Præciser din søgning i menuen
Føj til favoritter Del Send
Shopping | 29/01/14

Søstrene Grene er blevet to brødre og vokser vildt

  • Portræt af brødrene bag Søstrene Grene - det er dog kun den ene bror der er tilstede - kreativ dir. Chresten Grene Foto: Ikke oplystPortræt af brødrene bag Søstrene Grene - det er dog kun den ene bror der er tilstede - kreativ dir. Chresten Grene
Søstrene Grene har siden åbningen på Strøget i Aarhus i 1973 vokset sig til en størrelse på hele 70 butikker spredt rundt i hele verden. Meget ser anderledes ud end dengang, men ikke alt - varerne sælges stadig til små priser og står stadig i de velkendte trækasser.

Søstrene Inger og Ruth Grene rejste som nogle af de første danske købmænd til Kina og købte sjove, billige ting til deres markeds-agtige butik på første sal i Søndergade på Strøget i Aarhus i 1973.

I dag er der 70 butikker spredt rundt i verden. Den på Strøget fylder nu både stuen, først sal og nabomatriklen og har som den eneste af alle 70 en hyggelig, velbesøgt café, der lægger vægt på økologi.

Fuldstændig i tråd med butikkens forbillede, søstrene Anna og Clara, der er festlige, økonomiske, ernæringsrigtige og selvfølgelig bager deres kager selv, drikker sunde safter og spiser grønsager.

Åbning i Tokyo

Varerne står stadig i de så velkendte trækasser. Den klassiske musik flyder som altid sagte. Anna og Claras profiler pryder fortsat alle de håndskrevne prisskilte og priserne er stadig mere end rimelige. I 1973 kostede et dansk flag 4 kroner og 96 øre. I dag fås det for 6,96 kroner, hvilket er billigere, hvis man tager vores købekraft i betragtning.

Vi er stadig vilde med søstrenes univers og det i sådan en grad, at butikken på Søndergade vil være kopieret cirka 90 gange, før dette år er omme. Åbningen i Tokyo i efteråret var en gigantisk succes. Så stor at en af Japans største shoppingcenter-chefer straks bad om flere af slagsen og rejste til Aarhus for at forhandle med brødrene Grene, der er den nutidig version af søstrene.

»600 journalister troppede op i Tokyo, da vi åbnede. 11 tv-stationer, hvoraf de ni var landsdækkende valgte at dække vores åbning og der var en kø på mellem 150-200 meter af kunder, der gerne ville ind og opleve Søstrene Grene. Det var vildt overvældende,« fortæller Cresten Grene, der var på stedet sammen med sin bror.

»Vi gav alle i køen hånd og forærede dem vores klassiske bomulds-net. De ville gerne fotograferes sammen med os,« griner den kreative direktør lidt distanceret i forhold til rollen som en slags stjerne.

Søstrene Grene åbnede i et nyt storcenter i byen og løb med så meget opmærksomhed, at den allerhøjeste, største storcenter-chef med 58.000 ansatte under sig forlod sit kontor for at se nærmere på de danske brødre og deres søster-butik.

»Det var helt surrealistisk at være så langt fra Aarhus og så få al den opmærksomhed. Det er vi selvfølgelig meget glad for og stolte over. Og det har givet os blod på tanden. Der er klart et marked derude. Så vi regner med at åbne flere butikker i Japan i år,« forklarer Cresten Grene, der siden Tokyo blandt andet har åbnet en butik i Holbæk i Danmark. Den blev nummer 31 herhjemme.

Først en uddannelse

»For nogle år siden åbnede vi fire-fem forretninger på årsbasis. Nu har vi skiftet strategi,« siger broren, der har været med til at løfte søstrene ind i nutiden og drive forretning på de betingelser, der er i dag.

»Jeg er kommet i butikken, siden jeg var en lille dreng, og har hjulpet til. Både mine tre søskende og mine fætre og kusiner har arbejdet her som unge. Min far var mindst lige så involveret i Søstrene Grene som min mor. Før det drev de en dametøjsbutik på den anden side af Søndergade,« siger Cresten Grene, der gik i Steiner-skole med et par drenge med efternavnene Posin og Raahauge. Den opmærksomme læser vil straks sætte dem i forbindelse med butikkerne Buskesnedkeren og Raahauge, som blev drevet af deres forældre.

»Efter skolen tog jeg en tur til London, inden jeg skulle begynde på arkitektskolen, hvor jeg var kommet ind. Jeg ringede hjem til min far og sagde: Jeg har fået en fantastisk ide. Vi skal åbne en butik her i London. Her er ikke sådan en. Han svarede: God ide. Kom hjem og lad os tale om det,« husker Cresten Grene.

Far Grene var helt enig i, at butikken havde potentiale til at blive noget større udenfor Danmark. Men først skulle sønnen i lære, hvis han ville noget i firmaet, så det kom han og arkitektskolen måtte klare sig uden ham.

»Efter min læretid var jeg med til at styre indkøb. Jeg har fulgt massevis af varer ind og ud af butikkerne og ved, hvad der sælger, og hvad der ikke gør,« siger den i dag 47-årige bror Grene, som har Anna-Clara-universet helt inde under huden. Faktisk har han en Anna Grene derhjemme, for hans datter har fået faster Annas navn.

»Vi er jo ikke længere et lille familie-foretagende, men vi har medarbejdere, der har været med stort set hele vejen. For eksempel vores dekoratør og hende, der fylder hylderne op. De har fuldstændig styr på varerne og stilen, og så kender de nogle af kunderne og får en sludder med dem. Det giver en fin rød tråd,« mener manden, der vælger folkene bag de kommende Grene-butikker nøje ud.

Anna og Clara styrer

»Der skal være den rigtige kemi. Ellers går det ikke. Vi går ikke på kompromis med Anna og Clara,« griner han, der denne dag, hvor Stiften besøger butikken i Søndergade, har besøg fra udlandet af en udlænding med fransk accent.

Han er ved at lære at håndskrive skilte og sætte dem på rette sted under kyndig vejledning af dekoratøren.

»Det vigtige i vores butikker er stemningen og oplevelsen. Her kan man komme og gøre sig et kup og finde sjove ting, man måske ikke lige vidste fandtes. Vores butik er helt unik og findes for eksempel ikke magen til i New York,« siger den kreative direktør, der har været på studietur i den amerikanske storby.

Hvem ved, måske får new yorkerne sig en Søstrene Grene de kommende år? Cresten Grene vil ikke afsløre, hvor de næste butikker åbner ud over i Japan. Jyden skal lige have alle aftaler på plads, før han åbner munden. Han er lige så ordentlig som Anna og Clara.

Læs også: Strik i caféen

Læs også: Sund og hurtig mad - også for singler

Følg aOa.dk på Facebook

Comments

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.