Præciser din søgning i menuen
Føj til favoritter Del Send
Film | 24/07/14

Her er ugens filmpremierer

  • Der er en fin balance mellem komik og alvor i "Don Fabijans bekendelser". Foto fra filmen Foto: Ikke oplyst

    Der er en fin balance mellem komik og alvor i "Don Fabijans bekendelser". Foto fra filmen

    Foto:
Hver uge har nye film premiere på det store lærred. Vi har samlet ugens film her, hvor du også finder anmeldelser af filmene.

Premiere 24. juli, uge 30

Ugens tre filmpremierer kommer fra tre forskellige lande. Franske "Chinese Puzzle", amerikanske "Deliver Us From Evil" og kroatiske "Don Fabijans bekendelser" indfinder sig alle i de århusianske biografer i denne uge.

"Chinese Puzzle" er tredje film i instruktøren Cedric Klapischs fortælling om vennerne fra »L’Auberge Espagnole« (2002) og »Les Poupées Russes« (2006). I denne film følger vi nu 40-årige Xavier, hvis kone, Wendy, flytter til New York med deres fælles børn og sin nye mand.
Den succesfulde forfatter Xavier opdager, at han ikke kan undvære familien, så han flytter selv til New York og får en lejlighed i Chinatown, hvor han ikke kender andre end sin lesbiske veninde, Isabelle, der er gravid med hans barn.

Se "Chinese Puzzle" i Øst for Paradis i Aarhus.

Gyseren "Deliver Us From Evil" har Eric Bana i hovedrollen som politibetjenten Ralph Sarchie, der efterforsker en række voldsomme og uforklarlige frobrydelser i New York. Han bliver opsøgt af den ukonventionelle præst, Mendoza, som tilbyder ham sin hjælp.

Han mener nemlig, at forbrydelserne skyldes djævlebesættelse, og den eneste måde at stoppe det på, er eksorcisme. Jo nærmere de efterforsker sagerne, jo tydeligere bliver det, at der er dæmoniske kræfter på spil. Men Sarchie begynder selv at blive besat af sit arbejde som både politibetjent og dæmonjæger, og det går ud over hans familie.

Se "Deliver Us From Evil" i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

Filmen 'Don Fabijans bekendelser' handler om den katolske præst Fabijan flytter til en lille kroatisk ø, hvor der bliver begravet langt flere mennesker, end der bliver født nye.

En dag fortæller kioskejeren Petar ham, at hans fromme kone kalder det en synd, at Petar sælger kondomer til byens unge. Det giver Fabijan en idé til at hæve fødselsraten: Han prikker huller i alle øens kondomer.

Fabijan og Petar slår sig derfor sammen om sabotagearbejdet. Senere involverer de også apotekeren Marin, som bytter p-pillerne ud med vitaminpiller. Efter et par måneder bliver kirken fyldt med gravide kvinder, der skynder sig at blive gift med deres kærester. Men præstens plan får indviklede konsekvenser.

Se "Don Fabijans bekendelser" i Øst for Paradis i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

"Chinese puzzle"

"»Chinese Puzzle« er fransk og finurlig, omend charmen til tider føles forceret - som om dampen er gået af fortællingen om Xavier og hans venner og kvinder" - Louise Kidde Sauntved

"Deliver Us From Evil"

"En god gyser holder publikum i et jerngreb. Det gør Scott Derricksons »Deliver Us From Evil« også. I den første time. Desværre udvikler gyset sig undervejs til en ufrivilligt grin." - Louise Kidde Sauntved

"Don Fabijans bekendelser"

"Instruktøren leger med grænsen mellem grin og alvor, og tit overlapper de to elementer hinanden, så grinet bliver siddende i halsen, halvvejs oppe, lige der, hvor det er svært at synke igen, fordi der er så utroligt meget ved dén religiøse verden, der beskrives, der nok er grinagtigt, men slet ikke morsomt." - Louise Kidde Sauntved.

Premiere 17. juli, uge 29

Det er fire meget forskellige film, der har premiere i de århusianske biografer i denne uge. Du kan se dokumentarfilmen "My Life Directed By Nicolas Winding Refn", komedien "Bad Neighbours", science fictionfilmen "Abernes Planet: Revolutionen" og det poetiske drama "Sommersøndag".

"Abernes Planet: Revolutionen" udspilles i en fremtidsverden, der er ødelagt og hærget, og hvor kun få mennesker har overlevet en dødelig virus. Til gengæld er verden befolket af en særlig slags meget menneskelignende aber, en nation af genetisk udviklede aber, der har vokset sig stærke, fået familie og i det hele taget er blevet til den dominerende race på jorden.

Aberne har udviklet et samfund, hvor de lever i fred med hinanden og deres omverden. Deres leder er den vise chimpanse Caesar, der var den første af sin slags, og som forstår og respekterer menneskets natur.

Desværre viser det sig, at freden mellem de to racer på jorden er mere skrøbelig end først antaget. Klodens mennesker er desperate, og snart begynder et oprør at tage form hos dem. Det betyder, at dyr og mennesker pludselig er på kanten af krig, som for begge parter handler om intet mindre end artens overlevelse.

"Abernes planet: Revolutionen" følger op på Rupert Wyatts "Abernes planet: Oprindelsen" fra 2011.

Se "Abernes Planet: Revolutionen" i CinemaxX og Nordisk Film Biografer Aarhus C i Aarhus.

I "Bad Neighbours' møder vi Kelly og Mac. De har besluttet sig for at endegyldigt at forlade det vilde ungdomsliv - de flytter nemlig til en forstad i et lille hyggeligt hus, hvor de vil leve deres voksenliv og og sammen opdrage deres nyfødte baby. Umiddelbart ånder alt fred og ro i den lille forstad, hvor de har slået sig ned, men en dag flytter nogen ind i det tomme nabohus.

Husets nye beboere er et broderskab af unge studerende. Og det er ikke hvilken som helst gruppe, der flytter ind - det er et broderskab, der er berygtet for deres meget vilde og larmende fester. Og det bliver vildere endnu: for gruppens leder, Teddy, og hans højre hånd, Pete, er fast opsat på at gå over i historien som dem, der stod bag foreningens største fest nogensinde.

Nat efter nat bliver der festet igennem i Mac og Kellys nabohus, og faktisk er det så meget, at de kontakter politiet. Den handling bliver starten på en nabokrig, hvor ægteparret og broderskabet ikke går af vejen for at gøre livet så besværligt som muligt for den anden part. Der bliver hugget vandrør over, stjålet airbags, afsløret utro kærester og det, der er meget værre.

Se "Bad Neighbours" i CinemaxX og Nordisk Film Biografer Aarhus C i Aarhus.

"My Life Directed By Nicolas Winding Refn" er en dokumentarfilm, som følger instruktøren Refn, mens han er i Thailand for at optage "Only God Forgives".

Det er dog ikke Refn selv, men hans kone, Liv Corfixen, der er bag kameraet. Med filmen lukker hun publikum ind i en verden, som ikke mange ser normalt. Ud over at være en slags bag om kameraet-film til "Only God Forgives", viser dokumentaren også, hvordan Refn er i de mere private rammer, når han ikke er på arbejde, men er hjemme sammen med sin kone og børn. Han har nemlig flyttet hele familien med til Thailand under optagelserne til hans nye film.

Ryan Gosling, der er hovedperson i "Only God Forgives" medvirker også i filmen, hvor han blandt andet er legeonkel for Corfixen og Refns børn.

Se "My Life Directed By Nicolas Winding Refn" i Øst for Paradis i Aarhus.

"Sommersøndag" handler om Baptiste. Han er en mand, der ikke trives med alt for faste rammer og med at have alt for meget ansvar. Derfor har han valgt at arbejde som lærervikar, det er et job, som passer fint til hans noget omsvævende liv.

Det hele ændrer sig, da Baptiste en dag ikke kan slippe for at tage ansvar - han står en dag overfor den unge elev Mathias, der - som det eneste barn - ikke er blevet hentet efter skole. Baptiste kører drengen op langs kysten for at finde hans mor og aflevere drengen til hende.

Mødet mellem Baptiste og den noget utilregnelige og festglade mor åbner op for mange kontroverser, og snart vælter skeletterne ud af skabet.

Se "Sommersøndag" i Øst for Paradis i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

"Abernes Planet: Revolutionen"

"Action og alvor går hånd i hånd med en spændende, rørende og velfortalt historie i sommerens blockbuster." - Louise Kidde Sauntved

"Bad Neighbours"

"Den får ikke for lidt med svingende dildoer, glødende joints og absurde optrin i »Bad Neighbours«, der faktisk er ret sjov, når instruktør og skuespillere glemmer alt om god smag, og kaster sig helhjertet ud på plathedens overdrev." - Louise Kidde Sauntved

"My Life: Directed by Nicolas Winding Refn"

"Trods titlen står "My Life: Directed by Nicolas Winding Refn" dog i sidste ende stærkest som et portræt af en mand, der netop har haft sit livs største kommercielle succes med "Drive" og nu kæmper med angsten for at følge den op med en film, der er langt mere smal og kunstnerisk." - Louise Kidde Sauntved

"Sommersøndag"

"Franske Nicole Garcias "Sommersøndag" er et stilfærdigt drama, fortalt med fin poesi og et blik for det menneskelige sind." - Louise Kidde Sauntved

Premiere 10. juli, uge 28

Der er både noget for børn og voksne i ugens premierefilm. Til de små er der "Minisekterne" om skovbundens insekter, mens der til de voksne er fjerde film i rækken om kæmperobotterne, "Transformers: Age of Extinction", og "Ung og smuk" om en ung piges grænsesøgende udforskning af seksualiteten.

I "Minisekterne" er vi med blandt skovbundens dyr. Her møder vi en sort myre, som finder en stor kasse med sukkerknalder, som menneskene har glemt efter en skovtur.

Myren får fat på sine venner, de andre sorte myrer hjemme fra tuen, og sammen arbejder de på at få den store kasse med lækkerier hjem. De kommer i problemer, da de møder de krigeriske røde myrer, som ikke vil lade de sorte myrer få sukkerknalderne. De røde myrer prøver at stjæle sukkerknalderne, og det munder ud i en konflikt mellem de to myrekolonier.

Den sorte myre må nu virkelig lægge hovedet i blød for at få problemerne på skovbunden løst, og til det får han hjælp af en mariehøne.

Se "Minisekterne" i CinemaxX og Nordisk Film Biografer i Aarhus.

Da "Transformers: Age of Extinction" begynder, er det fire år efter kampen mellem Autobots og Decepticons, der lagde Chicago i ruiner. Det har haft den konsekvens, at regeringen ikke længere tror på de mægtige Transformers og deres evner til at beskytte menneskene. Harold Attinger bliver derfor sat til at jage og fange kæmperobotterne, så USA igen kan blive et trygt sted at leve.

Langt fra magtens centrum uden for storbyen lever automekanikeren Cade og hans datter. De fører en stille og rolig tilværelse lige indtil de en dag finder Autobot-lederen Optimus Prime på deres grund. De to menneskers liv ændrer sig radikalt, da både regeringens udsending Attinger og en Decepticon-dusørjæger får nys af den umage gruppe af robot og menneske. Oven i alt det lurer en ældgammel og mægtig race, der truer Jorden og alle menneskenes eksistens.

Det er nu op til Cade, Tessa, Optimus Prime og hans Autobots at stoppe både menneskelige og intergalaktiske fjender.

Se "Transformers: Age of Extinction" i CinemaxX og Nordisk Film Biografer i Aarhus C.

"Ung og smuk" handler om Isabella, en 17-årige, meget smuk pige. På trods af sin unge alder er hun meget bevidst om sine forførende evner og hendes påvirkning på det modsatte køn. Isabella er besat af tanken om at miste sin uskyld, og det får hende til at begynde et dobbeltliv, hvor hun er almindelig skoleelev om dagen og prostitueret om natten.

Spændingen ved dobbeltlivet gør det svært for Isabella at stoppe igen, og hun bliver også tiltrukket af det seksuelle spil. Det hele viser sig dog at være ligeså farligt, som det er pirrende, og Isabelles valg får hurtigt store konsekvenser for både hende selv og hendes familie.

Se "Ung og smuk" CinemaxX, Nordisk Film Biografer Aarhus C samt Trøjborg og Øst for Paradis.

Læs anmeldelser af filmene:

"Minisekterne"

"Akkurat som i en gammeldags westernfilm er de onde nemlig røde i huden og kavaleriet kommer truttende til sidst. Undervejs er sukker-konvojen i fare som diligencen plejer at være det, og en vanvittig flugt ned ad en brusende flod er et højdepunkt." - Jacob Wendt Jensen

"Transformers: Age of Extinction"

"Michael Bay er mester i at skabe action for dovne drengerøve, der ikke selv gider at trykke på knapperne, men hellere vil have hele computerspillet serveret på det store lærred – i 3D, med fuld skrue på volumenknappen, med en historie der vælter fra den ene begivenhed til den anden i et hektisk tempo." - Louise Kidde Sauntved

"Ung og smuk"

"Undertoner af incest, voyeurisme, faderkomplekser og andre psykologiske mekanismer bliver kun strejfet, men er med til at gøre den på overfladen enkle historie fuldtonende og kompleks." - Louise Kidde Sauntved

Premiere 3. juli, uge 27

Der er arabisk komedie i "Et hus i Marokko", flot animeret børnefilm i "Sådan træner du din drage 2" og en norsk snerydder der går amok på narkohandlere i "Kraftidioten" på biografernes premierelister i uge 27.

"Et hus i Marokko" handler familien til den afdøde forretningsmand Moulay Hassans og især om hans tre døtre. Efter Hassans død samles hans store familie til tre dages sorg, som det hører sig til ifølge muslimsk tradition.

Hassans døtre er meget forskellige. Miriam er overfladisk, Kenza er en konservativ lærerinde og Sofia er blevet skuespiller i USA. En ting har de dog til fælles: da de kommer hjem, må de alle tre skifte deres moderne tøj ud og samtidig overkomme deres interne konflikter. Det lyder måske nemt, men for de tre søstre er det en svær opgave.

Imens dukker der nye problemer op: spørgsmålet om arv, den meget traditionsknyttede mor, en fjerde søster, som ingen vil tale om og så et masse hemmeligheder, der langsomt bliver afsløret.

Se "Et hus i Marokko" i Metropol og Øst for Paradis i Aarhus.

"Sådan træner du din drage 2" foregår ligesom den første film på øen Berk, men modsat tidligere er øen nu ikke længere i alarmberedskab, fordi vikingerne med drengen Hikke fik tæmmet de vilde drager.

Hvor dragerne før var vikingerne fjender, er de nu blevet venner. Det har betydet, at drageræs er blevet en populær sport på øen. Hikke og dragen Tandløs tager sammen på udflugter for at finde uudforskede steder. 

En dag opdager den uadskillelige duo en gruppe dragejægere. Jægerne fanger dragerne og fragter dem til det skrækkelige sted Drago, og det betyder, at livet på øen endnu en gang kommer i fare.

Se "Sådan træner du din drage 2" i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

"Kraftidioten" handler om Nils. Nils er en stille mand, der har det bedst med at passe sig selv og køre sneplov. Det rammer ham ekstra hårdt, da hans søn dør af en overdosis, fordi Nils ikke vidste, sønnen var så langt ude.

Første tanke for den desillusionerede far er at begå selvmord, men han ændrer mening, da han for færten af sønnens kriminelle omgangskreds. Nils' sorg erstattes af en følelse af, at han for enhver pris skal have retfærdighed over sønnens død. Resultatet bliver en koldblodig hævn, og det viser sig, at Nils den ellers så stille Nils har overraskende nemt ved at slå sine fjender ihjel.

Se "Kraftidioten" i BioCity i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

"Et hus i Marokko"

"Der er hemmeligheder i enhver familie, og dem i "Et hus i Marokko" giver en lyst til selv at gøre status og lyst til at invitere en god ven eller veninde i biografen." - Jacob Wendt Jensen

"Sådan træner du din drage 2"

"At gøre tingene større og vildere er det typiske trick i en fortsættelse til en stor succes, men "Sådan træner du din drage 2" adskiller sig fra andre lignende forsøg i det forhold, at filmskaberne stadig har hjertet." - Jacob Wendt Jensen

"Kraftidioten"

"Ikke siden den norske zombiefilm "Død sne" har de norske fjelde sjappet af så meget blod som i "Kraftidioten", men volden tempereres af den sorte humor, og pludselige strejf af sympati for de mest besynderlige karakterer..." - Kristian Lindberg

Premiere 26. juni, uge 26

I denne uge kan du se to nye film i de aarhusianske biografer. I "Lev stærkt" kan du se den unge skuespillerduo Cyron Melville og norske Jakob Oftebro som fartglade gutter med benzin i blodet, mens du i "Enough Said" kan se James Gandolfini i en noget anden rolle end den kriseramte gangster fra "The Sopranos" - her er han nemlig med i en romantisk komedie.

"Lev stærkt" handler om vennerne Nik og Martin, der begge to brænder for biler. Biler er omdrejningspunktet for deres venskab, og de elsker at snakke om biler, at fikse dem og at køre meget hurtigt.

Det sidste får store konsekvenser for dem begge, da Martin kommer i fængsel for at køre en kvinde ihjel. Nik var også involveret, men han tager ikke ansvar fir deres handling og undgår derfor sin straf.

Som om det ikke var nok, så bliver Nik og og Martins kæreste Signe forelskede i hinanden. Imens bliver Nik mere og mere presset: han ved, han lever på en løgn, og at tiden er ved at løbe ud for ham.

Se "Lev stærkt" CinemaxX, BioCity og Metropol i Aarhus.

I "Enough Said" møder den fraskilte Eva to mennesker til en fest. De får begge to virkelig stor betydning for hende, den ene, Albert, bliver hendes kæreste, og den anden, Marianne, bliver hendes gode veninde. Problemet er, at Albert og Marianne har været gift, og at deres ægteskab ikke just endte lykkeligt.

Hvad skal Eva gøre? Marianne brokker sig ustandseligt over Albert, men på samme tid bliver Eva mere og mere glad for ham.

Se "Enough Said" i CinemaxX og Metropol i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

"Lev stærkt"

"Der er bestemt ikke noget i vejen med en frisk og rask ungdomsfilm, men den må godt indeholde lidt flere af livets usandsynligheder." - Jacob Wendt Jensen

"Enough Said"

"Man griner meget, når man ser »Enough Said«, og det er både i biografen, som i et parforhold en god målestok for, om man befinder sig det rigtige sted." - Jacob Wendt Jensen

Premiere 19. juni, uge 25

Vejret er skiftet og er helt perfekt til en tur i biografen, mens vi igen venter på sommersolen. Ugens premierefilm er den veloplagte buddy-romance "22 Jump Street", "Labor Day" som er i den romantiske del af skalaen med nogle gode afstikkere over i thrillergenren, den islandske komedie "Om heste og mænd" og science fiction-thrilleren "Transcendence".

I "22 Jump Street" møder vi igen de to umodne og uprøvede politibetjente Schmidt og Jenko fra "21 Jump Street". I første film var de undercover på en high school, og i den nye film er det college, de to betjente skal fange en skurk en opgave i. 

Makkerparret finder hurtigt ud af, at det nye miljø passer perfekt til deres egen livsstil - måske lidt for godt faktisk. Pludseligt må de to venner tage både deres professionelle og private forhold op til overvejelse, mens de samtidig er i fuld sving med at kredse ind på skurken.

Se "22 Jump Street" i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

"Labor Day" handler om drengen Henry Wheeler. På trods af sine kun 13 år er han manden i huset derhjemme, hvor hans blandt andet passer sin meget skrøbelige mor Adele. En dag ændres deres liv radikalt, da Henry møder manden Frank Chambers. Han viser sig at være en morder på flugt - og før de får set sig om er mor og søn fanget som Franks gidsler i deres eget hus.

Umiddelbart er det en forfærdelig oplevelse for Henry og Adele, men langsomt ændrer deres verdensbillede sig igen. Frank viser sig at være en god mand, som forstår de to opslidte mennesker, han pludselig har i sin varetægt. Adele liver op i hans nærvær, og Henry nyder godt af pludselig at have et forbillede under eget tag - selvom det ikke kan vare evigt.

Se "Labor Day" i CinemaxX, BioCity, Metropol og Øst for Paradis i Aarhus.

"Om heste og mænd" er en islandsk film, som handler om kærligheden mellem mand og hest - og om når det forhold løber fuldstændigt løbsk. Vi møder blandt andet Kolbeinn og Solveig, et par som elsker hinanden. Problemet er pare, at Kolbein også elsker sin prisvindende hest Grana, som på sin side kun har øje for hingsten Brunn. Ja, og så er der hesten Jarpur, som er forelsket i sin ejer Vernhardur, mens Vernhardurs ven Gengis er har et godt øje til Jarpur.

Og sådan fortsætter det i komedien, som er fuld af kulsort humor og et meget alternativt kig på, hvad der gør heste menneskelige og gør mennesker dyriske.

Se "Om heste og mænd" i Øst for Paradis i Aarhus.

I "Transcendence" har Dr. Will Caster, en af verdens fremmeste forskere i kunstig intelligens, udviklet en computer, der er i stand til at lagre menneskehedens samlede viden og følelser. Hans arbejde er grænseoverskridende for mange mennesker, og en dag bliver det for meget for en gruppe antiteknologiske ekstremister, der udser ham for mål for deres attentat.

Det efterlader hans kone og bedste ven med kun én mulighed, hvis de vil redde hans liv: de må uploade hans bevidsthed til computeren. På den måde går de Caster til det konkrete omdrejningspunkt i et af hans egne eksperimenter. Snart løber det dog løbsk, og nu er det Caster, der er en trudsel for verden.

Se "Transcendence" i BioCity i Aarhus.


Læs anmeldelser af filmene:

"22 Jump Street"

"Det kunne have endt i bøsse­forskrækkede ­oneliners af den type amerikanske 80er-komedier faktisk excellerede i, men i 2014 er »22 Jump Street« klog nok til at putte ægte varme ind i ­makkernes forhold. Venner forever!" - Kristian Lindberg

"Labor Day"

"Der er mange utrovær­dige hændelser, man skal forbi i »Labor Day«, men kommer man det, ligger der små fine følelsesmæssige ­oplevelser og venter undervejs, hvis ellers man er til teorien om, at livet handler om at finde den ­eneste ene." - Jacob Wendt Jensen

"Om heste og mænd"

"Når filmen slutter er du opslugt af Erlingssons univers– og har sandsynligvis fået lyst til at tage en tur til Island for at fange din helt egen pony." - Louise Kidde Sauntved

"Transcendence"

"Hvad "Trancendence" mangler i fornuft, har den til gengæld i følelse. Johnny Depp og Rebecca Hall sørger for, at forholdet mellem Will og Evelyn Caster føles varmt og ægte, og det grundlæggende budskab om – måske – at kunne redde verden gennem den teknologi, der ellers synes at være grund til at frygte mere end fryde sig over, er mere end bare en enkelt eftertanke værd." - Louise Kidde Sauntved

Premiere 12. juni, uge 24

Den danske ungdomsfilm "Når dyrerne drømmer" scorer hele fem stjerner af vores anmelder, så hvis du er til en skandinavisk gyser, så skynd dig i biografen for at se, om du er enig. På biografernes lærreder finder du også nyheder som "Cykelmyggen og Minibillen", "En flænge i himlen" og "Walesa - Håbets mand" i denne uge.

I "Cykelmyggen og Minibillen" møder vi minibillen Mini, Cykelmyggen Egon og Dansemyggen Dagmar, som alle arbejder i et loppecirkus. En dag går det galt, fordi Mini bliver mobbet af loppen Miranda, og hun ender med at stikke af fra det hele. 

I skoven, hvor Mini gemmer sig, møder han en røverbande. Først virker de uhyggelige og farlige, meb alligevel bliver Mini optaget som medlem af banden. Prisen for at være med er, at Mini skal stjæle honning i en nærliggende bikube. 

Se "Cykelmyggen og Minibilen" i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

"En flænge i himlen" handler om Hazel på 17 år, som har lungekræft. For at håndtere den svære situation går Hazel i en støttegruppe for andre kræftramte unge. Her møder hun Gus, der går i gruppen, selv om han egentlig er erklæret rask, fordi han har mistet sit ene ben på grund af en kræftsygdom.

De to unge falder i snak og finder ud af, at de har meget til fælles - blandt andet er de enige om at foragte det konventionelle system, som de i kraft af deres sygdom er viklet ind i. Gus er sød og sjov og på trods af, at Hazel ikke ved, hvor lang tid hun har tilbage at leve i, så bliver de to unge forelskede i hinanden.

Se "En flænge i himlen" i CinemaxX, BioCity og Metropol i Aarhus.

"Walesa - Håbets mand" foregår i 1970'ernes Polen. Her bor Lech Walesa, der er elektriker på et værft i Gdansk. Walesa er ikke tilfreds med det samfund, han lever i, og derfor begynder han at arbejde sammen med en gruppe aktivister for at organisere arbejderne i ikke-kommunistiske fagforeninger.

Denne type fagforeninger er imod regeringens kontrollerede system, og selv om Walesa vinder manges støtte og sympati, så er det bestemt ikke en ufarlig opgave, han har udset sig. Med tiden kommer Walesa til at stå i spidsen for oppositionen i Polen, og så kommer han for alvor i systemets søgelys.

Se "Walesa - Håbets mand" i Øst for Paradis og Metropol i Aarhus.

Den danske gyser "Når dyrene drømmer" handler om pigen Marie, der er 16 år. Hun bor sammen med sin mor, der sidder i kørestol, på ved Vesterhavet.

Der er mange ting, i Maries liv, der ikke helt kører på skinner. Moderens sygdom er omgæret af en mystisk tavshed, og Marie bliver mobbet på sit arbejde på den lokale fiskefabrik. Den eneste, som ikke driller Marie, er drengen Daniel.

Marie har altid været en genert pige, og i lang tid tør hun ikke gå til modstand mod mobberne, men i takt med at hendes interesse for Daniel vokser, så vokser der også et ukendt had og vrede inde i Marie. Og ikke nok med den forandring - undervejs begynder hendes krop også at forandre sig, og der vokser pels ud på hende. 

Se "Når dyrene drømmer" i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

"Cykelmyggen Egon og Minibilen Mini""Moralen i historien er fin og klar, selv den mindste bille har krav på at blive set og elsket, og der findes noget godt i selv den grummeste røver – også selvom de læderklædte punk-biller i røverbanden er en lille smule uhyggelige for de helt små!" - Louise Kidde Sauntved

"En flænge i himlen"

"Historien i instruktøren Josh Boones »En flænge i himlen« er ikke særlig original, men med på tudeturen er heldigvis to dygtige og charmerende unge skuespiller (begge set i »Divergent«), der sammenlagt løfter materialet højt op over den del af filmen, der virker som en turistreklame for Amsterdam." - Jakob Wendt Jensen

"Walesa - Håbets mand"

"Andrzej Wajdas portræt af elektrikeren, der blev præsident, kammer over i politisk korrekthed." - Jakob Wendt Jensen

"Når dyrene drømmer"

""Når Dyrene Drømmer" er med andre ord et godt eksempel på, hvorfor gyserfilm kan bruges som platform til at lave film, der kombinerer det kommercielle med det kunstneriske." - Kristian Lindberg

Premiere 5. juni, uge 23

En enkelt dansk film, "Miraklet", og fire amerikanske, "A Million Ways to Die in the West", "Locke", "The Double" og "Edge of Tomorrow" har premiere i biograferne i denne uge.

"A Million Ways to Die in the West" handler om farmeren Albert, som ikke er af den hårdkogte slags, der normalt huserer i westerns. Faktisk er han et bange og skræmt gemyt, og det får store konsekvenser for ham. Albert trækker sig nemlig fra en duel, og det resulterer i, at han mister sin kæreste.

Det ændrer sig, da Albert møder den mystiske Anna, for sammen med hende vokser Alberts selvtillid frem. Midt i det hele kommer Annas mand, som er en barsk forbryder, til den lille by, og så må Albert vise sit værd.

Se "A Million Ways to Die in the West" i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

Filmen "Locke" varer 85 minutter, og hvert minut foregår i én bil og skildrer én mands skæbnesvangre køretur. Byggeformanden Locke kører en nat fra Birmingham mod London. Selv om alt umiddelbart flasker sig i Lockes liv - han har en dejlig kone, to sønner og på arbejdet er han i gang med sit hidtil største bygningsprojekt - så har Locke har ikke tænkt sig at vende hjem.

Der er nemlig noget andet, der optager Locke, og han træffer denne aften en beslutning, der ændrer hans liv for altid. Det eneste modspil, Locke har, er forvirrede stemmer fra hans telefonsamtaler og vejene, der ligger åbne foran bilen.

Se "Locke" i Øst for Paradis, CinemaxX og Metropol i Aarhus.

I "Miraklet" møder vi Johanna, som har haft en hård skæbne. I sin ungdom var hun egnens nedste danser, men det sluttede brat, og nu sidder hun i kørestol og er gift med byens stærkt troende præst Erik. De lever i et lidenskabsløst ægteskab, som forlængst er dødt.

Johannas liv vendes en dag op og ned, da hendes gamle dansepartner Jakob kommer tilbage til byen, og med ham følger de følelser Johanna en gang havde for ham.

Se "Miraklet" i Metropol og Øst for Paradis i Aarhus.

"The Double" handler Simon. Han er en stille fyr, som ingen helt lægger mærke til. På arbejdet får han sjældent anerkendelse for sin ellers gode indsats, hans mor foragter ham, og hans drømmekvinde Hannah ser stort set ikke til hans side.

Men en dag sker der noget virkelig sært for Simon. Der kommer en ny mand på arbejdspladsen: James der er identisk med Simon. James er alt det, Simon ikke er: udadvendt, hurtig i replikken og har styr på damerne. Snart bliver Simon skubbet endnu mere ud på et sideplan i sit eget liv, da hans dobbeltgænger langsomt overtager hans tilværelse.

Se "The Double" i Øst for Paradis i Aarhus.

"Edge of Tomorrow" handler om William Cage. Han er officer i hæren, men har aldrig været i krig. Det kommer han imidlertid, da Jorden bliver angrebet fra rummet, og militæret indkaller alle kampklare mænd.

Cages gruppe falder i et bagholdsangreb, og efter få minutter på slagmarken bliver Cage dræbt. På uforklarlig vis vågner han op den selvsamme morgen og kastes igen ud i kampen mod rumvæsenerne - kun for at blive dræbt endnu engang.

Forklaringen er enkel: Cage er havnet i et tidsloop, hvor han gennemlever den samme dag om og om og altid med den samme slutning - at han bliver dræbt. Cage finder ud af, at noget dog er anderledes fra gang til gang: han bliver bedre og bedre til at kæmpe mod rumvæsnerne, og derme kommer han hver gang lidt tættere på at besejre overmagten.

Se "Edge of Tomorrow" i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

"A Million Ways to Die in the West"

"Seth McFarlane fyrer løs på alle tænkelige klichéer fra det vilde vesten, og det lykkes ham at ramme de fleste med sin helt egen form for urbane og dejligt beskidte form for humor." - Jacob Wendt Jensen

"Locke"

"Et godt manuskript og en fænomenal skuespiller holder spændingen kørende i et drama, der ikke fysisk bevæger sig ud af en bil, men som alligevel fænger og fanger." - Jacob Wendt Jensen

"Miraklet"

"Der er fuld skrue på melodramaet, hvor alt er i yderste potens og yderste konsekvens, men Simon Staho er bedst, når han holder sig til antydningerne. Her opstår de smukke og rørende scener. Her kan vi føle med karaktererne." - Louise Kidde Sauntved

"The Double"

"Alt i alt ender "The Double" da også som et lidt køligt eksperiment, som en del studerende og yngre filmnørder formentlig vil hylde, fordi det er anderledes." - Jacob Wendt Jensen

"Edge of Tomorrow"

"Tom Cruise har en uomtvistelig evne til at tryllebinde folk i et biografsæde. Han trækker os ind i sit spind af spænding. Omvendt så må man sige, at det er ret utroligt han gider spille nogenlunde den samme rolle igen og igen." - Jacob Wendt Jensen

Premiere 29. maj, uge 22

Vi kommer hele verden rundt i denne uges premierefilm: den danske "Kolbøttefabrikken", den tyske "Oh Boy", den svenske "Vi er de bedste", den japanske "Min søsn familie" og den amerikanske "Maleficent".

"Kolbøttefabrikken" handler om Acacia, som er alternativ behandler. Hun dømmes til en mentalundersøgelse på en psykiatrisk afdeling, og da hun indlægges, ser hun det som en chance til at hjælpe en masse nye mennesker.

Acacia tror, at hun gennem sine evner som alternativ behandler kan give sine medpatienter noget, som de ikke får i deres behandling - ud skal medicinen og ind skal clairvoyance og hypnose.

På afdelingen er der mange, som er glade for Acacias hjælpsomhed og nye tilgang til behandlingen. Sådan ser overlægen på afdelingen dog ikke på Acacias påfund. Han ser en syg kvinde i Acacia og mener, at den eneste løsning er stærk medicinering.

Ud over Paprika Steen som Acacia medvirker komikere som Mick Øgendahl, Mia Lyhne og Simon Jul.

Se "Kolbøttefabrikken" i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

"Maleficent" fortæller historien bag eventyret om Tornerose - eller i hvert fald én af de mange historier, der går bag om det eventyr, vi alle kender så godt.

I denne fortælling var heksen engang en fe, som fik stjålet sine vinger. Tabet af det har fået hende til at blive hævngerrig, og der er derfor, hun kaster en forbandelse på den lille prinsesse Aurora. Som eventyret fortæller, vil prinsessen på sin 16 års fødselsdag falde i en dyb søvn, som kun ægte kærlighed kan bryde.

Auroras forældre gør, hvad de kan for at forhindre heksens forbandelse i at blive til virkelighed og den lille prinsesse vokser op i skjul hos sine fegudmødre i skoven. Her finder heksen, Maleficent, dog den lille pige og sørger for, at prinsessen også kender hendes side af sagen.

Derfor er Aurora fanget i et magtspil mellem sin far, menneskekongen, og skovens mørke dronning. For i denne udgave af eventyret er der flere sider af samme sag. Og hvem ved, måske er den velkendte skurk ikke er så ond alligevel - og den gode kong Stefan er måske ikke er så uskyldig, som han ser ud. Det kommer an på øjnene, der ser.

Se "Maleficent" i BioCity og CinemaxX i Aarhus.

"Min søns familie" viser familien Nonomiyas liv. Det er en succesfuld og moderne kernefamilie, som ser helt perfekt ud: farens karriere går godt, deres lejlighed ligner noget fra et boligblad og sønnen er meget velopdragen af en 6 årig at være.

Lige så snorlig som alt er hos familien Nonomiya, lige så skævt er det hele hos familien Saiki. Det er en fattig familie, men som til gengæld prioriterer deres børn over alt andet. To så forskellige familier ville normalt aldrig mødes, men det bliver de tvunget til nu.

Familiernes to 6 årige drenge er nemlig blevet byttet om ved fødslen, og det sætter store spørgsmål i gang for begge familier. 

Se "Min søns familie" i Øst for Paradis og Metropol i Aarhus.

Den tyske film "Oh Boy" handler om Niko. Han er droppet ud af universitetet og hans dage går med at trave gader og stræder igennem og se på menneskene.

Hans stille liv ændrer sig dog pludseligt, da hans kæreste går fra ham og hans far smækker pengekassen i. Oven i det hele erklærer en psykiater Niko for følelsesmæssigt ustabil. Nikos liv ligger i ruiner, og det eneste, han kan samle sig om, er at finde en ordentlig kop kaffe.

Se "Oh Boy" i Øst for Paradis i Aarhus.

"Vi er de bedste!" foregår i Stockholm 1982. Pigerne Bobo og Klara på 13 år er bedste veninder, og de er meget anderledes end alle de andre piger, de kender. De to kan nemlig lide svenske punkbands, selvom alle siger, at punken er død. Og desuden ligner de ikke typiske piger, men mere drenge med kort hår.

De to piger har det svært - både i klassen og der hjemme. Da de ser den ensomme pige Hedvig spille guitar, beslutter de sig til at lave et punkband. Ud over Hedvig kan ingen af dem spille på et instrument, men det stopper ikke drømmene.

Se "Vi er de bedste!" i Øst for Paradis i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

"Kolbøttefabrikken"

"Morten BH spillefilmsdebuterer med den improviserede komedie "Kolbøttefabrikken", der ikke er særlig sjov, men til gengæld både sympatisk og tankevækkende." - Louise Kidde Sauntved

"Maleficent"

"Det er en god historie! Derfor er det så meget desto mere ærgerligt, at »Maleficent« ikke tør gå linen ud, og virkelig dykke ned i den interessante karakter, Maleficent er. Ikke mindst når hun spilles af Angelina Jolie der, udover at være smuk, er en god skuespiller." - Louise Kidde Sauntved

"Min søns familie"

"Hirokazu har et sikkert greb om sine skuespillere og styrer både børn og voksne igennem de fine følelsesudsving, som hele tiden ligger og vibrerer. Han formår stilfærdigt og med underspillet humor at lade de hårde, uforsonlige træk, der er perfekt mejslet i Masaharu Fukuyamas ansigt, krakelere." - Jesper Eising

"Oh Boy"

"Flere af scenerne føles direkte forcerede i deres forsøg på at være skæve og sjove - mens andre faktisk har en rigtigt velfungerende absurditet og bittersød tristesse." - Louise Kidde Sauntved

"Vi er de bedste!"

"Større er handlingen i »Vi er de bedste« egentlig ikke, men Lucas Moodyson forstår at fortælle sin episodiske historie med en så stor energi, forståelse for og indlevelse i teenagepigesind, at de tre karakterer virkelig vækkes til live foran vores øjne." - Louise Kidde Sauntved

Premiere 22. maj, uge 21

Fire film er på biografernes premiere-plakater i denne uge. "Grace of Monaco" handler om den berømte skuespiller, der blev prinsesse, i "The Salvation" ser vi blandt andet Mads Mikkelsen som nybygger i det vilde Vesten, i "The Unknown Known" er der helt andre boller på suppen, her ser vi nemlig en dokumentarfilm om den amerikanske politiker Rumsfeld og i "X-Men: Days of Future Past" sendes Wolverine tilbage i tiden for at forhindre en katastrofe.

"Grace of Monaco" handler om Grace Kelly, den amerikanske skuespiller, der slog igennem med en birolle i "High Noon" og året efter blev Oscar-nomineret for "Mogambo". Og så fortæller filmen selvfølgelig også historien om selvsamme Grace Kellly, der giftede sig med fyrst Rainier af Monaco og dermed blev prinsesse.

Kelly arbejdede flere gange sammen med den berømte instruktør Alfred Hitchcock, men hun trak sig tilbage fra det hele, da hun blev gift og senere fik tre børn.

Det er her, filmen begynder. Seks år inde i ægteskabet forsøger Alfred Hitchcock forsøger at overtale skuespilleren til et comeback på det store lærred. Imens foregår der også en masse i det lille fyrstedømme, som står overfor en usikker fremtid.

Se "Grace of Monaco" i CinemaxX, Metropol og Øst for Paradis i Aarhus.

"The Salvation" er intet mindre end en dansk western. I filmen møder vi den danske emigrant John (spillet af Mads Mikkelsen). Han lever i 1870'ernes USA, et brutalt og farligt sted, hvor grænsen mellem lovens håndhævere og forbrydere er flydende.

John har endelig fået sin kone og søn til landet, men glæden varer kun kort. Familien bliver ofre for en forbrydelse - og John slår gerningsmanden ihjel. Det får store konsekvenser, da den nådesløse Oberst Delarue, som er bror til gerningsmanden, sætter alt ind på at få hævn over John. Den forrådte og udstødte John har ingen anden mulighed end at forvandle sig til en frygtløs kriger i kampen mod Delarue.

Se "The Salvation" i CinemaxX, Metropol og BioCity i Aarhus.

"The Unknown Known" er en dokumentarfilm og portrætterer Donald Rumsfeld, manden som var amerikansk forsvarsminister under Gerald Ford fra 1975-77 og igen under George W. Bush fra 2001-06. Filmen viser Rumsfelds karriere fra de tidlige dage som kongresmedlem i 60'erne frem til planlægningen af invasionen af Irak i 2003.

Filmen laver et utraditionelt greb, fordi den inddrager Rumsfeld selv i forsøget på at stille spørgsmålstegn ved hans bedrifter. Instruktøren Errol Morris har også tidligere skrevet filmhistorie, da han i 1988 lavede "The Thin Blue Line", som lagde præcedens for genrens efterfølgende brug af dramatiske rekonstruktioner.

Se "The Unknown Known" i Øst for Paradis i Aarhus.

"X-Men: Days of Future Past" handler om gruppen af mutanter fra X-Men, som vi efterhånden kender så godt fra de foregående film. De kæmper for at overleve i en verden, hvor er er anderledes end alle andre. Denne gang er mutanterne virkelig i fare, og de kan kun se én mulighed for at overleve: for at forhindre en begivenhed, som truer både mutanters og menneskers overlevelse, må de sende en person tilbage i tiden.

Valget falder på den næsten usårlige Wolverine, som er den eneste, der vil kunne overleve sådan en rejse. Men Wolverine sættes for alvor på en prøve, da han i fortiden konfronteres både med de yngre X-Men og deres fjender.

Se "X-Men: Days of Future Past" i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

"Grace of Monaco"

""Grace of Monaco" kunne være blevet en underholdende halvkitschet omgang sæbeopera, men i stedet har folkene bag filmen på pervers vis valgt at gøre historien om parret til en metafor for den globale kamp mod undertrykkelse." - Kristian Lindberg

"The Salvation"

"Levring og hans filmhold har således skabt en imponerende kulisse i den sydafrikanske ørken, og med Kasper Windings soundtrack, der er lige så enkelt og genrebevidst, som filmens øvrige elementer, er det en ganske velgørende visuel og auditiv oplevelse at se filmen." - Jesper Eising

"The Unknown Known"

"Tilbage står en løs anekdoterække om de forskellige amerikanske krige og en sympati der til sidst er på Rumsfelds side, hvilket næppe var Morris’ oprindelige mål."

"X-Men: Days of Future Past"

"For selvom "X-Men: Days of Future Past", der er baseret på en historie fra 1981, er den hidtil mest komplekse fortælling i sagaen, styrer Singer slagets gang med overskud, overblik og passende doser skæv humor." -

Premiere 15. maj, uge 20

Kæmpemonstret Godzilla og en gammel fransk lærer, der en dag får en meget spændende stil, er hovedingredienserne i ugens to premierefilm: "Godzilla og "Selv i de bedste hjem".

"Godzilla" handler selvfølgelig om verdens mest kendte monster Godzilla.Det japanske giga-reptil flyder 60 år i år, hvor den nye film kommer i biograferne.

Hovedhistorien er fortællingen om Joe Brody, hvis kone forsvandt under en ulykke på et japansk atomkraftværk. Den forklaring stiller Brody sig dog ikke tilfreds med, og han sætter sig for at finde ud af, hvad der egentlig skete.

Den officielle forklaring lyder på, at kraftværket blev ramt af et jordskælv, men den forklaring lyder mindre og mindre troværdig i takt med, at Brody går den efter i sømmene. Brody får nemlig færten af en langt værre og i bogstavelig forstand større grund. Og dette "noget" er kraftfuld nok til at true alle Jordens mennesker.

Se "Godzilla" i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

"Selv i de bedste hjem" handler om Germain og det liv, han lever, som midaldrende fransklærer med mislykkede forfatterdrømme bag sig.

En dag sker der dog noget i Germains rolige liv - noget som sætter gang i en side af sig selv, han havde glemt. Claude, en af Germains elever, skriver nemlig nogle saftige stile, som blandt andet malende fortæller om drengens begær efter en klassekammerats mor.

Germain læser stilene højt for sin kone Jeanne. Jeanne bliver pirret af historierne, og det sætter endnu mere gang i begivenhederne, da hun udvikler en slags besættelse af den unge stileskriver.

Se "Selv i de bedste hjem" i CinemaxX, BioCity, Metropol og Øst for Paradis i Paradis i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

"Godzilla"

"Gareth Edwards »Godzilla« handler ikke om os mennesker, men om de forhistoriske monstre, og det er ganske befriende - selvom det kan virke som spild, at filmens store stjernenavne reelt set ikke bliver brugt til særligt meget." - Louise Kidde Sauntved

"Selv i de bedste hjem"

"François Ozon er en mester i at gøre relationer mellem mennesker så spændende, man føler sig vidne til en gyserfilm. Den bedste og en af de mest alsidige franske instruktører slår til igen." - Jacob Wendt Jensen

Premiere 8. maj, uge 19

Der er nok at se til for biografgængere, hele fem film har nemlig premiere i denne uge. I "3 Days to Kill" får du action for alle pengene, "Fading Gigolo" er en sød, romantisk komedie af den lidt alternative slags, "Heli" er et mexicansk drama, "Venus i pels" er et fransk drama om dramaet på scenen i et teaterstykke og i "Ækte Vare" følger vi en ung rappers vej til toppen.

"3 Days to Kill" handler om CIA-agenten Ethan Renner. Hans liv er fyldt med problemer både på arbejdet og hjemme. Arbejdet som agent er så farligt, og Renner har så travlt, at det er gået gevaldigt ud over familielivet og forholdet til datteren og konen.

En mission, som Renner er af sted på, går galt, og det skaber endnu flere problemer. Renner har ikke mange måneder tilbage at leve i efter den mislykkede mission og opsøger derfor sin datter. Sideløbende får Renner tilbudt medicin, som kan redde hans liv, men prisen for livet er høj - Renner skal dræbe verdens farligste terrorist inden for de næste tre dage.

Kevin Costner spiller den hårdt prøvede CIA-agent Renner, mens hans datter spilles af Hailee Steinfeld.

Se "3 Days to Kill" i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

"Fading Gigolo" handler om den midaldrende Fioravante, som hjælper vennen Murry, der mangler penge, ved at påtage sig arbejdet som gigolo. Første job er hos to kontakthungrende veninder, og til sin overraskelse finder Fioravante ud af, at han er ganske god til det utraditionelle job.

Da Fioravante møder den kyske, jødisk-ortodokse enkefrue Avigal, sker der dog noget. Han opdager pludselig, at han har gået og ledt efter noget, som han slet ikke vidste, han ledte manglede. 

Se "Fading Gigolo" i CinemaxX, Metropol og Øst for Paradis i Aarhus.

"Heli" handler om den 17-årige mexicanske Beto. Beto er ved at uddanne sig til politibetjent - et job som i Mexico er meget anderledes end herhjemme. Betos kæreste, den 12-årige Estela, bor i sin brors hus, og det, samt frygten for at blive gravid, lægger en dæmper på hendes lyst til sex. Gang på gang prøver Beto at overtale Estela, men hun afviser ham igen og igen.

Beto foreslår derfor, at de stikker af og bliver gift, men da ingen af dem har penge, er det også en urealistisk plan. I hvert fald indtil Beto en dag stjæler en omgang beslaglagt kokain og gemmer det hjemme hos Estela og hendes storebror, Heli. Det viser sig at være en plan, der snart løber løbsk og får fatale konsekvenser.

Se "Heli" i Øst for Paradis.

"Venus i pels" handler om teaterinstruktøren Thomas. Han er utilfreds, fordi opsætningen af hans nyeste stykke ikke går så godt. Alene det at finde hovedrolleindehaveren viser sig som en meget svær opgave - alle de fremmødte skuespillere er aldeles talentløse.

Da Thomas er ved at give op, sker der dog noget. Vanda træder ind på hans scene, og hun fascinerer Thomas. Vanda er egentlig alt det, som Thomas hader, men på scenen er hun en fuldkommen forandret kvinde, som forstår hovedrollens allerinderste og mest intime motiver.

Prøverne går i gang, og efterhånden som tiden går, opstår der noget mellem instruktøren og skuespilleren. Stemningen intensiveres, og Thomas’ fascination ændrer sig til en besættelse.

Se "Venus i pels" i Metropol i Aarhus.

"Ækte Vare" handler om den unge Mikael fra Brøndby Strand, der sammen med sine venner drømmer om at leve af at rappe og lave musik. Mikael er den mest seriøse i drengegruppen, og han er også den, som den allerede etablerede kunstner, Apollo, spotter, som talentet i gruppen. Apollo hyrer derfor Mikael til at skrive sange - ikke til Mikaels eget band, men til Apollos. 

Det nye arbejde giver problemer i gruppen, da de andre begynder at tvivle på Mikaels loyalitet. Samtidig opdager Apollo, at Mikael har mere talent end ham selv, og også det giver Mikael problemer. "

"Ækte Vare", som filmen hedder, er også titlen på rapperen Gillis debut-EP. Gilli (med det borgerlige navn Kian Rosenberg Larsson) spiller selv hovedrollen i filmen.

Se "Ækte Vare" i CinemaxX og BioCity.

Læs anmeldelser af filmene:

"3 Days to Kill"

""3 Days to Kill« består i grove træk af 5-6 forskellige, men lige håbløse, film, som McG har puttet i en blender. Resultatet er lige så uspiseligt som det lyder!" - Louise Kidde Sauntved

"Fading Gigolo"

"Selv om "Fading Gigolo" ikke er voldsomt helstøbt eller særlig nødvendig, er den til gengæld fyldt med en masse små glæder, man som filmfan kan få stor fornøjelse af." - Jacob Wendt Jensen

"Heil"

"Selvom volden er uhyggelig og ekstrem, er der en sørgmodig medfølelse i ­filmen, der utroligt nok ­også omfatter bødlerne, idet instruktøren Amat Escalante viser, hvordan volden integreres i menneskenes liv fra vugge til grav." - Kristian Lindberg

"Venus i pels"

"Selvom den første times frydefulde friskhed i både replikker og dramatiske drejninger fortager sig i filmens sidste halvdel, er det hele vejen igennem en fornøjelse at se disse to mesterlige forvandlingskugler lege med både teksten, hinanden og selve menneskets og illusionens natur." - Louise Kidde Sauntved

"Ækte Vare"

"Historien om outsideren der kæmper de første små spæde skridt for at komme til tops, er klassisk. Vi ved han kan, og det er alligevel spændende at se, hvordan han måske gør det." - Jacob Wendt Jensen

Premiere 1. april, uge 18

Danske Nikolaj Coster-Waldau, der for tiden er fremme i succes-serien Game of Thrones, er med i hele to af denne uges premierefilm. Det er "The Other Woman", hvor han spillerer en mand, der forsøger at jonglere med mange kvinder på én gang, og "A Thousand Times Goodnight", hvor han spiller overfor Juliette Binoche. Ellers kan du se dramaet "Pompeji", den romantiske film "About Last Night" og "Gensynet", hvor konceptkunstneren Anna Odell sætter sig selv på spil i filmens verden.

"A Thousand Times Good Night" handler om Rebecca, spillet af Juliette Binoche, som er en af verdens førende krigsfotografer. Det er et farligt arbejde, hvilket understreges for alvor, da Rebecca en dag tager en for stor chance og bliver såret. Hun følger en kvindelig selvmordsbomber i Kabul og kommer for tæt på de begivenheder, hun skal skildre gennem sit kamera.

Det bliver for meget for Rebeccas mand Marcus (Nikolaj Coster-Waldau). Det er ham, der er hjemme med børnene, mens Rebecca er på farten. Men nu giver han sin kone et ultimatum: hun mp vælge mellem arbejdet og familien.

Se "A Thousand Times Good Night" i Metropol og Øst for Paradis i Aarhus.

I "The Other Woman" møder vi Carly, der endelig har fundet lykken og slået sig til ro sammen med den flotte, succesfulde Mark (Nikolaj Coster-Waldau). En dag falder det hele dog fra hinanden, da Carly tager en tur hjem til Mark, for at overraske ham. Det er nemlig hende selv, der ender med at blive overrasket - for det er Marks kone Kate, der åbner døren.

Ingen af de to kvinder havde mistanke om hinandens eksistens og Marks utroskab. Det bliver starten på et sært makkerskab, hvor de to kvinder knytter bånd i fælles raseri. Det viser sig nemlig, at Mark ikke har holdt sig til sin kone og elskerinde, han ser også en tredje kvinde. De tre kvinder slår sig nu sammen for at tage udspekuleret hævn over manden, der bare ikke kan holde sig i skindet.

Se "The Other Woman" i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

"Pompeji' handler om den tidligere slave Milo, som nu er gladiator i Pompeji. Han udfordrer skæbnen, da han forelsker sig i den smukke Cassia. Hun er datter af en af byens rigmand og mod sin vilje forlovet med en korrupt senator.

Men en ulykke truer byen, der som bekendt ligger ved foden af vulkanen Vesuv, som uden varsel pludselig går i udbrud. Mens lava, sten og aske regner ned over byen, som langsomt er ved at gå i opløsning, kæmper Milo sig gennem paniske menneskemængder. Han vil redde Cassia, inden vulkanens lava begraver byen.

"Pompeji" genskaber den legendariske naturkatastrofe, som begravede byerne Pompeji og Herculaneum og omkring 16.000 mennesker i år 79.

Se "Pompeij" i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

"About Last Night" handler om vennerne Danny og Bernie og veninderne Debbie og Joan. Danny og Bernie fortæller hinanden skrøner fra deres vilde singleliv og Debbie og Joan får sig mange gode snakke om det modsatte køns særheder.

Men de ellers så stædige singler får pludseligt kærligheden at føle, da de to vennepar mødes og blandes. Joan og Bernie begynder nemlig at flirte, og de præsenterer Danny og Debbie for hinanden. Nu handler det med et ikke længere om, hvem der scorer hvem og de sjove røverhistorier, men om virkeligheden og hvor svært, det kan være at få et parforhold til at fungere.

Komedien "About Last Night" er inspireret af David Mamets teaterstykke "Sexual Perversity in Chicago" (1974), der i 1986 blev filmatiseret som "About Last Night" med Rob Lowe og Demi Moore i hovedrollerne.

Se "About Last Night" i BioCity i Aarhus.

"Gensynet" handler om den svenske kunstner Anna Odell, som var mobbeoffer i sin folkeskoletid. Nu, 20 år senere, er det tid til klassens jubilæum, men Anna er ikke inviteret med. Der skal dog mere til for at stoppe Anna, der i "Gensynet" sætter sig for at gøre om med sin svære fortid.

Filmen er delvist en fiktiv dramatisering af, hvad Anna tror, der ville være sket, hvis hun var mødt op for at konfrontere barndommens tyranner til jubilæet. Dels er det en dokumentarisk beretning om, hvordan Anna opsøger de tidligere klassekammerater for at få deres reaktion på fortiden.

Ikke overraskende går alt fuldstændig galt. Både til den fiktive fest og med konfrontationerne. Samtidig er det et interessant portræt af et mobbeoffer, der tør sætte sig selv i centrum og reflektere over skyld og ansvar.

Se "Gensynet" i Øst for Paradis i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene her:

"A Thousand Times Goodnight"

""A Thousand Times Goodnight" er på sin egen på samme tid dramatiske og afdæmpede facon en stærk og vigtig film, der fortæller om et af de mange mennesker, der hver dag vover liv og lemmer, for at verden kan få at vide, hvad der foregår i dens brændpunkter." - Louise Kidde Sauntved

"The Other Woman"

"Det ER "The Other Woman" nemlig i glimt - og så er det som om den mister modet igen. I de glimt er det både skønt og underholdende at opleve en historie, der fokuserer på kvinder omkring de 40 - med alle de usikkerhedsmomenter og overvejelser, det indebærer." - Louise Kidde Sauntved

"Pompeji"

"Vejen til det store flotte og helt vilde rabalderbrag sidst i filmen er desværre bare præget af en opkørt stemning både med hensyn til replikker og skuespil." - Jacob Wendt Jensen

"About Last Night"

"Der er seksuel kemi mellem de to, men de kortslutter ofte verbalt, så hvem får hinanden til sidst? Det er jo en amerikansk film, så det gør de alle sammen. Uforudsigeligheden er derfor fraværende, men der er noget andet uvurderligt i den aktuelle remake kun med sorte skuespillere i hovedrollerne." - Jacob Wendt Jensen

"Gensynet"

"Anna går efter mobberen, udstiller sig selv en smule, men sigter også på den gode stærke elev, som ikke stoppede mobningen. Jeg har aldrig set noget så stærkt om emnet »mobning«, og jeg forstår det meget bedre nu. Det og konsekvenserne af det." - Jacob Wendt Jensen

Premiere 24. april, uge 17

Så er vi kommet til ugen, hvor 'En du elsker' har premiere. Det er den danske instruktør Pernille Fischer Christensen, der står bag, og på rollelisten ses flotte præstationer af blandt andet Mikael Persbrandt og Trine Dyrholm. Ellers byder ugen på actionfilmen 'Brick Mansions', den kurdiske western ’My Sweet Pepper Land’ og den engelske, socialrealistiske film 'The Selfish Giant'.

I filmen 'Brick Mansions' har indbyggerne i en amerikansk storby taget konsekvensen af, at et af byens kvarter er så kriminelt - de har simpelthen indhegnet hele slumkvarteret. Først da en stor gangsterboss truer med at udslette hele byen med atomvåben, sker der noget mellem det indhegnede slum og resten af byen. Og så er det op til undercover-betjenten Damien (Paul Walker) at stoppe katastrofen.

Damien har brug for hjælp til at komme ubemærket ind i det afskærmede kvarter og danner makkerskab med eksforbryderen Lino (David Belle). Linos kæreste holdes fanget af mafiaen, så han har sine egne grunde til at hjælpe politiet. Sammen må de kæmpe sig vej gennem det voldelige og korrupte område for at stoppe skurkene - men kan de stole på hinanden?

’Brick Mansions’ er en genindspilning af den franske actionfilm ’District 13’ fra 2004 og er ligesom forgængeren skrevet af Luc Besson, manden bag ’Leon’ (1994).

Se ’Brick Mansions’ i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

I 'En du elsker' møder vi Thomas Jacob, en verdensberømt singer-songwriter fra Sverige. Han bor i Los Angeles og har på vejen dertil brændt en masse broer bag sig. Med sig i bagagen har han - ud over en masse succes - også et misbrug.

Nu vender han snuden mod Danmark for at indspille et album. Men her konkronteres han med fortiden i form af sin voksne datter og hendes søn, den 11-årige Noa. Thomas' datter tumler også med en ordentlig omgang problemer, så snart bliver Thomas mod sin vilje tvunget til at tage sig mere af sin familie og ikke mindst sit barnebarn.

Se 'En du elsker' i CinemaxX, BioCity, Metropol og Øst for Paradis i Aarhus.

'My Sweet Pepper Land' foregår i 2003. Diktatoren Saddam Hussein er lige blevet og kurdistan har fået en uafhængig regering, hvis tanker om demokratiet baserer sig på hårde straffe. Filmen udspiller sig i et barskt miljø, men med en underfundig, sort humor undervejs.

Sikkerhedsofficeren Baran, som før var kurdisk frihedskæmper, flytter fra hovedstaden Erbil. Han har fået nok at det hele der og beder derfor om at blive forflyttet til en lille dal ved grænsen til Tyrkiet - et lovløst territorium med smugling i højsædet.

Baran slår sig ned som sherif i området og her tager han fat på et opgør med bandelederen Aga Azzi. ’My Sweet Pepper Land’ noget så usædvanligt som en kurdisk western med alt, hvad der hører til genren af lovløse bander, storslåede scenarier og en hårdtprøvet sherif.

Se 'My Sweet Pepper Land' i Øst for Paradis i Aarhus.

'The Selfish Giant' handler om et umage venskab mellem de to drenge Arbor og Swifty. De kommer begge fra et fattigt forstadsmiljø i England, hvor der ikke er meget håb for fremtiden.

Arbor er oprørsk og umulig at styre, men han er målrettet og ved, hvordan man kan tjene en skilling. Swifty er langt mere reserveret og fysisk større end Arbor, hvilket gør ham til den perfekte arbejdskraft, når der skal samles skrot til den kriminelle skrothandler Kitten.

De to drenge vikles ind i et undergrundsmiljø, da skolen og forældrene ikke kan tøjle Arbors temperament. Og undervejs i det hele kommer også deres venskab på prøve.

Se 'The Selfish Giant' i Øst for Paradis og CinemaxX.

Læs anmeldelser af filmene:

’Brick Mansions’

"Imponerende parkour-effekter i massevis kan ikke redde 'Brick Mansions', der lider under et håbløst manuskript og klodset instruktion." - Louise Kidde Sauntved

'En du elsker'

"Der er ingen overraskelser under den skarpe vintersol i Pernille Fischer Christensens 'En du elsker', der reddes i land af stærkt skuespil af ikke mindst Mikael Persbrandt." - Louise Kidde Sauntved

'My Sweet Pepper Land'

"'My Sweet Pepper Land' er let i tonen og så underholdende, at det først er bagefter, at det går op for én, hvor meget den egentlig har at sige om et land, hvor fred er et relativt begreb, og hvor kampen for frihed ikke er vundet ved at vælte den øverste leder." - Louise Kidde Sauntved

'The Selfish Giant'

"Vi har set mange britiske film om børn i fattige forstæder, og nu får vi én til i den benhårde og realistiske ende af skalaen, for der er ingen arbejderromantik a la Erik Clausen eller eskapisme a la »Billy Elliot« i Clio Barnards »The Selfish Giant«. - Jacob Wendt Jensen

Premiere 17. april, uge 16

Der er guf på plakaten for alle filmelskere blandt denne uges premierefilm.

I filmen 'The Amazing Spider-Man 2' møder vi igen den nørdede teenager Peter, der er udstyret med superheltekræfter. Efterhånden som Peter vender sig til sine unormale kræfter, lærer han også sig selv og historien om hans forældres forsvinden bedre at kende - som vi har set det i sidste film om superhelten Peter.

En ny fjende skygger over Peters liv. Firmaet Oscorp Industries er nemlig et mere mistænkeligt foretagende end nogensinde før, og den utilregnelige gamle ven, Harry Osborn, gør ikke situationen bedre. Samtidig kommer Oscorp-medarbejderen Max Dillon ud for en noget speciel arbejdsulykke, og snart står Spider-Man over for sin hidtil største udfordring.

På hjemmefronten går det heller ikke helt godt. Hans kæreste synes, han bruger for meget tid væk - så der er problemer på flere fronter for Peter Parker.

Andrew Garfield er stadig manden i spandexdragten, mens Emma Stone vender tilbage som kæresten Gwen Stacy. Af nye ansigter ses bl.a. Jamie Foxx som Electro, Paul Giamatti som The Rhino og Dane DeHaan som Harry Osborn.

Se 'The Amazing Spider-Man 2' i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

'Det store stilehæfte - krigsdagbogen' tager endnu en gang fat på Anden Verdenskrig. Denne gang møder vi krigen sammen med to 13-årige tvillingedrenge. Deres mor har efterladt dem hos deres onde og alkoholiserede bedstemor. Fordelen ved hende er, at hun bor på landet langt væk fra de ødelæggende og dødbringende bombardementer i de større byer.

På trods af den fysiske afstand til de krigens mere direkte rædsler, så lever de to tvillinger i et sandt helvede hos bedstemoderen. Deres eneste valg for at overleve er at afstå fra enhver form for medfølelse med omverdenen. Men hvad får denne følelseskolde opførsel for de to drenge på sigt?

Filmen bygger på romanen ’Le grand cahier’ af den ungarskfødte, franskskrivende Agota Kristof - og filmen foregår også på ungarsk. I en birolle ses danske Ulrich Thomsen (Festen).

'Se 'Det store stilehæfte - krigsdagbogen' i Øst for Paradis.

'Når vinden rejser sig' handler om flyvemaskiner og menneskets fascination af at kunne flyve. I filmen møder vi den unge, japanske provinsdreng Jiro, der netop drømmer om at flyve. Desværre er Jiro så nærsynet, at han ikke kan uddanne sig til pilot. I stedet kaster han sig over det næstbedste alternativ: at designe og tegne fly.

Arbejdet med at skabe det perfekte, kunstneriske fly fører tiI, at Jiro i 1927 bliver ansat på en af Japans førende flyfabrikker. Her skal han designe kampfly til hæren.

Udenfor arbejdet sker der også meget for Jiro. Flere år tilbage mødte han under et jordskælv den smukke Nahoko, og nu bringer skæbnen dem sammen igen.

Instruktøren Hayao Miyazaki har med 'Når vinden rejser sig' skabt en biografisk, fantasifuld skildring af Jiro Horikoshi, der var en af Japans fremmeste flydesignere.

Se 'Når vinden rejser sig' i CinemaxX og Øst for Paradis.

Læs anmeldelser af filmene her:

'The Amazing Spider-Man 2'

"Men det er alt sammen detaljer i en gennemgående flot, ny superheltefilm, der er ret så helstøbt set i forhold til sin genre og som med visse nye elementer og skurkescenarier lover godt for film nummer tre og fire, der efter planen får premiere i 2016 og 2018." - Jacob Wendt Jensen

'Det store stilehæfte - krigsdagbogen'

"'Det store stilehæfte' kan godt risikere at være for rå til de mere følsomme, men til gengæld er filmen fuldstændig behageligt be­friet for de sentimentale sider, som de fleste andre film om Anden Verdenskrig har for mange af. Især de amerikanske af slagsen." - Jacob Wendt Jensen

'Når vinden rejser sig'

"Her bliver tegnet med både den brede og den helt detaljeorienterede pensel på mesterlig vis i 'Når vinden rejser sig', der er en vemodig svanesang fra en animationsmester,som altid har udmærket sig ved, at have meget på hjerte." - Louise Kidde Sauntved

Premiere 10. april, uge 15

Hvis det er en tur i biografen, du planlægger i den nærmeste fremtid, så har du virkelig noget at vælge imellem. Hele syv film har premiere i byens biografer i denne uge.

I 'Detektiverne' møder du 13-årige Mathilde, som ikke er tilfreds med den verden, hun lever i. Hun er en handlekraftig pige, som tager sit ansvar alvorligt og derfor beslutter hun sig for, at gøre noget ved det hele. Resultatet bliver hendes eget detektivbureau kaldet ”D”.

I skolen ser de andre skævt til Mathilde. De synes, hun er en underlig én, og de vil ikke være med i hendes projekt. Heldigvis kan Mathilde slå sig sammen med de to drenge, Gustav og Tobias, som ikke har noget at tabe, da de er lige så upopulære som Mathilde selv..

Pludselig er Mathildes onkel kommet i problemer med nogle rigtig ubehagelige typer - og så er der brug for det lille detektivbureau.

’Detektiverne’ er et forsøg på at skabe en ny type dansk ungdomsfilm, der ikke lægger fingre imellem og som skruer op for både action, spænding og drama.

Se 'Detektiverne' i CinemaxX og BioCity i Aarhus fra 10. april.

Universet i filmen 'Divergent' er ubestemt, men ikke helt fjern fortid, hvor Chicagos beboere lever i et opdelt klassesamfund: de uselviske, de intelligente, de fredelige, de ærlige og de frygtløse.

Når et ungt menneske når en vis alder, får han eller hun tildelt en fraktion. Alle er brikker i samfundets fejlfri puslespil. Og det er her, problemerne begynder for teenagepigen Tris Priors. Det viser sig nemlig, at hun er en såkaldt afviger - i stedet for at have én af de førnævnte egenskaber, så har besidder hun dem alle. Det er noget, samfundet ikke kan tolerere, og Tris stemples som en farlig fjende.

Med sin nyerhvervede status opdager Tris en underverden, som kæmper mod systemet. Tris allierer sig modstræbende med en hemmelig oprørsgruppe i kampen for måske at ændre menneskets vilkår.

’Divergent’ er første bog i den debuterende forfatter Veronica Roth science fiction-trilogi, som yderligere består af ’Insurgent’ og ’Allegiant’.

Se 'Divergent' i CinemaxX og BioCity fra 10. april.

I 'Fjerkongens rige' møder du Johan og hans far. De bor på et skib og har gjort det lige så længe, som Johan kan huske. De to lever et liv uden de helt store begivenheder, de fisker, dyrker gulerødder og reparerer skibet, når noget går i stykker.

Johans mor forsvandt, da han var tre år gammel. Hvor hun er blevet af, ved Johan ikke, men har en fornemmelse af, at det hænger sammen med den frygtede Fjerkonge.

En dag forstyrres skibets ro af et nødsignal, og med et er Johan på vej til Fjerkongens rige.

Se 'Rejsen til fjerkongens rige' i CinemaxX, BioCity og Øst for Paradis fra 10. april.

'Mig ejer ingen' foregår i 1970'ernes Sverige og handler om Lisa, som bor sammen med din mor of far. Faderen, Hasse, er samtidig hendes bedste ven. Den lille familie kommer i problemer, da moderen forlader Lisa og Hasse.

Lisa og Hasse lever et liv i et samfund, hvor klassekamp og arbejdsløshed er fokuspunkter. Hasse er en lavtlønnet metalarbejder, som ikke tjener mange penge hjem til familien. Moderens svigt tager hårdt på familien, og Hasse tyer oftere og oftere til alkoholen.

Mikael Persbrandt viser endnu en gang sit talent som Hasse, i denne socialrealistiske film, som for mange vil lede tankerne hen på vores egen Malmros film.

Se 'Mig ejer ingen' i CinemaxX, Metropol og Øst for Paradis i Aarhus fra 10. april.

Kongen af actionfilm, Liam Neeson, er tilbage med ’Non-Stop’. Her spiller han US Air Marshall Bill Marks, der sidder i 12 kilometers højde på et fly fra New York til London. Alt ændres på et splitsekund, da Bill pludselig får en frygtelig besked.

Hvert 20. minut henrettes en af flyets passagerer - indtil det lykkes ham at overtale flyselskabet til at betale 150 millioner dollars til forbrydelsens bagmænd.

Kollegaen Hammond skal hjælpe Bill i dramaet, men præcis 20 minutter senere ligger Hammond død på flyets toilet. Bill har nu kun kort tid inden det næste dødsfald til at finde frem til forbrydernes identitet og dermed redde sig selv og flyets besætning og passagerer.

Se ’Non-Stop’ i CinemaxX og BioCity i Aarhus fra 10. april.

Mange af de kendte ansigter fra etterens rige persongalleri, blandt andet bulldoggen Luiz, den lede, hvide papegøje Nigel og de rapkæftede pipfugle Nico og Marcel, er selvfølgelig med igen - men nu i helt andre omgivelser. I 'Rio 2' rejser de alle sammen mod det vilde liv i regnskoven.

Blu, den blå papegøje fra Rio de Janeiro, der på trods af sin alder næsten lige er blevet flyvefærdig, har fået tre børn med Jewel - hende der i sin tid lærte ham at flyve.

Blu lever i den tro, at han er den eneste af sin slags tilbage i verden, men det er han slet ikke. I Amazonas regnskoven findes der flere blå papegøjer.

Blu, hans familie og venner tager ud for at finde artsfællerne i regnskoven, og imens Blu forsøger at vænne sig til det vilde buskads, står han tilmed ansigt til ansigt med en frygtet modstander: sin svigerfar!

Se 'Rio 2' i CinemaxX og BioCity i Aarhus fra 10. april.

Filmen 'Vådområder' bygger på en bog af samme navn, som i som vakte røre og provokerede i Tyskland, da den blev udgivet.

I filmen møder vi tyske Helen, en excentrisk 18-årig kvinde, som eksperimenterer med stort set. stoffer, sin seksualitet og hygiejne. Og det giver nogle vilde scener, som blandt andet indvolverer diverse grøntsager, offentlige toiletsæder og hæmorider.

En dag bliver livsstilen for meget, og Helen bliver indlagt på sygehuset. Her møder hun den mandlige sygeplejeske Robin. Han er fast vagt på hendes værelse og skal holde øje med den vilde kvinde, men på trods af alle odds, bliver de to glade for hinanden. Helen fortæller om sine eksperimenter, sin besværlige barndom og sit håb om at kunne føre sine fraskilte forældre sammen igen.

Alle Helens vilde historier er malende beskrevet, og filmen er ikke for sarte sjæle.

Se 'Vådområder' i CinemaxX og Øst for Paradis i Aarhus fra 10. april.

Læs anmeldelser af filmene her:

'Detektiverne'

"Som for at opveje den halvbagte præmis, har instruktøren til gengæld udstyret »Detektiverne« med nogle narkobanditter, der i råhed ville klæde en dyster voksen-thriller. Alene åbningsscenen, hvor to gangstere slæber en bevidstløs mand gennem en øde lagerbygning, tilføjer prompte filmen en skærende følelse af utryghed ved, hvad et ungt publikum skal udsættes for i resten af filmen." - Kristian Lindberg

'Divergent'

"Desværre er alt i 'Divergent' så overforklaret, for at sikre at også nytilkommere til Roths univers er helt med, at fortællingen bliver unødvendigt langtrukken og lidt stiv." - Louise Kidde Sauntved

'Rejsen til fjerkongens rige'

"'Rejsen til fjerkongens rige' er sådan set også en original, men bare en så forvirret og rundtosset en af slagsen, at der skal skæres ind til benet og i stedet udvikles videre i én af de mange retninger, så vi ikke får flere af den her slags uformelige anarkistiske ballondyr af en film.' - Jacob Wendt Jensen

'Mig ejer ingen'

"Mikael Persbrandt fik den svenske Guldbagge-pris for sin intense indsats som Hasse, en karakter og præstation, der helt sprænger de skabeloner 1970ernes klasse­kampsfiktion opererede med, og som vil kunne smelte hjerter af svensk stål." - Kristian Lindberg

’Non-Stop’

"Bedst som man havde fået aldeles nok af Liam Neeson i den uinspirerede 'Taken'-serie, dukker han op i en herlig stramt instrueret og ret opfindsom knaldperle..." - Jacob Wendt Jensen

'Rio 2'

"'Rio 2' er et farvestrålende festfyrværkeri af en film, som det er svært ikke at blive i godt humør af - med mindre man ligefrem har allergi overfor flagrende fuglefjer og sambarytmer." - Louise Kidde Sauntved

'Vådområder'

"Man skal godt nok være meget gammeldags, hvis man lader sig provokere af 'Vådområder'. Men hvis man omvendt er typen, der er bange for sine egne kropsvæsker, er det nok ikke lige med 'Vådområder', man skal lade sig udfordre." - Jacob Wendt Jensen

Premiere 3. april, uge 14

Mens foråret endnu lader vente på sig, er det lige vejr til en tur i biografen. Og i denne uge er der rig mulighed for at finde sig en favorit, det er nemlig fire meget forskellige film, der har premiere i byens biografer i denne uge. Du kan vælge mellem den tyske western 'Guld', det bibelske action-drama 'Noa', filmen om modehuset Yves Saint Laurent og 'Bogtyven', hvor pigen Liesel flygter fra Anden Verdenskrigs rædsler ved at gemmes sig i bøgernes verden.

Under Anden Verdenskrigs rædsler sendes pigen Liesel væk fra sin egen familie for at bo hos en plejefamilie i Tyskland. Plejeforældrene er både rare og lærte mennesker, som lærer Liesel at læse. Liesel bliver undervejs i sit ophold venner med den jødiske dreng, Max, som familien gemmer i deres kælder.

Max og Liesel mødes over bøgerne og den fantasiverden, de møder i dem - og snart bliver det deres eneste måde at flygte fra krigen omkring dem.

'Bogtyven' er baseret på Markus Zusaks bestseller, som er en anderledes skildring af Anden Verdenskrig, fordi den bliver fortalt af noget af en makaber karakter, nemlig Døden.

Geoffrey Rush ('Kongens store tale') og Emily Watson ('Breaking The Waves') spiller Liesels plejeforældre, mens Liesel spilles af Sophie Nélisse fra ’Monsieur Lazhar’.

Se 'Bogtyven' i CinemaxX og Metropol i Aarhus.

Det er ikke ofte, vi ser en tysk western i de danske biografer, men med filmen 'Guld' har vi nu chancen for at se en ægte en af slagsen. Vi er i 1898 i det nordlige Canada, hvor tyske Emily Meyer slutter sig til en gruppe tyske immigranter. Gruppens mål er det nyeste guldminefund, Dawson City, der ligger tæt på guldgraverparadiset, Klondike.

Nyheden om et nyt guldfund gør gruppen optimistiske, og de drager af sted fulde af håb for fremtiden. Rejsen viser sig dog at være noget hårdere end forventet, og alt lige fra en ufremkommelig vej til et ulæseligt kort og interne konflikter i den lille trup ændrer snart stemningen.

Se 'Guld' i i Øst for Paradis i Aarhus.

Vi kender alle sammen bibelhistorien om Noas ark - men vi har aldrig oplevet den i dette format før. Filmen handler om titelkarakteren Noa og hans syner en syndflod, som vil oversvømme hele den jordiske verden og udslette alt liv.

Vi følger Noa, der ikke, før han får besked fra selveste Gud om, at syndfloden virkelig kommer, forstår katastrofens omfang. Kun Noa og hans familie må overleve, og Gud befaler Noa at bygge et kæmpe skib, så han kan redde præcis to eksemplarer af alle verdens dyr - en opgave som Noa og hans sønner kæmper imod tiden for at fuldføre.

Instruktøren Darren Aronofsky står bag stærke personskildringer fx i ’Requiem for a Dream’ (2000), ’The Wrestler’ (2008) og ’Black Swan’ (2010), og derfor kan du også forvente, at 'Noa' ikke kun er en katastrofefilm, men også et et stærkt portræt af en desperat mand, der presses til sine yderste grænser.

Se 'Noa' i BioCity og CinemaxX i Aarhus.

Med filmen 'Yves Saint Laurent' er det første gang, vi ser et portræt af den franske succes-designer på det store lærred. Den unge Yves var fra starten noget af et vidunderbarn og blev allerede som 21-årig kendt i modebranchen.

Yves Saint Laurent bliver kunstnerisk chef for modehuset Dior, da Christian Dior dør. Begivenhederne tager for alvor fart, da Yves Saint Laurent forelsker sig i Pierre Bergé den selvsamme dag, som hans første haute couture-kollektion skal vises frem.

Yves Saint Laurent og Pierre Bergé er forskellige som dag og nat, men sammen etablerer de alligevel virksomheden Yves Saint Laurent nogle år senere. Filmen skildrer parrets makkerskab og samarbejde, som ændrede modeverdenen for evigt.

Se filmen i Metropol og Øst for Paradis i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

'Bogtyven'

"Sophie Nélisse er en virkelig god og naturtro Liesel, men de voksne omkring hende giver en mulig karriere en klodset start ved konsekvent at gå efter laveste fællesnævner." - Jacob Wendt Jensen

'Guld'

"Den elektriske guitar knitrer i det brede landskab, og man falder dejligt langt ind i en traditionel og eksistentiel western, der ikke kun egner sig til forstkandidater og cowboynørder." - Jacob Wendt Jensen

'Noa'

"Ny film om Noa og arken er kulørt og buldrende, men samtidig lidt kedelig og ikke voldsomt fængende i behandling af de menneskelige dilemmaer." - Jacob Wendt Jensen

'Yves Saint Laurent'

"Få har betydet så meget for modehistorien som Yves Saint Laurent, der døde i 2008. Desværre er Jalil Lesperts portrætfilm 'Yves Saint Laurent' mere fokuseret på overflade og sensation end på mesterdesignerens meritter." - Louise Kidde Sauntved

Premiere 27. marts, uge 13

Der er to film, der har premiere på biografernes store lærreder i denne uge: den stjernespækkede 'The Grand Budapest Hotel' og toeren til den populære Captain America: 'Captain America: The Winter Soldier'.

Filmen 'The Grand Budapest Hotel' handler om hotellet af samme navn. Det er det mest luksuriøse af sin slags med spa og velvære for alle gæster.

Den legendariske concierge Monsieur Gustave styrer sit personale med hård hånd og er ombejlet af klientellet, primært ældre kvinder med pengepungen i orden. Gustave bliver mentor for den unge piccolo, Zero Moustafa, og snart bliver de to fortrolige venner.

Da en ældre hotelgæst bliver fundet død, og det viser sig, at hun har efterladt Gustave et meget værdifuldt maleri, kommer den ellers så vellidte concierge i problemer. Zero må derfor træde i karakter som Gustaves protegé og redde ham ud af suppedasen.

Wes Andersons stil er bredt kendt i filmkredse for en særegen brug af farver, håndlavede kulisser, skæve karakterer og og flade, frontale kameravinkler. Se bare ’The Royal Tenenbaums’ (2001), ’Fantastic Mr. Fox’ (2009) og ’Moonrise Kingdom’ (2012).

Ud over den genkendelige stil vender flere af hans faste skuespillere tilbage, hvoraf følgende har flest af hans film på CV’et: Owen Wilson (syv), Bill Murray (syv), Jason Schwartzman (fem), Adrien Brody (tre) og Willem Dafoe (tre).

’The Grand Budapest Hotel’ skiller sig ud ved at være Andersons mest politiske film til dato med en klar reference til de omvæltninger, der forandrede Europa i første halvdel af det 20. århundrede men stadig med vægt på det komiske, som han er kendt for.

Se 'The Grand Budapest Hotel' i BioCity og CinemaxX i Aarhus fra 27. marts.

Filmen 'Captain America: The Winter Soldier' handler om Steve Rogers, der også er kendt som Captain America.

Efter at være blevet frosset ned siden sin deltagelse i Anden Verdenskrig, og efterfølgende at have reddet New York City fra en invasion fra rummet, forsøger Steve Rogers at vænne sig til sin rolle i den moderne verden.

Men helten må igen finde dragten med Stars and Stripes frem. En kollega fra S.H.I.E.L.D. bliver nemlig angrebet, og Steve trækkes ind i et plot, der i sidste ende kan betyde en altoverskyggende trussel mod hele verden.

Captain America slår sig sammen med Black Widow fra The Avengers og en ny allieret, The Falcon, for at komme til bunds i den djævelske sammensværgelse. Hvor den første Captain America-film brugte en del krudt på at vise den heltemodige amerikaners oprindelseshistorie, kan efterfølgeren springe direkte til handlingen.

Blandt de nye karakterer i filmens lineup finder vi The Falcoln, spillet af Anthony Mackie (The Hurt Locker), og så er der jo The Winter Soldier - en nærmest overvindelig kampmaskine, der i dén grad giver Steve Rogers sved på panden.

Hvordan superhelten klarer sig, må du se ’Captain America: The Winter Soldier’ for at finde ud af. Chris Evans spiller igen titelkarakteren, og han får selskab af Scarlett Johansson fra ’The Avengers’ (2012).

Se 'Captain America: The Winter Soldier' i BioCity og CinemaxX i Aarhus fra 27. marts.

Læs anmeldelser af filmene:

'The Grand Budapest Hotel'

"Hvad personerne i filmen løber rundt efter er dybest set ligegyldigt, det centrale er, hvordan de gør det. Men er det nok? Nej, egentlig ikke, og hvis ikke det var for de visuelle vitaminer i 'The Grand Budapest Hotel', ville man gå desorienteret og desillusioneret ud af biografen." -

Jacob Wendt Jensen

'Captain America: The Winter Soldier'

"Mange af enkeltdelene i 'The Winter Soldier' fungerer altså fint, men sat sammen bliver de i den lange ende til et udmattende overbud af effekter. Det kan derfor virke en smule ironisk, når filmen i sit budskab samtidig prædiker imod våbenkapløb og militærkontrol." - Jacob Wendt Jensen

Premiere 20. marts, uge 12

I denne uge har Per Flys film om det svenske jazz-ikon, Monica Zetterlund, premiere i Danmark. I Sverige blev det årets mest sete film, og nu er turen endelig kommet til det danske biografpublikum. Ud over 'Monica Z' er der tre film, som har premiere i denne uge: bilfilmen 'Need For Speed', den anderledes vampyrfilm 'Only Lovers Left Alive' og den indiske kærlighedshistorie 'The Lunchbox'.

Filmen 'Monica Z' er historien om den svenske jazzsangerinde, Monica Zetterlund (1937-2005).

Per Fly, der slog igennem med trilogien ’Bænken’, ’Arven’ og ’Drabet’, står bag kameraet, og selvom ’Monica Z’ har samme kronologiske og klassiske struktur som de fleste portrætfilm, er der alligevel tale om film, der skiller sig ud fra de andre.

En stor del af årsagen skyldes Edda Magnasons formidable portræt af Monica Zetterlund, hvis karriere startede ud på jazzklubber i Stockholm, og som i 60erne deltog i det Internationale Melodi Grand Prix samt indspillede musik med jazzikonet Bill Evans.

Filmen følger dog først og fremmest sangerindens turbulente kærlighedsliv og hendes kamp for at forvare sin karriere som både kvinde og mor - både over for omverdenen men i særlig grad over for hendes far.

’Monica Z’ blev sidste års mest sete film i Sverige med mere end ½ mio. biografbilletter, og dramaet er Per Flys første spillefilm siden ’Kvinden der drømte om en mand’ fra 2010.

Se 'Monica Z' i CinemaxX, BioCity, Metropol og Øst for Paradis i Aarhus.

Filmen 'Need For Speed' handler om Tobey Marshall, der er en yderst talentfuld og legendarisk racerkører. Han lever af at bygge og køre muskelbiler.

Et skæbnesvangert ræs får tragiske konsekvenser, og han ender bag tremmer med god tid til at bygge had op mod sin ærkenemesis, Dino, der egentlig er den skyldige part og grunden til Tobeys fængselsdom.

Da Tobey igen er på fri fod, har han en plan om at få både hævn og retfærdighed ved at slå Dino i det legendariske De Leon-ræs. Men først skal han nå frem til løbet, inden et virvar af ærkefjendens dusørjægere får ram på ham.

Man kunne have forventet at ’Need for Speed’ ville minde meget om Fast & Furious-filmene, men det gør den ikke. I stedet lægger filmens stil og tone sig meget mere op ad 70'ernes bilfilm, hvor selve bilerne spillede en større rolle end skuespillerne.

Instruktør Scott Waugh går til bilerne med samme intensitet og alvor, som han gjorde det med Navy SEAL-folkene i hans hit ’Act of Valor’ fra 2012. Med kombinationen af sammenbidt hævnhistorie og ren bilporno, står ’Need for Speed’ som sin egen film og ikke bare et forsøg på at bide andre filmserier i hælene.

Se 'Need For Speed' i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

Filmen 'Only Lovers Left Alive' handler om Adam og Eve. De har levet i flere tusind år, været venner med nogle af verdenshistoriens mest spændende kunstnere og bruger nu det meste af deres tid på at fundere over kunst, kreativitet og livet. Folk der siger, at filmen handler om vampyrer, er præcis den slags mennesker, som vampyrerne Adam og Eve synes er åndssvage. Faktum er dog stadig, at de er vampyrer, der skal have menneskeblod og holde sig fra sollys. Bare en anden og mere virkelighedstro art end dem, vi kender fra andre historier.

’Only Lovers Left Alive’ er med andre ord en aparte vampyrfilm. Mindre ville kendere af instruktør Jim Jarmusch heller ikke forvente. Han har alle dage skabt unikke film, der lever mere på stil og intellektualitet end plot og handling.

I ’Only Lovers Left Alive’ er Tom Hiddleston og Tilda Swinton i centrum som de to hovedroller, men filmens musik, stemning og temaer får mindst lige så meget fokus. Efter et filmårti med både voldelige og romantiske blodsugere, kommer ’Only Lovers Left Alive’ med et frisk bud på en anderledes vampyrfilm.

Se 'Only Lovers Left Alive' i Øst for Paradis.

I filmen 'The Lunchbox' modtager Saajan Fernandes en daglig madpakke. En grå mand i sit livs efterår, der sidder fast i et kedeligt kontorarbejde og et ensformigt trummerum.

Hver dag leverer Mumbais verdenskendte leveringsservice (de såkaldte dabbawabbas) omtrent otte millioner madpakker til folk rundt omkring i byen. Pludselig modtager Saajan en madpakke helt ulig den, han er vant til.

Maden er nemlig ikke den industrifremstillede af slagsen, han normalt betaler for, men derimod hjemmelavet med kærlighed. Sajaan ved, at pakken er blevet fejlleveret, men ikke at der står en hjemmegående kvinde i den anden ende.

Snart begynder de at udveksle små beskeder til hinanden gennem madpakkerne, og langsomt udvikles et helt særligt forhold.

Irrfan Khan spiller hovedrollen som Saajan, og hvis du synes, du har set ham før, er det nok som den voksne Pi i ’Life of Pi’ (2012) eller måske som politiinspektøren i ’Slumdog Millionaire’ (2008).

To Oscar-vindende film, der begge har Indien som fællesnævner, men som er instrueret af hhv. en taiwaner og en englænder. Det romantiske drama ’The Lunchbox’ er instrueret af indiske Ritesh Batra, der også har skrevet og produceret.

Se 'The Lunchbox' i CinemaxX, Metropol og Øst for Paradis i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

'Monica Z'

"En svensk skuespillerstjerne er født, og en dansk instruktør er genfødt med »Monica Z«. Fortællingen om jazzsangerinden Monica Zetterlunds skæbne er fascinerende og universel." - Jacob Wendt Jensen

'Need For Speed'

"Desværre fungerer historien ikke helt så godt, når personerne træder ud af bilerne. Både fortælling og figurtegning er gumpetung og præget af klicheer, som kun Aaron Paul – med nød og næppe – formår at spille sig ud af." - Louise Kidde Sauntved

'Only Lovers Left Alive'

"Efter den mystiske »The Limits of Control« er amerikansk independentfilms cool eminence Jim Jarmusch tilbage i topform med det eksistentialistiske vampyrdrama »Only Lovers Left Alive«, der handler om drifter, overlevelse, evig kærlighed og civilisationens fortabelse – intet mindre." - Louise Kidde Sauntved

'The Lunchbox'

"'The Lunchbox' er godt nok en indisk film, men vi er langt fra Bollywood og lignende syng-med-hurlumhej. Den meget fine og lavmælte historie om at åbne sig for verden virker lavet med sigte på verdensmarkedet, da den er temmelig universel i sit snit og foregår halvt på engelsk." - Jacob Wendt Jensen

Premiere 12. marts, uge 11

Vores anmeldere er gavmilde med stjernerne til denne uges premierefilm. 'Fortiden' gør sig fortjent til hele seks stjerner, 'Saving Mr. Banks' snupper fem, mens 'Out of the Furnace' må nøjes med 3 flotte stjerner.

I filmen 'Fortiden' mødes iranske Ahmad i lufthavnen med sin franske eks, Marie. Han er nemlig taget til Frankrig for endelig at ordne skilsmissepapirerne, så hun kan være sammen med sin nye kæreste, Samir.

Samtidig beder Marie sin kommende eksmand om at undersøge, hvorfor hendes teenagedatter er så vred på hende. Men Ahmad behøver ikke at grave særlig dybt for at finde ud af, at familiemedlemmerne, unge som gamle, alle gemmer på hemmeligheder, og snart begynder skeletterne at vælte ud af skabet.

For tre år siden satte Asghar Farhadi igen Iran på filmverdenskortet, da han vandt en Oscar for ’Nader og Simin - en separation’ i kategorien Bedste ikke-engelsksprogede film.

Hans nyeste værk er dog fransk, men har flere ting tilfælles med den meget roste forgænger. Hovedrollen, spillet af Ali Mosaffa, er den bløde, iranske mand, gennem hvem vi får historien fortalt, og ligesom i den tidligere film ligger han i skilsmisse med sin kone.

Hun har til gengæld sine egne, for Ahmad nogle gange uforståelige, motiver og spilles af franske Bérénice Bejo, der bragede igennem i den Oscar-vindende ’The Artist’ (2011).

Instruktøren er en mester i at skabe fortættede dramascener, der via deres skarpe dialog og skuespil næsten tenderer en thriller - dog uden nogensinde at miste fokus på det vigtigste: karaktererne og deres indbyrdes forhold.

Se 'Fortiden' i CinemaxX i Aarhus.

Filmen 'Out of the Furnace' handler om Russell Baze, der altid har drømt om at slippe væk fra fattigdommen i det såkaldte rustbælte i USA, hvor han bor med sin lillebror Rodney.

Men skæbnen vil det anderledes, og mens Russell ender i fængsel, lokkes hans bror ind i en af de mest voldelige og hensynsløse, kriminelle organisationer i byen. Da Russell løslades, står han over for et nærmest umuligt valg: tage væk og vinde sin frihed eller risikere alt for at hjælpe sin bror.

Scott Cooper instruerede Jeff Bridges til en hovedrolle-Oscar i ’Crazy Heart’ (2009), og med ’Out of the Furnace’ har han igen scoret en topskuespiller til hovedrollen.

Christian Bale ('Dark Knight'-trilogien, 'American Hustle') giver en vanlig kamæleonagtig præstation som Russell Baze, der får nok at se til med at redde sin bror, som spilles af Casey Affleck ('Gone Baby Gone').

Se 'Out of the Furnace' i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

Filmen 'Saving Mr. Banks' foregår i 1961, hvor den britiske forfatterinde, P.L. Travers, rejser til Hollywood for at møde selveste Walt Disney.

Sidstnævnte har i 18 år forsøgt at overtale Travers til at sælge filmrettighederne til hendes populære bog om Mary Poppins, men at hun endelig befinder sig i Disneys studier, betyder ikke, at den snerpede og besværlige dame vil gøre det nemt for filmmogulen.

Den selv ret så excentriske Disney ser sig nu tvunget til at lade Travers være en del af den kreative proces, hvilket viser sig at være en udfordring. Først og fremmest fordi Travers hader alt, hvad Disney står for. Dernæst fordi hun, af personlige årsager, har svært ved at give slip på sin elskede karakter.

Med skuespillere som Emma Thompson og Tom Hanks på rollelisten, samt kulørte karakterer som P.L. Travers og Walt Disney som omdrejningspunkt, mangler ’Saving Mr. Banks’ næppe yderligere argumenter for en tur i biografen.

Se 'Saving Mr. Banks' i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene her:

'Fortiden'

"Det skal ganske enkelt ses. Gå til filmen med vågen opmærksomhed, brug derefter nogle timer på at snakke den igennem med en medpublikummer og kast så et røntgenblik på jeres egen fortid." - Kristian Lindberg

'Out of the Furnace'

"'Out of the Furnace' er en dyster fortælling om ansvar, brødrekærlighed og om at prøve at få noget ud af et liv, der tager mere end det giver. En fortættet stemning og en effektiv visuel og stilistisk bevidsthed signalerer "dette er ikke bare en metervare-thriller"." - Louise Kidde Sauntved

'Saving Mr. Banks'

"Udover at være historien om skabelsen af 'Mary Poppins', er 'Saving Mr. Banks' også en universel fortælling om kunsten at lave en bog om til en film og dertil et lystfyldt og intelligent portræt af Hollywood i 1960erne." - Jacob Wendt Jensen

Premiere 6. marts, uge 10

Fem premierefilm bliver det til i denne uge, hvor du kan se den danske dramakomedie 'Klumpfisken', den nye Coen-film, der leverer kræs til musiknørder: ’Inside Llewyn Davis’, animationsfilmen 'Hr. Peabody & Sherman', actionbraget ’300: Rise of en Empire’ og endelig den belgiske 'Bullhead', som var nomineret til en Oscar for Bedste ikke-engelsksprogede film.

Filmen 'Klumpfisken' handler om 45-årige Kristian, kaldet Kesse, der er tredje generations fisker bosat i Nordjylland ved vindblæste Hirtshals. Nye tider i fiskeriet lægger pres på fiskerne, og Kesse kæmper en desperat kamp for at holde hovedet oven vande og kreditorerne for døren.

Den konservative fisker tvinges af sin bank til at finde nye indtægtskilder, så Kesse tager modvilligt imod et lukrativt tilbud om at få den kvindelige havbiolog Gerd fra København med ombord.

Trods deres åbenlyse forskelligheder forelsker de sig hovedkulds i hinanden, og Kesse står pludselig overfor det svære valg om, hvorvidt han skal fortsætte med at kæmpe for det liv, han kender så godt, eller starte på en frisk.

’Klumpfisken’ er skabt som en del af programmet New Danish Screen, der giver støtte til debuterende instruktører. Dermed indtager Søren Balle det danske filmlandskab med en dramakomedie, som er både socialrealistisk og romantisk.

Se 'Klumpfisken' i CinemaxX og Metropol i Aarhus.

Filmen 'Inside Llewyn Davis' handler om Llewyn Davis, der forsøger at slå igennem som folk-sanger i New York i 1961. Men hans dybtfølte, indadvendte musik passer ikke til musikbranchen, der søger den lettere og mere optimistiske poplyd.

Det bliver derfor kun til små scenejobs på den lokale bule, og det lille pladeselskab, der tidligere har udgivet en duetindspilning med ham, tror ikke på hans fremtid som solokunstner.

Pengene er der derfor ikke mange af, og Llewyn lever fra hånden til munden og overnatter på en sofa hos sin utilfredse veninde. Trods modstanden og forhindringerne nægter den lidende kunstner at give op og sætter kursen mod en større og potentielt mere indbringende fremtid.

Trods den grundlæggende grå stemning, fornægter auteur-parrets tørre humor sig ikke. Men samtidig er ’Inside Llewyn Davis’ et nyt eksempel på, at instruktørerne på plotsiden formår at forny sig gang på gang, og i deres nyeste film foregår handlingen over en uge, hvilket ender med at blive en knivskarp pointe.

Filmen hylder den kreative bølge, der kom ud af Greenwich Village i perioden med en række folk-sange fremført til perfektion af bl.a. skuespillerne Oscar Isaac, Justin Timberlake og Carey Mulligan.

’Inside Llewyn Davis’ appellerer dog til andre end folk-entusiaster med sine bredt favnende, filmiske kvaliteter og tankevækkende plot. Dette er ikke set mere overbevisende i nogen anden film.

Se 'Inside Llewyn Davis' i Metropol og Øst for Paradis i Aarhus.

Filmen 'Hr. Peabody & Sherman' handler om Hr. Peabody, der ikke er nogen helt almindelig hund. Ikke nok med, at han kan tale og gå på to ben, så er han samtidig ufattelig klog, kultiveret og atletisk.

Han største bedrift er dog opfindelsen af en tidsmaskine. Samtidig har han adopteret en dreng ved navn Sherman, som efter nogle problemer i skolen ender på en eventyrlig rejse tilbage til nogle af historiens vigtigste begivenheder sammen med hr. Peabody og pigen Patty.

Men da Sherman bryder reglerne for tidsrejser, står de pludselig midt i et kapløb for at få repareret verdenshistorien og redde fremtiden.

Biograffilmen er den første af sin slags om Peabody og Sherman, og den er instrueret af manden bag ’Løvernes konge’ (1994) og ’Stuart Little’ (1999).

Tidsmaskinen sender vore helte tilbage til bl.a. Ægypten, det antikke Grækenland og renæssancens Italien, hvor der vendes op og ned på det, man har læst i historiebøgerne.

Vidste du fx, at Mona Lisas smil blev fremprovokeret af Hr. Peabody på slap line? Nej, vel. Ud over, at der er højt tempo og gakkede situationer fra start til slut, er filmen også en fortælling om forholdet mellem far og søn.

Se 'Hr. Peabody & Sherman' i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

Filmen 'Bullhead' handler om Jacky, der arbejder på familiens gård. Her er han er vidne til, at svogeren pumper kvæget med ulovlige væksthormoner. Samtidig begynder Jacky i al hemmelighed selv at tage anabolske steroider.

Da en politimand, på jagt efter hormonmafiaen, bliver slået ihjel, konfronteres Jacky med en voldsom og traumatisk barndomsoplevelse, som han har forsøgt at lægge bag sig. En ubærlig hævntørst blusser op i ham, og pludselig er der ingen vej tilbage.

Belgiske dramaer er ikke hverdagskost i de danske biografer, men når hovedrollen spilles af dygtige Matthias Schoenaerts, og filmen har været nomineret til en Oscar for Bedste ikke-engelsksprogede film, er den pludselig langt mere oplagt at udsende herhjemme.

Matthias Schoenaerts brød sidste år igennem i den meget roste ’Smagen af rust og ben’ (2012) over for Marion Cotillard, og også her blev hans imponerende fysik brugt som en del af plottet.

Se 'Bullhead' i CinemaxX og Øst for Paradis i Aarhus.

Filmen ’300: Rise of en Empire’ foregår samtidig med og efter Kong Leonidas og hans 299 ekstremt veltrænede krigere sloges for Spartas ære i ’300’, hvor hele Grækenlands fremtid stod på spil på de omkringliggende have.

Det er her, ’300: Rise of en Empire’ folder sin historie ud, om den græske general Themistokles og hans forsøg på at samle Grækenland og bekæmpe Xerxes og hans invaderende persiske hære.

Themistokles og hans flåde er håbløst underbemandet, men de giver ikke op. Ved hjælp af politik, snu taktik og ikke mindst rå og blodig vold, kæmper de for deres land, liv og frihed.

Som en efterfølger til action-braget ’300’ lægger ’300: Rise of an Empire’ sig stilmæssigt i kølvandet på sin forgænger. Der er skruet helt op for den tegneserie-grafiske vold, og især i 3D lægger man mærke til, hvor ofte kameralinsen rammes af blodsprøjt.

I modsætning til etteren har denne efterfølger derimod en mere kompleks historie, der især sætter fokus på Themistokles’ forhold til Artemisia - den sexede, krigeriske og kvindelige general for den persiske flåde.

Men tag ikke fejl. Dette er og bliver et actionfix i samtlige minutter.

Se ’300: Rise of en Empire’ i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

'Klumpfisken'

"Det er ikke så tit vi får fortællinger fra udkants-Danmark, men med den både charmerende og vedkommende »Klumpfisken« fører debuterende Søren Balle os ind i Nordjyllands forblæste fiskerhjerte." - Louise Kidde Sauntved

'Inside Llewyn Davis'

"'Inside Llewyn Davis' er ikke en ren sort-komedie som 'The Big Lebowski' eller 'Burn after Reading', men en blødere skabning, der hensætter publikum i et nostalgisk, tilfredst nynnende humør." - Kristian Lindberg

'Hr. Peabody & Sherman'

"Ideen er sådan set god nok, det samme er vittighederne i »Hr. Peabody og Sherman«, men animationsfilmen er noget klodset i sin udførelse og 3D effekten temmelig ligegyldig." - Jacob Wendt Jensen

'Bullhead'

"'Bullhead' er et brutalt, mørkt og dybt vedkommende drama om hævn og uskyldstab, med dryp af befriende skæv humor i beskrivelsen af den belgiske hormon-mafia." - Louise Kidde Sauntved

’300: Rise of en Empire’

"Den nye film »300« med undertitlen 'Rise of the Empire' vil fungere bedst for unge raske drenge, der kan være svært fascinerede af store muskelkroppe, mens de venter på, at deres egen vokser sig stor." - Jacob Wendt Jensen

Premiere 27. februar, uge 9

Der er både små independent-film, store Hollywood-produktioner og et dansk drama om mafialignende metoder i erhvervslivet blandt denne uges premierefilm.

Filmen 'Bluebird' handler om en lille by i Maine, der rammes af en stor tragedie, da buschaufføren Lesley bliver distraheret på sin sædvanlige rute hjem, og glemmer en lille dreng, der er faldet i søvn bagerst i bussen.

Drengen fryser ihjel, og Lesley rammes af chok. Men tragedien stopper ikke der, da alle i det tætvævede og isolerede lokalsamfund bliver påvirket, og ulykken viser sig at få uforudsete konsekvenser.

Dramaet er blevet fremhævet i flere førende filmmedier, bl.a. Indiewire og Variety, som en af årets mest seværdige titler. Den lille film er instrueret af debutanten Lance Edmands, der førhen var klipper på bl.a. Lena 'Girls' Dunhams første spillefilm ’Tiny Furniture’ (2010).

Rollelisten består hovedsageligt af serieskuespillere med Amy Morton ('Blue Bloods'), John Slattery ('Mad Men'), Adam Driver ('Girls') og Margo Martindale ('Justified') i nogle af de største roller.

Se 'Bluebird' i Øst for Paradis i Aarhus.

Filmen 'Die andere Heimat' foregår i landsbyen Schabbach i bjergkæden Hunsrück i Tyskland. Vi er midtvejs i det 19. århundrede, og fattigdommen har indbyggerne i et jerngreb. Den unge og belæste Jakob bor sammen med sine forældre og bror Gustav.

Deres søster, Lena, er flyttet væk fra området sammen med sin mand, og mens rivaliseringen mellem de to brødre står på, drømmer Jakob sig væk til Amazonas, som har hans særlige boglige interesse.

Muligheden for et bedre liv opstår, da en mand kommer til byen med målet om at finde folk, der vil rejse til Brasilien. Nu må brødrene beslutte sig for, om de vil forlade deres hjemstavn.

Forholdet til hjemstavnen er genstand for instruktøren Edgar Reitz’ opmærksomhed. Filmen er en prequel til den anerkendte TV-saga ’Heimat’, som Reitz instruerede i 1984, og siden handlingen foregår før miniserien, kræver ’Die andere Heimat’ intet kendskab til forgængeren.

Jan Dieter Schneider spiller hovedrollen Jakob, men primært Jeroen Perceval vil være kendt for dem, der så ’Borgman’ sidste år, og måske kender man Marita Breuer fra ’Krigeren og kejserinden’ (2000).

Se 'Die andere Heimat' i Øst for Paradis.

Filmen 'Hende' handler om den introverte Theodore Twombly, der lever af at skrive kærlighedsbreve for folk, der har svært ved at udtrykke følelser.

Theodore er netop kommet ud af et langt forhold og er både ensom og smådeprimeret. For at komme videre med sin tilværelse køber han et operativsystem, der tilbyder et intuitivt ”væsen”, som er skræddersyet til sin bruger.

Langsomt begynder Theodore at knytte sig til dette underholdende, varme men alligevel kunstige væsen ved navn Samantha, og venskabet udvikler sig til et anderledes kærlighedsforhold.

Spike Jonze ('Being John Malkovich', 'Adaptation'.) har med ’Hende’ drejet endnu en original historie, der, foruden at handle om kærlighed, udforsker den moderne identitetsfølelse.

Jonzes manuskript vandt en Golden Globe, og derudover har de to hovedrolleindehavere, Joaquin Phoenix og Scarlett Johansson, høstet stor ros for deres præstationer. Sidstnævntes er vel at mærke udelukkende en stemmepræstation.

Filmen er nomineret til 5 Oscars, bl.a. Bedste film og Bedste originale manuskript.

Se 'Hende' i CinemaxX, Metropol og Øst for Paradis i Aarhus.

Filmen 'Kartellet' handler om den selvstændige entreprenør, Lars Halbo, der efter en karriere i udlandet vender tilbage til Danmark og overtager familiefirmaet Halbo El & VVS.

Men da han underbyder nogle større entreprenørvirksomheder i en række kommunale udbudsrunder, og nægter at indgå i deres ulovlige prisaftaler, kommer både firmaet og hans familie hurtigt under et voldsomt pres fra de store selskaber.

Mens metoderne mod ham bliver mere og mere personlige og ufine, må Lars beslutte, om han vil gå med i kartellet, og dermed slippe for chikane, eller kæmpe for det, han ved, er det rigtige.

’Kartellet’ er ikke interesseret i politik, men derimod erhvervslivets gangsteragtige metoder og ikke mindst de menneskelige omkostninger, de medfører.

Spændingsdramaet er baseret på virkelige hændelser og er instruktør Charlotte Sachs Bostrups første spillefilm efter de tre familiefilm om 'Karla' (2007-10).

Se 'Kartellet' i CinemaxX, BioCity og Metropol i Aarhus.

Filmen 'Monumenternes mænd' handler om en enhed kaldet Monumenternes mænd, der af Præsident Roosevelt bliver beordret under Anden Verdenskrig til at redde alverdens kunstgenstande, før de bliver destrueret af den tyske hær, der har fået direkte ordrer på at ødelægge alt inden rigets fald.

Missionen virker fuldstændig umulig, da kunstværkerne er godt gemt bag fjendens linjer, og den udvalgte gruppe består af kunsthistorikere, kuratorer og museumsinspektører, der alle er mere bekendte med Michelangelo end med militære operationer.

George Clooney har både skrevet, produceret og instrueret denne krigsfilm, der med god vilje kan kaldes ’Ocean’s Eleven’ (2001) møder ’Kellys helte’ (1970).

Og som om det ikke var nok, indgår han også i rollebesætningen, der består af bl.a. Matt Damon, Jean Dujardin, John Goodman, Cate Blanchett og Bill Murray.

Den humoristiske krigsfilm er baseret på Robert M. Edsels autentiske bog med den mundrette titel ’The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves and the Greatest Treasure Hunt in History ’.

Se 'Monumenternes mænd' i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

'Bluebird'

"Når filmen oven i købet kun varer halvanden time, og der ikke bliver gravet særligt dybt i den frosne muld, er det svært at blive følelsesmæssigt ramt af »Bluebird«, der næsten kommer til at ligne en parodi på en amerikansk independent film." - Jacob Wendt Jensen

'Die andere Heimat'

"'Die andere Heimat' er et sanseligt tidsbillede, et ­involverende drama og smuk fortællekunst om den længsel - efter kærlighed, eventyr og et sted at høre hjemme - der bor i os alle, dengang som nu." - Louise Kidde Sauntved

'Hende'

"Spike Jonze har med 'Hende' skabt en skæv kærlighedshistorie om – og til – alle os moderne teknologibesatte mennesker, der måske i virkeligheden drømmer om at tilbringe lidt mindre tid med hovedet nede i en smartphone." - Louise Kidde Sauntved

'Kartellet'

"'Kartellet' skal have ros for ikke at overdramatisere sit autentiske materiale, men undgår til gengæld heller ikke nogle fæle klichéer." - Kristian Lindberg

'Monumenternes mænd'

"Samlet set virker det dog helt utroligt, at en så slap film kan slippe gennem ­kvalitetskontrollen hos et stort og velrenommeret amerikansk filmselskab. Kan det mon skyldes, at man troede George Clooney var ufejlbarlig som både instruktør og skuespiller?" - Jacob Wendt Jensen

Premiere 20. februar, uge 8

Fire meget forskellige film har premiere i denne uge: animationsfilmen 'Pinocchio', actionkrigsfilmen 'Lone Survivor', den romantiske fantasyfilm 'Winter's Tale' og endelig dramaet '12 Years a Slave'.

Filmen '12 Years a Slave' er baseret på Solomon Northups egen biografi fra 1853, der fortæller om den sorte, veluddannede og frie familiefar Solomon, der i 1841 vågner op til en forfærdelig skæbne. To mænd har bortført ham, lænket ham, frataget hans identitet samt basale rettigheder og solgt ham til et liv som slave i sydens barske bomuldsmarker.

Filmens autentiske udgangspunkt tilfører en ekstra dimension til en allerede velkendt historie, og vi tvinges mere end nogensinde før til at tage stilling til, at dette skete blot 150 år tilbage. Solomons 12 år lange kamp for ikke bare at holde sig i live, men også for at bevare sin værdighed som menneske, er derfor uhyggelig relevant.

Med stærke præstationer hele vejen rundt og store stjerner i diverse biroller står to karakterer klarere end nogen andre. Chiwetel Ejiofor er ikke ny i branchen, men med en skræmmende ægte præstation som den kidnappede Solomon er der lagt i ovnen til et gennembrud hos et større publikum.

Overfor Ejiofor står debutanten Lupita Nyong’o, der er en åbenbaring som den unge, tugtede slavepige Patsy. Og med en blanding af skrøbelighed og vildskab bliver Patsy filmens måske mest mindeværdige karakter.

Instruktøren Steve McQueen kan dog også tage stor del af æren for, at ’12 Years a Slave’ lykkes, som den gør. McQueens tredje spillefilm følger flot op på både ’Hunger’ (2008) og ’Shame’ (2011), der ligeledes kredser om det isolerede menneske.

Filmen er nomineret til 9 Oscars, bl.a. Bedste film, Bedste mandlige hovedrolle, Bedste kvindelige birolle og Bedste instruktør.

Se ’12 Years a Slave’ i CinemaxX, BioCity og Metropol i Aarhus.

Filmen 'Lone Survivor' handler om fire toptrænede amerikanske Navy SEAL-soldater sendes på en hemmelig mission langt bag fjendens linjer i Afghanistan. Målet er Talibanlederen, Ahmad Shahd, der ifølge rygterne befinder sig i Hindu Kush-regionen, men intet er sikkert.

Filmen er baseret på den virkelige beretning om fire medlemmer af SEAL Team 10 i 2005. Som dens titel så fiffigt hentyder til, går det forholdsvis galt, og de fire soldater sættes på den hårdest tænkelige prøve.

Peter Berg er en solid action-instruktør, med film som ’The Rundown’ (2003) og ’The Kingdom’ (2007) på CV’et, men han har aldrig skruet så højt op for action-knappen, som han gør her.

Berg har satset på intensiteten, og alene filmens lydside er værd at lægge mærke til, når tusindvis af kugler begynder at flyve om ørene på de fire amerikanske soldater.

Filmen er nomineret til 2 Oscars for Bedste lydredigering og Bedste lydmiks.

Se 'Lone Survivor' i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

Filmen 'Pinocchio' handler om den ensomme tømrer Geppetto ønsker sig over alt på Jorden at få en søn. For at holde sig med selskab udskærer han en marionetdukke af et stykke træ og kalder den for Pinocchio.

Ønsket om en søn bringer trædukken til live, og ikke nok med det - Pinocchio viser sig at være et herligt og legesygt væsen. Men han er ikke til at styre, og den lille dukke kommer ud på en lang og begivenhedsrig rejse, der skal lære ham, hvordan man er en rigtig og god søn.

Pinocchio så første gang dagens lys i den italienske forfatter Carlo Collodis børnebog fra 1883. Trædukken blev første gang ”levende” på film i 1911, men de fleste kender bedst Disneys animerede klassiker fra 1940.

Siden har dukken optrådt i talrige film til biografen og TV, og bl.a. prøvede den italienske komiker Roberto Benigni kræfter med forlægget i en live action-udgave fra 2002. Den nye, animerede version er instrueret af Enzo D’alo, der tidligere har stået bag animationsfilmen ’Superkatten Zorba’ (1998).

Se 'Pinocchio' i CinemaxX og Øst for Paradis i Aarhus.

Filmen 'Winter's Tale' handler om mekanikeren Peter Lake, der i starten af det 20. århundrede i New York bliver tvunget til at skifte karriere og blive tyv i en bande kaldet Short Tails. Han gør sig dog stærkt uvenner med lederen Pearly Soames, og snart er han på flugt.

Hans redning kommer overraskende i form af en mystisk, hvid hest, som bliver hans skytsengel, og som bringer tyven i kontakt med den overnaturlige verden.

Oveni dette ændrer Lakes liv sig igen drastisk, da han, i et forsøg på at røve et hus, møder pigen Beverly Penn, som han forelsker sig hovedkulds i. Og selvom hun ligger for døden, er verden fyldt med magi.

Den romantiske fantasyfilm ’Winter’s Tale’ bygger på Mark Helprins anmelderroste roman af samme navn fra 1983. Både bog og film foregår i et markant anderledes New York, end det vi kender fra virkelighedens storby.

Akiva Goldsman debuterer som instruktør med det, han kalder et passionsprojekt. Newyorkeren hentede en Oscar hjem for manuskriptet til ’A Beautiful Mind’ (2001) med Russell Crowe og Jennifer Connelly, der genforenes i ’Winter’s Tale’. Hovedrollen som Peter Lake spilles af Colin Farrell ('In Bruges').

Se 'Winter's Tale' i Metropol i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

'12 years a slave'

"'12 years a slave' er et dokument over en æra, der aldrig må glemmes. Et dokument over menneskelig ondskab og overlevelsesinstinkter. Et dokument over kærligheden. Og et sansemæssigt bombardement af smerte og skønhed, der efterlader dig sønderbanket på den allerfineste vis." - Louise Kidde Sauntved

'Lone Survivor'

"Mark Wahlberg, ­Taylor Kitch, Emile Hirsch og ­ikke mindst Ben Foster leverer overbevisende og intenst spil som soldaterkammerater, der hellere vil dø end ­efterlade hinanden. De giver en nødvendig menneskelig dimension til de ekstremt brutale begivenheder. - Louise Kidde Sauntved

'Pinocchio'

"Enzo D’Alòs animerede nyfortolkning af det klassiske eventyr om trædukken, der får en lang næse når han lyver, er både flot og eventyrlig. Ikke mindst takket være de helt overdådige animationer, der får Toscanas bakker til at gløde i fedtfarveladet tonerigdom – en stemningsmættet baggrund for de noget enklere computeranimerede karakterer." - Louise Kidde Sauntved

'Winter’s Tale'

"'Winter’s Tale' er en romantisk adventurefilm med overflod af visuelle effekter og en bizar handling, der ret hurtigt holder op med at give mening." - Louise Kidde Sauntved

Premiere 13. februar, uge 7

To film er på de aarhusianske biografers premiereplakater: 'Klokkeblomst og piratfeen' hvor en ung udgave af selveste Kaptajn Klo er med og 'Nebraska', som vores anmelder kalder "er en fin lille boullionterning af bittersød velvære."

Filmen 'Klokkeblomst og piratfeen' handler om den nysgerrige støv-fe Zarina, der bliver påvirket af det sjældne blå tryllestøv, hvilket får hende til at opføre sig underligt og slå sig sammen med en bande skumle pirater.

Klokkeblomst og hendes fe-venner må derfor kaste sig ud i et sværdkæmpende eventyr for at gøre Zarina normal igen. Opgaven er ikke nem, og snart er de små feer blevet forbandet. Og som om det ikke var nok, møder de også modstand i den unge skibsdreng James, der senere vil blive kendt som selveste Kaptajn Klo.

Familiefilmen om Peter Pan-karakteren, Klokkeblomst, er den femte i rækken af Disney-film, hvor den seneste var ’Klokkeblomst og feernes hemmelighed’ fra 2012. Det er første gang, at Klokkeblomsts nye eventyr involverer en anden af J.M. Barries famøse karakterer, nemlig den legendariske Kaptajn Klo som ganske ung.

Den næste film i Klokkeblomst-serien har allerede fået titlen ’Legend of the Neverbeast’ og handler om en lille dyre-fe, der bliver venner med et sagnomspundet monster.

Se 'Klokkeblomst og piratfeen' i CinemaxX, BioCity og Metropol i Aarhus.

Filmen 'Nebraska' handler om Woody Grant, der er godt oppe i årene, lettere alkoholiseret og altid i et halvdårligt humør. Da han modtager et lyssky brev, der hævder, han har vundet en million dollars, som kan afhentes i Nebraska, bliver den gamle mand pludselig besat af tanken om at få fat i pengene.

Woodys voksne søn mener, at brevet er det rene fusk, men da han aldrig har følt, at han virkelig kender sin far, tager han med på et begivenhedsrigt road trip tværs gennem landet for at inkassere den ikke-eksisterende gevinst i farens barndomsby og dermed blive lidt klogere på sit fædrende ophav.

’Nebraska’ er instrueret af den anerkendte Alexander Payne, der har specialiseret sig i den lune fortælling om den almindelige mands identitetskrise bl.a. mesterligt udført i film som ’About Schmidt’ (2002), ’Sideways’ (2004) og senest ’The Descendants’ (2011).

Filmen er nomineret til 6 Oscars, bl.a. Bedste film, Bedste mandlige hovedrolle og Bedste instruktør.

Se 'Nebraska' i CinemaxX, BioCity, Metropol og Øst for Paradis i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

'Klokkeblomst og piratfeen'

"Tryllestøv gør sig godt på et biograflærredet og historien er fortalt med respekt for Klokkeblomsts oprindelse i »Peter Pan«, men filmen bliver noget klistret i længden, fordi alle feerne taler med pibestemmer a la den mest tarvelige Barbie-dukke." - Jacob Wendt Jensen

'Nebraska'

"Vi får et nostalgisk og underspillet indblik i et Americana, som er under hastig forandring. Filmet i smukke sort-hvide billeder – vel mest for at understrege nostalgien, da det ellers ikke har nogen særlig funktion – og beriget med et soundtrack, der sidder lige i indie-filmskabet." - Jesper Eising

Premiere 6. februar, uge 6

Der er lidt for enhver smag, når hele seks film er på biografernes premiereliste i denne uge. For de små er der 'LEGO Filmen - Et klodset eventyr' og 'Far til Fire - Onkel Sofus vender tilbage', mens de voksne kan hygge sig med de stjernespækkede dramaer 'Dallas Buyers Club' med Matthew McConaughey og 'Familien' med Meryl Streep og Julia Roberts, der begge har trukket et par Oscar-nomineringer. Fra den danske filmscene kan fans glæde sig til den længe ventede to'er: 'Klassefesten 2 - Begravelsen’ med de tre frustrede mænd Anders W. Berthelsen, Troels Lyby og Nicolaj Kopernikus. Endelig har også 'RoboCop', en videreførelse af Paul Verhoevens kultdyrkede ‘RoboCop’ fra 1987, premiere.

Filmen 'Dallas Buyers Club' begynder i 1985, i Dallas, Texas, og handler om Ron Woodroof, der er en vaskeægte cowboy.

Om dagen arbejder han som elektriker, men pengene - og pengeproblemerne - kommer hovedsageligt fra et udsvævende liv som rodeorytter, festabe og ikke mindst kvindebedårer. En dag bliver det vilde liv for meget, og Ron indlægges, hvorefter lægerne fortæller ham, at han er HIV-positiv.

Diagnosticeringen er en klar dødsdom, men Ron har aldrig været typen, der giver op, og inden længe tager han kampen op ikke bare imod sygdommen, men også mod systemet. Den amerikanske medicinalindustri vil nemlig ikke sælge de rette medikamenter, men det vil Ron gerne...

Det sidste års tid har man i filmkredse snakket om en decideret Matthew McConaugheyrenæssance. Hans Golden Globevindende præstation som udmagret ballademager i det aktuelle, autentiske drama ’Dallas Buyers Club’ viser en McConaughey, der er stærkere end nogensinde før.

Det samme kan siges om hans medspiller Jared Leto, der er uhyggeligt overbevisende som transkønnet aids-patient.

Filmen er nomineret til 6 Oscars, bl.a. Bedste film, Bedste mandlige hovedrolle og Bedste mandlige birolle.

Se 'Dallas Buyers Club' i Metropol, CinemaxX og Øst for Paradis i Aarhus.

Filmen 'Familien' handler om Weston-familien, der længe har været spredt for alle vinde, indtil en krise bringer de fremmedgjorte søstre, Barbara, Ivy og Karen, tilbage til barndomshjemmet i Osage County.

Her venter deres mor, matriarken Violet (Meryl Streep), der er på piller, drikker for meget og ikke er bange for at uddele verbale klask til højre og venstre. De næste par dage byder som frygtet på en noget anderledes familiesammenkomst, hvor spydighederne leveres i ærlighedens navn, mens afsløringen af Weston-klanens største hemmelighed lurer lige under overfladen.

Filmatiseringen af Tracy Letts’ prisvindende teaterstykke af samme navn er blevet til et kulsort portræt af en vanvittig familie defineret af stærke kvinder.

'Familien' er nomineret til 2 Oscars. Meryl Streep for Bedste kvindelige hovedrolle og Julia Roberts for Bedste kvindelige birolle.

Se 'Familien' i Øst for Paradis, Metropol og CinemaxX i Aarhus.

Filmen 'Far til Fire - Onkel Sofus vender tilbage' handler om Far og hans fire børn, Søs, Ole, Mie og Lille Per. Far har lært børnene at være rummelige og gæstfri, men hele den glade familie kommer på en hård prøve, da Onkel Anders’ tvillingebror, Sofus, vender hjem fra Australien.

Hvor Anders er hyggelig og venlig, er Sofus sur og vrissen - og så har han oven i købet en ko med sig! Koen bliver børnene dog hurtigt glade for, men Sofus har kun én ting i hovedet: Han vil vinde den forestående malkekonkurrence.

Pludselig vil koen ikke give mælk, og det står hurtigt klart for børnene, at Sofus’ metoder er forfejlede. Nu må de tage sagen i egen hånd og lære Sofus, at man må give plads til hinanden i en familie.

Når man taler dansk familieunderholdning, må ’Far til fire’ anses som del af den absolutte superliga. 15 film er det blevet til i serien, der startede som avisstribe i 1948 og blev til film i 1953 med Ib Schønberg som faren, der har nok at holde styr på.

Siden har både Karl Stegger, Helge Kjærulff-Schmidt og Niels Olsen udfyldt rollen, og med ’Far til fire - Onkel Sofus vender tilbage’ får Jesper Asholt lov til at prøve kræfter med karakteren.

Hele holdet er udskiftet siden ’Far til fire - til søs’ fra 2012, og Kurt Ravn har overtaget den spøjse Onkel Anders og spiller samtidig hans knarvorne tvilling fra Australien.

Se 'Far til Fire - Onkel Sofus vender tilbage' i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

Filmen 'Klassefesten 2 - Begravelsen’ handler om de tre venner, Thomas, Andreas og Niels, der er samlet igen, for at fejre Thomas’ polterabend, blandt andet sammen med deres rige, smarte ven Torben T.

Thomas er frustreret, fordi hans seneste album bliver slagtet af anmelderne, Niels bliver frustreret, da han finder ud af, at Torben T. har knaldet hans kone, og Andreas er lige så frustreret over singlelivet, som han var i etteren.

De kommer dog først rigtigt i problemer, da Torben T. dør under den vilde polterabend, og de tre venner skal nå både begravelse og bryllup. Det lyder måske tilforladeligt nok, men når det er netop disse tre fyre, der er tale om, findes der ingen grænser for, hvor galt det kan gå.

'Klassefesten 2 - Begravelsen' følger op på kæmpesuccesen fra 2011, hvor Anders W. Berthelsen, Troels Lyby og Nicolaj Kopernikus spillede hovedrollerne i historien om tre midaldrende danske mænd og deres eskapader op til og under en genforening af deres folkeskoleklasse.

På den måde gør 'Klassefesten'-filmene 'The Hangover'-trilogen kunsten efter og viser, at der er rigeligt med liv på den anden side af det faste parforhold og kernefamilien.

Se 'Klassefesten 2 - Begravelsen’ i CinemaxX, Metropol og BioCity i Aarhus.

Filmen 'LEGO Filmen - Et klodset eventyr' handler om Emmet, der er en helt almindelig, regelret og fuldstændig gennemsnitlig LEGO-figur, der fejlagtigt bliver identificeret som en yderst ekstraordinær af slagsen. Han sidder efter sigende ligefrem med nøglen til at redde hele verden!

Med hjælp fra den gamle troldmand Vitruvius, en sej ung kvinde ved navn Grafittitøs og selveste Batman (!) drager Emmet på en uventet og farefuld mission. Målet er at stoppe landets onde direktør, der er ved at ødelægge LEGO-verdenens opbygning og genskabe den efter sit eget hoved. En rejse som Emmet er helt og aldeles uforberedt på.

Danske LEGO blev stiftet i 1932, og legetøjsgiganten er kendt over hele verden for små byggeklodser og plastikfigurer. De seneste år har man samarbejdet med diverse filmselskaber om en række legetøjskollektioner, der også er blevet konverteret til computerspil.

Animationsfilmen er skabt af folkene bag ’Det regner med frikadeller’ (2009) og den aktuelle efterfølger, samt strisserkomedien ’21 Jump Street’ (2012). Fælles for disse film er skarp humor og højt tempo, hvilket man også kan forvente af filmen baseret på det danske legetøj.

Bemærk at de engelske versioner af LEGO-filmen vises uden undertekster.

Se 'LEGO Filmen - Et klodset eventyr' i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

Filmen 'RoboCop' foregår i året 2028, hvor OmniCorp er verdens absolutte magtfaktor, når det handler om avanceret robot-teknologi. Selskabet har stor succes med at levere effektive droner til alverdens krige, men man ønsker alligevel at gå skridtet videre for at tilfredsstille de mange aktionærer.

Da betjenten Alex Murphy bliver hårdt kvæstet i en eksplosion, opstår en gylden mulighed for at fusionere OmniCorps kontroversielle teknologi med menneskelige egenskaber, og da politimanden, imod alle odds, genvinder bevidstheden, er det som halvt menneske og halvt maskine.

Paul Verhoevens kultdyrkede ‘RoboCop’ fra 1987 resulterede i to fortsættelser og diverse TV-serier, men ingen af efterfølgerne kom i nærheden af originalens skarpe satire samt vellykkede og brutale action-scener.

Nu forsøger man forfra med et plot, der umiddelbart er en moderne opdatering af den første film tilføjet et øget fokus på teknologiens muligheder og ikke mindst faldgruber.

Først og fremmest handler ’RoboCop’ dog om rendyrket action, og derfor har man hyret José Padilha som instruktør. Brasilianeren har tidligere stået bag de kritikerroste og stærkt eksplosive ’Tropa de Elite 1 & 2’. Svenske Joel Kinnaman spiller hovedrollen som RoboCop.

Se 'RoboCop' i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

'Dallas Buyers Club'

"Heldigvis undergår Jean-Marc Vallée behændigt at gøre den til en "budskabsfilm" med tydeligt løftede pegefingre. I stedet er den et på samme tid tragisk, morsomt og rørende portræt af en mand af en helt særlig støbning, der nægtede at lægge sig til at dø, selvom lægerne ikke gav ham andre muligheder." - Louise Kidde Sauntved

'Familien'

"I filmen Familien leverer Julia Roberts og Meryl Streep 1. klasses præstationer. Men ind i mellem er der skruet så højt op for både stemmer, drama og intriger, at filmen føles mere som filmet teater end som film." - Louise Kidde Sauntved

'Far til Fire - Onkel Sofus vender tilbage'

"Sigurd Philip Dalgas kan variere sit udtryk mere end den forrige Lille Per, men det hjælper ikke meget. De ældste 'Far til fire'-film er hyggelige som tidsbilleder, men man håber ikke, at nogen får den idé hygge sig med de nye film om 25 år. Hvis de gør, vil de blive slemt skuffede." - Jacob Wendt Jensen

'Klassefesten 2 - Begravelsen’

"Sådan som pinlighederne er koblet sammen i traileren til 'Klassefesten', frygtede man det værste, men der er en vis mening i den platte galskab i en komedie, der byder på stribevis af groteske situationer, der køres helt ud i det ekstreme uden at køre meget forkert." - Jacob Wendt Jensen

'LEGO Filmen - Et klodset eventyr'

Budskabet er der ikke noget i vejen med og filmens design er rent ud sagt fantastisk. Universet er bygget op næsten en til en klods for klods. De første mange minutter i Lego-byen måber man således, for det er som at blive tryllet om til en lille mand og få lov til at gå på opdagelse et vidunderligt sted. - Jacob Wendt Jensen

'RoboCop'

"Handlingen drukner stedvis i lidt for langtrukne actionsekvenser, men historien behandles med den respekt den fortjener, og klemmer spændings­mæssigt til som en stålnæve." - Kristian Lindberg

Premiere 30. januar, uge 5

Blandt denne uges premiere film er to længe ventede 2'ere, nemlig 'Anchorman: Fortsat flimmer på skærmen' og 'Det regner med frikadeller 2'. Der ud over kan du se to film, fra den mere eksotiske ende af spektret, den franske 'Livets Blomst' og 'Den grønne cykel' fra Saudi-Arabien.

Filmen 'Anchorman: Fortsat flimmer på skærmen' tager over, hvor den første film sluttede. Den legendariske, feterede og altid kontroversielle nyhedsvært, Ron Burgundy, var sammen med sit trofaste Channel 4 News Team, 1970'ernes faste nyhedsleverandører i San Diego - lige indtil Ron mistede sit job til sin kone, Veronica Corningstone.

Nu hvor storhedstiden er ovre, går Ron og hans hold 1980'erne i møde med nye udfordringer, og sammen tager de til New York for at indtage byens første 24-timers nyhedskanal GNN.

De skal dog lige forbi kanalens allerede etablerede hovedvært, den nye kvindelige chef, og egne selvforskyldte dumheder, før de endnu engang kan kalde sig nr. 1 på nyhedsfronten.

Komedien er den længe ventede fortsættelse til ’Anchorman: The Legend of Ron Burgundy’, der i 2004 blev modtaget med kultdyrkelse til følge, og som i dag må siges at være en af de mest citerede komedier i nyere tid.

Instruktøren bag den oprindelige film, Adam McKay, er igen manden bag galskaben efter andre Will Ferrell-film som ’Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby’ (2006) og ’Step Brothers’ (2008).

Se 'Anchorman: Fortsat flimmer på skærmen' i CinemaxX og BioCity i Aarhus

I filmen 'Det regner med frikadeller 2' anerkendes Flint for at være det geni, han egentlig er, efter madstormen i 1’eren. Endelig får han lov at arbejde sammen med sit største idol, Chester V, der ansætter ham i sit gigantiske opfinderfirma.

Alt ser ud til at ånde fryd og gammen, indtil de finder ud af, at Flints madmaskine, der forvandler vand til mad, stadig er løs og løbet løbsk.

Imens Flint og vennerne har haft travlt med at rydde mad op i deres hjemby, er madmaskinen gået i overgear. Den er nemlig begyndt at splejse mad og dyr om til mad-dyr på en afsidesliggende ø. Flint, Chester og den overintelligente orangutang Barb, sætter derfor ud på en mission for at stoppe maskinen en gang for alle.

2’eren er skabt af de samme folk, der stod bag 1’eren, og de bygger videre på originalens historie og fortsætter således med at tage publikum på en rejse gennem bizarre maduniverser, hvor madvittighederne står i kø.

Se 'Det regner med frikadeller 2' i CinemaxX og BioCity i Aarhus.

Filmen 'Livets blomst' handler om den 63-årige Gaspard Dassonville, der lever et ungdommeligt liv som TV-producer. Han fornægter sin alder gennem sin energiske livsstil med hurtigt udskiftelige og halvt så gamle kærester. Men Gaspard konfronteres med alderdommen, da hans gamle far Hubert ikke længere kan klare sig selv, og sønnen må træde til.

Langsomt reetablerer far og søn deres forhold til hinanden, og da den ukonventionelle og charmerende sygeplejerske Zana begynder at arbejde for Hubert, bliver deres liv kun yderligere beriget.

’Livets Blomst’ skildrer alderdommens op- og nedture i en munter tone. Filmens franske titel, ’La fleur de l’âge’, betyder ”at være i sin bedste alder” og refererer til, at ikke kun ungdommen er en inspirerende og givende tid.

Rollen, som den aldersfornægtende livsnyder, varetages af Pierre Arditi ('Franske forviklinger') og hans faderlige ophav spilles af veteranen Jean-Pierre Marielle ('Da Vinci mysteriet'). Julie Ferrier ('Micmacs') er sygeplejersken, der vader ind i de to mænds hjerter med træsko på.

Se 'Livets blomst' i Øst for Paradis i Aarhus.

Filmen 'Den grønne cykel' handler om den 10-årige Wadjda, hvis højeste ønske er en cykel. Men i Saudi-Arabien er det forbudt for kvinder at cykle, så hendes mor forsøger at tale hende fra idéen. Det afholder dog ikke den selvstændige Wadjda fra at tage sagen i egen hånd.

Hun beslutter sig for at stille op i skolens konkurrence om at citere Koranen, hvor pengepræmien er stor nok til, at hun selv kan købe sin egen cykel - med eller uden mors accept. Mens hun gang på gang støder ind i de begrænsninger, samfundet pålægger hendes køn, begynder folkene omkring hende så småt at se kvaliteterne i den unge rebel.

’Den grønne cykel’ gør flere ting for første gang. Det er den første spillefilm, der er optaget 100 procent i Saudi-Arabien.

Det er samtidig den første saudiske film, der er instrueret af en kvinde. Og det er første gang, at landet sender en film til USA for at dyste om en Oscar-nominering. Til gengæld har instruktøren Haifaa al-Mansour brugt hele fem år af sit liv år på filmen, bl.a. for at sikre økonomisk støtte og tilladelser til at optage i saudiske miljøer.

Hardcore filmnørder vil kende filmens stil som et ekko af neorealismens store klassiker, ’Cykeltyven’ (1948), blandet med realismen fra moderne film som Dardenne-brødrenes ’Rosetta’ (1999).

Se 'Den grønne cykel' i Øst for Paradis i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

'Anchorman: Fortsat flimmer på skærmen'

"En del af attraktionen ved 'Anchorman' er således det stærke ensemble af karakterer, der hver især udgør deres egen lille historie i historien. Paul Rudd spiller TV-stationens kvindejæger, hvis deodorant er så maskulint hørmende, at den kan slå en skovtrold til jorden, mens Steve Carell er den nærmest retarderede TV-meteorolog (det kræver ikke mange hjerneceller at formidle, at solen skinner i Californien)." - Kristian Lindberg

'Det regner med frikadeller 2'

"'Det regner med frikadeller 2' har skruet lidt op for det hele – farver, tempo og stimen af mere eller mindre morsomme madjokes. I en grad så man næsten ikke når at opdage, at historien har store huller i logikken." - Louise Kidde Sauntved

'Livets blomst'

"'Livets blomst' er en sød og livsbekræftende historie om forsoning – mellem far og søn og den måske endnu mere omfattende forsoning med sig selv: Det her er den, jeg er blevet, det er sådan mit liv er – og det er okay!" - Louise Kidde Sauntved

'Den grønne cykel'

"'Den grønne cykel' er efter sigende den første film nogensinde, der helt og holdent er optaget i Saudi-Arabien med skuespillere fra landet. Af samme årsag er der ikke meget nyt at hente på biledsiden, men filmen er til gengæld både oprigtig og ærlig." - Jacob Wendt Jensen

Premiere 23. januar, uge 4

Så er der atter nye premierefilm på tapetet i byens biografer. I denne uge kan du se tre nye film, 'American Hustle', 'Mandela - Vejen til frihed' og 'Emil og Ida fra Lønneberg'.

Filmen 'American Hustle' foregår i 70'ernes USA, der er præget af økonomisk uro og alarmerende arbejdsløshedstal. For Irving Rosenfeld er den eneste vej gennem dagen og vejen at snyde. Sammen med den lige så snu og ikke mindst forførende Sydney Prosser opretter de to et firma, der tager penge for at udstede lån, som de aldrig udbetaler.

Forretningen vokser, men en dag går de lige i FBI’s fælde. Den entusiastiske og iltre FBI-agent, Richie DiMaso, giver dem to valg: en tur i fængsel eller et arbejde for FBI. Valget falder på det sidste, og snart bliver Irving og Sydney draget ind i en verden af politisk korruption, intimiderende mafiosoer og masser af bondefangeri.

Filmen er løst baseret på virkelige hændelser fra slutningen af årtiet, hvor FBI i samarbejde med en svindler forsøgte at afsløre kriminalitet blandt forretningsfolk og politikere, hvilket bl.a. inkluderede en falsk sheik.

I filmen spilles Irving af kamæleonen Christian Bale. Bale er kendt for sin ekstreme dedikation til en rolle, som set tidligere i ’The Machinist’ (2004), ’Batman Begins’ (2005) og endelig David O. Russells ’The Fighter’ (2011), der indbragte ham en Oscar for Bedste birolle.

Christian Bale er imidlertid ikke den eneste, instruktøren David O. Russell har hentet med fra ’The Fighter’. Amy Adams har fået rollen som Sydney, der både bruger list og sit smukke ydre til at udføre sine lumske gerninger.

'American Hustle' er nomineret til 10 Oscars, bl.a. Bedste film, Bedste mandlige hovedrolle, Bedste kvindelige hovedrolle og Bedste instruktør.

Se 'American Hustle' i BioCity, Metropol og CinemaxX i Aarhus.

Filmen 'Mandela - Vejen til frihed' handler om, hvordan Nelson Madela ændrede sit lands historie. I en ung alder gennemgår den lille sydafrikanske dreng, Nelson, en manddomsprøve, der skal styrke ham for livet.

År senere har den selv samme dreng udviklet sig til en ressourcestærk, succesfuld ung advokat, der på trods af Apartheid-systemets åg forsøger at arbejde sig frem i verden, mens han nyder godt af både kvinder og hurtige biler.

Men Mandela kan ikke længere lukke øjnene for, at han lever i et land, der undertrykker sin sorte befolkning, og han lader sig derfor involvere i rettighedsorganisationen ANC, hvor han hurtigt bliver frontfigur.

Da en fredelig demonstration udvikler sig til en ren massakre, tyr Mandela og de andre ANC-brødre til mere voldelige løsninger, og da de efterfølgende arresteres bliver udfaldet livstid i fængsel. 27 år senere får folket dog sin vilje, og Mandela sættes fri for at ændre sit lands historie gennem troen på demokrati og tilgivelse.

Historien om Nelson Mandela (1918-2013) er fortalt mange gange før, men dette er første gang, en film bygger på mandens egen selvbiografi og produceret med Mandelas godkendelse.

Den legendariske frihedskæmper portrætteres af Idris Elba, der især er kendt for at spille stærke figurer i bl.a. ’The Wire’ (2002-08) og ’Pacific Rim’ (2013), mens Bonds nye Miss Moneypenny, Naomie Harris, ses som Winnie Mandela.

'Mandela - Vejen til frihed' er nomineret til en Oscar for Bedste originale sang.

Se 'Mandela - Vejen til frihed' i CinemaxX, Metropol og Øst for Paradis i Aarhus.

Filmen 'Emil og Ida fra Lønneberg' er baseret på Astrid Lindgrens klassiske historier om den svenske dreng Emil, hvor Emil selvfølgelig bor på gården Katholt i Småland sammen med sin lillesøster Ida, sin far Anton, sin mor Alma, karlen Alfred og stuepigen Lina.

Egentlig er Emil en ret sød dreng, der som oftest prøver at hjælpe, men han har en fantastisk evne til altid at komme galt af sted og havne i problemer. Emil ender altid med at blive smidt ud i tømmerskuret, hvor han kan få lov at sidde og tænke over, hvad han har gjort galt, mens han snitter træfigurer.

Filmen er baseret på historier fra bøgerne ’Emils hyss nr. 325’, ’När lilla Ida skulle göra hyss’ og ’Emil med paltsmeten’. Det er næsten 40 år siden, at TV-serien om Emil så dagens lys. Den TV-serie, der gennem flere generationer, har sat billeder på Astrid Lindgrens ord, og som derfor har en høj affektionsværdi for mange.

Af samme årsag er det måske med en vis skepsis, at du overvejer at se (eller introducere din børn til) ’Emil og Ida fra Lønneberg’, men hvor TV-serien til tider blev lige lovlig dramatisk for de yngste seere (fx Alfred der næsten dør i sneen på vej til Mariannelund), er denne nye tegnefilmatisering mere børnevenlig.

Se 'Emil og Ida fra Lønneberg' i BioCity og CinemaxX i Aarhus.

Læs anmeldelser af filmene:

'American Hustle'

"Efter mødet med den tifoldigt Oscar-nominerede svindlerkomedie 'American Hustle' er man helt rundt på gulvet. Med charmerende skuespil og virtuos fortællekunst bliver man uden blusel frarøvet godt to timer af sit liv." - Jacob Wendt Jensen

'Mandela - Vejen til frihed'

"Filmen kan i sagens natur ­ikke overraske voldsomt, men vi får en sober og gedigen gennemgang af det meste af Nelson Mandelas liv. Med indlevelse, musik og humor og uden alt for mange klichéer." - Jacob Wendt Jensen

'Emil og Ida fra Lønneberg'

"'Emil og Ida fra Lønneberg' er en ubrugelig filmatisering af Astrid Lindgrens geniale bøger. Valget af historier fra den gamle kanon er gjort uden omtanke, og animationen er livløs, selv om man har forsøgt at læne sig opad den gamle tegnestil fra bøgerne." - Jacob Wendt Jensen

Følg aOa.dk på Facebook