og det bliver en farlig rejse, hvor de må op fra det fredelige hav og over i menneskenes fremmede verden.

Se »Svampebob: En rigtig landkrabbe« i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

Björn Afzelius: Tusen bitar

»'Tusen bitar' er derfor ikke en særlig fuldendt dokumentarfilm, men forsøget skulle gøres, fordi Björn Afzelius’ sange fortjener det. Vi har stadig sangene. Nu som streaming. Til evig tid.« - Jacob Wendt Jensen

Det store museum

»Vi kommer helt tæt på, ind i krogene, ned under de gamle lærreder, ser på gamle biller, billeder og bøvlede arbejdsrutiner – der blandt andet indebærer en tur gennem syv lokaler for at komme til kopimaskinen! Det er fascinerende og oplysende, fortalt i en befriende uandægtig og humoristisk tone.« - Louise Kidde Sauntved

Jupiter Ascending

»'Jupiter Ascending' skal dog nok finde sit publikum. Kitch-værdien er høj, og det er svært ikke at trække på smilebåndet – desværre mest når »Jupiter Ascending« bliver ufrivilligt morsom i sin kaotiske insisteren på at fortælle mindst tre historier på en gang i fem forskellige tonearter.« - Louise Kidde Sauntved

Min søsters børn og guldgraverne

»Der er masser af action i »Min søsters børn og guldgraverne«, og optagelserne i Canada danner en smuk kulisse for et lunt og opfindsomt eventyr, hvor der er nok på spil, til at det faktisk bliver spændende - og endda en lille smule rørende.« - Louise Kidde Sauntved

Mænd & høns

»Anders Thomas Jensen kommer knap så godt ud af filmen, som han kommer ind i den, så trods glæderne undervejs og mange beviser på, at han ikke er blevet rusten efter den lange instruktørpause, gætter jeg på, at vi stadig har hans bedste film til gode.« - Jacob Wendt Jensen

Nat på museet: Gravkammerets hemmelighed

»De få gode idéer der er til stede, malkes med et overbud af støj og til tider hinsides sentimentalitetens højeste tinder. Heldigvis gør manuskriptfolkene opfindsom brug af Londons særkender og der er af og til fine øjeblikke af slap-stick og gode grin at hente.« - Jacob Wendt Jensen

Nattergalen

»To meget forskellige generationer står overfor hinanden og ny teknologi møder gammel filosofi. Asfalt møder natur og man kunne blive ved med de skarpe modsætninger. Det lavmælte drama har en stille rytme og stemningen er til forsoning.« - Jacob Wendt Jensen

Svampebob: En rigtig landkrabbe

»En børnefilm på syre, hvor ingen køer er for hellige, intet ordspil for plat og intet plottwist for usandsynligt. Og netop derfor er den også temmelig svær at stå for, selvom den med en spilletid på over halvanden time, propfyldt med handling hvert sekund, nok er i den lange ende i forhold til den unge målgruppes koncentrationsevne.« - Louise Kidde Sauntved

Premiere 29. januar, uge 5

Det er en godt blandet bolchepose af film, der har premiere i byens biografer i denne uge: en animationsfilm og en rar robot, en film om kodeløsning under anden verdenskrig og et fransk drama, som blander faktasi og virkelighed.

I »Big Hero 6« møder vi drengen Hiro. Han er lidt af et teknisk geni, og han er god til at lave små kamprobotter, så han kan vinde penge i ulovlige væddemål. Hans storebror, Tadashi, bruger derimod sin tekniske snilde til noget virkeligt nyttigt: han har opfundet en lægerobot kaldet Baymax.

Hiro er meget imponeret af sin brors opfindelse, og han bliver så inspireret, at han laver nogle mikro-robotter, der kan samle sig selv og blive til stort set hvad som helst. Midt i det hele sker der en mistænksom katastrofe, og pludselig er Hiro efterladt helt alene sammen med Baymax. De to må løse mysteriet, men det betyder, at både lægerobotten og Hiro skal finde frem til deres indre superhelt.

Se »Big Hero 6« i CinemaxX og Nordisk Film Biografer i Aarhus.

»The Imitation Game« handler om matematikeren Alan Turing, som ansættes af den britiske efterretningstjeneste til at bryde tyskernes Enigma-kode under Anden Verdenskrig. Det er en altafgørende opgave, som kan ende med at forkorte krigen og redde mange menneskeliv.

Opgaven er top hemmelig, og det matematiske geni får hjælp af et særligt udvalgt hold. På holdet er kvinden Joan Clarke. Alan Turing er en asocial type, og det skaber gnidninger i forhold til efterretningstjenesten og gruppen.

Holdet arbejder dog i døgndrift, men tiden er imod dem, og kampen for at ende krigen via kodebrydning er opslidende.

Se »The Imitation Game« i CinemaxX og Nordisk Film Biografer i Aarhus.

»Party Girl« er et drama om den 60-årige kvinde Angélique. Hun har arbejdet på en natklub ved den fransk-tyske grænse i mere end et halvt liv, og på trods af sin alder elsker hun stadig at feste med veninderne.

Gennem årerne er bejlerne er blevet færre og færre, men den godmodige Michel hænger stadig ved. Han er en trofast kunde, og Angélique er den kvinde, han vil tilbringe resten af sit liv sammen med. En dag frier Michel til sin store kærlighed, og Angélique må tage sit liv op til overvejelse.

Se »Party Girl« i Øst for paradis.

Læs anmeldelser af filmene:

Big Hero 6

»Angående humoren er »Big Hero 6« svær at slå. Den er simpelthen regulært morsom i situationskomikken og nyskabende i sit design af både robotter, mennesker og univers. Det er supercool i en fin mellemting mellem pastelfarver og dystert mørke, og det er noget, vi gerne vil se mere til.« - Jacob Wendt Jensen

The Imitation Game

»Benedict Cumberbatch bruger mange nuancer i hovedrollen uden at blive manieret. Keira Knightley har altid været lidt undervurderet, men hun finder ofte ind til noget ægte. Og for blot at nævne en enkelt birolle, så er Mark Strongs tilstedeværelse som skyggen fra MI6 nærmest suveræn.« - Jacob Wendt Jensen

Party Girl

»Tonen i »Party Girl« er unik i retning af det autentiske, og denne mellemting mellem dokumentar og fiktion vil helt sikkert provokere. Samtidig lider filmen under, at hovedpersonen ikke er skuespiller. Angelique mangler ikke manerer, men hun mangler nuancer i sit udtryk.« - Jacob Wendt Jensen

Premiere 22. januar, uge 4

I denne uge kan du kaste dig over Clint Eastwoods »American Sniper«, dramaet »Birdman«, den polske »Sange fra en sigøjner« og fantasyfilmen »Seventh Son«, hvis du vil se en af biografernes nyeste film.

»American Sniper« handler om den unge texaner Chris Kyle, som melder sig ind i militæret for at hjælpe i kampen imod terrorisme. Undervejs uddanner han sig til en specialtjans, han bliver nemlig snigskytte.

Han når lige netop at blive gift med sin kæreste, den smukke Taya, før han bliver sendt på sin første operation i Irak.

Chris Kyle har kun et mål med sin mission, og det er at ramme målet, har har fået udpeget. Det er heller ikke svært, for han er en særdeles effektive skytte. Det er først, da han kommer tilbage til sit hjem, at han kommer i problemer. Midt i mødet med sin familie og venner skal Chris også forsøge at skabe mening ud af sine handlinger, forstå den krig han er del af. Samtidig skal kan lære at være i rollen som familiefar - nu bare med drab på samvittigheden.

Se »American Sniper« i CinemaxX og Nordisk Film Biografer Aarhus C.

»Birdman« handler om den fallerede Hollywood-skuespiller Riggan Thomson. Han forsøger at få gang i sin slunkne karriere, og måden han vil gøre det på, er ved at instruere et teaterstykke på Broadway.

Riggan er i alles øjne bedst kendt for at have spillet superhelten Birdman i en tidligere film. Og det er ikke noget, den snobbede kulturelite er vilde med. Derfor møder han og hans projekt en del modstand. Og hvis det ikke var nok til at slå Riggan ud, så har han også sin sag for med krævende skuespillere, en datter med selvværdsproblemer og sit eget ego, der spøger i kulissen.

Se »Birdman« i CinemaxX, Nordisk Film Biografer Trøjborg og Øst for Paradis.

»Sange fra en sigøjner« er en polsk film, som bygger på historien om den polske roma, Bronislawa Wajs. Hun var kendt som forfatter og sangerinde og levede fra 1908-87.

Historien følger Bronislawa helt fra hendes hårde barndom. Hun lærte sig selv at læse og skrive, men det var ikke velset i hendes familie. Som 12-årig blev hun giftet bort til sin onkel, et ægteskab som udviklede sig meget ulykkeligt for den unge kvinde.

Senere møder hun forfatteren Jerzy Ficowski, som ikke er en del af sigøjnermiljøet, og det fører til, at han opdager hendes store talent for digtning. Men at være den første kvindelige sigøjnerforfatter er ikke en titel, der kommer let.

Se »Sange fra en sigøjner« i Øst for Paradis.

»Seventh Son« fortæller historien om John Gregory. Han er heksejæger og er samtidig den, som beskytter landet mod onde kræfter. Alle i landet synes, han er lidt sær, men han er god til sit mærkværdige job.

Efterhånden som John bliver ældre, har han brug for en lærling til at overtage sit farefulde hverv. Det er ikke let at finde en kompetent arvtager, men da han møder den unge bondedreng Tom Ward, finder han muligvis én, der har det rette format. Tom er nemlig den syvende søn af en syvende søn, og sammen drager de ud for at stoppe den onde troldkvinde Malkin, der truer med at ødelægge menneskeheden.

Se »Seventh Son« i CinemaxX og Nordisk Film Biografer Aarhus C.

Læs anmeldelser af filmene:

American Sniper

»Eastwood gør ikke tingene unødigt heroiske, og han har valgt gode skuespillere. Især Bradley Cooper deler portrættet af snigskytten op i ubekymret, krakeleret og nogenlunde hel igen i tre akter. Man forstår den store historie, fordi vi får en stærk skæbnehistorie på mikroplanet.« - Jacob Wendt Jensen

Birdman

»Som når Norton (som Shiner) turnerer en teater-replik så blændende, at man må grine af overgivelse. Eller da Michael Keaton (som Riggan) off-stage bryder grædende sammen foran Shiner, for så abrupt at afsløre, at sammenbruddet er rent skuespil - en håndfast tilbagevisning af Shiners tidligere påstand om, at ­Riggan kun er en middelmådig skuespiller.« - Kristian Lindberg

Sange fra en sigøjner

«Smalle »Sange fra en sigøjner« sendes ud af et nyt lillebitte distributionsselskab ved navn 41 Shadows. Velkommen i filmklubben.« - Jacob Wendt Jensen

Seventh Son

»Her er ingen under­toner at truende katastrofe eller tvivl om tingenes udfald, kun halvhæderlige effekter, en flad historie og en masse karakterer, der aldrig bliver andet og mere end lettere lattervækkende mytologiske ­stereotyper.« - Louise Kidde Sauntved

Følg aOa.dk på Facebook